De ce femeile gravide nu pot mânca pește?

Sarcina nu este doar plină de bucurie, ci și alarmantă. Frica pentru copilul mult așteptat și dorința de a avea grijă de sănătatea sa devine un sentiment familiar pentru femei. În fiecare zi se întreabă întrebări care nu le-au avut niciodată vreo îndoială: ce puteți mânca, ce puteți face, unde să mergeți, ce să purtați? În special, înainte de a mânca acest fel de mâncare, mamele însărcinate se întreabă: o să-mi facă rău copilul?

Toate acestea se aplică peștelui. Unii spun că peștele este util, alții se tem că este plin de germeni și paraziți și, în general, "dacă mâncați pește, veți naște un surdo-dumb". Unde este adevărul aici și unde este invenția? Merită să vorbim despre acest lucru în detaliu.

Care este utilizarea peștilor

Peștele, ca și alte fructe de mare, conține iod, care este necesar pentru prevenirea hipotiroidismului tiroidian și pentru dezvoltarea cu succes a unui copil.

În plus, peștele - o sursă de vitamină D, care ajută la absorbția calciului - este necesar pentru viitorul mamă, deoarece dacă corpul său nu are suficient calciu sau este slab absorbit, problemele cu părul, dinții și cuiele pot aștepta acest lucru. Un copil care nu a primit calciu este amenințat de o întârziere a creșterii, dinții lui mai târziu și mai greu de erupt și, în cazuri grave, el poate lua rahitism. Copiii care nu au suficientă calciu dezvoltă adesea întârzieri mintale. Pentru a evita toate aceste orori, femeile gravide au absolut nevoie de vitamina D și, prin urmare, peștii nu vor fi inutili în dieta lor.

Peștele este bogat în microelemente: fluor, magneziu, potasiu, seleniu. Conține acizi grași polinesaturați omega-3, care îmbunătățesc maturarea creierului copilului și au un efect benefic asupra viziunii sale.

Acesta este motivul pentru care medicii recomanda mamele insarcinate sa manance doua sau trei portii de peste pe saptamana.

Poți, dar cu grijă

În primul rând, nu uitați că pește - este un alergen, deci este dăunător să-l supraalimentați la dump. Dacă înainte de sarcină organismul nu a răspuns bine niciunei specii, nu trebuie să mănânce deloc. În mod special, trebuie să evitați alergiile în primul trimestru, când fătul se formează.

În al doilea rând, aveți grijă de mâncăruri și marinate. Conservanții pot provoca, de asemenea, alergii.

În al treilea rând, este necesar să se limiteze consumul de taranki sau roach - există un risc de otrăvire.

Există, de asemenea, acele tipuri de pești care nu sunt potrivite pentru femeile însărcinate. Acestea includ:

 • Marile rase marine. Uneori se întreabă de ce femeile însărcinate nu ar trebui să mănânce pești precum ton, marlin sau rechin. Răspunsul este simplu: prădătorii mari acumulează mercur în țesuturile lor, iar intoxicația cu mercur este periculoasă atât pentru femeia însăși, cât și pentru copilul nenăscut - această substanță inhibă sistemul nervos;
 • De apă dulce. În această perioadă delicată, este imposibil să se sprijine pe locuitorii râurilor și lacurilor, deoarece astfel de pești sunt deseori infectați cu helminți. Este inutil să fierbeți, să prăjiți, să coaceți - nu va garanta distrugerea paraziților. Helmintiaza în timpul sarcinii poate duce la avort spontan;
 • Pește brut Motivul este același - viermi. În timpul sarcinii este mai bine să suferi și să nu te duci la sushi baruri.

De ce femeile gravide nu pot mânca pește: credințe populare

Din timpuri imemoriale, multe superstiții au fost asociate cu sarcina. Toate acestea sunt construite pe același principiu: cum ar fi cauze precum. Prin urmare, femeile gravide nu se recomandă să tricot, astfel încât copilul să nu se încurce în cordonul ombilical, li se interzice să mănânce gemeni, pentru a nu naște gemeni. Peste, în opinia oamenilor superstițioși, este foarte periculos: nu știe să meargă sau să facă sunete - spre deosebire de animalele de pământ și de păsări, peștele este complet prost. De aceea nu poate fi mâncat, așteptând bebelușul - altfel el se va naște surd și prost și nu se va ridica niciodată.

Ar trebui să cred în astfel de semne ridicole, toată lumea decide pentru sine. Dar nu există dovezi că copiii cu dizabilități s-au născut numai în rândul femeilor, în special al celor care pescuiesc. Dimpotrivă: dacă mâncarea este nutritivă, variată și există suficientă pește sau fructe de mare în alimentație, atunci probabilitatea de a avea un copil sănătos este mult mai mare. Prin urmare, este mai bine să te bazezi pe tot nu pe superstiție, ci pe bunul tău simț și pe sfatul medicilor.

Pot mânca pește în timpul sarcinii?

Peștele este o sursă indispensabilă de acizi grași omega-3 polinesaturați, proteine, iod și vitamina D. Aceste componente asigură dezvoltarea sănătoasă a copilului și ajută mama să rămână în stare timp de nouă luni pentru a duce copilul în siguranță.

Foto: Depositphotos.com. Postat de: tsidvintsev.

Nu toți peștii și nu sub nici o formă puteți mânca gravide fără rezerve și restricții. Cum, deci, planificați o dietă de pește, astfel încât să beneficieze femeia însăși și să nu dăuneze sănătății copilului nenăscut?

Beneficiile sarcinii

Acesta este un produs cu o valoare nutritivă unică. O femeie însărcinată trebuie să o includă în dietă și să mănânce cel puțin două porții pe săptămână. Peștele furnizează organismului proteine ​​la fel de valoroase ca și carnea sau proteinele de pasăre. Conținutul de proteine ​​în 100 g de produs proaspăt este, în funcție de tip, 6-19 g, incluzând toți aminoacizii esențiali pe care corpul uman nu le poate produce. Proteina de pește este plină și bine digerată (până la 97%).

Un avantaj suplimentar: fructele de mare sunt ușor digerate, astfel încât acestea pot fi recomandate persoanelor cu probleme gastro-intestinale - un eveniment frecvent în timpul sarcinii.

Acesta conține o mulțime de minerale valoroase și vitamine, nevoia pentru care crește atunci când poartă un copil. Peștele este o sursă de fosfor, seleniu, magneziu, calciu și vitamina A. Specii marine, printre altele, asigură corpului nostru fluoruri, potasiu, vitamina D și iod - un oligoeleu care este rar întâlnit în alimente și are o importanță deosebită pentru dezvoltarea unui copil.

Pestele de mare (hering, sardine, somon, macrou etc.) sunt puțin diferite de speciile de apă dulce în conținut de nutrienți. În special, are o grăsime mult mai utilă în timpul sarcinii și, mai precis, acizi grași polinesaturați din familia omega-3.

Acizii grași sunt sintetizați de alge și, la rândul lor, sunt mâncați de mici organisme marine, care devin apoi hrană pentru pești. Aici sunt locuitorii rezervoarelor naturale, de regulă, conțin mai multe omega-3 decât speciile crescute în condiții artificiale. Acestea din urmă conțin adesea mai mulți acizi grași omega-6 decât omega-3.

Cele mai importante acizi omega-3 sunt EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic). Acestea sunt componente importante ale dietei mamei viitoare, deoarece ele au un impact enorm asupra dezvoltării copilului.

