Cauzele ruperii cervicale în timpul nașterii și consecințele

Uterul este un organ feminin, fără de care continuarea speciei ar fi imposibilă. În ea are loc dezvoltarea și gestația fătului. În procesul de muncă, unul dintre rolurile principale este jucat de colul uterin. Pe cât de repede dezvăluirea este direct dependentă de rezultatul acestora. Datorită contracției active a mușchilor uterini în timpul contracțiilor, fătul se mișcă în gât și este împins. Procesul de trecere a copilului prin colul uterin contribuie la încercări.

În ciuda caracterului natural al procesului de naștere, în practica obstetrică există uneori complicații. Una dintre ele este ruptura colului uterin in timpul nasterii.

Mulți medici susțin că daunele au loc dacă o femeie este greșită, nu ascultând instrucțiunile personalului medical. În astfel de cazuri, încercările active încep mai devreme decât colul uterin are timp să se deschidă. Rezultatul este lacune de grade diferite.

Simptomele rupturii cervicale

Simptomele depind de cauzele, tipul, stadiul și gradul de leziuni la naștere. Acest lucru se poate produce atât în ​​timpul cât și după naștere. Condiția generală și imaginea clinică reflectă de asemenea prezența comorbidităților, a infecțiilor și a stării psihice a femeii.

Trauma cervicală este însoțită de sângerări interne și externe.

În funcție de amploarea daunelor, este masivă sau scantă, mama are descărcări sângeroase cu cheaguri. De asemenea, sudoare rece, slăbiciune, paloare. Cu leziuni minore (până la 1 cm), simptomele sunt adesea absente.

Dacă vătămarea a avut loc în timpul nașterii, aceasta poate fi combinată cu o ruptură a uterului în sine, ceea ce modifică semnificativ imaginea clinică. În această situație, femeia se comportă neliniștit, munca devine excesiv de activă și este însoțită de contracții puternice dureroase. Mai mult: cum sunt nașterea →

Uterul este deformat ca o clepsidră, apare umflarea colului uterin, vaginul și vulva.

Odată cu începutul ruperii uterului, contracțiile convulsive se alătură imaginii clinice, sângelui sau secreției colorate de sânge din vagin, apare sângele din urină. Atunci când decalajele au avut deja loc, după o durere bruscă bruscă în abdomen și o senzație de arsură, activitatea de muncă se oprește.

În legătură cu șocul dureros și hemoragic la o femeie se observă:

 • stare depresivă;
 • piele palidă;
 • transpirație;
 • greață și vărsături;
 • scăderea tensiunii arteriale;
 • puls rapid.

După ruperea uterului, fătul poate fi palpat în cavitatea abdominală. Complicația duce la moartea copilului, astfel că bătăile inimii nu sunt auzite în acest moment.

Pauza de clasificare

Cervixul este rupt mai des în direcția de jos în sus, adică departe de marginea exterioară până la marginea interioară a gâtului. Deteriorarea organului poate să apară înainte, în timpul și după nașterea copilului. Dacă există un gol după naștere, colul uterin de obicei este ușor rănit.

Există daune unilaterale și bilaterale, în gravitate, ele sunt de trei grade. La gradul I sunt atribuite lacrimi mici (până la 2 cm), pentru gradul II mărimea este mai mare de 2 cm, dar rănirea nu ajunge la vagin. La gradul III, divergența țesuturilor ajunge la fornița vaginală sau trece la ea. Cel mai grav caz clinic este considerat ruptură a colului uterin, care se extinde până la corpul organului genital.

Cauze și factori de risc

Gapurile de naștere pot apărea din cauza viciului femeii sau pot fi rezultatul rănilor cauzate de forcepsul medical, precum și al palpării dure a uterului și a altor acțiuni ale medicului. Dar există mai mulți factori predispozitivi.

O condiție prealabilă pentru rupere este infecțiile genitale tratate prost, care reduc elasticitatea pereților colului uterin. În plus, lacunele sunt aproape inevitabile datorită activității rapide a forței de muncă.

Încercările și contracțiile timpurii active cu dezvăluirea insuficientă pot duce la rupturi grave nu numai ale colului uterin, ci și a corpului uterului în sine.

În cazul unor încercări lente, munca este stimulată cu preparate speciale, care contribuie, de asemenea, la răni de organe. Pentru femeile care s-au implicat anterior în gimnastică sau dans, se caracterizează prin tonul crescut al mușchilor pelvieni, care, de asemenea, contribuie la rupturi atunci când se administrează în mod necorespunzător de naștere. Citiți mai multe despre stimularea muncii →

Consecințele prejudiciului

Ruptura cervicală este diagnosticată în principal după naștere și după naștere. Medicul examinează cu atenție femeia, cu ajutorul oglinzilor, pentru a identifica leziunile și a preveni complicațiile.

Atunci când diagnosticarea târzie, cusătura de calitate slabă sau îngrijirea necorespunzătoare a cusăturilor, rupturile colului uterin în timpul nașterii provoacă consecințe grave:

 1. Supravegherea rănilor. Îngrijirea medicală de calitate slabă duce la endometrita sau septicemia, care poate fi plină cu îndepărtarea uterului sau cu moartea.
 2. Apariția ulcerelor postpartum.
 3. Cicatricile spontane, formând inversarea colului uterin.

Cel mai adesea, lacrimile au un caracter izolat, fără o tranziție spre corpul uterului, și apar în a doua etapă a travaliului. În astfel de cazuri, rezultatul este de obicei favorabil femeii și copilului. Cu toate acestea, consecințele leziunilor grave pot fi evitate numai în cazul diagnosticării în timp util și a asistenței medicale de urgență.

Orice deteriorare subtratată amenință cu apariția eroziunii, dezvoltarea proceselor inflamatorii cronice și chiar a cancerului. De asemenea, ruptura colului uterin în timpul nașterii poate provoca consecințe sub forma insuficienței ismato-cervicale.

Îngrijirea sarcinilor ulterioare este dificilă din cauza acestui fapt, crește riscul de avort spontan sau de naștere prematură a copilului.

Tratamentul pentru ruperea colului uterin

Tratamentul începe imediat după descoperirea lacrimilor. Principala metodă pentru repararea daunelor este intervenția chirurgicală. Lamele sunt suturate cu suturi absorbabile sub anestezie generală sau locală.

Coaseți începutul din colțul de sus al decalajului, îndreptându-vă spre gâtul exterior. Dacă divergența țesuturilor a trecut pe corpul uterului, produce o laparotomie și decide problema extirpării (eliminării) sau conservării organului.

Cu nașteri repetate, cu prezența unor lacrimi vechi, faceți plasticul printr-o metodă specială. Țesutul mort și vindecat este tăiat, în timp ce cusătura, mucoasa este tensionată ușor pentru a forma o cicatrice nouă și mai uniformă și pentru a preveni deformarea în viitor.

În plus față de intervenția chirurgicală, cu pierderea abundentă de sânge, sunt prezentate perfuzii intravenoase cu preparate hemostatice și soluție salină. Pentru a preveni infecția și dezvoltarea inflamației, sunt prescrise antibiotice și antiseptice locale.

Sexul este interzis în următoarele 2 luni după sutură. Sub rezerva instrucțiunilor medicului, consecințele rupturii cervicale vor fi minime.

profilaxie

Măsurile preventive pentru a preveni rănirea colului uterin includ atât acțiunile profesionale ale medicului, cât și atitudinea atentă a femeii față de sănătatea ei. Când planificați o sarcină, trebuie să examinați cu atenție și să tratați toate bolile cronice.

Pentru a preveni ruptura colului uterin în timpul nașterii ar trebui să fie angajate în exerciții speciale pentru întărirea mușchilor vaginului, folosirea vitaminelor și a mineralelor, mâncarea corectă și o odihnă bună. Recomandat să se înscrie în cursuri pentru mamele însărcinate.

În timpul procesului de naștere, femeia trebuie să asculte cu atenție moașa și medicul, împingând instrucțiunile.

Un rol important îl are respirația corespunzătoare. În timp util, mișcările respiratorii suficiente în profunzime și ritm reduc durerea și vă permit să vă concentrați asupra activității de muncă.

Pentru a reduce durerea și pentru a preveni încercările premature, se utilizează reduceri de durere. Pentru a asigura deschiderea normală a uterului, sunt prescrise antispastice.

Obstetricianul, nașterea care conduce, nu trebuie să facă mișcări ascuțite atunci când utilizează instrumente medicale sau retragerea fetală cu o prezentare pelviană, deoarece vătămarea în astfel de situații este aproape inevitabilă.

Trebuie avut în vedere faptul că la pacienții cu antecedente de afectare a organelor reproducătoare, riscul de reapariție a situației crește semnificativ.

Pentru ca livrările ulterioare după ruperea colului uterin să treacă fără consecințe grave, femeia trebuie să urmeze toate recomandările medicului obstetrician-ginecolog. Coerența acțiunilor din echipa medicului de sex feminin este cheia pentru nașterea naturală, cu un rezultat favorabil.

Autor: Victoria Semernya, doctor,
în special pentru Mama66.ru

Ruptura cervicala - cele mai frecvente cauze si cele mai bune tratamente

Ruptura cervicală se referă la complicațiile ginecologice care necesită asistență medicală de urgență. În caz de absență, moartea este posibilă. Să luăm în considerare încălcarea în detaliu, să ne identificăm cauzele, provocând factori și metode de tratament.

Clasificarea rupturii cervicale

Pentru început, trebuie remarcat faptul că diferența poate să apară independent, din diverse motive. Dar, de cele mai multe ori, se întâmplă în timpul intervențiilor chirurgicale diverse asupra sistemului reproducător și în timpul administrării. Ruptura spontană poate fi declanșată de:

 1. Întinderea slabă a colului uterin la naștere (găsită în primiparas după 30 de ani).
 2. Extensive de întindere în timpul nașterii - poziția extensor a fătului, livrare rapidă, fructe mari.
 3. Compresia prelungită a uterului datorată unui pelvis îngust - o ruptură violentă apare ca urmare a operațiilor de livrare vaginală care ajută la accelerarea procesului de apariție a unui copil:
 • forcepsul;
 • aspirație în vid.

În plus față de clasificarea tipului de dezvoltare (decalaj violent și spontan), există o diviziune și severitatea patologiei. Deci, este obișnuit să se aloce 3 grade de rupere a colului uterin. Fiecare are propria sa tablou clinic. În acest caz, simptomele tulburării sunt similare. Din acest motiv, numai doctorul poate determina gradul exact, după examinarea organului genital.

