Tabel de creștere pentru un nou-născut

Dezvoltarea adecvată a nou-născutului este evaluată în primul rând pe baza înălțimii și greutății. Nu este surprinzător faptul că părinții acordă atât de multă atenție acestor parametri ai copilului lor.

OMS date

Mai recent, Organizația Mondială a Sănătății a aprobat noi tabele de creștere normală în înălțime și greutate la copii. Spre deosebire de datele învechite, ele includ norme pentru copiii care sunt alăptați.

Sa dovedit că înălțimea și creșterea în greutate depind în mare măsură de tipul de hrană: mai lent la nou-născuții care se hrănesc cu laptele matern, mai rapid în "artificiali". Prin urmare, este posibil să dăunați supraîncărcarea copilului care primește amestecul, dacă vă concentrați pe rata de creștere nouă, supraestimată pentru el.

Tabelul de creștere

Potrivit OMS, există diferențe în ceea ce privește standardele la naștere pentru băieți și fete. Tabelul arată ritmurile de creștere de la extrem de scăzut la extrem de ridicat. În ambele cazuri, care, apropo, este rară, copilul trebuie supus unei examinări cuprinzătoare pentru a corecta o posibilă patologie.

Rata medie de creștere pentru fete este de 46,1 cm, limita inferioară este de 43,6 cm, cea superioară este de 54,7 cm. La băieți, creșterea medie normală este de 49,9 cm, foarte mică și foarte înaltă, respectiv 44,2 cm și 55,66 cm.

Datele OMS sunt colectate la copii născuți la timp, pe lângă evaluarea creșterii, au fost luați în considerare și indicatori precum greutatea corporală și circumferința capului.

O atenție deosebită acordată creșterii nou-născutului se explică prin importanța acestui parametru în evaluarea generală a dezvoltării, formulele de proiectare iau în considerare vârsta, înălțimea și greutatea unora. Rata normală de dezvoltare este un set de 25 cm în primul an de viață. Evaluarea dezvoltării copilului în perioada prenatală se poate baza pe Indexul Quetelet (raportul numeric de înălțime și greutate). Pentru ao calcula, greutatea la naștere este împărțită la valoarea numerică a înălțimii. Pentru un copil pe termen lung, numerele de la 60-70 cm sunt considerate normale, pentru un copil născut prematur, cifrele vor fi diferite.

Ce afectează creșterea copilului?

Ce poate afecta creșterea? În primul rând, genetica este importantă: copiii de papi și mame mari se află în depășirea creșterii colegilor lor. Lăsarea în urmă în acest parametru provoacă o alimentație neregulată, o dietă neechilibrată sau un aliment care nu este adecvat vârstei. De asemenea, cauza poate fi diagnosticată cu malformații.

Astfel, pe baza ratei de creștere a copilului, puteți spune multe despre evoluția lui în general, inclusiv până în momentul în care veniți în lume. Măsurarea obligatorie a înălțimii și greutății la admiterea medicului pediatru indică din nou importanța acestor parametri, atât individual cât și în raportul lor numeric. Uneori lag sau avansuri de creștere nu sunt un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, o diferență semnificativă indică o patologie și necesită consiliere de specialitate.

Și, bineînțeles, ar trebui să ne amintim că indiferent de statisticile și cifrele care arată, bunăstarea copilului este în forma sa fizică bună și starea de sănătate sănătoasă.

Sfat 1: Înălțimea și greutatea nou-născuților

Conținutul articolului

 • Înălțimea și greutatea nou-născuților
 • Înălțimea și greutatea fetelor și băieților de la 0 la 14 ani
 • Tabele de vârstă de înălțime și greutate a copiilor

Înălțimea și greutatea nou-născuților

Standardele privind înălțimea și greutatea nou-născuților, stabilite de OMS, iau în considerare sexul copilului: pentru băieți și fete, acestea sunt diferite. Pentru bebelușii nou-născuți, greutatea medie este, în mod normal, de 3,2 kg. În acest caz, limita inferioară a greutății pentru fete este de 2,8 kg, iar limita superioară este în limitele normale, greutatea fiind de 3,7 kg.

Pentru băieții nou-născuți, greutatea medie normală este de 3,3 kg. Greutatea în intervalul de 2,9-3,9 kg este considerată normală.
Dacă abaterea de greutate de la limitele specificate ajunge la 400-500 g, medicul pediatru poate suspecta prezența tulburărilor de dezvoltare și poate să comande examinări suplimentare ale nou-născutului.

Ratele de creștere pentru fetele nou-născuți, conform OMS, se situează între 47,3-51 cm, iar valoarea medie este de 49,1 cm. Pentru băieți, creșterea este de 48 până la 51,8 cm considerată normală, rata medie de creștere pentru băieții nou-născuți fiind de 49,9 cm.

Este important să se țină seama de faptul că toate normele sunt medii. Este imposibil să se obțină o evaluare adecvată a dezvoltării fizice a copilului, prin compararea înălțimii și greutății nou-născutului cu cea a OMS. Deoarece fiecare copil are caracteristici individuale de dezvoltare, o anumită deviere a greutății sau a înălțimii nou-născutului de la standardele OMS nu este întotdeauna un semn al încălcărilor.

Potrivit pediatrilor ruși, rata creșterii pentru un nou-născut pe termen lung este considerată a fi în intervalul de la 46 până la 56 de cm, iar greutatea normală este de la 2,6 până la 4 kg. După cum puteți vedea, aceste cifre sunt oarecum diferite de cele ale OMS. De aceea, un medic pediatru cu experiență ar trebui să analizeze creșterea și greutatea copilului: poate să ia în considerare toți factorii posibili ai dezvoltării copilului, să evalueze în mod adecvat starea lui și să facă concluzii corecte despre absența sau prezența oricăror încălcări.

Rata creșterii înălțimii și greutății nou-născuților

Un bebeluș este considerat nou-născut în primele patru săptămâni de viață. Cum se schimbă greutatea și înălțimea în această perioadă?

În primele 3-5 zile după naștere, bebelușul pierde aproximativ 6-8% din greutatea corporală. Acesta este un proces natural care este cauzat de factori fiziologici: eliberarea de meconiu, uscarea cordonului ombilical și pierderea de lichid. În plus, în primele zile de viață, copilul primește o cantitate foarte mică de lapte de la mamă.

Deja în 4-6 zile, greutatea corporală a nou-născutului începe să crească, iar cu 7-10 zile se restabilește greutatea copilului. O scădere în greutate de mai mult de 5-10%, precum și o recuperare lentă a greutății corporale, poate indica orice anomalii congenitale sau poate fi un semn al unei infecții în curs de dezvoltare. Până la sfârșitul primei luni de viață, creșterea în greutate la nou-născut este în mod normal de la 400 la 800 g.

În ceea ce privește rata de creștere a creșterii, după prima lună de viață copilul trebuie să crească cu cel puțin 3-3,5 cm, dar adesea creșterea unui nou-născut în prima lună este chiar mai intensă - copilul poate crește cu 5-6 cm.

Norme și deviații ale dezvoltării nou-născutului de săptămâna și luna, trăsături de îngrijire

Siguranța copiilor pentru părinți este o condiție importantă pentru dezvoltarea normală și completă a acestora.

Ei încearcă să monitorizeze cu atenție progresul pe care îl face din primele zile ale vieții sale și să se bucure cu sinceritate când reușește.

Este deosebit de important să se monitorizeze dezvoltarea copilului în primul an de viață, în acest stadiu este necesar să se ia în considerare toate detaliile, astfel încât să nu se piardă detalii importante.

Dezvoltarea nou-născutului este monitorizată săptămânal și lunar. În acest scop, sunt dezvoltate scheme speciale, tabele, calendare care reflectă toate nuanțele și criteriile importante.

Cu ei, o evaluare a stării fizice și mentale a copilului.

Caracteristicile primelor zile ale vieții

După nașterea copilului, mulți părinți se confruntă cu anxietate și anxietate puternică pentru copil. Pentru ei, este important ca el să fie în regulă și că nu au existat abateri.