 1. Studiile științifice au arătat că acești compuși sunt necesari pentru dezvoltarea adecvată a sistemului nervos central al copilului. În creierul său, DHA se acumulează între 26 și 40 de săptămâni de gestație și are o influență decisivă asupra funcționării neuronilor. Sa constatat că lipsa de DHA în viața fetală poate duce la o maturizare mai lentă a creierului și inhibarea dezvoltării psihomotorii. Oamenii de știință au arătat că la copiii ale căror mame au mâncat aproximativ o jumătate de kilogram de pește pe săptămână în timpul sarcinii, dezvoltarea psihomotorie a avut loc mai repede decât cele ale căror mame au folosit foarte puține fructe de mare sau le-au ignorat cu totul.
 2. O altă consecință a deficitului de acid gras omega-3 poate fi afectarea vizuală la sugari.
 3. Se presupune, de asemenea, că o deficiență a EPA și DHA în dieta femeilor însărcinate poate fi periculoasă pentru copiii prematuri din cauza posibilei dezvoltări a insuficienței respiratorii.
 4. Cercetătorii au descoperit că o femeie aflată într-o poziție care consumă o cantitate mare de alimente bogate în acizi grași omega-3, contribuie la întărirea sistemului imunitar al mirosurilor.

Acizii grași polinesaturați dau bonusurile femeii însăși. În special, acestea reduc riscul de hipertensiune arterială în timpul sarcinii.

În legătură cu influența semnificativă a omega-3 asupra dezvoltării copilului, este foarte important să existe suficienți alții în dieta viitoarei mame. Experții recomandă utilizarea EPA și DHA (împreună) de la 1 la 1,5 g pe zi. Majoritatea acizilor grași omega-3 la 100 g conțin:

 • hering (0,7 g EPA și 0,9 g DHA);
 • macrou (0,9 g EPA și 1,6 g DHA);
 • somon (0,3 g EPA și 0,9 g DHA);
 • ulei de pește (mai mult de 9 g EPA și DHA / 100 g).

Pentru a îndeplini această normă, trebuie să consumați 150 g de pește de mare de două ori pe săptămână.

Ce poate mânca

Cele mai utile sunt: ​​pește roșu (somon, somon de păstrăv, păstrăv), sardine, macrou, hering, cod, somn, cambulă, albă. Femeile gravide pot mânca pește din acest grup de 2 ori pe săptămână. O astfel de sumă este sigură pentru sănătatea mamei și a copilului și aduce beneficii tangibile.

În primul rând, vorbim despre pește proaspăt sau congelat. Vasele din acesta sunt cel mai bine aburit sau copt în folie. Astfel, produsul preparat nu va pierde substanțe nutritive valoroase, dar nu va primi calorii suplimentare și substanțe cancerigene (ca în cazul prăjirii în ulei). Din când în când, puteți folosi conserve de calitate superioară.

Opțiuni interzise

În ciuda faptului că peștele este o sursă bogată de compuși valoroși, experții recomandă femeilor însărcinate să fie atenți. Poluarea progresează și devine tot mai dificil pentru o persoană să găsească alimente sănătoase.

Peștii pot fi contaminați cu metale grele, în special mercur și dioxine. Prin urmare, este important să alegeți specii care conțin mulți acizi grași omega-3, dar în același timp sunt mai puțin capabili să acumuleze substanțe nocive.

Peștii mai mari, substanțele mai periculoase sunt. Prin urmare, nu se recomandă utilizarea peștilor speciilor enumerate mai des decât o dată pe săptămână și în cantități care depășesc 100 g. Acest lucru este valabil mai ales pentru tonul care trăiește până la 30-40 de ani. Pentru a reduce riscurile, tonul conservat este mai bine să cumpere de la diferiți producători.

Având în vedere că contaminanții chimici sunt cei mai concentrați în grăsimi, încercați să consumați specii cu conținut scăzut de grăsimi. De asemenea, în primele trei luni de sarcină, femeile nu ar trebui să mănânce ulei de ficat de cod.

Experții nu recomandă să mănânce pești de apă dulce prins în iazuri aproape de zonele poluate.

În timpul sarcinii, este mai bine să abandonați carnea de pește crudă, de exemplu: tartare din somon, sushi, hering murat și sărat, pește afumat rece, delicatese uscate și uscate. Acestea pot conține bacterii din genul Listeria, care sunt periculoase pentru viitoarea mamă și copilul ei. În plus, utilizarea produselor de mai sus poate duce la infecții cu tenie.

Trebuie să fii atent cu fructele de mare: din păcate, ele se pot deteriora rapid. Și de exemplu, moluștele, care filtrează o cantitate mare de apă în timpul zilei, iau mulți poluanți de pe fundul mării.

O alternativă sănătoasă

Dacă mama în așteptare nu mănâncă pește, de exemplu, din cauza unei alergii sau pur și simplu nu-i place, experții recomandă luarea acidului gras omega-3 ca supliment alimentar. Ele sunt necesare în cazul în care peștele apare în meniu este prea rar.

Există o selecție destul de mare de astfel de produse pe piață și este preferabil să se acorde prioritate celor pe eticheta cărora este indicat conținutul exact al EPA și DHA. Nu ar trebui să obțineți ulei de pește (ulei de ficat de cod), dacă proporția acestor acizi nu este exact cunoscută. Înainte de a cumpăra un supliment, este recomandabil să consultați un medic.

Ce produse sunt periculoase în timpul sarcinii, ceea ce nu poate fi consumat înainte de testare

Imediat ce mama insarcinata invata despre noul ei statut, o lista intreaga de recomandari nutritionale ii revine. Într-adevăr, din ziua concepției începe diviziunea celulară, așezarea treptată a principalelor organe ale copilului. În acest moment, poziția conștientă a unei femei este importantă - nu este ceva ce vreți, ci ceea ce are nevoie fătul în curs de dezvoltare.

Meniu în timpul sarcinii

Știind că nu poți mânca gravidă, o femeie își poate îmbunătăți propria bunăstare și poate oferi copilului complexul necesar de elemente importante. Există reguli generale de nutriție recomandate tuturor mamelor. Din meniul echilibrat depinde de creșterea corectă a greutății, indicatorii de presiune, rezultatele testelor, munca coordonată a întregului organism.

Lista de produse care nu pot fi:

 • brânzeturile care nu au suferit un proces de pasteurizare, soiurile cu diferite tipuri de mucegai, precum și cele fabricate din lapte de capră conțin bacterii, în timpul sarcinii pot dăuna unei femei însărcinate;
 • ouăle pot fi consumate doar fierte, sau atunci când gălbenușul este complet întărit, sosurile acasă, deserturile, în cazul în care ouăle crud cum ar fi maioneza sau înghețată sunt folosite în rețete, ar trebui să fie excluse.
 • preparate din carne și organe comestibile, mama viitoare nu este de dorit să utilizeze plăcinte, ficat, precum și feluri de mâncare care nu au suferit un tratament termic suficient, riscuri ridicate de infecție cu bacterii;
 • ciupercile sunt considerate produse grele pentru digestie și, de asemenea, par să absoarbă orice toxine colectate în zone cu o situație nefavorabilă de mediu, pot provoca otrăvirea corpului, expunând riscurile de insuficiență a sarcinii;
 • Multe femei nu știu de ce femeile însărcinate nu ar trebui să mănânce sushi, probabilitatea de contaminare a peștilor brute și a fructelor de mare cu paraziți este mare, acestea rămân chiar și în timpul decapării, iar produsele proteice învechite duc la intoxicații severe.

Pește în timpul sarcinii

În centrul unei diete sănătoase există în mod necesar diferite soiuri de pește. Este ușor de digerat, este o sursă de minerale valoroase, vitamine, inclusiv iod și vitamina D. Trebuie consumată în timpul sarcinii. Dar există câteva recomandări importante pentru fiecare mamă care așteaptă să știe.

Ce fel de pește poate mânca gravidă?

 • cele mai valoroase sunt soiurile roșii - somon, păstrăv, somon de chum, de asemenea hering, cod, macrou, somn;
 • Cel mai bun tratament termic este considerat a fi copt în folie sau aburit;
 • pentru a maximiza digestia cu legume sau porridge, se recomandă includerea vaselor de pește de 2 ori pe săptămână;
 • femeile gravide trebuie, de asemenea, să știe ce fel de pește nu ar trebui să fie mâncat, acesta este un mare rahat - rechin, spadă, halibut, macrou, ton, capabil să acumuleze elemente periculoase, inclusiv compuși de mercur;
 • nu puteți mânca hering murat sau sărat, macrou afumat, soiuri de râu, prinse de corpurile de apă poluate.