Ruptura cervixului 1 grad

Ruptura cervixului 1 grad în timpul nașterii se dezvoltă adesea ca urmare a nerespectării instrucțiunilor medicale de către femeie. Adesea, acest lucru se întâmplă dacă femeia nu trebuie să lupte. În același timp, există o creștere a presiunii interne, datorită mișcării copilului prin canalul de naștere. Acest grad este stabilit dacă decalajul nu depășește 1 cm. Este situat mai des pe de o parte.

Imaginea clinică cu goluri mici poate fi exprimată slab. Adesea, medicii spun despre cursul asimptomatic al acestui tip de patologie. Mai ales când distanța nu depășește 10 mm. Principalul simptom în acest caz este sângerarea din vagin. În timp, volumul său poate crește. O femeie simte sentimente dureroase în abdomenul inferior, caracter cramă.

Ruptura cervixului 2 grade

Ruptura colului uterin 2 grade în timpul nașterii se dezvoltă atunci când mărimea fătului nu se potrivește cu volumul pelvisului. Acest lucru este posibil cu stabilirea incorectă a parametrilor antropometrici ai bebelușului în timpul ultrasunetelor. Din acest motiv, medicii aleg tactici de livrare incorect, ceea ce duce la o ruptură. Cu această mărime, decalajul nu depășește 2 cm. În același timp, este localizat numai în uter, fără a afecta partea vaginală.

Ruptura cervixului 3 grade

Ruptura ruptura a colului uterin de 3 grade se caracterizează prin implicarea în procesul patologic al vaginului. În acest caz, diferența se amestecă complet cu ea, nu există nici o limită clară. Acest tip de tulburare este caracterizat de secreții puternice, abundente din tractul genital, adesea cu cheaguri mari. Alte simptome includ:

 • transpirația rece rece;
 • paloare de integrități și mucoase;
 • scăderea tensiunii arteriale;
 • creșterea frecvenței cardiace.

Cauzele ruperii cervicale

În cele mai multe cazuri, ruptura colului uterin în timpul nașterii este declanșată de o încălcare a tehnicii de manipulare a livrării. Totuși, acest lucru poate apărea și datorită unor circumstanțe legate de starea organului reproducător. Medicii disting între principalele cauze ale stării patologice:

 • o scădere a elasticității structurilor musculare ale colului uterin - caracteristică nașterii după 30 de ani;
 • prezența cicatricilor, proceselor inflamatorii care afectează starea gâtului;
 • anomalii ale activității de muncă - dezvăluirea incompletă a colului uterin, discrepanța dintre dimensiunea fătului și a pelvisului;
 • livrare rapidă - faza exilării durează doar câteva minute;
 • dimensiunea mare a capului fătului, greutatea corporală mai mare de 4 kg.

Ruptura cervicală în timpul travaliului

În timpul administrării, patologia de acest tip nu este adesea stabilită. Este provocată de întinderea excesivă a marginilor uterului, mărind diametrul deschiderii sale exterioare. Ca urmare, sarcina pe gât crește și integritatea sa este compromisă. Eliminarea rapidă a patologiei elimină consecințele negative. Adesea, atunci când se face o ruptură mare, se iau decizii pentru a efectua o operație cezariană de urgență.

Ruptura cervicală postpartum să fie sutată în camera de livrare. Suturarea se face folosind suturi speciale, auto-absorbabile. Asistența târzie este plină de dezvoltarea sângerării uterine, care poate duce la moartea mamei. Pentru a reduce timpul de asistență, nu utilizați anestezia.

Ruptura colului uterin in timpul sexului

Ruptura uterină în timpul sexului este posibilă, dar în practică acest lucru se întâmplă foarte rar. Apare cu un act sexual violent, pasional, cu o penetrare profundă. Traumatizarea colului duce la sângerare. În acest caz, femeia simte o deteriorare accentuată a sănătății, slăbiciune, amețeli, cefalee. Principalele simptome ale acestei patologii includ:

 • crampe abdomen inferior inferior, în faltele inghinale;
 • apariția sângelui din vagin (uneori în cantități mici);
 • durere în regiunea lombară.

Simptomele rupturii cervicale

Ruptura cervixului de 2 grade și dimensiunile mici nu poate fi manifestată clinic. În acest caz, pacientul observă o deteriorare a sănătății generale. Sângele din tractul genital practic nu este excretat, în unele cazuri, femeile pot marca sângerare. Adesea ei îi asociază cu schimbări hormonale și nu le acordă importanță. Cu toate acestea, pe măsură ce progresul situației se înrăutățește.

Dacă diferența de mărime depășește 1 cm, apare sângerarea uterină, ceea ce determină ca medicul să se întoarcă. În același timp, secreția are cheaguri de sânge, ceea ce indică acumularea parțială în cavitatea vaginală. Sub influența temperaturii corpului, sângele coagulează și parțial se prezintă sub formă de cheaguri de sânge. În plus față de descărcarea de gestiune, acești pacienți înregistrează:

 • slăbiciune incomprehensibilă;
 • deteriorarea bunăstării generale;
 • transpirație excesivă.

Pentru a diagnostica o ruptură a colului uterin, ginecologul efectuează o examinare pe scaun. În același timp, se înregistrează modificări ale mărimii și structurii uterului. Organul are edem, care poate ajunge parțial la vagin. Când apare o ruptură în timpul travaliului, apar contracții convulsive - contracții neproductive, de scurtă durată ale uterului. Sângele poate fi prezent în urină, iar pacientul se plânge de arsură și durere severă în abdomenul inferior. Ca urmare, se dezvoltă șocul de durere:

 • greață;
 • vărsături;
 • transpirație crescută;
 • paloare a pielii;
 • scăderea tensiunii arteriale;
 • puls rapid.

Ruperea colului uterin - consecințe

Este demn de remarcat faptul că nu este întotdeauna posibilă diagnosticarea în timp a rupturii cervicale. Motivul pentru aceasta este lipsa de sângerare sau profunzimea redusă a acesteia. În unele cazuri, medicul nu poate identifica ruptura colului uterin în timpul nașterii, consecințele acestuia fiind următoarele:

 • hemoragie cauzată de sângerare la sfârșitul perioadei postpartum;
 • formarea ulcerului postpartum, care dă un impuls dezvoltării patologiei cervicale;
 • formarea cicatricilor;
 • ectropion - inversarea gâtului;
 • dezvoltarea infecției ascendente - endometrita, adnexita;
 • ICN este o insuficiență cervicală datorată insolvabilității structurilor musculare ale gâtului.

Tratamentul rupturilor cervicale

Tratamentul acestui tip de tulburare este posibil exclusiv prin intervenție chirurgicală. Închiderea rupturii cervicale se efectuează în toate cazurile de patologie. O excepție poate fi crăpăturile de suprafață în care nu există pierderi de sânge. În cazurile severe, este efectuată o intervenție chirurgicală la nivelul cotului - o operație cu o deschidere a cavității abdominale. Este utilizat pentru a elimina un hematom, care se formează atunci când decalajul trece la parametriu (țesutul adipos).

Sarcina după rupturi ale colului uterin

Adesea, un istoric al rupturii cervicale devine un obstacol în calea dezvoltării unei sarcini ulterioare. Acest lucru se datorează aderențelor în pelvis, care interferează cu ovulația și fertilizarea normală. Cu toate acestea, chiar a început sarcina după ruperea gâtului nu este întotdeauna posibil să îndure. Eșecul mușchilor uterului poate determina divulgarea prematură, care determină nașterea înainte de perioada prescrisă. Din acest motiv, chiar și un mic decalaj în cervix în timpul sarcinii este supus controlului și monitorizării.

Adesea, încălcarea poate fi împiedicată. Astfel, prevenirea ruperii cervicale include:

 • trecerea în timp util a ultrasunetelor;
 • implementarea recomandărilor medicale;
 • testare și cercetare.

A doua naștere după ruperea colului uterin

Pentru a nu provoca rupturi ale uterului de-a lungul cicatricilor în timpul nașterii naturale, medicii efectuează al doilea și ulterior, prin cezariană. Plan de intervenție chirurgicală în avans. Timpul optim pentru aceasta este de 37-38 săptămâni de gestație. Extracția fătului se realizează printr-o incizie, care se realizează pe abdomenul inferior. Operațiile sunt efectuate sub anestezie generală.

Cauzele și efectele rupturii cervicale în timpul nașterii

Din punct de vedere anatomic, aceasta este doar o parte integrantă a organului. Este parte a uterului - partea superioară a tractului genital al unei femei, unul dintre principalele organe implicate în nașterea unui copil.

Cervixul este partea sa inferioară, care servește ca distincția dintre părțile superioare și inferioare ale tractului genital.

Cervixul are, de asemenea, anumite nivele ale structurii sale, este împărțit în părțile vaginale și uterine, exocervixul și endocervixul, există și un canal cervical, care este calea cablului între vagin și cavitatea uterină.

Complexitatea mai mare este cervixul din punct de vedere al structurii histologice. Există o joncțiune cu două epitelii funcționali, este plană și cilindrică multistrat. Acest site este important, deoarece cel mai des se întâmplă procesul malign.

Funcțiile cervicale

În plus, colul uterin este un rol important în sistemul reproductiv în funcție de funcțiile sale:

 • În primul rând, este o caracteristică de securitate. Se datorează structurii sale, precum și mucusului produs, care este un fel de barieră pentru intrarea bacteriilor patogene, precum și a spermatozoizilor. Numai în timpul perioadei de ovulație, secretul dobândește mai multe altele în ceea ce privește caracteristicile compoziției care permit spermatozoizi în uter, dar și riscul de infecție cu diferite infecții crește.
 • În plus, gâtul este implicat în procesul de naștere. În timpul sarcinii, acesta protejează fătul și membranele acestuia, precum și placenta, de intrarea agenților patogeni. Și ulterior participă la procesul de eliberare a fătului din uter. Din cauza stării gâtului, nașterea unui copil depinde în mare măsură.

Ruptura de col uterin

Ruperea colului uterin este o patologie destul de comună în practica obstetrică, în ginecologie, este mult mai puțin comună și poate fi asociată doar cu efecte traumatice, precum și posibilele sigilări ale nodului miomului.