În primele zile după naștere, corpul suferă modificări fiziologice grave:

 • Trece edemul puerperal.
 • Țesutul osoș al craniului devine mai puternic și mai puternic.
 • Schițele feței devin mai clare și mai expresive.
 • Există schimbări majore în viziune. Îmbunătățirea coordonării ochilor și focalizarea ochiului. Îmbunătățește munca simțurilor.
 • Tractul gastrointestinal începe să se obișnuiască cu noua dietă și este umplut cu microfloră utilă.
 • Copilul începe să reconstruiască circulația sângelui și formarea sângelui. În prima lună de viață, eritrocitele care transportă hemoglobină fetală sunt distruse și apar noi celule roșii în sânge.

Urina excretă are o structură transparentă și este inodoră. Un copil la vârsta de 1 lună golește intestinele de până la 12 ori pe zi, de obicei imediat după hrănire.

În acest caz, scaunul are o culoare galbenă și o structură pastă.

Principalele etape ale dezvoltării

După naștere și până la un an pentru copil este o perioadă importantă în care este important să se monitorizeze evoluția acestuia.

Fiecare părinte atent, îngrijitor și conștiincios trebuie să arate cât mai multă atenție copilului său în acest moment, astfel încât starea sa fizică și emoțională să fie normală.

Etapele dezvoltării copilului sunt împărțite în săptămâni și luni. În același timp, în fiecare perioadă, pediatrii identifică principalele caracteristici care ajută la evaluarea generală a stării copilului.

Dar totuși, toți copiii sunt diferiți, fiecare dezvoltare este individuală, din acest motiv pot exista unele diferențe față de normele stabilite.

Rata de dezvoltare a nou-născutului este evaluată în conformitate cu următorii indicatori:

 • Creșterea copilului.
 • Greutatea corporală a copilului.
 • Indicatorii proporționali ai dezvoltării corpului copilului sunt circumferința capului și pieptului.
 • Funcțiile statistice ale mișcării copilului.
 • erupția dinților.

Plan de dezvoltare săptămânal

După naștere, trebuie să monitorizați cu atenție starea și dezvoltarea copilului în primele 4 săptămâni.

În acest moment pot fi detectate diferite defecte, abateri, boli care pot fi rezolvate rapid.

Mulți copii după naștere manifestă icter, care dispare în timp.

Mai jos este un calendar de dezvoltare a nou-născutului pe săptămână, care reflectă informațiile generale despre sfera fizică și emoțională a copilului în acest moment, precum și abilitățile și realizările sale.

Luați în considerare:

În acest moment el dezvoltă auzul, vederea. El privește adulții cu interes.

Reacționează la cuvintele mamei, sunetul zgomotului, captează aspectul jucăriilor luminoase

Copilul poate ține capul în siguranță timp de 5 secunde, îl ridică după odihnă, recunoaște mama și tata.

El privește cu interes fețele oamenilor și obiectelor la o distanță de 50 cm.

Forma capului este complet formată în copil. În acest moment, el începe să-și miște în mod activ brațele cu picioarele, recunoaște mama prin voce și miros.

Se concentrează liniștit asupra oamenilor și a obiectelor la o distanță de 1 metru. Ridică capul stând pe stomac timp de 5 secunde

Tabel lunar de dezvoltare

Pentru a evalua starea emoțională și fizică a unui băiat sau a unei fete, medicii au dezvoltat o tablă specială de dezvoltare a copiilor de luni de zile.

Aceasta reflectă etapele importante prin care puteți înțelege cum crește copilul, se dezvoltă.

Și cel mai important, ajută să înțelegeți dacă totul este normal pentru el, dacă are întârzieri de creștere și alți indicatori.

Mai jos este un tabel care reflectă dezvoltarea generală a copilului de la 1 lună la un an. Ele vor ajuta părinții să înțeleagă cum trebuie să crească și să se dezvolte un copil.

În cazul în care această perioadă merge în neregulă pentru el, atunci aceasta ar putea fi primele premise pentru vizitarea unui pediatru, dar totuși toți copiii se dezvoltă diferit.

Luați în considerare:

Reguli de îngrijire

Este important! Dr. Komarovsky susține că nu trebuie să vă faceți griji prea mult dacă copilul nu are anumite reflexe și abilități în anumite luni.

Toți copiii sunt diferiți, cineva are abilități specifice venite mai devreme, altele mai târziu.

Fiecare părinte trebuie să asigure îngrijirea și îngrijirea copilului.

Din acest motiv, există câteva recomandări importante de reținut:

 • Pentru a întări articulațiile șoldului, medicii prescriu un set de exerciții și tehnici care ar trebui să fie efectuate de specialiști.
 • De la naștere la un an, copilul trebuie să aibă o dezvoltare mentală și psihomotorie completă. Pentru a face acest lucru, copilul are nevoie de a doua zi de nastere pentru a arata jucarii colorate, zuruitoare. Iar când el învață să dețină, merită să le dai în mâinile lor, astfel încât să le atingă cu degetele și să le privească.
 • Nutriția are un rol important în dezvoltarea unui nou-născut. Acesta trebuie să fie format exclusiv din laptele matern, care conține toate vitaminele necesare. De la aproximativ 6 luni, puteți introduce feedul.
 • Dezvoltarea vorbirii și auzului pentru un copil este importantă, deci trebuie să vorbiți constant cu el, să citiți cărți pentru el, să arătați poze.

Dar este necesar să se ia în considerare faptul că atât copiii, cât și adulții au caracteristici individuale de dezvoltare.

Nu vă faceți griji dacă copilul dvs. are o mică întârziere. De-a lungul timpului, toate acestea vor trece, principalul lucru este că trebuie să ofere îngrijire și îngrijire deplină.

Dezvoltarea corpului unui copil, norma greutății și înălțimii

Să ne uităm la ce înălțime și greutate a nou-născutului este considerată normă? Pentru toți părinții, mai ales cu apariția primului născut din familie, acest subiect este foarte relevant. Copiii se dezvoltă în funcție de parametrii individuali, dar există anumite modele în ritmul dezvoltării.

Ce poate depinde de înălțimea și greutatea copilului la naștere

Nu există un standard standard pentru greutate și înălțime pentru nou-născuți.
Un copil nou-născut este considerat de la naștere la 4 săptămâni. Deja la 38-40 săptămâni se nasc complet copii pe termen lung. În primele secunde ale vieții lor, ele măsoară greutatea, înălțimea și, conform acestor parametri, medicii își evaluează starea fizică generală. Greutatea unui copil sănătos în medie poate varia de la 2.700 la 4.700 g.
Practica medicală arată că greutatea băieților nou-născuți este semnificativ mai mare decât cea a fetelor. În medie, 3500 g și, respectiv, 3200 g. Dar aceste cifre sunt condiționate. Poate fluctua în sus sau în jos. Depinde în primul rând de caracteristicile individuale ale părinților copilului, de starea de sănătate, de vârstă, pentru că procesul de sarcină a continuat, ce vitamine, minerale și nutriție a primit-o mama însărcinată. În zilele noastre nu este neobișnuit atunci când adevărații războinici intră pe lume. Greutatea lor este de aproximativ 5000 g.

Pierderea fiziologică în greutate a bebelușului. Cauze posibile

Un nou-născut în primele zile de viață poate pierde până la 150-200 g din greutatea sa. Este bine să nu vă sperie, ci doar o pierdere de masă fiziologică. Lichidul din corpul copilului se evaporă în timpul respirației și nu are timp să fie completat în cantitatea necesară.
După ce copilul începe să primească laptele matern, greutatea sa, de regulă, revine la normal. Aceasta se întâmplă de obicei în 5-7 zile. În spitalul de maternitate, medicii controlează strict acest proces, iar în cazul în care mama nu are suficient lapte, selectați amestecul dorit. În același timp, alăptarea nu poate fi terminată, laptele va veni în timp, iar copilul va primi toate vitaminele, mineralele, substanțele nutritive din laptele matern. Amintiți-vă, nimic nu sporește și protejează imunitatea copilului ca laptele matern. Pentru a scrie mama cu copilul poate numai atunci când greutatea sa este stabilizată și normalizată.
Și dacă copilul nu câștigă bine sau chiar continuă să-și piardă greutatea? Această situație indică o patologie congenitală, tulburări metabolice. Apoi, este necesară stabilirea cauzei și începerea imediat a tratamentului. Dacă copilul nu are suficient lapte, mama ar trebui să încerce să ajusteze lactația și să consulte un medic experimentat.