Produsele de risc includ fructele de mare. Acestea pot provoca alergii, pot conține substanțe chimice nocive, cum ar fi molus, tii brute, pot absorbi poluarea din fund.

Mese din primul trimestru

Perioadele timpurii aduc multor femei disconfort asociate cu adaptarea corpului la un nou stat. Toxicoza provoacă pierderea poftei de mâncare, somnolență, amețeli, nevoia emetică. De asemenea, până la 16 săptămâni este instalarea principalelor sisteme și organe, formarea placentei. Prin urmare, în această perioadă este important să se ofere o nutriție completă bogată în vitamine și minerale.

Ceea ce nu poate mânca gravidă în primul trimestru:

 • produse care conțin coloranți, conservanți, agenți de ameliorare a aromei;
 • mâncăruri afumate, picante, prăjite;
 • carbohidrati simpli - produse din faina, dulciuri;
 • cafea, ceai puternic, băuturi dulci carbogazoase;
 • produse semifinite;
 • snacks-uri, fast-food, alimente de stradă;
 • alergeni cunoscuți - ciocolată, citrice, fructe de mare;
 • Fructe exotice, legume, fructe de padure, care sunt susceptibile de prelucrare pentru conservare în timpul transportului lung.

De asemenea, merită limitat în dieta grăsimilor animale. Atunci când cumpără brânză de vaci, smântână, ryazhenka, nu este nevoie să aleagă un procent ridicat de grăsime, se agravează procesul digestiv și reprezintă o povară suplimentară pentru sistemele cardiovasculare, excretoare.

Mese în al doilea și al treilea trimestru

După 16 săptămâni, timpul de aur pentru femei vine, în acest moment semnele toxicozei trec, ea se poate bucura de starea ei. Fructele cresc, iar mama insarcinata incepe sa creasca in greutate.

Pentru ca o femeie însărcinată să nu aibă kilograme în plus, trebuie să urmeze recomandări simple:

 • există adesea mese mici, dieta ar trebui să includă cantități mari de fibre, proteine ​​și grăsimi vegetale;
 • utile pentru a bea băuturi de fructe, solduri de bulion, ceai verde cu lămâie;
 • în al doilea trimestru, merită refuzat de la produse care provoacă arsuri la stomac și formarea de gaze;
 • cantitatea de sare nu trebuie să depășească 6 grame. pe zi, va evita apariția edemelor;
 • în trimestrul al treilea, o femeie trebuie să monitorizeze cu atenție conținutul caloric al produselor astfel încât să nu câștige în greutate înainte de naștere, ceea ce poate face dificilă nașterea copilului și perioada de recuperare ulterioară;
 • dacă sunteți supraponderal, medicul poate recomanda zile de post, toate dulciurile, inclusiv fructele, sunt excluse, motiv pentru care femeile gravide nu ar trebui să mănânce banane, pepeni și persimmons.

Ceea ce nu puteți mânca înainte de a trece testele

Mamele viitoare obțin adesea rezultate dezamăgitoare și se simt minunate. Faptul este că unele produse pot afecta performanța sistemelor și a organelor. Pentru a obține date fiabile, femeile trebuie să cunoască anumite reguli.

Ceea ce nu poate fi consumat înainte de analiza biochimică a sângelui:

 • cina inainte de ziua livrarii ar trebui sa fie usoara, cu calorii reduse;
 • pentru ziua în care nu trebuie să te implici în dulciuri, mâncăruri afumate, grase, sărate;
 • trebuie să excludă morcovi, citrice;
 • este mai bine să includeți proteinele digerabile ușor și carbohidrații complexi - cereale, legume.

Ce nu pot fi consumate înainte de a trece urina:

 • morcov, ceapa, rebarbora, frunza de dafin, turmeric, curmale, sfeclă roșie, căpșuni pot schimba culoarea;
 • este interzisă utilizarea pepene verde, analiza poate arăta conținutul de nitrați;
 • nu este recomandat preparate grase, afumate, picante, sarate;
 • De asemenea, nu puteți bea apă minerală, care poate afecta aciditatea, cafeaua, ceaiul puternic.

Alimente sănătoase în timpul sarcinii

Mamele care urmează să fie nevoite să știe ce produse vor ajuta la asigurarea cursului normal al gestației. O dietă echilibrată va evita disconfortul asociat cu schimbările în corpul feminin.

Ce este util să mănânci:

 • cereale integrale, produse din secară, fulgi de ovăz;
 • legume crude, fierte, fierte;
 • fructe și boabe locale;
 • uleiuri vegetale;
 • mare de kale;
 • produse lactate cu un procent redus de grăsimi;
 • ouă fierte sau mărunțite nu mai mult de 2-3 ori pe săptămână;
 • păsări de curte, iepure, carne de vită, carne de vită;
 • nuci;
 • miere, marshmallow;
 • pește gras - de până la 2 ori pe săptămână;
 • hrișcă, ovaz, orz, terci de mei;
 • semințe va ajuta pentru a face față cu arsuri la stomac, constipație, tulburări digestive, oferă, de asemenea, fosfor, calciu, vitaminele A, E, B, D.

Meniul echilibrat al mamei viitoare îi va permite să mențină bunăstarea în perioada de gestație și să dă viață unui copil sănătos.

Pești în timpul sarcinii: beneficiile și răul

Indiferent dacă un pește este permis în timpul sarcinii, este o chestiune de multe discuții, atât în ​​rândul experților autohtoni, cât și al profesioniștilor. Chiar studiind informațiile oficiale, este dificil să se ajungă la o concluzie clară.

Unele surse afirmă că dieta femeilor gravide fără pești nu va fi completă și nu va oferi viitorului mamă și copilului un complex de substanțe utile. Altele - că acest produs este strict interzis. Imediat putem spune că peștele afumat este interzis în timpul sarcinii, bine, haideți să ne ocupăm de restul.

Peștele este o proteină, un complex de vitamine și minerale. Este mult mai bine decât carnea absorbită de organism. După cina de pește, este puțin probabil să vă simțiți grea în stomac. Dar nu toate tipurile de pește sunt utile pentru femeile gravide: să ia în considerare recomandările din acest articol și să fie în siguranță.

Utilizarea peștelui

Organismul în perioada de purtare a unui copil are nevoie de un complex crescut de vitamine și minerale. Pestele conține fosfor, magneziu, vitamina A, calciu. Și peștele de mare este, de asemenea, suplimentat cu fluor, vitamina D și iod. Toate aceste substanțe joacă un rol semnificativ în dezvoltarea copilului.

Principala diferență între speciile de pești marine din apa dulce este o cantitate mare de omega-3. Acest acid gras polinesaturat, a cărui utilizare are un efect pozitiv nu numai asupra sănătății pielii, părului și unghiilor. Omega-3 trebuie să fie prezent în meniul unei femei însărcinate, deoarece acestea au un efect benefic asupra dezvoltării creierului viitorului copil.

Peștii marini, crescuți în condiții artificiale, conțin mai mult omega-6, dar locuitorii corpurilor de apă naturale sunt bogați în omega-3.

Acest lucru se datorează faptului că, în condiții naturale, peștii se hrănesc cu mici organisme marine, care, la rândul lor, se hrănesc cu alge. Acidul gras se combină cu alge și astfel produce o cantitate mai mare de omega-3. Corpul nostru nu este capabil să producă elemente de omega în sine, așa că trebuie să-l obținem de la alimente.

Oamenii de știință au dovedit că compușii de grăsimi polinesaturate sunt importanți pentru dezvoltarea adecvată a sistemului nervos central al fătului. Majoritatea omega-3 sunt doi acizi EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic).

DHA începe să se acumuleze în celulele creierului copilului din săptămâna 26 și afectează buna funcționare a neuronilor. O deficiență a acestui acid în embrion duce la o dezvoltare întârziată a creierului.

Studiul efectuat de oamenii de știință din Statele Unite a arătat că copiii ale căror mame au mâncat aproximativ 400 de grame de pește pe săptămână în timpul sarcinii au avut o dezvoltare în timp util a sistemului psihomotor.