În procesul de naștere, această patologie este mai frecventă. Grupul de risc pentru ruperea colului uterin include femeile primipare, în cazuri multipartice, decalajele sunt mult mai mici.

motive

Motivele pot fi foarte diferite, printre care:

 • Prezența inflamației în vagin și pe cervix în sine, precum și în procesele cronice inflamatorii în uter. Cervicita cronică conduce la faptul că țesutul corpului devine afectat de infiltrare, apare edemul și celulele le pot perturba arhitectonica. În unele cazuri, atunci când procesul este neglijat, pot apărea procese sclerotice, ducând la întreruperea alungirii celulelor. Zidul colului uterin nu este doar mai rău întins, ci și slab prezentat în procesul de travaliu.
 • Defectele de vârstă. Odată cu vârsta, procesul de scădere a cantității de țesut elastic se întâmplă în țesutul cervical. Mai mult decât atât, acest proces este absolut fiziologic, deoarece este inerent în toate țesuturile corpului. Procese similare încep să apară deja între 30 - 35 de ani. Acesta este motivul pentru care medicii recomandă să nu întârzie nașterea în special a primului copil.
 • Modificări în ciocniri. Dacă o femeie are o istorie a diferitelor proceduri chirurgicale în zona colului uterin, în special acestea includ diatermocoagularea, criodestrucția și vaporizarea cu laser, precum și închiderea după nașterea anterioară, procesul de formare a cicatricilor apare în țesuturi. țesut conjunctiv care nu este supus la întindere.
 • Dezvoltarea distoniei cervicale. Acesta este un proces în care circulația sanguină și fluxul limfatic în cervix sunt deranjate datorită întreruperii fibrelor musculare, care încep să se întindă și se micșorează neuniform. Această condiție duce la faptul că gâtul începe să dobândească o densitate mai mare, în principal datorită tipului circular de fibre. În prezent, aceasta este considerată ca una dintre formele complicațiilor grave la naștere - discoordinația activității de muncă. Aceasta nu este doar cauza rupturilor, ci și dificultatea apariției fătului din uter.
 • Prezența placentei. Aceasta este una dintre formele de patologie, care este legată de faptul că placenta începe să crească în țesuturile la care este atașată și contribuie la înmuierea lor. Deci, este cu colul uterin, în cazul în care, chiar și cu atașament parțial la colul uterin, există un proces de încălcare a structurii sale.
 • Apariția nașterii rapide. Ca urmare, există un proces de creștere a presiunii în cavitatea uterină, care nu corespunde cu pregătirea pentru acest proces al colului uterin. Datorită dezvoltării unei presiuni puternice asupra gâtului există o ruptură a țesutului.
 • Certitudine necorespunzătoare a gâtului pentru naștere. Cel mai adesea, aceasta este o greșeală medicală, atunci când procesul de eliberare artificială începe cu un col uterin incomplet. În mod normal, țesuturile cervicale ar trebui să se înmoaie și să sufere o scurtă întindere pe măsură ce copilul trece, dar dacă procesul de creare a atacurilor artificiale sau introducerea agenților care stimulează tonifierea începe, se produce distrugerea violentă a țesutului.
 • Procesul de hipoxie tisulară. Aceasta este o cauză obișnuită, care se datorează faptului că capul este situat în zona pelvisului pentru o perioadă lungă de timp și perturbe fluxul sanguin, apăsând țesutul în inelul osos. Cel mai adesea, acest model este tipic pentru dezvoltarea unui pelvis îngust.

Astfel de motive sunt mai caracteristice cu încărcătura excesivă a faringelui intern, prin care începe procesul de naștere.

Dar, în unele cazuri, decalajul începe cu zona axei externe, de obicei apare atunci când:

 • Nașterea unui copil cu o masă corporală mare. În acest caz, dimensiunea capului, de regulă, crește și de aceea țesuturile nu se pot întinde întotdeauna în mod corespunzător. Acest grup poate include și nașterea independentă a copiilor cu defecte, dintre care cel mai frecvent este hidrocefalismul.
 • Poziția greșită a fătului, când nașterea începe cu extensia capului, precum și dacă extensia are loc mai repede decât este necesar. În acest caz, copilul începe să se deplaseze de-a lungul canalului de naștere cu cel puțin diametrul capului, care ar trebui să fie normal.
 • Ruptura cervicală poate apărea, de asemenea, pe fondul intervenției chirurgicale asupra țesutului. Cauza ruperii poate fi forcepsul obstetric, extractorul de aspirație, precum și procesul de înlăturare a copilului cu o prezentare pelviană sau de plecăciune.

Factori de risc

Există multe dintre ele, dar nu întotdeauna ele pot duce la rupturi:

 • În primul rând, aceasta este una dintre cele mai rare patologii în care există o încălcare a structurii țesutului conjunctiv.
 • Este, de asemenea, infantilismul congenital. Există o lipsă de dezvoltare activă a colului uterin din cauza defectelor structurii, precum și a posibilei deficiențe hormonale.
 • Prezența bolilor la nivelul cervixului, include nu numai eroziunea, ci și displazia, precum și leziunile de cancer.
 • Prezența tumorii în osul intern și, de asemenea, pe gât în ​​sine.

Tipuri de pauze

Pauze spontane

Pauzele spontane apar în mod independent în procesul nașterii naturale.

Dintre acestea există diviziuni pentru motivele care cauzează această ruptură de col uterin:

 • În contextul deteriorării morfologice a țesutului cervical. În procesele inflamatorii, boli ale țesutului conjunctiv, precum și prezența unor modificări anterioare de cicatrici.
 • Pe fondul unui obstacol mecanic. Se ridică în prezența procesului tumoral, precum și a placentei previa.
 • Formă mixtă. Sub care există o combinație de obstacole morfologice și mecanice în procesul nașterii naturale. Acest grup include nașterea unui copil cu dimensiuni mari, cu un cervix insuficient pregătit sau în poziția extensor, precum și a proceselor de discoordonare în colul uterin.

La rândul lor, ele pot fi împărțite în mai multe etape ale procesului patologic:

 • Pauză posibilă.
 • Etapa amenințătoare. Procesul de întindere a țesuturilor cu afectare a aportului de sânge și a spasmului.
 • Etapa decalajului.

Pauză violentă

Acest tip este cel mai periculos.

Se întâmplă după cum urmează:

 • Pauză violentă pură. În acest caz, sunt posibile leziuni externe, precum și intervenții chirurgicale vaginale. Cea mai comună cauză în acest caz este extracția în vid, precum și impunerea forcepsului obstetric.
 • Ruptura cervicală mixtă. Formată ca urmare a unei combinații de intervenții mecanice grosiere și a prezenței unei deteriorări morfologice asupra țesutului cervical cu compresie mecanică.

Prin prezența complicațiilor:

 • Este complicat. Lacune, însoțite de procesul de tranziție pe bolțile vaginului, precum și fibrele parametrice posibile. De obicei, astfel de rupturi ale gâtului sunt însoțite de sângerări severe și de un risc posibil de apariție a unui proces inflamator.
 • Necomplicat. Acestea sunt mici lacune care includ gradul 1 și 2.

Gradul de rupere a colului uterin

În prezent, specialiștilor li se alocă mai multe grade de rupere a colului uterin:

 1. 1 grad de rupere. Aceasta este o mică leziune a țesutului cervical pe una sau două laturi, care are o lungime de cel mult 2 centimetri și nu este însoțită de simptome clinice. În unele cazuri, nu este necesar un tratament suplimentar. Majoritatea acestor ace se vindecă prin tensiune superficială și, în același timp, nu se manifestă prin dezvoltarea țesutului cicatrician al colului uterin.
 2. 2 grade de rupere a colului uterin. Se poate săpa sunete mai mari de două centimetri, dar una dintre trăsăturile distinctive ale decalajului de gradul trei este aceea că marginile plăgii nu trebuie să atingă zona arcilor vaginale mai mici de 1 cm. În acest caz, deseori decalajele sunt multiple și, ca regulă liniar. În acest caz, vor avea o versiune necomplicată și pot fi cusute de un medic-obstetrician-ginecolog din camera de livrare fără anestezie. În exterior, pot manifesta sângerări, va exista o eliberare de sânge fără apariția cheagurilor. Acesta curge sub forma unui flux care are o culoare roșie strălucitoare. După sutură, sângerarea este ușor de restaurat și riscul de infecție în astfel de cazuri este scăzut.
 3. 3 grade. Acestea sunt rupturi complicate la care este marcată trecerea la bolți sau dincolo de redistribuirea lor. În acest caz, cel mai periculos decalaj, care va depăși faringola interioară sau limitele fibrei parametrice. În unele cazuri, poate exista o ruptură a colului uterin care se produce circular de-a lungul marginii axei interne. În acest caz, se dezvoltă o clinică pronunțată de sângerare. Sângele poate curge și se poate forma în cheaguri, oprirea unei astfel de sângerări poate fi destul de dificilă. Dacă a existat o pre-presiune în colul uterin sau a fost zdrobit, atunci s-ar putea să nu existe sângerări grele. De asemenea, descărcarea redusă în caz de leziuni extensive poate fi cauzată de prăjirea internă a sângelui în cavitatea abdominală.

diagnosticare

De regulă, lacrimile uterine nu merg neobservate de către medic. Dar, în unele cazuri, acest lucru este posibil, mai ales că cervixul este partea care poate să nu apară iritabilitate pronunțată.

Pașii de diagnosticare:

 • Baza diagnosticului de rupere a colului uterin este examinarea unei femei. Aceasta poate necesita oglinzi ginecologice diferite care expun zidurile colului uterin. În astfel de cazuri, poate fi utilizată o oglindă Simps sau o formă de lingură. Înainte de inspecție, trebuie respectate toate regulile aseptice și antiseptice. Personalul medical trebuie să fie pregătit pentru necesitatea operației. Ar trebui să se asigure o iluminare adecvată. Deoarece cea mai frecventă cauză a ruperii colului uterin este un act generic. După nașterea după naștere, femeia este inspectată de către canalul de naștere pentru integritate. Pentru o diagnoză mai precisă, gâtul poate fi prins pe forcepsul bullet și în sensul acelor de ceasornic pentru a efectua o inspecție detaliată a fiecărei zone, deoarece defectul este localizat, se execută suturarea. Acestea pot fi cusături unice sau, în unele cazuri, continue.
 • După inspecția în oglinzi și suturarea defectelor vizibile, acestea sunt inspectate utilizând o examinare cu două mâini. Acest lucru este deosebit de important pentru a evita o posibilă ruptură cu trecerea la bolțile. Aceasta este o metodă obligatorie în diagnosticarea decalajelor de 3 grade.
  În plus, diagnosticul diferențial foarte important al rupturii colului uterin cu ruptura venelor varicoase în vagin, precum și sângerarea din uter, atonică sau hipotonică, în unele cazuri acest lucru poate fi cauzat de o membrană întârziată a fătului sau a țesutului placentar, precum și de un posibil sindrom diseminat coagularea intravasculară.