Creștere în greutate pentru copii

Înainte de anul în care copiii cresc cei mai activi. În spitalul de maternitate, mama și copilul sunt monitorizate constant de către medici, la domiciliu, părinții sunt obligați să monitorizeze independent greutatea copilului. Ce trebuie să acorzi o atenție deosebită? Creșterea în greutate este unul dintre indicatorii importanți ai dezvoltării adecvate a copilului. De aceea, trebuie să vizitați lunar spitalul raional, astfel încât medicul să monitorizeze acest indicator.
Până la 4 luni, greutatea bebelușului ar trebui să crească de 2 ori, să se tripleze până în anul. Este foarte convenabil să aveți scaune pentru nou-născuți. Acest lucru este important în special pentru copiii prematuri. După fiecare hrănire, puteți efectua o cântărire de control și puteți vedea dacă bebelușul are suficient lapte. Și, de asemenea, cântărirea lunară a monitorului.

Creșterea nou-născutului

Un indicator mai stabil este considerat creșterea copilului. Nu este atât de dependentă de starea generală ca greutate, dar este, de asemenea, importantă în evaluarea dezvoltării fizice globale.
Creșterea standard, la naștere, poate fi cuprinsă între 48 și 58 cm, însă acest indicator este, de asemenea, individual. Este normal ca la copiii cu greutate mai mare, de regulă, mai mult și să crească. În primele 3 luni, copilul crește înălțimea cu aproximativ 9 cm, iar în anul cu 26 cm. Atât înălțimea, cât și greutatea bebelușului sunt controlate de pediatrul districtului în timpul examinărilor lunare.

Tabelul normei înălțimii și greutății baiatului și fetei nou-născute

Parametrii nou-născuților în tabelul standard de greutate și înălțime

Sugarii cresc destul de repede. Adesea, mamele tinere sunt îngrijorate de faptul că indicatorii de dezvoltare ai copilului lor diferă de ceilalți. Un ajutor important pentru părinți va fi masa de înălțime și greutate a nou-născuților, pe care medicul este obligată să o emită la examinarea inițială a copilului. Acest tabel a fost elaborat de Organizația Mondială a Sănătății, pe baza datelor statistice obținute.
Dacă brusc constatăți că creșterea în greutate a copilului nu coincide cu parametrii tabelului de înălțime și greutate a nou-născuților, acest lucru nu este un motiv de panică. Fiecare copil este individual, iar diferențele mici în performanță sunt permise.
Creați un mediu confortabil pentru copilul dvs. pentru a se dezvolta, a oferi îngrijire, tratament și nutriție adecvate și el va crește sănătoși și puternici.

Înălțimea și greutatea nou-născuților: norme de vârstă

Unul dintre principalii indicatori pentru evaluarea sănătății unui nou-născut este înălțimea, greutatea, circumferința capului și pieptul. Ratele de creștere a înălțimii și greutății nou-născuților sunt stabilite de Organizația Mondială a Sănătății.

Multe mame sunt interesate de schimbarea acestor indicatori ai dezvoltării copilului, indiferent dacă înălțimea și greutatea nou-născutului lor corespund normelor.

Înălțimea și greutatea nou-născuților

După naștere se efectuează măsurători standard - înălțime și greutate.

Creșterea unui nou-născut este de 45-54 cm, dar măsurători mai precise ale creșterii copilului sunt efectuate la 2-3 zile după naștere. Acest lucru se datorează faptului că, în acest timp, gradul de deformare a oaselor craniului și umflarea țesuturilor moi ale capului sunt reduse.

Lungimea corpului (înălțimea) unui nou-născut depinde de mulți factori. Cele mai importante sunt ereditatea, sexul copilului, starea fluxului uteroplacental în timpul sarcinii, calitatea mâncării mamei.

Există anumite modele de creștere a nou-născutului. Cea mai intensă creștere este observată în primele trei luni ale vieții copilului. În această perioadă, crește în jur de trei centimetri în fiecare lună. Apoi, în perioada de 3-6 luni, copilul este "scos" cu o medie de 2,5 cm lunar. De la a șasea până la a noua lună, copilul crește cu 1,5-2 cm în fiecare lună, iar în perioada de 10-12 luni - cu un centimetru pe lună.

Astfel, creșterea micului om pentru anul crește cu o medie de 25 cm.

Greutatea medie a unui nou-născut pe termen lung este de 2,6-4,5 kg. În ultimii ani, sa observat apariția unui număr tot mai mare de "eroi". În timpul nostru, nașterea unui copil cu greutatea de 4,5-5 kg ​​nu este neobișnuită.

Cu nașterea repetată, o femeie este de obicei născută un copil, mai mare decât primul.

În prima zi după naștere, copilul are o scădere fiziologică a greutății corporale. Acest lucru se datorează pierderii apei, respirației, transpirației și postului. În acest caz, cea mai mare pierdere de masă la un copil apare cel mai adesea pe a doua sau a patra, mai puțin în a cincea zi după naștere. În mod normal, pierderea în greutate reprezintă aproximativ 5-10% din greutatea la naștere. La copiii întâi născuți și cei mari, pierderea în greutate este mai pronunțată. De asemenea, băieții pierd mai multă greutate. În săptămâna vieții, greutatea este restabilită în aproximativ 50% dintre copii, în a zecea zi - în 75%, cu două săptămâni - la aproape toate nou-născuții sănătoși.

Mai multă pierdere în greutate la copiii prematuri (9-14%), iar greutatea acestora scade într-o perioadă mai lungă de timp. Recuperarea în greutate la astfel de bebeluși are loc, de obicei, la 20-22 de zile după naștere.

Dinamica dinamicii

Înălțimea și greutatea nou-născuților crește în funcție de mai multe motive. Dar unele tendințe generale pot fi identificate. Astfel, în prima lună de viață, greutatea bebelușului crește în medie cu 20 g în fiecare zi. În a doua lună, această creștere este de 30 g. Astfel, greutatea unui copil de patru luni se dublează comparativ cu greutatea la naștere și cu 12 luni de viață - se triplă.

Pediatrii folosesc o formulă simplă specială pentru a calcula masa corporală necesară. Deci, în primele șase luni de viață a unui copil, greutatea sa este determinată de formula:

Greutatea corporală = greutatea la naștere (g) + 800 × N. Prin urmare, N înseamnă numărul de luni de viață.

La vârsta unui copil de 7-12 luni, se folosește următoarea formulă pentru calcularea normei de greutate:

Greutatea corporală = greutatea la naștere + 800 × 6 + 400 × (N - 6).

Mare la naștere, copiii au de obicei o greutate mai mare decât colegii lor în primul an. Nou-născuții, a căror greutate la naștere nu depășea 3,3 kg, ar trebui să câștige în prima lună mai mulți dintre colegii lor, ajungând cu ei la vârsta de două luni.

Mamele trebuie să controleze înălțimea și greutatea copiilor lor. Desigur, calculele de mai sus nu sunt foarte convenabile. Prin urmare, este mai bine să folosiți tabelele deja pregătite de înălțime și greutate a nou-născuților.

Tabele de înălțime și greutate ale nou-născuților

În 2006, OMS a stabilit noi standarde internaționale pentru creștere și greutate corporală la nou-născuți. Aceste standarde determină dezvoltarea normală a unui copil la o vârstă fragedă și sunt utilizate pentru a evalua starea copiilor în toate locurile, indiferent de tipul hranei, statutul socio-economic, etnia.