Omega-3 afectează, de asemenea, viziunea copilului. Deficitul acestor acizi este periculos în cazul nașterii premature, deoarece există un risc de insuficiență respiratorie.

Datorită rolului grav al omega-3 asupra dezvoltării copilului, este important să se includă în dieta unei femei însărcinate 300 de grame de pește marin timp de o săptămână.

Majoritatea EPA și ADN conțin:

Ce pește nu poate mânca gravidă

Există un tabu asupra unor tipuri de pești de mare.

În timpul gestației și alăptării nu puteți mânca bassul marin, marlinul regal, rechinul și peștele. Această interdicție este asociată cu o concentrație ridicată de mercur, care ucide celulele fetale ale SNC.

Ce pești poate fi însărcinată

Lista de sus a celui mai util pește pentru femeile însărcinate este următoarea:

Vasele de pește sunt cel mai bine aburit sau coapte în cuptor. Astfel, salvați totul util și nu obțineți calorii suplimentare și substanțe cancerigene care sunt eliberate în timpul prăjirii.

Poti sa faci supa din conserve de inalta calitate.

Pește care ar trebui să fie în dieta ta în timpul sarcinii sunt specii grase, cu excepția bibanului și tonului.

Sau, cel puțin, să le limiteze utilizarea. Tonul este un pește gras delicios, dar acumulează mercur în sine, deci maximum două fripturi de ton pentru o săptămână cântărind 150 de grame.

Conservele de ton nu sunt considerate grase, ci sunt legate de procesul de conservare.

Restricțiile la peștele gras sunt introduse datorită unui mediu poluat (dioxinele, pesticidele și alte substanțe nocive pot fi conținute în pește). Dar două porții pe săptămână nu vor aduce rău și vor putea să ofere atât mamei, cât și bebelușului minerale sănătoase și vitamine inofensive.

Pești cu deficit de iod și boală tiroidiană

Nu vă implicați în vasele de pește în cazul apariției unor probleme cu glanda tiroidă. Reducerea funcției tiroidiene este o problemă frecventă la femeile gravide, caz în care organismul are nevoie de o porțiune suplimentară de iod.

În cazul în care pentru a obține, cu excepția peștelui? Sursa de iod este alge marine, scoici (scoici, midii calamari). Dar consumul de moluste în timpul sarcinii necesită, de asemenea, prudență: fără alimente uscate și conservate - doar fructele de mare procesate termic sunt sigure pentru mamele care se așteaptă.

Și în cazul în care glanda tiroidă a început să secrete o cantitate excesivă de hormoni, iodul suplimentar este contraindicat. Dacă suspectați o disfuncție tiroidiană, este important să fiți examinat de către un medic și testat pentru hormoni.

Pestele de râu gravidă

Peștii de apă dulce din râuri și lacuri sunt mai puțin grași decât peștii de mare. Și acesta este un minus, deoarece lipsa de grăsimi sănătoase nu va aduce nici o contribuție la sănătatea viitoarei mame și a copilului ei.

În plus, peștele râului de multe ori teems cu paraziți, pentru a distruge, ceea ce este dificil chiar și cu ajutorul tratamentului termic.

Helminthiasis în timpul sarcinii nu numai că poate provoca vărsături, dar, de asemenea, un avort spontan. Peștele brut în timpul sarcinii pune de asemenea în pericol sănătatea și, uneori, viața unei persoane.

Rețete de pește de maternitate

Principala cerință pentru consumul de pești gravide este tratamentul termic suficient și selecția soiurilor "corecte" ale produsului. Alegerea unui pește bun sanatos este sarcina dvs., iar echipa Kids Kids vă poate oferi, dragi cititori, rețete simple, dar originale pentru preparatele de pește.

Sare de supă

ingrediente:

 • conserve de sardine - 1 can;
 • cartofi - 4 bucati;
 • morcovi - 1 bucată;
 • bulion de ceapa;
 • sare - la gust.

Mod de preparare:

 1. Îndepărtați legumele, cartofii tăiați în bucăți confortabile de dimensiuni medii, morcovi de zaruri.
 2. Puneți un vas de apă pe foc și aruncați legume în apă rece când apa fierbe, sare.
 3. După 15 minute de gătit legume, puneți ceapa întreagă într-o cratiță. Puneți mâncărurile în conservă, gătiți încă 10 minute.
 4. Serviți supa gata fierbinte cu pâine albă.

Merluciu de legume cu legume

ingrediente:

 • 4 carcase de merluciu;
 • morcovi - 2 bucăți;
 • tomate - 2 bucăți;
 • dovlecel - 1 buc;
 • sare, ierburi, suc de lamaie - la gust.

Mod de preparare:

 1. Dezghețăm carcasele merluciului, clătindu-ne cu apă curentă. Apoi uscați cu un prosop de hârtie. Apoi, ștergeți peștele cu suc de lamaie, ierburi și sare. Lăsați timp de 15 minute.
 2. În acest moment ne vom ocupa de legume, trebuie să fie spălate, morcovi decojiți. Tăiați morcovii în jumătate longitudinal, tăiați dovlecei și roșii în bucăți mari.
 3. Puneți pește și legume pe o foaie de copt, adăugați niște sare la legume. Coaceți în cuptor la 180 de grade timp de 25-30 de minute.

constatări

Pentru a obține un beneficiu maxim din peștii care trăiesc într-un mediu acvatic foarte puțin curat, urmați reguli simple:

 1. Nu mâncați mai mult de 400 de grame de pește pe săptămână.
 2. Amintiți-vă ce tipuri sunt interzise în timpul sarcinii.
 3. Nu uitați de beneficiile omega-3 pentru copilul dumneavoastră.

Dragi cititori, sperăm că articolul nostru a fost informativ pentru dvs. și ați făcut o concluzie pentru dumneavoastră care sunt cele mai bune pește pentru a mânca în timpul sarcinii. Așteptăm comentariile dvs. referitoare la avantajele sau daunele produse și la rețetele dvs. de marcă.

Ce pește este util în timpul sarcinii

Fiecare femeie care poartă un copil dorește să nască un copil sănătos și bine imunizat. Dar pentru asta trebuie să mănânci bine și să includă în dieta ta diferite tipuri de pește și fructe de mare.

Să vedem ce este folosirea acestei mâncare și ce fel de pește poți și nu poți mânca gravidă.

Beneficiile peștilor pentru organism

Beneficiile preparatelor de pește pentru corpul unei femei însărcinate nu pot fi supraestimate. În fiecare an, oamenii de știință găsesc din ce în ce mai multe avantaje ale utilizării și proprietăților sale utile, iar medicii recomandă din ce în ce mai mult să adăugați în mod regulat pește în meniu. Pe lângă valoarea nutritivă și gustul ridicat, este dotat cu un număr de vitamine și oligoelemente, cum ar fi:

 • vitaminele A și D;
 • omega-3 acizi grași polinesaturați;
 • aminoacizi;
 • calciu;
 • fosfor;
 • seleniu;
 • magneziu;
 • fier;
 • fluor;
 • potasiu;
 • iod.
Un rol important îl joacă prezența unei proteine ​​de grad înalt și ușor de digerat, aproximativ 10-20 g pe 100 g de pește, care este ușor digerat și nu încarcă tractul gastrointestinal, care este deosebit de important în timpul sarcinii.

În această perioadă, nevoia de acizi omega-3, care sunt cel mai mult în acest produs, crește. Anume două tipuri:

 • acid eicosapentaenoic sau EPA;
 • acidul docosahexaenoic sau DHA.
Suficientul consum comun al acestor substanțe afectează o serie de procese care apar în corpul mamei și al copilului ei nenăscut;

 • promovează formarea adecvată a membranelor celulare;
 • îmbunătățește metabolismul;
 • împiedică formarea cheagurilor de sânge;
 • reduce riscul de hipertensiune arterială la femei;
 • afectează creșterea dezvoltării intelectuale a copilului;
 • îmbunătățește sistemul cardiovascular;
 • accelerează maturarea celulelor creierului și are un efect pozitiv asupra dezvoltării psihomotorii a copilului;
 • intareste sistemul imunitar;
 • ajută mama tânără să evite depresia postpartum.
Și oamenii de știință au dovedit că consumul de pește ajută la menținerea unei dispoziții bune a unei femei care are copii mai activi, mai inteligenți și mai inteligenți.