În diagnosticul rupturilor cervicale severe, este necesară și consultarea cu anesteziștii, practicienii de medicină generală și chirurgi.

Gradul de rupere a colului uterin în timpul nașterii, consecințele și condițiile pentru următoarea sarcină

Fiind interesați de starea de sănătate a unei femei care a născut recent un copil, rudele și rudele vor întreba cu siguranță dacă are vreo pauză. Aceasta nu este o curiozitate idilică, deoarece ruptura cervixului extern al colului uterin, care a avut loc în timpul travaliului, înseamnă că femeia va trebui să treacă printr-o perioadă de recuperare mai lungă.

În plus, toate nașterile ulterioare cresc riscul de leziuni noi și pot apărea afecțiuni ale colului uterin. Din nefericire, aproximativ jumătate dintre femeile care suferă de travaliu au leziuni cervicale și perineale cu severitate variabilă.

De ce se poate produce o ruptura de col uterin in timpul nasterii?

Despre funcționarea corectă a inelului uterin depinde în mare măsură de rezultatul reușit al nașterii. Se formează la vârful contracțiilor și este un faringe cu un diametru de aproximativ 10-12 cm. Este prin inelul uterin că fătul iese la naștere.

Pentru ca nașterea să aibă succes, femeia trebuie să se supună încercărilor doar în timpul contracției. Dacă femeia îndeplinește instrucțiunile medicului, ruperea colului uterin în timpul primei nașteri și a nașterii ulterioare nu va avea loc sau, dacă este necesar, se va face o incizie corectă pentru a facilita ieșirea fătului.

Din păcate, apar adesea situații în care este foarte dificil să se evite o astfel de vătămare. Cel mai adesea ruptura cervixului se datorează faptului că inelul uterin nu sa deschis încă și femeia a început deja să încerce în mod activ. Această condiție este periculoasă prin faptul că provoacă nu numai leziuni ale colului uterin, ci și corpul uterului.

Alți factori de risc pentru accidentul de col uterin:

 • Pensete obstetrice de suprapunere;
 • Acțiuni rudimentare ale personalului medical la obstetrică;
 • Elasticitatea redusă a țesuturilor cervicale din cauza infecțiilor anterioare, a avorturilor repetate;
 • "Rapid" naștere;
 • Stimularea consumului de droguri a activității slabe a forței de muncă;
 • Creșterea tonusului muscular al pelvisului la femeile care duc sporturi active înainte de naștere;
 • Cicatrici pe gât, după leziuni anterioare;
 • Fructe mari;
 • Îngustul pelvis;
 • Prezentarea pelviană a fătului;
 • Deschiderea precoce a vezicii fetale (naștere "uscată").

Combinația mai multor factori crește riscul de traume cervicale.

Simptome și clasificare

Imaginea clinică a afectării canalului de naștere depinde de intensitatea leziunilor care au cauzat cauza, de prezența patologiilor concomitente la mamă și de starea sistemului nervos. Ruptura cervicală poate să apară în timpul nașterii și înainte de debutul travaliului. Evaluarea gradului de deteriorare este posibilă numai după nașterea unui copil.

Principalele simptome ale rănirii:

 • Sângerări de intensitate variabilă, pot include cheaguri de sânge;
 • Slăbiciune, paloare a pielii;
 • Copiii sudoși reci cu sângerare intensă.

Dacă ruptura cervicală trece în uter în timpul travaliului, contracțiile devin puternice, foarte dureroase și devin convulsive. După ruperea uterului pe fundalul șocului dureros și hemoragic, activitatea de muncă se oprește. Această condiție duce la moartea copilului.

Există trei grade de discontinuitate:

Deteriorarea minimă a colului uterin pe una sau pe ambele fețe atinge cu aproape 1-2 cm. Nu se poate produce hemoragie datorită coagulării rapide a vaselor deteriorate sau absenței lor în această zonă, din cauza căruia leziunea nu poate fi observată de către medic.

Pentru a restabili integritatea gâtului este suficientă impunerea 1-2 cusături. Cu acest grad de deteriorare, reabilitarea nu durează mai mult de 3 săptămâni. Defectele de până la 0,5 cm nu sunt cusute.

După vindecarea gradului 1 de lacrimi, orificiul extern al cervixului devine alungit. Pe această bază, în viitor, medicul poate decide cu ușurință dacă femeia naște.

Gap 2 grade.

Deteriorarea colului uterin atinge 2 cm, dar daunele nu ajung la fornita vaginala cu cel putin 1 cm. In acelasi timp, sangerarea este destul de intensa, defectul cervixului nu poate fi trecat cu vederea. Gradul 2 al clasificării medicale este necomplicat.

Gap 3 grade.

Deteriorarea acoperă un gât, atinge fornix vaginal sau trece la el. Cu acest tip de leziuni, sângele este scurs sau excretat în cantități mari. Atunci când se cuscă astfel de defecte, se efectuează neapărat o revizuire manuală a uterului pentru a evita rupturile neobservate ale gurii uterine interne.

Cel mai adesea rupturile extinse cu hematoame de o suprafață mare și deteriorarea țesutului adipos devin o indicație pentru chirurgia abdominală, laparotomie. Dăunătorile minore sunt cusute imediat după nașterea copilului și după naștere.

Pentru a face acest lucru, folosiți catgut, rezolvând spontan în timp. Cusatura se efectuează sub anestezie intravenoasă sau prin inhalare. Este important să urmați cu atenție regulile antiseptice pentru a preveni procesul inflamator. Pentru prevenirea complicațiilor, femeile trebuie să fie supuse terapiei cu antibiotice.

efecte

Un gât rupt, lăsat nesupravegheat, poate provoca în timp o inversare a uterului - ectropion. Datorită mișcării epiteliului canalului cervical la exterior, riscul de a dezvolta patologii oncologice crește.

Alte consecințe ale tratamentului proasta al leziunilor cervicale:

 • parametri;
 • Endometrita postpartum;
 • eroziune;
 • neoplazie;
 • Endocervicita cronică;
 • Ulcer postpartum, fistula cervico-vaginală;
 • Insuficiența cervicală insulară în sarcinile ulterioare, amenințările cu avortul spontan și travaliul prematur.

Pentru a preveni dezvoltarea complicațiilor după naștere, o moașă evaluează starea colului uterin vizual și în oglinzi. Cu ajutorul oglinzilor și a forcepsului, medicul examinează faltele gâtului și marginile faringelui.

Cum se nasc a doua nastere si a doua sarcina cu o pauza in istorie?

Ruptura gâtului, obținută în timpul primei nașteri, nu face rău pentru a rămâne gravidă și a duce copilul. O femeie cu un prejudiciu de col uterin în istoria următoarei sarcini ar trebui să fie sub atenția acordată medicului.

Este deosebit de important să se prevină insuficiența de col uterin atunci când există riscul dilatării cervicale premature în ultimele săptămâni de sarcină. Dacă nu este posibilă corectarea acestei afecțiuni, nașterea este chemată la 37-38 săptămâni de la perioada de gestație.

Efectuarea nașterii la o femeie însărcinată care a suferit anterior un prejudiciu de col uterin are propriile caracteristici. De obicei, în timpul celei de-a doua nașteri și a nașterilor ulterioare, țesuturile canalului de naștere sunt mai elastice, ceea ce reduce semnificativ riscul ruperii.

Pentru cicatricile de pe gât, la prima naștere există 3 grade de lacrimi, o femeie face o operație cezariană. Această operație poate fi repetată de până la 4-5 ori, astfel încât prima naștere traumatică nu poate fi un obstacol în calea nașterii celui de-al doilea și ultimului copil.

recomandări

Orice cusătură este o poartă pentru penetrarea infecției, prin urmare, după o muncă complicată cu lacrimi, trebuie respectată cu atenție igiena intimă. Pentru ca cusăturile să nu fie separate, nu se recomandă să stai timp de 3-4 săptămâni, hrănind copilul numai în culoar.

Nu ridicați pungi grele și alte lucruri. Restul sexual este de dorit să se respecte cel puțin 2-3 luni după coaserea decalajelor.

Este interzisă spălarea, folosiți săpun alcalin pentru igienă intimă, înot în baie sau în iaz. Se recomandă să nu purtați lenjerie de corp sintetică, să nu folosiți tampoane vaginale. Deoarece nivelul imunității este redus temporar, este important să se evite hipotermia, contactul cu infecțiile virale bolnave.

Pentru a evita tulburările în timpul mișcărilor intestinale, ar trebui să preveniți constipația: mâncați terci de cereale, legume fierte și legume fierte și proaspete, produse lactate. Nu poți bea lapte întreg, nu mănânci dulciuri și nu mănânci.

După 10-14 zile după externarea din spital, este recomandabil să vizitați ginecologul pentru o examinare amănunțită. Dacă există durere, descărcare intensă, este important să solicitați imediat asistență medicală.

Ruptura cervicală în timpul nașterii 1 grad

Ruperea colului uterin este o afecțiune patologică în care integritatea structurii anatomice specificate este întreruptă. În majoritatea cazurilor, o leziune traumatică de acest tip are loc în mod izolat, în situații rare, sunt posibile leziuni combinate (ruptura cervixului și vaginului sau colului uterin și corpul organului gol în sine).

Potrivit statisticilor medicale, cele mai frecvente cazuri sunt daune relativ ușoare: se vindecă și nu necesită un tratament specific. Cele mai multe leziuni de acest tip se datorează nașterii (aproximativ 15% din cazurile clinice). Ce trebuie să știți despre aceste condiții?

Lăcrimările cervicale apar din mai multe motive. Printre cele mai frecvente sunt:

  Insuficiența alimentării cu sânge a țesuturilor. Înfometarea cu oxigen a structurilor musculare și a pereților corpului face ca cervixul și uterul să fie vulnerabile și fragile. Ca rezultat al acțiunii factorului provocator, decalajul devine cel mai probabil rezultat al acțiunii mecanice asupra structurii anatomice.