Greutatea copiilor la naștere: norme și abateri

Indiferent de normele medii de greutate a nou-născuților, care nu au acceptat de către OMS, copiii nu se împacă cu ei: unii sunt născuți de războinici, alții de fâșii, iar al treilea cad "exact în mijloc". De ce depinde? În ce cazuri este importantă greutatea unui nou-născut? Este posibil să "corectați" greutatea copilului în timpul sarcinii? Darya Alexandrovna KINSHT, șefa departamentului de neonatologie, neonatolog, anestezist și resuscitator din categoria cea mai înaltă a Centrului Medical AVITSENNA din Grupul de Mame și Copil de Companiile spune.

Normele de greutate la nou-născuți

Indicatorii standard ai greutății la naștere sunt de 2,8 kg - 4 kg cu înălțime - de la 46 la 55 de centimetri. Experții observă că, astăzi, copiii din ce în ce mai mari au început să se nască - greutatea "eroică" a unui nou-născut la 5 kilograme a încetat să mai fie atât de rară.

Potrivit OMS, greutatea copiilor la naștere poate fi clasificată după cum urmează:

Greutatea fetelor

Băieții în greutate

Conform acestor tabele, ca o normă, pot fi evaluați indicatorii care se încadrează în cadre de la "sub medie" la "peste medie". Indicatorii "scăzut" și "foarte scăzut", "înalți" și "foarte mari" - un motiv pentru o mai mare atenție a specialiștilor.

"Este extrem de important nu o greutate atât de mare ca respectarea ei cu perioada de gestație. De exemplu, un copil născut în săptămâna 40 cu o greutate de 2000 g și un copil la 32 săptămâni cu aceeași greutate sunt doi copii complet diferită.

Rolul principal nu este jucat de parametrii de greutate sau de corespondența lor cu indicatorii medii, ci cu raportul dintre înălțimea și greutatea copilului. Această valoare vă permite să determinați indicele Quetelet - greutatea în grame, împărțită la înălțimea în centimetri. Dacă valoarea este cuprinsă între 60 și 70 de ani, acest lucru este considerat normal pentru bebelușii pe termen lung.

"Important: toate datele și standardele de mai sus sunt valabile numai pentru copiii născuți la timp. Pentru copiii prematuri, există și alte criterii.

Comentariu expert

Există mese speciale cu greutatea și înălțimea copilului în perioada de gestație - pentru băieți și, respectiv, pentru fete. Desigur, utilizarea acestor tabele nu oferă decât o imagine aproximativă, deoarece fiecare țară și fiecare regiune pot avea propriile caracteristici. Datele corecte pentru astfel de tabele reprezintă o problemă serioasă, însă activitatea OMS este deja în desfășurare. În ceea ce privește tabelele care se utilizează acum - pot fi date câteva exemple, chiar și pentru nou-născuții cu normă întreagă, greutatea "corectă" poate fi diferită: de exemplu, cu o perioadă de gestație de 37 de săptămâni (un copil pe termen lung), o greutate de 2.850 g poate fi considerată "corectă" un copil cu vârsta gestațională de 41 de săptămâni această greutate va fi considerată insuficientă. În medie, greutatea unui copil pe termen lung de la 3.000 la 4.000 g poate fi considerată suficientă.

Greutatea nou-născutului și fizicul părinților

Se crede că părinții mari dau adesea naștere la "războinici", iar femeile subțiri și scurte poartă copii miniaturali cu greutate redusă. De asemenea, se remarcă faptul că părinții care s-au născut mari, sunt mai predispuși să aibă un copil care cântărește 4 kg sau mai mult.

Medicii spun că, de fapt, greutatea fătului și a nou-născutului nu depinde atât de mult de corpul părinte - în pântece, toți copiii se dezvoltă în conformitate cu aceleași legi.

Comentariu expert

Puteți corela greutatea nou-născutului cu greutatea și înălțimea părinților, însă într-o mai mare măsură se pare și mai gravă atunci când copilul este mai în vârstă. O femeie grațioasă de 150 cm înălțime nu ar trebui să se nască un copil pe termen lung cântărind două kilograme și o femeie înaltă cu o greutate mai mică de 90 kg - un copil de cinci kilograme, deloc! Aproximativ aceiași indicatori sunt relevanți pentru ei, deși este în curs de elaborare și compilarea de tabele și programe speciale care determină relația dintre greutatea și înălțimea copilului cu parametrii parinți.

Greutate "prin ultrasunete" și greutate la naștere

Uneori, viitoarele mame încep să se îngrijoreze de greutatea copilului cu mult înainte de naștere. În timpul ultrasunetelor, medicul care efectuează screeningul calculează întotdeauna greutatea estimată a fătului pe baza datelor privind vârsta gestațională, circumferința capului și a abdomenului, lungimea femurului și dimensiunea biparietală a capului fetal (distanța dintre conturul exterior și cel interior al ambelor oase parietale).

Dacă greutatea estimată a bebelușului diferă de normele acceptate în sus sau în jos, dar în același timp nu s-au identificat abateri în starea placentei și fătului - acest lucru nu este un motiv pentru excitare.

Comentariu expert

Este imposibilă cântărirea precisă a fătului pe baza unei ultrasunete și greutatea estimată a copilului coincide foarte rar cu greutatea reală a nou-născutului.

Greutatea fetală în timpul sarcinii

În unele cazuri, mărimea și greutatea redusă a fătului poate indica întârzierea acestuia în dezvoltarea și prezența patologiilor de sarcină. O discrepanță gravă între dezvoltarea fizică a fătului și termenul de gestație se numește hipotrofie fetală sau sindrom de întârziere a creșterii intrauterine.

Există două forme de malnutriție:

Forma simetrică a malnutriției. Se observă deja în stadiile incipiente ale sarcinii, cu toți parametrii fătului, măsurați prin ultrasunete, fiind mai mici decât normativul.

Formă asimetrică a malnutriției. Se dezvoltă după 28 de săptămâni de sarcină. Caracterizată de dezvoltarea neuniformă a fătului. La ultrasunete, medicul poate determina dacă dimensiunea capului și a corpului fătului nu se potrivește cu circumferința abdominală.

O astfel de întârziere a creșterii intrauterine începe dacă fătul primește o nutriție insuficientă. De regulă, este asociată cu patologiile placentei.

Motivele pentru aceasta pot fi:

 • malnutriție,
 • obiceiuri proaste
 • boli cronice materne,
 • patologia genetică,
 • infecție.

În alte cazuri, medicul cu ultrasunete, dimpotrivă, arată că mărimea fătului este prea mare în comparație cu normele.

Ce trebuie făcut dacă în timpul studiului cu ultrasunete, în încheiere, scrie "fructe mari" sau, dimpotrivă, suspectează întârzierea creșterii intrauterine datorită dimensiunilor mici? Este posibil să afecteze cumva greutatea unui copil care nu sa născut încă?

Comentariu expert

"Corecția greutății" prin corectarea stilului de viață al unei femei gravide cu deficit de greutate fetală este imposibilă, deoarece întârzierea dezvoltării este cel mai adesea asociată cu patologia placentei (insuficiență fetoplacentală cronică), care nu își îndeplinește funcțiile de calitate în furnizarea nutrienților fătului. Uneori cauza poate fi bolile copilului, inclusiv patologia genetică.

O greutate mare a fătului, de asemenea, nu poate fi corectată, deoarece copilul nu poate să piardă în greutate în utero. În orice caz, nutriția unei femei trebuie să fie completă și echilibrată și să conțină nu numai cantitatea necesară de nutrienți (proteine ​​- de origine animală și vegetală, carbohidrați și grăsimi), dar și oligoelemente și vitamine. Ședința pe o dietă rigidă, astfel încât bebelușul este "mic" sau nu "continuă să crească în continuare" în ultimele săptămâni de sarcină este imposibil, deoarece poate face mai mult rău decât bine, inclusiv duce la naștere prematură.