Ce fel de pește poți mânca

Dar toate acestea nu înseamnă că acum puteți mânca toate produsele de pește la rând. Trebuie să știți ce fel de pește va fi util pentru femeile gravide și ce ar trebui abandonat cu totul. Trebuie să mănânci aceste tipuri de pești, în care prezența nutrienților și a omega-3-ului cel mai mult:

Care este mai bine să refuzi

Există specii care trebuie abandonate în această perioadă importantă. Recent, în legătură cu poluarea generală a oceanului, se poate găsi pește în care conținutul de mercur și dioxină este depășit. Acestea includ:

 • pești de pescuit marin;
 • specii care trăiesc pe fund;
 • specii de lungă durată.
Tipuri care sunt interzise la o femeie însărcinată:

 • macrou;
 • spadă;
 • rechin;
 • ton;
 • halibutul;
 • Marlene;
 • mare bas;
 • regiunea macrou.
 • să nu se utilizeze sau să se limiteze utilizarea caviarului, deoarece se utilizează rășini de formaldehidă pentru conservarea acestuia;
 • scoateți peștele crud din dietă din cauza riscului de infestare de către paraziți;
 • nu utilizați dacă sunteți hipersensibil la astfel de produse;
 • în organism, poate exista un exces de iod, care afectează negativ organismul, deoarece în acest caz, peștele este exclus;
 • să nu cumpere produse pește de pe piață de la furnizori necunoscuți, ci numai în magazinele de încredere;
 • Mulți sunt interesați dacă este posibil ca femeile însărcinate să mănânce pește afumat și sărat, iar aici răspunsul este neechivoc: este imposibil. Salina reține apă în organism, ceea ce crește umflarea. Și mâncarea afumată este un depozit de substanțe cancerigene și substanțe nocive, care nu numai că agravează sănătatea, ci afectează și dezvoltarea copilului.

Cât de bine să gătești

Există patru opțiuni pentru gătit vase de pește:

 • Pentru un cuplu. Vitaminele și oligoelementele sunt păstrate. Premarinat în ulei de măsline cu lămâie și condimente și ierburi preferate.
 • În cuptor. Toate substanțele utile sunt conservate, iar gustul devine saturat și parfumat. Pentru a păstra sucul, puteți înfășura peștele în folie.
 • Warka. Un pește mic este așezat în apă clocotită, iar unul mare într-unul rece. Puteți adăuga frunze de dafin, iarbă și ceapă în apă pentru a îmbunătăți gustul.
 • Puteți găti bucățele de pește sau alte feluri de mâncare, dar numai din carne tocată preparată pe cont propriu din pește proaspăt.

Cele mai bune adăugiri la feluri de mâncare sunt legumele fierte, proaspete sub formă de salată sau coapte.

Nu se recomandă să gătiți folosind metoda de prăjire, deoarece toate substanțele nutritive dispar, numărul de calorii goale crește, ceea ce femeile însărcinate nu au nevoie.

Dacă există probleme cu digestia, atunci trebuie să fie abandonat și brodiul de pește, deoarece crește aciditatea stomacului.

Ce poate înlocui

Dacă sunteți hipersensibil la produsele din pește, la alergii sau la alte contraindicații, nu trebuie să vă supărați, deoarece există un număr de produse care le pot înlocui:

 • fasole;
 • avocado;
 • tofu brânză;
 • carne de soia;
 • tempo.
Acestea sunt alimente vegetale care sunt bogate în proteine ​​și sunt consumate de vegetarieni.

Fii atent la meniu în timpul sarcinii și folosește numai produse de înaltă calitate. Apoi puteți avea încredere în sănătatea și sănătatea viitorului copil.

LISTA PRODUSELOR INTERZISE ÎN TIMPUL PREGNANȚEI

Dacă auziți expresia "puteți mânca totul pentru femeile însărcinate, dar numai puțin", nu credeți! Există produse care sunt potențial periculoase atât pentru mamă, cât și pentru copil. Acestea sunt alimente interzise. Și există produse care sunt aparent posibile, dar nu sunt necesare. Mai jos vă voi da ambele liste și voi explica fiecărei teze cu ce legătură este legată, astfel încât îndoielile vor dispărea de la sine. Deci lumina puterii:

Roșu (nu se poate mânca!)

 • Raw, carne nepreparată, mediu de friptură sau cu sânge. Păsările de curte și carnea de porc subacvatică sunt deosebit de periculoase. Carnea brută poate ascunde un parazit infecțios periculos - Toxoplasma. Toxoplasmoza pentru un adult nu este periculoasă și uneori merge asimptomatic sau este asemănătoare cu gripa. Pentru un om mic din burtă, el poate fi foarte periculos, ducând la defecte de dezvoltare sau chiar avort spontan. Mulți oameni au deja imunitate la acest parazit și nu pot fi reinfectați cu acesta. Dar să se bazeze pe ea nu merită. Verificați întotdeauna că carnea, chiar și în cel mai gros loc, nu produce sânge sau suc de roz. De asemenea, asigurați-vă că toate produsele care au contact cu carnea crudă (plăci, cuțite, plăci) sunt spălate bine cu apă cu săpun și uscate. Este important de adăugat că principalii purtători ai toxoplasmei sunt pisicile, astfel încât medicii sfătuiesc femeile însărcinate să oprească curățarea așternutului pisicilor (chiar dacă un alt membru al familiei își îndeplinește această sarcină în timpul sarcinii) și, de asemenea, purta mănuși atunci când lucrează în grădină pentru a evita contactul accidental cu fecalele pisicilor sau nisip. Carnea nepreparată poate fi, de asemenea, contaminată cu ouăle diferitelor viermi. Pericolul poate, de asemenea, să ascundă carnea și cârnații gătite pe grătar: din partea de sus pot părea destul de prăjite și în interior se dovedesc a fi crude. Unele cârnați afumați afumați ar trebui, de asemenea, să fie excluși din dietă. Aveți grijă la carnea proaspătă tocată - nu o încercați niciodată, de exemplu pe sare (pentru chifteluțele).
 • Pește brut sau pește ușor sărat. Poate conține și alți agenți patogeni neplăcenți - salmonella și listeria. Salmoneloza este foarte periculoasă pentru intoxicația sa severă, ceea ce cauzează complicații în activitatea ficatului și a altor organe. Unde pot găsi pește crud? Mai întâi de toate în sushi. Dar nu trebuie să abandonați complet această delicatețe! Poți să faci / să comande sushi atât vegetarieni, cât și cu tipuri de pește și fructe de mare prelucrate (de exemplu, cu anghilă afumată, creveți fierți, salată de creveți, alge marine). Pe lângă peștele proaspăt, ar trebui să excludeți orice fel de caviar brut: roșu, caviar capelin etc. Deși sunt extrem de utile în compoziția lor nutritivă, dar și peștele brut, pot fi purtători de paraziți, cum ar fi Listeria. Prin urmare, caviarul trebuie să fie pasteurizat sau gătit (prelucrat termic).
 • Peștii cu durată lungă de viață pot conține cantități mari de mercur, care afectează în mod negativ dezvoltarea sistemului nervos al bebelușului. Aceste pești includ: rechin, pește-spadă, ton.
 • Oua crude si insutite. Ele pot conține de asemenea agenți patogeni diferiți. Ouăle de rață și de gâscă sunt deosebit de periculoase! Chiar și într-un alt moment de la sarcină, nimeni nu ar trebui să mănânce ouăle brute. Pentru rețetele cu ouă crude, înlocuiți-le, dacă este posibil, cu ouă de cultură organică sau ouă de prepa- rație.
 • Brânză din lapte crud, brânză albastră. Pentru o perioadă de timp, excludeți Camembert, Brie, Gorgonzola, Roquefort etc. Aceste brânzeturi pot fi pline cu listerie, care poate provoca listerioză - o boală periculoasă pentru făt. Laptele brut este, de asemenea, interzis în timpul sarcinii. Folosiți lapte pasteurizat sau fiert.
 • Cafea. Deși medicul dumneavoastră vă poate permite să beți până la 2 cani de cafea slabă pe zi, vă sfătuiesc să refuzați-o cu totul! O mulțime de cercetări au arătat că cafeina poate provoca avort spontan, iar cofeina blochează absorbția calciului. De ce risc? La urma urmei, cafeaua poate fi înlocuită cu cafea decofeinizată, crede-mă, este doar un obicei, nu o necesitate. De asemenea, ar trebui să reduceți utilizarea ceaiului negru și să eliminați complet cola. Merită să faceți o rezervare care uneori are o dorință copleșitoare de a bea o ceașcă de cafea sau un pahar de cola. Păi, e posibil o dată, dar din nou, nu, nu!
 • Țigări. Renunțând la fumat, deși nu este ușor, dar așa de real, crede-mă! Nu am fumat timp de 8 ani. Țigările comprimă vasele de sânge, împiedicând astfel circulația sanguină a placentei, iar copilul suferă de foame de oxigen. Ce este mai important pentru tine, gândește-te singur.
 • Alcoolul. Ei bine, chiar nu este nevoie să spun de ce alcoolul în timpul sarcinii este imposibil. Totul este imposibil! La toate! În loc de bere, puteți bea bere nealcoolică. În loc de suc de struguri de vin. Excepția este alcoolul în gătit - în timpul tratamentului termic (prăjire, coacere), tot alcoolul se evaporă, deci nu este nevoie să vă faceți griji.
 • Sage, menta și pepene galben în cantități mari pot provoca ton uterin.
 • În timpul sarcinii, renunțați la ciupercile de pădure. Pe lângă faptul că există întotdeauna riscul de a cădea pe otrăvitoare, ciupercile cum ar fi bureții acumulează în sine toate substanțele chimice și emisiile.