Există o mulțime de motive. Din fericire, în majoritatea cazurilor trebuie să vorbim despre lacune laterale (longitudinale) de mai puțin de un centimetru. Astfel de leziuni trec prin ele însele și aproape nu provoacă disconfort pacienților.

clasificare

Clasificarea leziunilor traumatice poate fi pe două motive. Primul și principalul criteriu al diferențierii este gradul de impact traumatic. În consecință, putem vorbi despre astfel de discontinuități:

 • Ruptura cervixului 1 grad. Vătămați mai puțin de 2 centimetri în diametru. Rareori duce la probleme majore de sănătate. Nu necesită tratament special și sutură (cu excepții rare).
 • Ruptura cervixului 2 grade. Diametrul rănirii nu depășește 3 centimetri. Necesită suturarea. Nu atinge fornixul vaginal.
 • Ruptura cervixului 3 grade. Trauma ajunge la fornix vaginal. Acesta este un prejudiciu extrem de periculos, plin de sângerări intense.

simptome

Manifestările statului sunt numeroase și destul de specifice. Printre acestea se numără:

  Durere severă în vagin și în proiecția colului uterin (în abdomenul inferior și ușor mai jos). Durerile sunt arse, trag, durere, vibrează. Iradiați în zona inghinală, sacrum, spate, picioare. Uneori pacientul nu poate să stea, să meargă sau chiar să se culce în mod normal. Cu cât decalajul este mai puternic, cu atât durerea este mai intensă. Este necesar un diagnostic diferențial urgent și o terapie adecvată.

diagnosticare

Măsurile de diagnosticare nu sunt dificile, dar coagularea vaselor rupte poate fi complicată. Dacă o femeie se află într-un spital și livrarea tocmai a fost rezolvată, este nevoie de un diagnostic urgent.

Acesta este de obicei limitat la o evaluare vizuală a țesuturilor și a organelor. După aceea, este prescris tratamentul chirurgical (în cazul în care decalajele ating 2-3 grade în dezvoltarea lor). Pe bază de ambulatoriu, medicul colectează anamneza, ascultă plângerile și, din nou, evaluează vizual cervixul.

tratament

Terapia este strict chirurgicală. Aceasta constă în închiderea zidurilor cervicale rupte. Aceasta este o procedură destul de rapidă și aproape fără durere (efectuată prin anestezie). După cum sa menționat deja, cu primul grad de ruptură, nu este necesară terapia chirurgicală.

complicații

Cea mai frecventă complicație este anemia cu sindromuri sideropenice și anemice. Sângerarea intensă se va încheia în mod inevitabil cu moartea dacă tratamentul nu este început. Posibile procese inflamatorii, sepsis.

Ruptura cervicală veche poate să nu fie corectă. În consecință, riscul de apariție a problemelor din următoarele generații crește. De asemenea, deteriorarea colului uterin crește riscul eroziunii, hiperplaziei.

Ruperea colului uterin - un prejudiciu periculos. Este urgent necesară eliminarea acesteia, astfel încât viața pacientului va fi în pericol. În caz contrar, consecințele pot fi cele mai deplorabile.

Cauzele ruperii cervicale

Există mai multe grupuri de factori care pot provoca astfel de traume la canalul de naștere. Riscul de afectare a colului uterin în timpul nașterii crește semnificativ cu rigiditatea sau slăbirea țesuturilor sale, ceea ce poate duce la:

 • Afecțiuni inflamatorii. În cervicita cronică, stroma țesutului conjunctiv al organului este infiltrată și compactată, ceea ce face mai gravă deschiderea faringelui uterin.
 • Vârsta se schimbă. În primipar mai vechi de 30 de ani în țesuturile gâtului scade numărul fibrelor elastice, ceea ce reduce rezistența lor la tracțiune.
 • Deformarea deformată. Țesutul de tractare se deteriorează datorită formării de cicatrici ale țesutului conjunctiv după pauze anterioare și manipulări medicale (diatermocoagulare, criodestrucție, vaporizare cu laser, conizare, etc.).

Probabilitatea rănirii crește, de asemenea, cu sarcini excesive pe marginile axei externe. Ruptura poate duce:

  Nașterea fructelor mari. Circumferința capului unui copil care cântărește mai mult de 4 kg în majoritatea cazurilor depășește dimensiunea la care se poate întinde maxila exterioară. O situație similară survine la nașterea unui copil cu hidrocefalie.

patogenia

Mecanismul leziunilor traumatice la nivelul cervixului se bazează pe o neconcordanță între capacitatea țesuturilor de a se întinde și sarcini semnificative care apar în timpul nașterii. La început, fibrele elastice fac o treabă bună cu eforturile create de capul fătului, de instrumentele de obstetrică sau de mâna unui obstetrician. Când este suprasolicitat, țesutul devine mai subțire, iar vasele de sânge care îl hrănesc sunt strânse. Hipoxia apare, conducând la dezvoltarea de procese distrofice. În cele din urmă, integritatea țesutului este întreruptă.

Decalajul este, de obicei, radial longitudinal, mai puțin adesea în formă de stea. În unele cazuri, necroza este atât de pronunțată încât este însoțită de respingerea completă a buzei frontale. Dacă un cervix nepregatit este supus unor sarcini semnificative, este posibilă ruperea circulară completă a părții vaginale. În unele cazuri, cu avorturi spontane târzii și travaliu prematur, există un așa-zis decalaj "central", cu formarea unei mișcări false în peretele din spate al cervixului cu diametrul de 1,5-2,0 cm peste gâtul exterior intact.

clasificare

La evaluarea tipului și caracteristicilor daunelor, se ia în considerare mecanismul de formare, mărimea și prezența complicațiilor. În funcție de motivele care au dus la o încălcare a integrității colului uterin, există lacune:

Având în vedere dimensiunea pauzelor sunt de trei grade:

 • Grade - leziuni unice sau bilaterale la colul uterin până la 2 cm.
 • Grade - dimensiunea decalajului depășește 2 cm, dar nu atinge fornix vaginal cu nu mai puțin de 1 cm.
 • IIIdegree - spațiul ajunge la bolțile vaginale și trece la ele.

Gapurile I și II sunt considerate necomplicate. Deficiențele specializate în domeniul obstetriciei și ginecologiei includ următoarele tipuri de daune:

 • Pauză gradul III.
 • Pauze, trecând peste gura uterină interioară.
 • Lacune în care sunt implicate peritoneul sau parametrul care înconjoară uterul.
 • Circulația circulară a colului uterin.

Simptomele rupturii cervicale

În cazul leziunilor mici cu o dimensiune de până la 1 cm, simptomele clinice sunt de obicei absente. Principala manifestare a ruperii colului uterin este sângerarea. Uneori, semnele sale pot fi observate deja în perioada de exil, când părțile fătului născut sunt acoperite cu sânge roșu aprins. Cu toate acestea, de obicei, sângerarea apare sau crește după nașterea copilului, în ciuda bunei contracții a miometrului. În același timp, sângele din vagin curge într-o scurgere sau este excretat în cantități semnificative. Mai puțin frecvent, conține multe cheaguri. În cazul în care a avut loc o ruptură pe fondul unei zdrobii mari în timpul stoarcerii prelungite a țesuturilor, sângerarea nu este întotdeauna observată, deoarece vasele au timp pentru tromboză. În astfel de cazuri și în cazul deteriorării zonelor fără vase de sânge mari, de obicei nu există prea multe, ceea ce mărește importanța examinării cervicale postpartum în oglinzi.

complicații

Dacă ramura cervico-vaginală a arterei uterine este deteriorată, ruptura cervicală poate fi complicată de sângerare profundă. Datorită pierderii semnificative de sânge, pielea și puerperalii mucoase devin palide, femeia se plânge de slăbiciune, amețeli, transpirații reci și poate leșina. Atunci când pacientul nu oferă asistență în timp util, se produce șoc hemoragic, ceea ce pune în pericol viața. Vătămările profunde care ajung la fornix vaginal pot fi însoțite de ruptura uterului și de hemoragia masivă în parametru. Cu o ruptură ratată și non-cervicală a colului uterin, riscul de dezvoltare a parametritei, endometrita postpartum și, ulterior, ectropionul, endocervicita cronică, eroziunea, neoplaziile cresc semnificativ. Efectele secundare sunt deformarea cicatriciană a gâtului, insuficiența isthmic-cervicală cu avort spontan, formarea unei fistule cervicale-vaginale.

diagnosticare

Hemoragia postpartum se produce ca urmare a rupturilor colului uterin și în alte condiții patologice. Prin urmare, pentru o diagnosticare corectă, efectuați:

 • Studiu obstetrical extern. După naștere, uterul este redus. Atunci când vezica este golită, fundul acesteia este situat sub ombilic.
 • Inspectarea în oglinzi. Cu ajutorul oglinzilor largi, a gloanțelor sau a forcepsurilor hemoroidale, se efectuează o revizuire a gâtului cu întinderea marginilor faringelui și inspectarea tuturor pliurilor.

Dacă se detectează o ruptură de gradul trei, pereții uterini sunt examinați manual pentru a preveni deteriorarea acestora. Diagnosticul diferențial se efectuează cu ruptura venelor varicoase ale vaginului, hipotensiunea postpartum și atonia uterului, întârzierea în cavitatea membranelor fetale sau segmente ale placentei, dezvoltarea DIC. Dacă este necesar, un anestezist, un medic generalist, un chirurg este atras de diagnosticul și gestionarea puerperalului.

Tratamentul ruperii cervicale

La detectarea rupturii patologice, integritatea organului este restaurată chirurgical.

Simptomele rupturii cervicale

Simptomele depind de cauzele, tipul, stadiul și gradul de leziuni la naștere. Acest lucru se poate produce atât în ​​timpul cât și după naștere. Condiția generală și imaginea clinică reflectă de asemenea prezența comorbidităților, a infecțiilor și a stării psihice a femeii.

Trauma cervicală este însoțită de sângerări interne și externe.

În funcție de amploarea daunelor, este masivă sau scantă, mama are descărcări sângeroase cu cheaguri. De asemenea, sudoare rece, slăbiciune, paloare. Cu leziuni minore (până la 1 cm), simptomele sunt adesea absente.

Dacă vătămarea a avut loc în timpul nașterii, aceasta poate fi combinată cu o ruptură a uterului în sine, ceea ce modifică semnificativ imaginea clinică. În această situație, femeia se comportă neliniștit, munca devine excesiv de activă și este însoțită de contracții puternice dureroase. Mai mult: cum sunt nașterea →

Uterul este deformat ca o clepsidră, apare umflarea colului uterin, vaginul și vulva.

Odată cu începutul ruperii uterului, contracțiile convulsive se alătură imaginii clinice, sângelui sau secreției colorate de sânge din vagin, apare sângele din urină. Atunci când decalajele au avut deja loc, după o durere bruscă bruscă în abdomen și o senzație de arsură, activitatea de muncă se oprește.

În legătură cu șocul dureros și hemoragic la o femeie se observă:

 • stare depresivă;
 • piele palidă;
 • transpirație;
 • greață și vărsături;
 • scăderea tensiunii arteriale;
 • puls rapid.