Supraponderal nou-născut

Cel mai adesea, copiii mari, a căror greutate depășește normele medii ale tabelului OMS, sunt complet sănătoși. Dar, în unele cazuri, excesul de greutate la nou-născut este un simptom al tulburărilor care necesită atenție și control de către un medic.

O atenție deosebită este necesară atunci când:

 • mama a avut diabet sau alte afecțiuni endocrine în timpul sarcinii;
 • Copilul are semne de amânare (fără lubrifianți originali pe corpul copilului, uscăciune și macerare (stratificare, peeling) a pielii).

Comentariu expert

Bebelusii nascuti cu supraponderali pot fi "constitutionali mari" si absolut sanatosi in acelasi timp. Dar există și copii la care excesul de greutate poate fi asociat cu tulburări metabolice la mamă în timpul sarcinii. În primele zile după naștere, acești copii au adesea probleme de sănătate, în special tendința la scăderea nivelului de glucoză din sânge, tulburări respiratorii.

Lipsa greutății corporale a nou-născutului

Copiii pe termen lung cu deficit de greutate corporală (hipotrofie) necesită atenție specială și îngrijire în primele luni după naștere.

Pentru tratamentul malnutriției, bebelușii și mamele lor sunt prescrise o dietă specială, strict individuală pentru fiecare caz. Acest lucru se datorează faptului că, pe de o parte, un nou-născut cu o masă corporală redusă are nevoie de o cantitate mai mare de nutrienți și, pe de altă parte, o alimentație cât mai blândă pentru tractul gastro-intestinal.

Comentariu expert

Nașterea unui copil subponderal este o problemă gravă și mai gravă decât nașterea unui copil mare. Lipsa de masă apare atunci când copilul in utero pierde substanțele necesare. În consecință, dezvoltarea tuturor organelor și țesuturilor are loc în condiții adverse, care este însoțită de modificări distrofice și de afectarea funcțiilor organelor, cu atât mai pronunțat este deficitul de greutate. Prin urmare, problema ar trebui să fie considerată mai largă decât doar "sporirea în greutate".

Copiii mici sunt mai predispuși la tulburări metabolice și la o vârstă mai înaintată sunt mai susceptibili de a fi supraponderali, iar la vârsta adultă, obezitatea și hipertensiunea asociată și diabetul zaharat de tip II. Acest lucru nu înseamnă că este necesar să se "limiteze alimentația copilului", este necesar să ne amintim că nutriția trebuie să fie echilibrată și de înaltă calitate, care să conțină toți nutrienții necesari, vitamine și microelemente, cu un medic pediatru cu corecție în timp util.

Fiica a dat naștere la 2100/50. Micul a fost. Timp de o lună am câștigat aproape un kilogram și în viitor am câștigat și normal. Am o activitate foarte activă. Acum este un an și opt luni. Acesta cântărește 10 kg. Mănâncă totul. Terci și supe. Fructe și legume. Dar câștigând lent în greutate. Indicați ce să faceți. Alăptează până la 1,3. Apoi a dat grâu și lapte.

Și 7 luni pot cântări 4 kg la naștere?

În timpul sarcinii am câștigat 6 kg, nu m-am așezat pe canapea. La 7 luni a mers pe concediu de maternitate, iar până la 7 luni a lucrat fizic, mereu în picioare. În ziua în care am tăiat câte 8-10 km fiecare (de dragul unui interes, am folosit un contor de pasi). Apoi, când eram în a 8-a lună, cea mai mare fiică a aterizat în spital (am avut o perioadă dificilă, am avut o operațiune). Apoi m-am așezat cu ea în chirurgie, am avut multă stres, am strigat pe podeaua vieții. În acest context, chiar a început să piardă în greutate. În același timp, un băiat a fost născut pentru toată lumea, 4700 g și 62 cm înălțime. Prin urmare, nonsens este că dacă un copil mare înseamnă că mama a mâncat mult și nu sa mișcat. În cazul meu, ereditate. M-am născut cu o greutate de 4250 și o înălțime de 58 cm. Și fiica mea mai mare sa născut 4000 g și 55 cm

Fetelor, dacă aveți un copil de 4 kg, acest lucru nu înseamnă că va fi mare în viitor. Se spune doar că nu te-ai mișcat prea mult în timpul sarcinii. Ginecologia întotdeauna cântărește femeile însărcinate și ei spun că câștigi multă greutate.

Și eu sunt îngrijorată. Ea era întotdeauna foarte slabă și nu se recupera din nimic, ba chiar iarăși din bere disperată cu cremă de casă băută o lună, dar nu ajută, la 175cm ea nu cântărea mai mult de 52. Poate câștiga doar o masă musculară atunci când juca sport. Acum a rămas însărcinată, iar greutatea este de numai 51 kg! Mi-e teamă să-mi exercit, sunt foarte îngrijorat că am destulă putere pentru a purta și a da naștere unui copil sănătos. În timp ce termenul este mic, sper că mă pot recupera în timpul sarcinii.

cred că este determinată genetic
Eu și soțul meu nu sunt înalți, dar copiii sunt mari, doi pentru 4 kg

M-am născut 3600 55 cm înălțimea mea este 175.3 rhesus negativ, sotul meu sa născut 5 kg cap mare și 58 cm2 rhesus pozitiv Care este nervos în viață. Sermion, acum are o înălțime de 169 cm și, bineînțeles, capul este notabil, dar nu este așa, iar soțul ei și-a suferit întreaga viață cu Bosko toată viața lui, am suferit deja atacuri de inimă când încep să-l dau, pot fi nemulțumit. Acum suntem adulți, dar toate problemele sunt atât de vizibile atât în ​​el, cât și în copiii foarte dificili.

Am fost 159 cm înainte de sarcină, cântărind 53 kg. În timpul sarcinii am câștigat 18 kg, fiica mea sa născut la 41 săptămâni 4160 și cântărea 55 cm. A dat naștere și a pierdut imediat 15 kg. Deci, acest lucru este un nonsens, atunci este dificil de resetat, fiecare are totul în mod individual
Și despre faptul că mamele însărcinate se opresc în mișcare, voi spune acest lucru: am așezat cu picioarele în picioare tot timpul pentru că exista o amenințare constantă, deci nu depinde de tine să judecați și să condamnați

Docha sa născut cu o greutate de 4200, 55 cm la 42 de săptămâni. Acum, 2,5 luni cântăresc mai mult de 6500. Pe GW. Straight deja greu de transportat)))

Băiatul meu sa născut 4610 56 cm la 38 de săptămâni.

Fata mea sa născut la 38 de săptămâni, cu o greutate de 2.300. Aveam o cezariană. Spune-mi te rog, e normal?

Eu locuiesc în străinătate. Acum a doua sarcină. Despre toate vitaminele nu sunt auzite aici (in prima sarcina, am respins puternic de ce nu prescriu nimic, cu exceptia folicului sau a iodului sau a fierului). în primul rând a dat naștere unei sănătoase (pah-pah) 4650 și 55cm. A doua zi de ieri la ecografie (32 de săptămâni) a fost determinată să fie de aproximativ 2300. De fapt, vom vedea dacă sunt gene sau vitamine sau, de fapt, nutriția mamei afectează. (în prima sarcină am câștigat 22 kg, acum este de 32 de săptămâni și doar 4 kg de creștere).

Vizitatorul
M-am născut 2100 înălțime 48 cm la 4 luni a fost greutatea de 5700 și 63 cm. Suntem în arte. de la naștere.