Ce să nu faci gravidă:

 • Cel mai important lucru este că femeile însărcinate nu trebuie să fie nervoase și îngrijorate! Păstrați-vă de pe peretele negativ, nu arătați prea multe filme emoționale, filme de groază și thrillere. Amintiți-vă cum eroina filmului "Gone with the Wind" Scarlett O'Hara a spus: "Mă voi gândi mâine". Nu lăsați pe nimeni să vă dezechilibreze!
 • Femeile însărcinate nu pot să-și ridice mâinile (de exemplu, să atârne haine sau o perdea). Acest lucru este plin de abces de placentă sau de ton uterin.
 • Nu poți sari. În primul rând, este foarte periculos să scuturați uterul, ceea ce poate duce la sângerări interne și abrupții placentare.
 • Nu poți ridica greutățile. Asigurați-o regulă că cel mai dificil lucru de ridicat este o geantă de mână. Excepție sunt copiii mai în vârstă, care sunt încă tineri și cer mereu mâinile lor. Dar aici trebuie să cunoașteți măsura.
 • Luați medicamente fără a vă consulta medicul sau farmacistul. Orice medicament aparent inofensiv poate afecta foarte grav un copil sau cursul sarcinii în general. Încercați să evitați locurile aglomerate, pentru a nu se infecta cu un virus (mai ales în perioada toamnă-iarnă). Consolidați sistemul imunitar în care utilizați vitamina C și zinc.
 • În timpul sarcinii, nu puteți efectua raze X sau fluorografie - fără radiații radioactive.
 • Sporturi active și întindere. Chiar dacă văd puzashek pe biciclete, nu merită riscul. Ridicarea în greutate în sala de gimnastică, bicicletă, unele aerobic ar trebui abandonate pentru o vreme. Înscrieți-vă pentru înot sau yoga pentru femeile însărcinate - este timpul să vă relaxați și să vă înmormântați în lumea interioară!
 • Nu puteți să vă așezați cu picioarele încrucișate (piciorul cu piciorul) - așa este presat artera principală și astfel fluxul sanguin este perturbat.
 • Nu poți să dormi în stomac și în etapele ulterioare și pe spate. În această poziție, uterul pune presiune asupra aortei abdominale, ceea ce, la rândul său, afectează alimentarea cu sânge a corpului inferior și în special a copilului.
 • Solariu atunci când gravidă este, de asemenea, contraindicat.

Lumina galbenă - pare posibil să mănânci, dar nu este necesar!

 • Produse afumate, cârnați, chipsuri de cartofi. Grasimi daunatoare, conservanti, agenti de imbunatatire a aromei si alte lucruri, acum nu aveti nevoie de nimic. Dar, în astfel de produse semi-finite conține un minim de nutrienți și componentele principale - chimia a apei pure.
 • Alimente de la fast-food. Nu, desigur, dacă vreți cu adevărat, atunci nu este păcat să mănânci un burger și să-l bei cu un pahar de cola. Dar ar trebui să fie o singură dată și trebuie să uitați de ea timp de cel puțin două luni.
 • Toate dulciurile sau produsele cu culori foarte luminoase. Coloranții periculoși, care sunt interzisi în multe țări dezvoltate, pot aștepta pentru produse luminoase, multi-colorate.
 • Maioneză și ketchup. Este posibil, dar în cantități foarte mici. Conținutul de grăsimi și zahăr din aceste sosuri este prea mare. maioneza, de exemplu, poate fi făcută acasă. Pentru a face acest lucru, dați prioritate uleiurilor nerafinate (cum ar fi măslinele sau rapița). De asemenea, încercați să faceți tot sosul la domiciliu pentru a vă asigura de fiecare ingredient.
 • Băuturi carbogazoase și apă cu gaz. În primul rând, gazul afectează negativ oasele și, în al doilea rând, contribuie la balonare. Ei bine, în sucul dulce nu există nimic bun. Alternativa este apa cu gheata si lamaie.
 • Fiți atenți la utilizarea ficatului și a organelor comestibile. Deși conțin o cantitate mare de fier și alte vitamine, ficatul este, de asemenea, primul organ în care se acumulează toate substanțele chimice și impuritățile de mediu. Prin urmare, cumpărați ficatul numai în agricultura ecologică sau în producția de origine. De asemenea, un surplus de vitamina A, care este conținut în cantități mari în ficat, poate afecta negativ copilul.

Ce altceva este permis, dar cu grijă:

 • Contact sexual până la 12 săptămâni. Este mai bine să se abțină până când copilul este bine atașat și se formează placenta. În unele cazuri, actul sexual poate provoca sângerări vaginale, ton uterin, abrupții placentare. Dacă sunteți în pericol, consultați-vă medicul.
 • Colorarea părului. Alegeți vopselele fără amoniac și încercați să pictați acasă pentru a evita respirația vopselelor chimice în saloane.
 • Sunbathing-ul este foarte util atât pentru tine, cât și pentru copil, dar evită-ți soarele direct (plajă-te sub o umbrelă, acoperă-ți burtica și folosește-ți timpul de bronzare).
 • Modificați toate produsele cosmetice pe cele naturale. De exemplu, cumpărați un deodorant fără parfum cu PH neutru. Cu cât sunteți mai natural în contact cu lumea exterioară, cu atât mai bine.
 • Evitați substanțele chimice de uz casnic.