După ruperea uterului, fătul poate fi palpat în cavitatea abdominală. Complicația duce la moartea copilului, astfel că bătăile inimii nu sunt auzite în acest moment.

Pauza de clasificare

Cervixul este rupt mai des în direcția de jos în sus, adică departe de marginea exterioară până la marginea interioară a gâtului. Deteriorarea organului poate să apară înainte, în timpul și după nașterea copilului. Dacă există un gol după naștere, colul uterin de obicei este ușor rănit.

Există daune unilaterale și bilaterale, în gravitate, ele sunt de trei grade. La gradul I sunt atribuite lacrimi mici (până la 2 cm), pentru gradul II mărimea este mai mare de 2 cm, dar rănirea nu ajunge la vagin. La gradul III, divergența țesuturilor ajunge la fornița vaginală sau trece la ea. Cel mai grav caz clinic este considerat ruptură a colului uterin, care se extinde până la corpul organului genital.

Cauze și factori de risc

Gapurile de naștere pot apărea din cauza viciului femeii sau pot fi rezultatul rănilor cauzate de forcepsul medical, precum și al palpării dure a uterului și a altor acțiuni ale medicului. Dar există mai mulți factori predispozitivi.

O condiție prealabilă pentru rupere este infecțiile genitale tratate prost, care reduc elasticitatea pereților colului uterin. În plus, lacunele sunt aproape inevitabile datorită activității rapide a forței de muncă.

Încercările și contracțiile timpurii active cu dezvăluirea insuficientă pot duce la rupturi grave nu numai ale colului uterin, ci și a corpului uterului în sine.

În cazul unor încercări lente, munca este stimulată cu preparate speciale, care contribuie, de asemenea, la răni de organe. Pentru femeile care s-au implicat anterior în gimnastică sau dans, se caracterizează prin tonul crescut al mușchilor pelvieni, care, de asemenea, contribuie la rupturi atunci când se administrează în mod necorespunzător de naștere. Citiți mai multe despre stimularea muncii →

Consecințele prejudiciului

Ruptura cervicală este diagnosticată în principal după naștere și după naștere. Medicul examinează cu atenție femeia, cu ajutorul oglinzilor, pentru a identifica leziunile și a preveni complicațiile.

Atunci când diagnosticarea târzie, cusătura de calitate slabă sau îngrijirea necorespunzătoare a cusăturilor, rupturile colului uterin în timpul nașterii provoacă consecințe grave:

 1. Supravegherea rănilor. Îngrijirea medicală de calitate slabă duce la endometrita sau septicemia, care poate fi plină cu îndepărtarea uterului sau cu moartea.
 2. Apariția ulcerelor postpartum.
 3. Cicatricile spontane, formând inversarea colului uterin.

Cel mai adesea, lacrimile au un caracter izolat, fără o tranziție spre corpul uterului, și apar în a doua etapă a travaliului. În astfel de cazuri, rezultatul este de obicei favorabil femeii și copilului. Cu toate acestea, consecințele leziunilor grave pot fi evitate numai în cazul diagnosticării în timp util și a asistenței medicale de urgență.

Orice deteriorare subtratată amenință cu apariția eroziunii, dezvoltarea proceselor inflamatorii cronice și chiar a cancerului. De asemenea, ruptura colului uterin în timpul nașterii poate provoca consecințe sub forma insuficienței ismato-cervicale.

Îngrijirea sarcinilor ulterioare este dificilă din cauza acestui fapt, crește riscul de avort spontan sau de naștere prematură a copilului.

Tratamentul pentru ruperea colului uterin

Tratamentul începe imediat după descoperirea lacrimilor. Principala metodă pentru repararea daunelor este intervenția chirurgicală. Lamele sunt suturate cu suturi absorbabile sub anestezie generală sau locală.

Coaseți începutul din colțul de sus al decalajului, îndreptându-vă spre gâtul exterior. Dacă divergența țesuturilor a trecut pe corpul uterului, produce o laparotomie și decide problema extirpării (eliminării) sau conservării organului.

Cu nașteri repetate, cu prezența unor lacrimi vechi, faceți plasticul printr-o metodă specială. Țesutul mort și vindecat este tăiat, în timp ce cusătura, mucoasa este tensionată ușor pentru a forma o cicatrice nouă și mai uniformă și pentru a preveni deformarea în viitor.

În plus față de intervenția chirurgicală, cu pierderea abundentă de sânge, sunt prezentate perfuzii intravenoase cu preparate hemostatice și soluție salină. Pentru a preveni infecția și dezvoltarea inflamației, sunt prescrise antibiotice și antiseptice locale.

Sexul este interzis în următoarele 2 luni după sutură. Sub rezerva instrucțiunilor medicului, consecințele rupturii cervicale vor fi minime.

profilaxie

Măsurile preventive pentru a preveni rănirea colului uterin includ atât acțiunile profesionale ale medicului, cât și atitudinea atentă a femeii față de sănătatea ei. Când planificați o sarcină, trebuie să examinați cu atenție și să tratați toate bolile cronice.

Pentru a preveni ruptura colului uterin în timpul nașterii ar trebui să fie angajate în exerciții speciale pentru întărirea mușchilor vaginului, folosirea vitaminelor și a mineralelor, mâncarea corectă și o odihnă bună. Recomandat să se înscrie în cursuri pentru mamele însărcinate.

În timpul procesului de naștere, femeia trebuie să asculte cu atenție moașa și medicul, împingând instrucțiunile.

Un rol important îl are respirația corespunzătoare. În timp util, mișcările respiratorii suficiente în profunzime și ritm reduc durerea și vă permit să vă concentrați asupra activității de muncă.

Pentru a reduce durerea și pentru a preveni încercările premature, se utilizează reduceri de durere. Pentru a asigura deschiderea normală a uterului, sunt prescrise antispastice.

Obstetricianul, nașterea care conduce, nu trebuie să facă mișcări ascuțite atunci când utilizează instrumente medicale sau retragerea fetală cu o prezentare pelviană, deoarece vătămarea în astfel de situații este aproape inevitabilă.

Trebuie avut în vedere faptul că la pacienții cu antecedente de afectare a organelor reproducătoare, riscul de reapariție a situației crește semnificativ.

Pentru ca livrările ulterioare după ruperea colului uterin să treacă fără consecințe grave, femeia trebuie să urmeze toate recomandările medicului obstetrician-ginecolog. Coerența acțiunilor din echipa medicului de sex feminin este cheia pentru nașterea naturală, cu un rezultat favorabil.

Autor: Victoria Semernya, doctor,
în special pentru Mama66.ru

Etiologia rupturii cervicale și gradul acesteia

Trebuie să spun că astfel de complicații de naștere apar adesea la femeile care dau naștere pentru prima dată. Rupturile cervicale se pot produce spontan sau cu intervenția operativă a medicilor (utilizarea forțelor, întoarcerea fătului la picior și îndepărtarea acestuia, precum și operațiile de distrugere a fructelor).

Rupturile neautorizate ale cervixului sunt deseori la rigiditate. Acest lucru este observat în cazurile în care o femeie dă naștere la o vârstă mai tânără.

Astfel de goluri se dezvoltă și cu întinderea excesivă a marginilor gâtului la nașterea unui făt mare sau cu extensia previa.

Cervixul în timpul travaliului este netezit, marginile faringiului extern foarte subțire și întinse. În același timp pot să apară lacrimile lor puțin adânci, care nu se manifestă prin sângerări severe, de aceea, de multe ori, nu se observă.

Dar în cursul patologiei travaliului, când apar rupturi profunde ale cervixului, apare un semn clinic corespunzător - sângerare semnificativă.

Trebuie să spun că rupturile cele mai frecvent observate sunt cervixul din stânga, uneori rupturile ajung la fornix vaginal sau fibră parametrică. Există o sângerare masivă externă, care poate forma un hematom în regiunea fibrelor parametrice datorită acumularii sângelui.

Există trei grade de rupere a colului uterin:

 • primul - lungimea decalajului nu este mai mare de 2 cm;
 • a doua - decalajul este mai mare de 2 cm, dar nu ajunge la arc;
 • cele treia pauză ajung la arc și se deplasează la ea, fuzionând cu pauzele secțiunilor superioare ale vaginului.

La rupturile vaselor de gât sunt deteriorate, deoarece provoacă sângerări de intensitate diferită. Trebuie să spun că această complicație este periculoasă nu numai din cauza dezvoltării unei pierderi masive de sânge.

Atunci când astfel de rupturi nu sunt diagnosticate, se poate dezvolta ulcer postpartum, care devine o sursă de infecție postpartum.

În plus, în cazul tratamentului neautorizat al rupturilor gâtului fără cusături, apar cicatrici care conduc la ectropion (inversarea gâtului), care provoacă inflamația cronică a canalului cervical și eroziunea cervicală.

Este pepene bun pentru sarcină? Veți afla aici.

Și acest articol vorbește despre problema temperaturii la începutul sarcinii.

Principalele motive

Dintre principalii factori cauzali care contribuie la dezvoltarea acestei patologii, există:

 • încercări premature de intensitate ridicată cu dilatare incompletă a gâtului;
 • reducerea proprietăților elastice ale colului uterin;
 • naștere la femei de vârstă matură;
 • istoria femeilor chirurgicale în domeniul cervixului;
 • prezența cicatricelor pe gât, care în majoritatea cazurilor apar după nașterea sau avortul nereușit;
 • prezența unui proces infecțios în cavitatea uterină;
 • purtând un făt mare de o femeie mică și fragilă;
 • prezentarea pelvinului;
 • livrare rapidă;
 • operativă, care are loc cu ajutorul diferitelor instrumente.

Consecințele rupturilor

Nașterea după ruperea colului uterin. Consecințele acestei complicații depind de gradul de ruptură și de asistența medicală acordată la timp.

În cazul în care lacrimile nu sunt detectate, apar complicații infecțioase și crește riscul de lacrimi în timpul nașterilor ulterioare. Dacă colul uterin nu se vindecă în mod corespunzător, se pot dezvolta avorturi spontane sau travaliu prematur.

Caracteristicile tratamentului

Cusăturile trebuie aplicate imediat după detectarea decalajului. Folosind forcepsul, gâtul este adus mai aproape de intrarea vaginului și dus la partea opusă ruperii.

Cusăturile trebuie aplicate din colțul de sus al rupturii, iar prima sutură este întotdeauna suprapusă puțin peste punctul de ruptură, iar mucoasa cervicală nu este cusută.

Dacă este dificil de descoperit unghiul superior al rupturii, sutura este suprapusă puțin mai jos, după care capătul unei astfel de ligaturi este tras în jos, ceea ce face partea superioară a plăgii vizibilă și accesibilă pentru sutură.