Depinde de ereditate. În familia noastră strămoșii mei strămoși erau giganți de peste 2 metri înalți și puternici, toți rudele apropiate, plecând de la bunicile, surorile mamei mele, toate cu o înălțime de cel puțin 175 cm înălțate și numai cu mine și fratele meu cu oase subțiri și subțiri. Sunt de asemenea un inch de 163 cm și 45 kg. Copiii mei aparent iau strămoșii din material genetic. Soț, deși copii mari, mari, dar mici, se nasc mari și prin ecografie sunt întotdeauna înaintea perioadei obstetricale. Aceasta este, prima sa născut 3530 și 52 cm, al doilea am dat naștere prematur, medicul a întrebat imediat despre ereditate, pentru că copilul pentru timpul său a fost mare și obstetricianul a spus că, dacă ar fi raportat, atunci cel puțin 4 kg ar fi fost, bine, a fost 2 cm de creștere, mai mult decât ar fi trebuit să fie la acel moment. Acum purt cel de-al treilea copil și el este înaintea perioadei obstetricale cu 1,5-2 săptămâni, greutatea este deja pusă mai mult decât ar trebui să fie, adică suntem dincolo de limitele intervalului superior al termenului curent. Bărbața a fost mare numai în 1 sarcină. Ei bine, nu m-am dus în mine, nu pot vedea din spate dacă sunt însărcinată sau nu, absolut de la cuvânt. Constituția este aceeași ca și înainte B. Numai bustul pe lateral poate fi văzut în față. Mănânc cum și cât și când vreau, fără să limitez nimic. Din ceea ce eu personal concluzionez pentru mine că nu vei călca împotriva geneticii. Apropo, m-am născut mamei mele 2400 de grame și 46 de cm. Un soț de 3 kg este exact, adică teoria calculării greutății unui copil la naștere egală cu greutatea medie a unei mame și tată la naștere nu este confirmată. Ei bine, cel puțin cu noi.

Bine ai venit! Fata mea nu creste in greutate si este de asemenea foarte mica, cu o nastere de 3 kg 600g si o inaltime de 50, iar acum 7 kg 400g si o crestere de 69, acum 7 luni.

Norma de greutate a unui nou-născut. Tabel de lună, cum ar trebui să recruteze, ce să facă dacă nu apelează

Modificări rapide ale greutății la nou-născut: norma sau manifestările bolii? - Se consideră o problemă stringentă pentru părinți și pediatri, cauzând multe alte probleme.

Astfel, de exemplu:

 • Cum să înțelegeți că un copil are o greutate corporală anormală?
 • Ce trebuie să știți și faceți pentru a fi suspicios în timp?
 • Cum să îngrijiți un copil cu o greutate mică sau mare?

Toate acestea vor fi luate în considerare în acest articol.

Ce factori determină greutatea nou-născutului

Greutatea unui nou-născut (norma pentru băieți și fete la naștere este prezentată în tabelul de mai jos) poate varia în funcție de următoarele motive.

Vârsta gestațională

Cu cât copilul petrecea mai puțin în pântece, cu atât mai puțin masa.

Greutatea unui nou-născut născut prematur este diferită de cea normală. Există 4 grade de maturitate a fătului, în funcție de greutatea la naștere.

Un copil prematur este considerat prematur.

Sarcina multiplă

Bebelușii din gemeni sau tripleți sunt adesea născuți prematur, deoarece uterul nu este în măsură să se întindă la dimensiuni care să suporte mai mult de un făt până la 37-40 de săptămâni.

Bolile somatice ale mamei

Acestea sunt următoarele boli:

 • diabet zaharat;
 • hipertensiune arterială;
 • obezitate;
 • patologia glandei tiroide;
 • neoplasme.

Procesele de mai sus sunt însoțite de o scădere a furnizării de nutrienți din patul vascular al mamei către placentă și apoi la făt.

De cele mai multe ori, masa unui copil la naștere scade, cu excepția diabetului zaharat, deoarece fătul dezvoltă intens celulele pancreatice care produc insulină la făt, motiv pentru care corpul copilului încearcă să reducă mărirea zahărului din sânge.

Insulina contribuie la sinteza grăsimilor din carbohidrați (zahăr), deci cu diabet zaharat, în ciuda fluxului sanguin perturbat prin placentă, copilul se naște cu o masă corporală mare.

Consumul de alcool, substanțe narcotice și psihotrope

Sub influența lor, dezvoltarea fizică și maturarea țesutului nervos sunt inhibate. Prin urmare, copiii născuți de astfel de mame au o masă corporală mică și întârzieri în dezvoltarea neuropsihologică.

Patologie obstetrico-ginecologică

Acest grup de factori includ:

 • fibrom;
 • uter cu două coarne;
 • patologia placentei (anomalii de atașament, dimensiuni mici, vase înguste și defecte);
 • scurt cordon ombilical.

Nutriție neechilibrată

Nutriția rară și scăzută a caloriilor duce în mod inevitabil la greutatea redusă a copilului. Există o opinie: fătul va lua tot ce are nevoie, lăsând mama fără nimic, dar atunci când mama nu are nimic de luat și mâncarea ei lasă mult de dorit, copilul se naște cu un deficit de masă și mulți nutrienți.

Există un dezavantaj aici: pentru o dietă crescută, necontrolată și cu un conținut ridicat de calorii urmată de o creștere a greutății la naștere.

Infecții cu transmitere sexuală (gonoree, sifilis)

Acestea conduc la infecții intrauterine, care pot provoca anomalii de dezvoltare și scădere în greutate, deoarece microorganismele iau toate substanțele nutritive, nu lasă nimic copilului și distrug organele cu toxine.

Boala fetală

Boli ale fătului, și anume: malformații ale inimii, rinichi, plămâni, ficat și alte organe, conduc la metabolismul afectat.

În absența factorilor de risc de mai sus, greutatea la naștere este, de obicei, normală.

Cum se cântărește un copil

La naștere, copilul este cântărit în camera de livrare la scară medicală, apoi în cursul anului în fiecare lună, greutatea este determinată în biroul medicului pediatru dintr-o anumită zi a săptămânii sau în biroul unui copil sănătos din clinică. Când vă cântărați copilul la domiciliu, pentru a obține rezultate exacte, puteți cumpăra scale speciale la un magazin de echipamente medicale.

Recomandări de bază pentru determinarea greutății copilului:

 • camera ar trebui să fie caldă, fără curenți;
 • puneți un scutec curat pe scară;
 • este necesar să activați scala după ce scutecul a fost așezat, dar înainte ca copilul să fie plasat acolo. Trebuie să fie dezbrăcat și fără scutece, curățat și spălat;
 • este necesar să fie calm, fără plâns. Dacă acest lucru nu se poate face, atunci îl putem cântări într-o stare de somn natural;
 • pentru a fixa copilul într-o poziție, îi puteți atrage atenția cu o jucărie;
 • trebuie să așteptați până când numerele de pe cântare sunt stabilite și apoi luați copilul.

Cum se cântărește corect un nou-născut:

Normele de greutate la nou-născuți

Rata de greutate a nou-născuților variază în funcție de sex și de vârsta gestațională, dar valorile medii variază:

Abateri de la normă: merită să vă faceți griji

Greutatea unui nou-născut (norma și abaterea) este un indicator foarte important care vorbește despre starea sănătății sale. Există cazuri când masa este sub sau peste valorile normale.

Se observă o greutate mică la copiii prematuri și, în funcție de gradul de deficiență, există trei grupe de copii:

O greutate mare este luată în considerare dacă este de peste 4000 g, iar această afecțiune la copii este denumită paratrofie.

Merită să vă îngrijorați numai dacă motivul abaterii de la normă nu este clar. Cu o vârstă gestațională mai mică de 37 săptămâni, greutatea va fi aproape întotdeauna redusă, iar o mamă cu diabet zaharat, dimpotrivă, va fi crescut. Dacă se constată că un copil pe termen lung are anomalii în masă, este necesar să se determine greutatea părinților la naștere, deoarece toate schimbările sunt ereditare.

Pierderea de masa fiziologica

În uter, copilul înghite fluid amniotic, are un lubrifiant asemănător brânzei pe piele, pe care îl eliberează când vine vorba de lumină. Apoi, el trebuie să se adapteze condițiilor agresive ale lumii înconjurătoare, petrecând o cantitate imensă de energie, astfel încât în ​​primele 2 săptămâni greutatea copilului scade cu 5-8%, dar se revine la prima lună.