Culoarea verde (faptul că puteți și ar trebui să mâncați gravidă)

 • Legume și fructe proaspete. Principala regulă: sezonieră și locală! Legumele și fructele sunt bogate în vitamine și conțin câteva calorii - combinația perfectă în timpul sarcinii! Trebuie amintit faptul că majoritatea vitaminelor și sărurilor minerale sunt distruse de lumină și căldură sau dizolvate în apă. Prin urmare, atunci când cumpărați legume și fructe, asigurați-vă că sunt proaspete, păstrați-le într-un loc răcoros și întunecos, spălați bine și tratați-le cu atenție termic. Dacă este posibil, mâncați fructe și legume crude.
 • Carne slabă și pește. Aceste produse sunt bogate în proteine, fier și vitamine din grupa B. Peștii trebuie consumați din ape nepoluate. De asemenea, nevoia de proteine ​​poate fi alimentată de legume, cereale integrale, germeni de cereale (grâu, boabe de soia, fasole), nuci.
 • Laptele și produsele lactate furnizează organismului calciu și o serie de alte elemente esențiale. Pentru produsele lactate, este important ca bacteriile din ea să fie vii. Cel mai bine este să faci brânză de vaci, iaurt,chefirși smântână la domiciliu.
 • Produse din cereale integrale. Pâine din făină integrală, paste italiene gri, cereale (fulgi de ovăz, de exemplu, și boabe de cereale integrale). Astfel de alimente conțin acid folic, magneziu, vitamina E și fibre. Gatiti terci dintr-o gama larga de cereale. De exemplu, orzul de hrișcă. Orezul se alege neted (gri).

Includeți aceste feluri de mâncare în meniul dvs.:

 • Legume crude cu o baie de iaurt. (Castraveți, țelină, ardei dulci, morcovi, bețișoare tocate. În baie se pot adăuga usturoi și verdețuri, sare și piper)
 • Crackers cu semințe de in (pot fi luate făină de cereale integrale).
 • Salată de legume cu cuscus
 • Salata grecească
 • Brânză brută
 • Ucraineană Uzvar
 • Salată de salată
 • Pui într-o cutie
 • hașiș
 • Păstrăv cu păstrăv cu sos de portocale
 • Craje de casă
 • Supă cu carne de vită, spanac și păstrăv
 • humus
 • Iaurt înghețat cu fructe de padure (sau doar "iaurt" cu fructe de padure și miere)
 • Mic dejun Frumusețe și sănătate
 • Pui cu legume
 • Torturi de pâine prăjită cu iaurt și imersare de legume

Înlocuiți în meniu:

 • Zahăr alb - nerafinat (maro)
 • Conserve de fructe - proaspete
 • Bomboane - fructe uscate
 • Gătit sau sare Extra pe sare iodată
 • Cârnați fierți la rece
 • Pâine albă - pâine integrală sau secară, pâine de tărâțe sau cel puțin pâine rustică grosieră (cu semințe diferite)
 • Chips - pentru semințe sau nuci
 • Paste de cel mai înalt nivel pentru soiuri de făină grosieră (gri) sau soiuri de grâu dur
 • Apă strălucitoare - apă cu gheață și lămâie

Peștele brut în timpul sarcinii

Dacă auziți expresia "puteți mânca totul pentru femeile însărcinate, dar numai puțin", nu credeți! Există produse care sunt potențial periculoase atât pentru mamă, cât și pentru copil. Acestea sunt alimente interzise. Și există produse care sunt aparent posibile, dar nu sunt necesare. Mai jos vă voi da ambele liste și voi explica fiecărei teze cu ce legătură este legată, astfel încât îndoielile vor dispărea de la sine. Deci lumina puterii:

Roșu (nu se poate mânca!)

 • Raw, carne nepreparată, mediu de friptură sau cu sânge. Păsările de curte și carnea de porc subacvatică sunt deosebit de periculoase. Carnea brută poate ascunde un parazit infecțios periculos - Toxoplasma. Toxoplasmoza pentru un adult nu este periculoasă și uneori merge asimptomatic sau este asemănătoare cu gripa. Pentru un om mic din burtă, el poate fi foarte periculos, ducând la defecte de dezvoltare sau chiar avort spontan. Mulți oameni au deja imunitate la acest parazit și nu pot fi reinfectați cu acesta. Dar să se bazeze pe ea nu merită. Verificați întotdeauna că carnea, chiar și în cel mai gros loc, nu produce sânge sau suc de roz. De asemenea, asigurați-vă că toate produsele care au contact cu carnea crudă (plăci, cuțite, plăci) sunt spălate bine cu apă cu săpun și uscate. Este important de adăugat că principalii purtători ai toxoplasmei sunt pisicile, astfel încât medicii sfătuiesc femeile însărcinate să oprească curățarea așternutului pisicilor (chiar dacă un alt membru al familiei își îndeplinește această sarcină în timpul sarcinii) și, de asemenea, purta mănuși atunci când lucrează în grădină pentru a evita contactul accidental cu fecalele pisicilor sau nisip. Carnea nepreparată poate fi, de asemenea, contaminată cu ouăle diferitelor viermi. Pericolul poate, de asemenea, să ascundă carnea și cârnații gătite pe grătar: din partea de sus pot părea destul de prăjite și în interior se dovedesc a fi crude. Unele cârnați afumați afumați ar trebui, de asemenea, să fie excluși din dietă. Aveți grijă la carnea proaspătă tocată - nu o încercați niciodată, de exemplu pe sare (pentru chifteluțele).
 • Pește brut sau pește ușor sărat. Poate conține și alți agenți patogeni neplăcenți - salmonella și listeria. Salmoneloza este foarte periculoasă pentru intoxicația sa severă, ceea ce cauzează complicații în activitatea ficatului și a altor organe. Unde pot găsi pește crud? Mai întâi de toate în sushi. Dar nu trebuie să abandonați complet această delicatețe! Poți să faci / să comande sushi atât vegetarieni, cât și cu tipuri de pește și fructe de mare prelucrate (de exemplu, cu anghilă afumată, creveți fierți, salată de creveți, alge marine). Pe lângă peștele proaspăt, ar trebui să excludeți orice fel de caviar brut: roșu, caviar capelin etc. Deși sunt extrem de utile în compoziția lor nutritivă, dar și peștele brut, pot fi purtători de paraziți, cum ar fi Listeria. Prin urmare, caviarul trebuie să fie pasteurizat sau gătit (prelucrat termic).
 • Peștii cu durată lungă de viață pot conține cantități mari de mercur, care afectează în mod negativ dezvoltarea sistemului nervos al bebelușului. Aceste pești includ: rechin, pește-spadă, ton.
 • Oua crude si insutite. Ele pot conține de asemenea agenți patogeni diferiți. Ouăle de rață și de gâscă sunt deosebit de periculoase! Chiar și într-un alt moment de la sarcină, nimeni nu ar trebui să mănânce ouăle brute. Pentru rețetele cu ouă crude, înlocuiți-le, dacă este posibil, cu ouă de cultură organică sau ouă de prepa- rație.
 • Brânză din lapte crud, brânză albastră. Pentru o perioadă de timp, excludeți Camembert, Brie, Gorgonzola, Roquefort etc. Aceste brânzeturi pot fi pline cu listerie, care poate provoca listerioză - o boală periculoasă pentru făt. Laptele brut este, de asemenea, interzis în timpul sarcinii. Folosiți lapte pasteurizat sau fiert.
 • Cafea. Deși medicul dumneavoastră vă poate permite să beți până la 2 cani de cafea slabă pe zi, vă sfătuiesc să refuzați-o cu totul! O mulțime de cercetări au arătat că cafeina poate provoca avort spontan, iar cofeina blochează absorbția calciului. De ce risc? La urma urmei, cafeaua poate fi înlocuită cu cafea decofeinizată, crede-mă, este doar un obicei, nu o necesitate. De asemenea, ar trebui să reduceți utilizarea ceaiului negru și să eliminați complet cola. Merită să faceți o rezervare care uneori are o dorință copleșitoare de a bea o ceașcă de cafea sau un pahar de cola. Păi, e posibil o dată, dar din nou, nu, nu!
 • Țigări. Renunțând la fumat, deși nu este ușor, dar așa de real, crede-mă! Nu am fumat timp de 8 ani. Țigările comprimă vasele de sânge, împiedicând astfel circulația sanguină a placentei, iar copilul suferă de foame de oxigen. Ce este mai important pentru tine, gândește-te singur.
 • Alcoolul. Ei bine, chiar nu este nevoie să spun de ce alcoolul în timpul sarcinii este imposibil. Totul este imposibil! La toate! În loc de bere, puteți bea bere nealcoolică. În loc de suc de struguri de vin. Excepția este alcoolul în gătit - în timpul tratamentului termic (prăjire, coacere), tot alcoolul se evaporă, deci nu este nevoie să vă faceți griji.
 • Sage, menta și pepene galben în cantități mari pot provoca ton uterin.
 • În timpul sarcinii, renunțați la ciupercile de pădure. Pe lângă faptul că există întotdeauna riscul de a cădea pe otrăvitoare, ciupercile cum ar fi bureții acumulează în sine toate substanțele chimice și emisiile.