Aici puteți afla cât de util este pepene verde în timpul sarcinii.

Și apoi ați citit articolul despre valerian în timpul sarcinii.

Ce este ruptura de col uterin?

Ruptura gâtului este disecția membranelor mucoase ca rezultat al expunerii la un organ. Potrivit statisticilor, discrepanțele de col uterin apar la 50% din toate femeile însărcinate. În plus, nașterea este cea mai frecventă cauză a acestei patologii.

De ce tocmai în timpul pauzei de naștere? În mod ideal, înainte de a începe eforturile, cervixul ar trebui să se deschidă cu zece centimetri în avans. Dacă femeia nu a așteptat momentul potrivit și a decis să facă un efort mai devreme, atunci nu poate evita un astfel de fenomen. Adesea paralel cu ruptura gâtului se unește cu divergența perineului, ceea ce cauzează probleme suplimentare. Din punct de vedere grafic, acest fenomen este prezentat mai jos.

Cauzele pauzelor

Deoarece cele mai frecvente discrepanțe ale cervixului sunt observate la femeile parturiente, cauzele acestei patologii sunt cele mai multe asociate cu nașterea. Potrivit obstetricianilor și ginecologilor, decalaje apar dacă o femeie are un pelvis îngust, a apărut o deversare timpurie a lichidului amniotic.

Principalele cauze ale patologiei:

 • Activitatea generică este rapidă sau foarte înceată;
 • Fructe mari;
 • Îngrijire obstetrică necalificată;
 • Femeia a redus elasticitatea țesuturilor din cauza vârstei sau datorită avorturilor frecvente;
 • Pelvicul previa;
 • Femeia care lucrează mai mult de 30 de ani;
 • A doua naștere după o ruptură anterioară a gâtului;
 • Țesutul țesutului cervical nu este complet întins;
 • Anomalii care au apărut în timpul travaliului;
 • Dacă pacientul are cicatrici pe organe, rămase de la nașteri și manipulări anterioare.

Dacă o femeie are o prezență în prezența a cel puțin unuia dintre motivele de mai sus, ea este expusă riscului pentru cei care pot avea o ruptură de col uterin în timpul travaliului.

Un alt motiv pentru divergența țesutului cervical în timpul nașterii este utilizarea forcepsului sau a unui vid pentru extragerea fătului. Aceste dispozitive accelerează procesul generic, dar încalcă integritatea gâtului.

Simptome și semne de manifestare

Manifestările acestui proces depind de gradul și tipul rupturii. De asemenea, cauza acestui proces afectează simptomele. Cursul patologiei este, de asemenea, afectat de prezența bolilor însoțitoare, de starea psiho-emoțională a fetei.

Luați în considerare principalele semne de divergență a colului uterin, atât în ​​timpul cât și după naștere.

 • Sângerare. Leziunile gâtului sunt întotdeauna însoțite de sângerări. Poate fi atât intern cât și extern. O astfel de sângerare este atât rară, cât și abundentă. Uneori, cheaguri de sânge ies. În paralel cu sângerarea apar următoarele simptome:
 • Senzație de lipici rece;
 • slăbiciune;
 • Piele tare;
 • Leșin.

Dacă golul este mai mic de 1 cm, este posibil ca simptomele să nu apară.

 • Defectul uterului. Dacă cervixul deviază în timpul travaliului, uterul însuși se poate rupe. Aceasta este o complicație nedorită care poate duce la moartea unui copil. Dacă țesutul cervical se diferențiază împreună cu uterul, se observă următoarele simptome:
 • Activitate excesivă a femeii;
 • Încercări frecvente;
 • Contracțiile au devenit mai dureroase.

Din semnele exterioare ale rupturii, există umflarea vaginului și a vulvei. Dacă divergența cervixului este complicată de divergența uterului în sine, atunci femeia simte o durere bruscă neașteptată, o senzație de arsură și activitatea ei de muncă este întreruptă.

Ruptura gâtului, care a avut loc după procesul de naștere, conduce la astfel de simptome:

 • depresie;
 • Piele albă;
 • Pot;
 • vărsături;
 • Scăderea tensiunii arteriale;
 • Frecvente puls.

Specii de origine

Această patologie este împărțită în tipuri în funcție de metoda de formare a acesteia. Acest lucru este important, deoarece este tocmai tipul corect de decalaj care va ajuta rapid la asistență. După tipul de apariție, ele sunt împărțite în două grupuri.

 • Spontană. Acestea sunt lacunele care apar în timpul procesului generic natural și motivul pentru care:
 • Vârsta femeii în vârstă de peste 30 de ani;
 • Un număr mare de avorturi;
 • Prezența cicatricilor pe gât;
 • Fructe mari;
 • Grijă necalificată de către obstetricieni;
 • Prezentare pelvis;
 • Stratul îngust al femeii în timpul travaliului;
 • Naștere lungă;
 • Gâtul inelastic.
 • Rupturi violente apar din motive de intervenție externă în timpul travaliului. Acestea constau în leziuni mecanice ale colului uterin.
 • Utilizați forceps pentru a scoate copilul și vidul;
 • Îndepărtarea copilului pentru regiunea pelviană.

Dacă o femeie are mai multe simptome în același timp, atunci riscul ruperii este destul de mare.

Tipuri de complicații

O altă clasificare a acestei patologii de col uterin se sortează în funcție de tipul de complicație. Astfel de pauze sunt de două feluri.

 • Complicat. Acest grup conduce la complicații nu numai asupra colului uterin, ci și asupra organelor din apropiere. Există mai multe tipuri de lacune grele:
 • Divergența țesuturilor ajunge în vagin și captează bolțile;
 • Țesuturile diferă, atingând interiorul vaginului;
 • Decalajul merge până la canalul cervical și ajunge la deschiderea intrării în uter;
 • Discrepanța țesuturilor este atât de mare încât afectează peritoneul și stratul gras din jurul uterului.
 • Gapurile necomplicate sunt clasificate la 1 și 2 grade. Citiți despre gradele de divergență a țesăturilor în următoarea subtitrare.

Extinderea acestei patologii a colului uterin

Clasificarea este împărțită în funcție de adâncimea și lățimea divergenței țesuturilor. Există trei grade în total.

 1. Prima etapă se caracterizează printr-un gol pe o latură (posibil pe două), care nu depășește 2 cm.
 2. Această etapă implică o dimensiune mai mare de 2 cm care nu ajunge la bolta vaginală. Adâncirea acestei discrepanțe a țesăturii este de aproximativ 1 cm.
 • Aceste lacrimi nu ajung numai la fornița vaginală, ci ajung în interiorul vaginului.

Primele două grade sunt caracterizate ca pauze necomplicate, iar al treilea implică o serie de complicații.

diagnosticare

Pentru a diagnostica această patologie la o femeie, medicul trebuie să știe dacă femeia este în pericol. Ar trebui să fie colectate informații înainte de naștere cu privire la dacă au existat vreo pauză mai devreme, la ce stare este gâtul (există cicatrici), este prima naștere și la ce vârstă.

Dacă, în timpul sau după naștere, există o suspiciune de rupere a gâtului, atunci trebuie urmate astfel de măsuri.

 • La sângerare pentru a determina natura sa.
 • Palparea abdomenului pentru a determina tonul acestuia, determină dimensiunea.
 • O femeie ar trebui să măsoare presiunea și pulsul.
 • Să acorde atenție semnalelor externe, cum ar fi transpirația rece și paloarele de fragmente. Aceasta va vorbi despre sângerări interne.
 • Diferența țesutului cervical poate fi văzută atunci când este privită pe o oglindă. În scaunul ginecologic, medicul poate detecta cu ușurință patologia.
 • Dacă se suspectează un al treilea grad de patologie, medicul va examina manual suprafața colului uterin și va determina natura complicației.

După confirmarea diagnosticului, tratamentul trebuie să înceapă imediat.

tratament

Pentru a rezolva problema ar trebui să înceapă imediat. Începeți să rezolvați imediat problema prin intervenție chirurgicală. Decalajul este cusut cu fire care se dizolvă. Operația se efectuează sub anestezie locală.

Metoda de operare:

 • Din colțul superior al divergenței țesuturilor începeți să coaseți spre baza internă a uterului. În cazul ruperii uterului în sine, se face o laparotomie și se decide problema păstrării integrității uterului.
 • Dacă ruperea a avut loc din nou, atunci înainte de a fi cusută, țesutul grosier este îndepărtat, care sa vindecat de la ultima dată.
 • După ce mucoasa este strânsă și cusută cu atenție, formând o nouă cicatrice.

Imaginea prezintă un proces schematic de coasere.

După intervenție chirurgicală, pacientului i se prezintă terapia de reabilitare. Această terapie include trei grupe de medicamente:

 • Hemostatice. La sângerare în timpul rupturilor există riscul de anemie. Prin urmare, pacientului i se prescriu următoarele medicamente:
 • Acid aminocaproic;
 • Amiokardin;
 • etamzilat;
 • Gemotran.
 • Pentru a evita introducerea infecției în rană, femeile vor fi prescrise antibiotice.
 • cefotaxim;
 • Amoksilav;
 • ceftriaxonă;
 • Mezoneks.

IMPORTANT! Medicul prescrie antibiotice, care cântărește argumentele pro și contra acestor medicamente pentru o femeie care tocmai a dat naștere și intenționează să alăpteze.

 • Antiseptice topice. Pentru a dezinfecta antisepticele de curățare prescrise și unguent antiinflamator. De exemplu, soluția de horgexidină. Din nou, aceste proceduri trebuie efectuate sub supravegherea strictă a unui medic.

Astfel încât după tratament nu există complicații, pacientul ar trebui să evite contactul sexual timp de aproximativ două luni după închiderea decalajului.

Consecințe și complicații

Există cazuri în care starea rupturii trece neobservată. De exemplu, dacă o femeie nu a prezentat sindroame de sângerare și durere. Fie divergența țesuturilor a fost minimă. Cu toate acestea, acest tip de fenomen poate conduce la următoarele consecințe:

 • Sângerarea, care se va deschide în stadiul postpartum și poate duce la apariția șocului hemoragic;
 • Dezvoltarea ulcerului postpartum pe gât, care poate duce la o deformare a gâtului și la dezvoltarea cicatricilor pe acesta;
 • Ectropion (proces de inversare a cervixului în vagin), care poate duce la dezvoltarea oncologiei;
 • Inflamația, de exemplu, adnexita, endometrita și, ca rezultat, infertilitatea;
 • Eșecul cervical, care duce la pierderea sarcinii sau la travaliul prematur;

Cicatricile care rămân pe gât vor conduce la următoarele abateri:

 • Proces generic slab;
 • discoordination;
 • Deschiderea mica a uterului;
 • Necesitatea unei operații cezariene.