Greutatea nou-născutului și fizicul părinților

Greutatea unui nou-născut este normă, chiar și atunci când este diferită în comparație cu cea a colegilor: este înainte sau în urmă. Și depinde de caracteristicile constituției părinților. Părinții pot avea statură mică, prin urmare, nu pot avea un copil mare și, dimpotrivă, părinții mari și înalți pot întâlni rar un copil mic.

Diferențele de greutate "prin ultrasunete" și la naștere

Greutatea unui nou-născut pe ultrasunete are o normă proprie, astfel încât aceasta poate să difere de greutatea corporală la naștere. Un copil nu poate fi cântărit pe un studiu cu ultrasunete, prin urmare, masa se calculează din date aproximative.

Pentru a face acest lucru, utilizați o formulă matematică specială care ia în considerare durata sarcinii, circumferința capului și pieptului, precum și creșterea fătului.

densitatea osoasă, caracteristicile scheletice, gravitatea țesutului gras subcutanat pentru fiecare persoană mică sunt individuale, astfel încât numai cântărirea va arăta cifra exactă a greutății corporale.

Este necesar să se dea un omagiu acestei metode, deoarece este aproape de valorile reale față de altele.

Efectul nutriției asupra creșterii în greutate

Când alăptați, având în vedere că dieta mamei care alăptează este observată și copilul este sănătos, toate câștigurile în greutate sunt adecvate vârstei. Dar pe hrana mixta si artificiala, nutritia ar trebui sa fie la un anumit moment al zilei cu o cantitate specifica de amestec pregatit, calculata pe varsta si greutatea corporala a copilului.

Dacă hrăniți bebelușul "la cerere" pe alimentația artificială, el va câștiga rapid și intens în greutate.

O altă opțiune ar putea fi dacă copilul, alăptat în timpul alăptării, mănâncă mai puțin decât cantitatea necesară, atunci câștigurile lunare pot deveni sub normal, până când copilul începe să piardă în greutate.

Verificați cântărirea

Cântărirea de control este o măsurătoare a greutății corporale a unui copil în timp ce alăptează "înainte" și "după" fiecare hrănire în timpul zilei, efectuată pentru a estima cantitatea de lapte matern consumat. Toate datele sunt înregistrate într-un tabel special compilat.

Dacă observă că bebelușul consumă mai puțin lapte decât are nevoie, atunci el este transferat la hrană mixtă, iar mamei i se dau recomandări pentru creșterea lactației (alăptarea frecventă, hrănirea obligatorie pe timp de noapte și administrarea de medicamente care măresc secreția laptelui matern).

Normele nutriționale ale sugarilor de la naștere la un an cu alăptarea și hrănirea artificială

Toate mamele tinere sunt preocupate de aceeași întrebare: este copilul meu hrănit cu? Mai ales dacă femeia este primul copil. Desigur, la nivelul subconștientului, înțelegem cu toții că instinctul de auto-conservare nu-l va permite pe cel mic să moară de foame și totuși fiecare mamă dorește ca bebelușul să mănânce bine și să se dezvolte în mod corespunzător. Pentru aceasta trebuie să știți despre regulile de nutriție. Ele diferă în funcție de tipul de hrănire a nou-născutului - natural, artificial sau mixt, vârsta copilului și greutatea sa. Apoi, ia în considerare toate nuanțele acestei probleme importante.

Caracteristicile de nutriție ale unui copil alăptat la sân

Alăptarea (HB) este o continuare naturală a relației dintre mamă și copil, care permite copilului să facă față mai ușor stresului la naștere. Dar, în noua lume, firimiturile trebuie să învețe totul, inclusiv numerele și să mănânce (pentru asta trebuie să dezvolți reflexul de aspirație). Deci, nu este surprinzător faptul că mama nou-făcute se confruntă dacă copilul ei este plin.

Prima hrănire

"Colostrul" sau primele porții din laptele matern reprezintă o adevărată trezorerie a nutrienților pentru copil. O bună stare de sănătate și o muncă bine coordonată a imunității friabile depinde în mare măsură de cantitatea imensă de vitamine, de proteinele digerabile și de antioxidanții conținute în colostru.

Primele hrane pentru animale sunt importante pentru întreaga viață ulterioară a micuțului.

Acest lucru este interesant. Volumul stomacului nou-născutului este de aproximativ 12 ml.

Alăptarea colostrului este imposibilă. La prima masă, bebelușul mănâncă aproximativ 8 ml. Având în vedere că numărul de furaje pe zi este de obicei de aproximativ 12 ori, în general, nou-născutul va mânca aproximativ 100 ml de lichid. În fiecare zi, rata zilnică va crește cu 10 grame.

Tabel de standarde nutriționale pentru un copil 2-4 zile de viață

Există o altă opțiune pentru calcularea sumei consumate. Ea necesită o soluție matematică a ecuației X x 10 = ml într-o singură masă, unde X este vârsta, adică zilele vieții copilului. De exemplu, un nou-născut în a 7-a zi după naștere ar trebui să mănânce aproximativ 70 ml lapte matern la un moment dat.

Tabel de standarde nutriționale pentru un copil de la 2 săptămâni până la un an

Ratele de hrănire sunt date în conformitate cu recomandările OMS, conform cărora, începând cu 6 luni, se introduc în alimentația copilului alimente suplimentare (legume, piure de fructe, cereale fără lapte etc.).

Ratele de alimentație sunt concepute luând în considerare introducerea alimentelor complementare de la vârsta de șase luni.

Rețineți că aceste cifre sunt aproximative, deci o discrepanță de plus sau minus 5-10 grame nu este semnificativă. Dar ceea ce contează este intervalul dintre hrănire. La început, nu trebuie să depășească 2 ore. Apoi intervalele vor crește, deoarece copilul va suge mai intens, adică pentru a obține mai mult fluid. Îmbunătățirea reflexului de aspirație va duce la reducerea timpului de hrănire.

Cum se determină cantitatea de lapte care trebuie consumată (în funcție de greutatea copilului)?

Deci, numerele sunt un lucru bun, dar multe mumii vor avea cu siguranță o întrebare absolut logică: de unde știi cât de mult a mâncat un copil?

Cel mai simplu mod de a afla cât de mult a mâncat un bebeluș este să cântărească copilul înainte și după masă

Pentru a face acest lucru, puteți cântări copilul înainte și după hrănire. Diferența va fi valoarea dorită. Pentru a calcula norma zilnică, trebuie să adăugați toate rezultatele alăptărilor timp de 24 de ore. Această metodă este potrivită atât pentru naturaliști, cât și pentru artiști.

Cât de mult să țin copilul la sân?

În medie, bebelușul rămâne la sân la fiecare 2-3 ore. Și cât ar trebui să ia masa? Experții în lactație spun că aproximativ 30-40 de minute, în cazul în care copilul nu eliberează sânul mai devreme. Apropo, hrănirea timp de 15-20 minute nu este o abatere de la normă, dacă copilul câștigă bine în greutate și nu este capricios. Dar starea "pe piept" pentru mai mult de 40 de minute indică faptul că bebelușul folosește mamelonul ca niplu, adică se joacă. În viitor, acest lucru poate crea multe inconveniente atât pentru mamă, cât și pentru copil, deci este mai bine să nu aduceți acest tip de divertisment.

Video. Dr. Komarovsky: modul cel mai bun de hrănire pentru un nou-născut

Caracteristicile nutriționale ale unui copil alimentat artificial

Hrănirea artificială (IV), spre deosebire de GV, necesită calcule mai precise, deoarece amestecul este digerat mai greu decât laptele matern, astfel că bustul poate duce la probleme cu tractul gastro-intestinal al bebelușului. Dar o astfel de sarcină este fezabilă pentru o mamă tânără.

Dieta și timpul de hrănire

Aceasta este cea mai importantă componentă a îngrijirii adecvate a infanteriei infantile.

Pentru dezvoltarea corectă a copilului-artiștilor trebuie să se respecte dieta

Un copil sub 2 luni trebuie să mănânce de 8-9 ori cu o pauză de 2,5-3 ore, în 2-3 luni - de 7-8 ori, în 4 luni - de 6-7 ori, în 5-6 luni - de 5-6 ori, și de la 7 luni la un an - de la 4 la 6 ori pe zi. În acest caz, o hrănire nu va dura mai mult de 15 minute, deoarece băutul de la mamelon este mult mai ușor decât sugerea unui sân.