Ce să nu faci gravidă:

 • Cel mai important lucru este că femeile însărcinate nu trebuie să fie nervoase și îngrijorate! Păstrați-vă de pe peretele negativ, nu arătați prea multe filme emoționale, filme de groază și thrillere. Amintiți-vă cum eroina filmului "Gone with the Wind" Scarlett O'Hara a spus: "Mă voi gândi mâine". Nu lăsați pe nimeni să vă dezechilibreze!
 • Femeile însărcinate nu pot să-și ridice mâinile (de exemplu, să atârne haine sau o perdea). Acest lucru este plin de abces de placentă sau de ton uterin.
 • Nu poți sari. În primul rând, este foarte periculos să scuturați uterul, ceea ce poate duce la sângerări interne și abrupții placentare.
 • Nu poți ridica greutățile. Asigurați-o regulă că cel mai dificil lucru de ridicat este o geantă de mână. Excepție sunt copiii mai în vârstă, care sunt încă tineri și cer mereu mâinile lor. Dar aici trebuie să cunoașteți măsura.
 • Luați medicamente fără a vă consulta medicul sau farmacistul. Orice medicament aparent inofensiv poate afecta foarte grav un copil sau cursul sarcinii în general. Încercați să evitați locurile aglomerate, pentru a nu se infecta cu un virus (mai ales în perioada toamnă-iarnă). Consolidați sistemul imunitar în care utilizați vitamina C și zinc.
 • În timpul sarcinii, nu puteți efectua raze X sau fluorografie - fără radiații radioactive.
 • Sporturi active și întindere. Chiar dacă văd puzashek pe biciclete, nu merită riscul. Ridicarea în greutate în sala de gimnastică, bicicletă, unele aerobic ar trebui abandonate pentru o vreme. Înscrieți-vă pentru înot sau yoga pentru femeile însărcinate - este timpul să vă relaxați și să vă înmormântați în lumea interioară!
 • Nu puteți să vă așezați cu picioarele încrucișate (piciorul cu piciorul) - așa este presat artera principală și astfel fluxul sanguin este perturbat.
 • Nu poți să dormi în stomac și în etapele ulterioare și pe spate. În această poziție, uterul pune presiune asupra aortei abdominale, ceea ce, la rândul său, afectează alimentarea cu sânge a corpului inferior și în special a copilului.
 • Solariu atunci când gravidă este, de asemenea, contraindicat.

Lumina galbenă - pare posibil să mănânci, dar nu este necesar!

 • Produse afumate, cârnați, chipsuri de cartofi. Grasimi daunatoare, conservanti, agenti de imbunatatire a aromei si alte lucruri, acum nu aveti nevoie de nimic. Dar, în astfel de produse semi-finite conține un minim de nutrienți și componentele principale - chimia a apei pure.
 • Alimente de la fast-food. Nu, desigur, dacă vreți cu adevărat, atunci nu este păcat să mănânci un burger și să-l bei cu un pahar de cola. Dar ar trebui să fie o singură dată și trebuie să uitați de ea timp de cel puțin două luni.
 • Toate dulciurile sau produsele cu culori foarte luminoase. Coloranții periculoși, care sunt interzisi în multe țări dezvoltate, pot aștepta pentru produse luminoase, multi-colorate.
 • Maioneză și ketchup. Este posibil, dar în cantități foarte mici. Conținutul de grăsimi și zahăr din aceste sosuri este prea mare. Maioneza fără ouă poate fi, de exemplu, făcută acasă. Pentru a face acest lucru, dați prioritate uleiurilor nerafinate (cum ar fi măslinele sau rapița). De asemenea, încercați să faceți tot sosul la domiciliu pentru a vă asigura de fiecare ingredient.
 • Băuturi carbogazoase și apă cu gaz. În primul rând, gazul afectează negativ oasele și, în al doilea rând, contribuie la balonare. Ei bine, în sucul dulce nu există nimic bun. Alternativa este apa cu gheata si lamaie.
 • Fiți atenți la utilizarea ficatului și a organelor comestibile. Deși conțin o cantitate mare de fier și alte vitamine, ficatul este, de asemenea, primul organ în care se acumulează toate substanțele chimice și impuritățile de mediu. Prin urmare, cumpărați ficatul numai în agricultura ecologică sau în producția de origine. De asemenea, un surplus de vitamina A, care este conținut în cantități mari în ficat, poate afecta negativ copilul.

Ce altceva este permis, dar cu grijă:

 • Contact sexual până la 12 săptămâni. Este mai bine să se abțină până când copilul este bine atașat și se formează placenta. În unele cazuri, actul sexual poate provoca sângerări vaginale, ton uterin, abrupții placentare. Dacă sunteți în pericol, consultați-vă medicul.
 • Colorarea părului. Alegeți vopselele fără amoniac și încercați să pictați acasă pentru a evita respirația vopselelor chimice în saloane.
 • Sunbathing-ul este foarte util atât pentru tine, cât și pentru copil, dar evită-ți soarele direct (plajă-te sub o umbrelă, acoperă-ți burtica și folosește-ți timpul de bronzare).
 • Modificați toate produsele cosmetice pe cele naturale. De exemplu, cumpărați un deodorant fără parfum cu PH neutru. Cu cât sunteți mai natural în contact cu lumea exterioară, cu atât mai bine.
 • Evitați substanțele chimice de uz casnic.

Culoarea verde (faptul că puteți și ar trebui să mâncați gravidă)

 • Legume și fructe proaspete. Principala regulă: sezonieră și locală! Legumele și fructele sunt bogate în vitamine și conțin câteva calorii - combinația perfectă în timpul sarcinii! Trebuie amintit faptul că majoritatea vitaminelor și sărurilor minerale sunt distruse de lumină și căldură sau dizolvate în apă. Prin urmare, atunci când cumpărați legume și fructe, asigurați-vă că sunt proaspete, păstrați-le într-un loc răcoros și întunecos, spălați bine și tratați-le cu atenție termic. Dacă este posibil, mâncați fructe și legume crude.
 • Carne slabă și pește. Aceste produse sunt bogate în proteine, fier și vitamine din grupa B. Peștii trebuie consumați din ape nepoluate. De asemenea, nevoia de proteine ​​poate fi alimentată de legume, cereale integrale, germeni de cereale (grâu, boabe de soia, fasole), nuci.
 • Laptele și produsele lactate furnizează organismului calciu și o serie de alte elemente esențiale. Pentru produsele lactate, este important ca bacteriile din ea să fie vii. Cel mai bine este să faci acasă brânză de vaci, iaurt, kefir și smântână.
 • Produse din cereale integrale. Pâine din făină integrală, paste italiene gri, cereale (fulgi de ovăz, de exemplu, și boabe de cereale integrale). Astfel de alimente conțin acid folic, magneziu, vitamina E și fibre. Gatiti terci dintr-o gama larga de cereale. De exemplu, orzul de hrișcă. Orezul se alege neted (gri).

Includeți aceste feluri de mâncare în meniul dvs.:

Înlocuiți în meniu:

 • Zahăr alb - nerafinat (maro)
 • Conserve de fructe - proaspete
 • Bomboane - fructe uscate
 • Gătit sau sare Extra pe sare iodată
 • Cârnați fierți la rece
 • Pâine albă - pâine integrală sau secară, pâine de tărâțe sau cel puțin pâine rustică grosieră (cu semințe diferite)
 • Chips - pentru semințe sau nuci
 • Paste de cel mai înalt nivel pentru soiuri de făină grosieră (gri) sau soiuri de grâu dur
 • Apă strălucitoare - apă cu gheață și lămâie