Dacă observați problema în timp și urmați toate recomandările medicului, atunci nu vor exista consecințe.

profilaxie

Pentru a reduce probabilitatea de rupturi, ar trebui să ascultați sănătatea dumneavoastră și să vă pregătiți în avans.

 • Consolidați mușchii intimi înainte de livrare;
 • Beți vitamine și mâncați strict;
 • Învățați să respirați corespunzător în timpul procesului de muncă;
 • Ascultați cu atenție obstetricienii.

Ce poate face echipa medicală?

 • Injectați un antispastic;
 • Nu efectuați mișcări grosiere atunci când utilizați un instrument generic;
 • Dacă au existat discrepanțe ale țesuturilor, luați în considerare acest lucru în timpul nașterii și fiți cât mai atent posibil.

Deci, o ruptură de col uterin este gravă dacă pacientul nu a fost ajutat la timp. În caz contrar, acest diagnostic este perfect vindecat.

Lăcrimările la nivelul cervixului apar în timpul nașterii, și cel mai adesea este nașterea, care este însoțită de una sau alte complicații.

Ruptura cervixului în timpul travaliului este posibilă, dacă se naște un făt mare sau dacă nașterea are loc foarte rapid.

În plus, procesele inflamatorii și distrofice, care conduc la rigiditatea colului uterin, pot provoca ruperea colului uterin în timpul travaliului.

Ruptura cervicala este posibila in timpul travaliului operativ, cand se folosesc forceps obstetric, extractia in vid a fetusului, extractia fetala pentru capatul pelvian, separarea manuala si alocarea placentei.

Risc crescut de ruptura cervicală la primiparele purtătoare de vârstă cu rigiditate cervicală.

În cele din urmă, travaliul prelungit în cazul ruperii premature a lichidului amniotic, precum și reținerea prelungită a colului uterin între capul fătului și oasele pelvisului sunt periculoase în ceea ce privește ruptura cervicală.

Vorbind despre rupturi violente ale colului uterin, se poate observa că probabilitatea de rupere a colului uterin crește odată cu gestionarea incorectă a celei de-a doua etape a travaliului - cu un început prematur al perioadei intense.

Trebuie remarcat că, în majoritatea cazurilor, rupturile de col uterin nu apar pentru unul dintre motivele enumerate, ci ca urmare a combinării lor.

Ca și rupturile perineului, cu rupturi ale colului uterin, există trei grade, în funcție de adâncimea lor.

 • Când mă rupturi grad de col uterin pe una sau două părți nu depășesc 2 cm.
 • Rupturile de gradul II de col uterin depășesc 2 cm, dar nu ajung la fornix vaginal.
 • În cele din urmă, rupturile gradului trei ajung la bolțile vaginale laterale și se transferă la ele.

Principalul simptom al rupturii cervicale, ca și alte rupturi în timpul nașterii, este sângerarea care începe după nașterea unui copil și continuă după nașterea placentei, în ciuda unei contracții bune a uterului.

Intensitatea sângerării poate fi diferită. În unele cazuri, poate fi nesemnificativă, aproape imperceptibilă, iar în alte cazuri poate fi extrem de intensă, ceea ce duce la formarea de hematoame în țesutul paracervical și parametric, șocul hemoragic. Sângele care curge la ruperea colului uterin are o culoare stacojie.

În acest caz, colul uterin trebuie examinat cu atenție folosind oglinzile vaginale. Deoarece sangerarea la ruperea colului uterin nu poate sa apara, examinarea colului uterin este efectuata in timpul examenului postpartum al tuturor puerperilor.

Ruptura cervicală detectată este sutată imediat cu catgut. Acest lucru este important atât pentru a opri sângerarea cât și pentru a preveni complicațiile care pot rupe colul uterin. Rupturile neprotejate se pot manifesta, de asemenea, în viața ulterioară a unei femei, ducând la insuficiență isthmico-cervicală și înrăutățirea sarcinii, dezvoltarea bolilor inflamatorii și precanceroase ale colului uterin.

În centrul medical Euromedprestizh "obstetrician-ginecologi recomandă insistent mamei însărcinate în timpul sarcinii să ia cursuri de pregătire pentru naștere, ceea ce va ajuta la evitarea complicațiilor atât în ​​timpul nașterii cât și în perioada postpartum.

Cum funcționează cervixul în timpul travaliului

În vagin, există o gaură în faringiul extern al colului uterin și, respectiv, la nivelul faringelui intern, ieșirea din uter. Se formează o cale între uter și vagin, care se numește canalul cervical. Cu o sarcină sănătoasă, cervixul este închis strâns: protejează uterul și fătul din acesta de toate amenințările externe. Și numai înainte de naștere, gâtul de protecție poate începe să se desfășoare încet, astfel încât bebelușul să se nască prin canalul de naștere.

Deschiderea gâtului începe de la gâtul interior. Aici este capul copilului zdrobit. Femeile care nasc pentru prima dată, se confruntă adesea cu o expansiune lentă a faringelui extern. Nu întotdeauna, chiar și activitatea de muncă a început să contribuie la deschiderea uterului, ceea ce duce la stimularea procesului de muncă.

Deschide cervixul în mai multe etape:

 • Perioadă lentă. Contracțiile slăbite, nu există nici o regularitate, prea multă durere. Gâtul în acest stadiu deschide până la 4 degete.
 • Perioada medie În faza activă a deschiderii, contracțiile cresc, devin mai puternice și mai lungi, gâtul se deschide de la 4 la 8 degete.
 • Etapa divulgării complete. Trecerea de la a doua la a treia este uneori rapidă. Aceasta este perioada cea mai dureroasă, necesitând o concentrare maximă a femeilor în muncă.

Cervixul se poate deschide suficient pentru nașterea unui copil fără intervenții externe

Corectitudinea muncii sale, în special stadiul final al dilatării cervicale, poate afecta siguranța țesuturilor ei. Este foarte important să ascultați instrucțiunile medicului și moașei, să nu vă împingeți înainte, și dacă trebuie să împingeți, este corect. Dar nu întotdeauna situația în care cervixul este rupt, depinde de acțiunile competente ale femeii.

De ce se poate rupe cervixul în timpul nașterii

Se crede că, odată cu vârsta, elasticitatea naturală a țesuturilor scade. Deci, după 30 de ani, femeile au primele etape de îmbătrânire a țesuturilor: ele nu sunt la fel de pregătite pentru o naștere sănătoasă, deoarece sunt la o vârstă mai mică. Acestea sunt numai date medii, dar nu le puteți ignora.

Cauzele posibile ale colului rupt:

 • Elasticitatea insuficientă a țesuturilor cervicale datorate avorturilor;
 • Cicatrici pe gât, rămase după nașterea anterioară;
 • Copil mare;
 • Prezentarea pelviană a copilului;
 • Femeile înguste în pelvian în timpul travaliului;
 • Naștere lungă;
 • Rigiditate (distensie uterină proastă);
 • Eliminarea timpurie a lichidului amniotic.

Desigur, greșelile medicale profesionale nu pot fi excluse. Dar totuși vor fi forme spontane de rupere a gâtului. Și există și formele violente. Acestea includ folosirea instrumentelor de extragere a fătului de urgență de către medici - acestea sunt fie prize obstetrice, fie extracție fetală în vid. Desigur, când mai multe motive se încadrează într-o singură naștere, crește riscul ruperii.

Cum este cusătura cervicală după naștere?

Lacunele sunt de obicei clasate în grade. Ruptura cervixului de gradul I este mai mica de 2 cm, iar gradul 2 depaseste aceste 2 cm, dar nu atinge vaginul cu mai mult de 1 cm, iar rupturile de gradul trei sunt considerate complicate deoarece rana intra in fornix vaginal sau pur si simplu ajunge la ea.

Decalajul trebuie să fie cusut, dacă acest lucru nu se face, poate merge într-un mod greșit. Și acest lucru este plin de inversarea colului uterin, astfel de consecințe pot constitui o amenințare la adresa sănătății reproductive a femeilor.

Dacă nu este suturat, se poate forma un hematom al țesutului adipos din jurul colului uterin. În cele din urmă, chiar situația pierderii de sânge la mamă este periculoasă. Prin urmare, este necesară coaserea coapsei.

Cervixul este suturat:

 • Cel mai adesea prin suturi auto-absorbabile, sub anestezie locală;
 • Coase de la colțul de sus se rupe pe calea spre un faringe extern;
 • La nașterea repetată, țesutul vindecat este tăiat și membrana mucoasă este cusută pentru a forma o cicatrice mai nouă, ceea ce va împiedica deformarea ulterioară.

Sutura se vindeca rapid, dar pentru ca cicatricea sa se formeze corect, mama tinere ar trebui sa urmeze toate recomandarile medicale. Anumite timp este nevoie de pace, inclusiv sexuală. De regulă, ajunge la două luni sau mai mult.

Prevenirea și tratamentul pauzelor de naștere

Dacă pauzele sunt însoțite de o pierdere de sânge abundentă, se administrează perfuzii intravenoase femeii utilizând medicamente hemostatice și soluție salină. Pentru a preveni inflamația, medicul poate prescrie terapie antibiotică. Antisepticele locale sunt, de asemenea, un punct obligatoriu în tratamentul ruperii cervicale.

Uneori în timpul travaliului trebuie să faceți o incizie în colul uterin.

Prevenirea leziunii cervicale:

 • Gimnastica pentru a întări mușchii vaginului (în timpul sarcinii) - un mod eficient și productiv. Potrivit pentru cei care nasc pentru prima dată, și multiparos. Cusătura veche de pe gât nu este un obstacol în calea practicării.
 • Respirație corectă. Reduce durerea de nastere, stimuleaza dezvoltarea sanatoasa a travaliului, previne formarea de complicatii.
 • Utilizați geluri speciale. Se afișează la recomandarea unui medic pentru femeile cu risc de rupere. Gelul facilitează mișcarea copilului prin canalul de naștere, reduce riscul de leziune a țesuturilor.

Și, deși imaginea descrisă arată înfricoșătoare, cu o astfel de patologie, după cum rupturile colului uterin, conform diferitelor estimări, se confruntă cu 10-39% dintre femeile care lucrează în muncă. Tratamentul competent, punerea în aplicare a tuturor recomandărilor, o atitudine sănătoasă și cu sânge rece față de situație va ajuta mama tânără să se refacă cât mai repede posibil.