Norme nutriționale pentru IV

De regulă, dozele și ratele producătorilor de amestecuri indică pe ambalaj. Dar datele medii, aproximative, încă nu rănesc să știe.

Tabel de norme nutriționale pentru copii de la 10 zile la un an

Câte grame într-o doză zilnică și unică și cum să le calculezi?

Se calculează cantitatea de amestec care poate fi conformă cu formula: greutatea / numărul dozei zilnice în funcție de greutate = doza zilnică a amestecului în ml, împărțiți doza zilnică cu numărul de furaje = doză unică.

Normele pentru copii de diferite vârste trebuie indicate pe borcane cu un amestec.

Acest lucru este interesant. Cea mai populară formulă de calcul a dozei zilnice și unice de amestec pentru copii pe IV este numită metoda lui Geibener și Cherni.

De exemplu, un copil cântărește 4.850 de grame. Are 2 luni, ceea ce înseamnă că el ar trebui să consume 1/6 din greutate pe zi. În consecință, 4850/6, primim o doză zilnică de 808 ml. Împărțim această cantitate cu numărul de furaje, obținem o singură doză - 135 ml. Un alt exemplu: un nou-născut cântărește 4.000 de grame, consumând 1/5 din greutatea sa, se dovedește că doza zilnică este de 800 ml, iar o singură doză - 100 ml.

Metode de calcul al cantității de amestec pentru copii de la 10 zile la o lună

În prima lună, copilul începe să se adapteze la noua dietă. Prin urmare, calculul cantității amestecului este puțin diferit de cel descris mai sus. Există două moduri.

 • Utilizați formula Zaitseva. 2% din greutatea corporală la naștere este înmulțită cu zilele de vârstă, ceea ce dă doza zilnică. Rezultatul este împărțit la numărul de furaje, care este egal cu volumul unei singure doze.
 • Utilizați formula lui Finkelstein. Dacă copilul la naștere a cântărit mai puțin de 3.200 de grame, atunci vârsta în zile este înmulțită cu 70, valoarea rezultată va fi o doză zilnică. Dacă greutatea la naștere a fost mai mare de 3200 de grame, atunci pentru a obține norma zilnică, vârsta în zile trebuie să fie înmulțită cu 80.

În ambele cazuri, pentru a determina o singură doză, suma zilnică ar trebui împărțită la numărul de furaje.

Cate feeduri fac 400 grame de amestec?

Din nou, aceste calcule vor fi aproximative, deoarece depinde cât de mult cântărește bebelușul dvs. și de câte ori îl hrăniți pe zi. În plus, cu cât copilul este mai în vârstă, cu atât mănâncă mai mult. În medie, până la 2 luni este nevoie de 1 bancă timp de 5-6 zile, 5 cutii pe lună. În 3-4 luni, o bancă va fi suficientă pentru 3-4 zile, ceea ce înseamnă că 7.5 bănci sunt necesare pe lună.

Cât de mult se amestecă un copil pentru hrană mixtă?

În acest caz, matematica va fi foarte dificilă. Vă recomandăm să utilizați una dintre cele două metode de introducere a unui supliment.

Când alimentația mixtă este considerată încă laptele matern principal.

 • Mama introduce amestecul, începând cu o sumă minimă. De exemplu, 30 ml de 1-2 ori pe zi. O dată pe săptămână, mama efectuează cântăriri de control și, atunci când recrutează mai puțin de 125 g / săptămână, crește cantitatea de supliment pe zi cu suma minimă: adaugă încă 1-2 alimente de câte 30 ml fiecare. În cazul în care alimentările de 30 ml au acumulat 6-7, atunci începe o creștere a volumului de hrănire unică: 6 furaje de 30 ml + 1 hrănire cu 40 ml la toate furajele de 40 ml etc. Creșterea suplimentării trebuie oprită atunci când copilul începe să câștige 125g / săptămână sau mai mult. Este posibil să se efectueze încă o cântărire suplimentară de control (cea de control - nu înainte și după masă, dar cea de control - a câștigat 125 g sau nu) pentru a vă asigura că un astfel de volum este suficient.
 • Mama numără numărul urinărilor copilului și adaugă aproximativ 30 ml de alimente suplimentare pentru fiecare perioadă lipsă. De exemplu, un copil a scris de 8 ori pe zi. În mod normal, îi lipsește de 2-4 ori, ceea ce înseamnă că cantitatea minimă de suplimente poate fi stabilită la 2 furaje de câte 30 ml fiecare. După două sau trei zile, numărul de urinare se repetă. De îndată ce cantitatea de urinare este stabilită ușor peste rata minimă (12-14), creșterea suplimentului este oprită. Avertisment: această metodă necesită creștere a greutății de control confirmare! Ie după stabilirea numărului necesar de urări, sunt necesare una sau două cântăriri cu o pauză de 7 zile pentru a vă asigura că creșterea în greutate este de 125 g / săptămână sau mai mult.

3 reguli pentru hrănirea copiilor din CB

Respectarea acestor sfaturi vă va permite să hrăniți bebelușul fără a reduce lactația.

 • Amestecul nu dă o sticlă, ci o lingură. Acest lucru va evita situația în care bebelușul va fi leneș să suge sânul, dacă există o opțiune mai ușoară - să bea prin mamelon.
 • Suplimentele trebuie să fie dozate în porții mici, adică volumul zilnic necesar este împărțit în mai multe rânduri.
 • Amestecul trebuie dat strict la ora. Pentru restul timpului, nevoia de hrană pentru a satisface sânul.

Cum de a determina că copilul a mâncat lapte?

Există 4 semne principale că copilul este plin:

 • el doarme bine, este activ în perioada de veghe;
 • bebelușul are scaune stabile care nu sunt însoțite de balonare sau tantrumi;
 • miezul menține intervale între mese, pe timp de noapte sunt de două ori mai mari;
 • câinele săptămânal câștigă greutate cu 150-200 g.

Dacă copilul se așează cu nerăbdare pe sticlă sau pe piept, atunci îi fie foame de data asta mai mult sau nu mănâncă

Pentru bebelușii de 1-2 luni, există o modalitate veche de a determina sațietatea: un scutec este îndepărtat de la un copil și scutecele sunt numărate, pe care le poluează pe zi.

 • 12 și mai mult - norma.
 • 8 - bebelușul nu este complet hrănit, trebuie să măriți numărul de furaje sau cantitatea de amestec;
 • mai puțin de 7 - bebelușul este foarte puțin malnat.

Mod de alimentare noapte copil

Până la 6 luni, copiii pot mânca noaptea și ziua la intervale regulate. În acest caz, tipul de hrană nu contează.

Somnul și alimentația sunt factorii cei mai importanți pentru creșterea copilului

Acest lucru este interesant. Unii pediatri insistă că, de la vârsta de 3 luni, bebelușul trebuie să fie învățat treptat să ia un regim de zi și, pentru aceasta, să treacă intervalul de hrană pentru noapte timp de 20-30 de minute.

Copiii în vârstă de jumătate de ani se trezesc de obicei să mănânce în a doua jumătate a nopții. Cu toate acestea, acest mod poate fi încălcat în cazul copilului

Acest lucru este interesant. În cazul în care copilul este pe IV, atunci amestecul este mai bine să gătească în seara, și pe timp de noapte doar pentru a fi încălzit. Acest lucru va economisi timp și, de asemenea, va evita încălcarea dozelor pe care o mamă somnoros poate să o trezească.

Standardele nutriționale ale nou-născutului sunt o problemă importantă, a cărei teorie trebuie studiată cu atenție de părinții tineri. În acest caz, în practică, multe erori pot fi evitate. Copilul va fi plin și mulțumit, nu va mânca, iar mama și tata vor putea ajusta somnul și starea de veghe a întregii familii.