4 simptome principale ale deficienței de calciu în timpul sarcinii

Una dintre cele mai consumabile "materiale de construcție" în timpul sarcinii este calciul. Acest mineral este implicat în procesele metabolice și este componenta principală a sistemului scheletic al fătului. Calciul este un oligoelement care este implicat în reglarea metabolismului colesterolului, sinteza anumitor hormoni, controlează starea părului, unghiilor, oaselor și dinților, afectează contractilitatea mușchilor, inclusiv uterul în timpul nașterii. Mineritul reglează activitatea rinichilor, precum și sistemul de coagulare a sângelui, afectează abilitățile mentale și fizice ale copilului în viitor.

Deficitul de calciu în timpul sarcinii se găsește în aproape fiecare a doua femeie. Începând cu 12-13 săptămâni, fătul se dezvoltă rapid și în fiecare zi are nevoie de mai mult calciu, care afectează în mod natural metabolismul mineral al femeii însărcinate.

Cu o lipsă de calciu în timpul sarcinii, starea generală a mamei insarcinate se înrăutățește și consumul insuficient al mineralelor în făt poate determina o întârziere a creșterii intrauterine.

Deficitul de calciu în timpul sarcinii. Cum se manifestă ea însăși?

Calciul este o substanță pe care o femeie gravidă are nevoie în doza zilnică. În ciuda faptului că țesutul osos acționează ca un depozit de calciu, este imposibil ca un adult să acumuleze acest mineral "în rezervă", prin urmare excesul acestuia se excretă în urină. Aceasta se aplică numai consumului de calciu din alimente, deoarece un aport suplimentar de complexe minerale poate provoca încă hipercalcemie - un exces de calciu în organism.

Dacă alimentele bogate în calciu sunt incluse în dieta unei femei însărcinate sau nu, nu este important, fătul are nevoie de o nouă parte din acest mineral în fiecare zi. Cu o lipsă de calciu în timpul sarcinii, se folosesc toate rezervele strategice de minerale stocate în oase. O astfel de "leșiere" de calciu din oase are un efect negativ asupra stării de sănătate a femeii.

IMPORTANT! Pentru absorbția calciului este nevoie de vitamina D (calciferol), care provine din hrană sau se formează în organism prin acțiunea razelor solare (ultraviolete). Acesta este motivul pentru care femeile gravide sunt sfătuite să meargă cât mai mult posibil în aerul proaspăt.

Principalele manifestări ale deficitului de calciu (hipocalcemie) în perioada gestațională:

 • Deteriorarea pielii, a unghiilor și a părului
 • Iritabilitate excesivă, insomnie
 • Aspectul focilor de carii, cariilor dentare
 • Boli ale sistemului musculo-scheletal, fragilitate osoasă crescută
 • Vărsături timpurii, greață
 • Naștere complicată (forță de muncă slabă, muncă prematură)
 • Dezvoltarea condițiilor severe și periculoase - preeclampsie (hipertensiune arterială, edem, proteine ​​în urină)
 • Crampe din mușchii vițelului

Deficitul de calciu în timpul sarcinii se poate manifesta ca o dorință de a mânca o bucată de cretă și o creștere a cazurilor de răceală - toate în mod individual.

Deficitul de calciu în timpul sarcinii. Ce să faci

Norma calciului la femei.

Înainte de a vorbi despre prezența hipocalcemiei la o femeie gravidă, trebuie să știți cât de mult calciu trebuie să fie ingerat zilnic. Astfel, pentru un adult, rata zilnică a acestui mineral este de 1000 mg, crescând la 1500 mg în timpul sarcinii. Având în vedere pierderea calciului din lapte în timpul alăptării, corpul unei mame care alăptează are nevoie de un oligoelement de 2000 mg în fiecare zi.

Acordați atenție dietei.

Datorită faptului că complexele minerale sunt departe de a fi 100% eficiente, se recomandă adaptarea dietei lor la o lipsă de calciu la femeia gravidă. Aceasta înseamnă că dieta zilnică a mamei viitoare trebuie să includă alimente bogate în acest mineral.

Pentru a acoperi rata zilnică de calciu, este suficient să includeți în dieta zilnică o ceașcă de lapte, 50 de grame de brânză tare și 200 de grame de brânză de vaci.

Unele alimente inhibă absorbția de calciu. Dacă există o lipsă a acestui mineral în timpul sarcinii, este necesar să se limiteze consumul de legume bogate în acid oxalic (spanac, sorrel), făină și produse de cofetărie cu un conținut ridicat de grăsimi, precum și sifon, ceai, cafea și ciocolată dulce.

Începeți tratamentul cu calciu în comprimate.

Calciul este cel mai bine absorbit, care intră în corpul unei femei însărcinate cu alimente. Dacă nu este posibilă corectarea hipocalcemiei cu ajutorul hrănirii, medicul prescrie aportul de complexe minerale sau preparate de calciu. De regulă, compoziția acestor medicamente include magneziu, fosfor și vitamina "D", care contribuie la normalizarea metabolismului mineral.

Suplimentarea cu calciu este recomandată după 12 săptămâni, adică nu mai devreme de 2 trimestre de sarcină.

Organismul nu poate absorbi mai mult de 500 mg de calciu la un moment dat, astfel încât doza zilnică de minerale este împărțită în mai multe metode.

Cu o lipsă de calciu în timpul sarcinii, administrarea de doze mari de minerale poate duce la consecințe neplăcute. Hipercalcemia - un exces de calciu în sânge, nu numai că afectează negativ sistemul cardiovascular, dar provoacă și formarea de calcificări în placentă, care interferează cu fluxul sanguin utero-placentar.

Preparatele de calciu nu se aplică suplimentelor alimentare! Numirea unui complex mineral de către un medic. Consumul de calciu necontrolat în timpul sarcinii este foarte periculos și poate afecta cursul nașterii și dezvoltarea ulterioară a copilului.

Ce alimente sunt bune pentru lipsa de calciu în timpul sarcinii?

Deficitul de calciu în timpul sarcinii nu amenință acele mame insarcinate, în dieta cărora sunt prezente următoarele produse:

 • produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi (lapte, brânză tare, iaurt, kefir);
 • legume (broccoli, varză, verdeață, fasole etc.);
 • fructe cu coajă lemnoasă (lider în conținutul de calciu - migdale);
 • oua de pui;
 • pește de mare (somon, somon, cod - surse de vitamina "D").

La primele semne de deficit de calciu în timpul sarcinii ar trebui să consulte un medic. Dacă observați că părul și unghiile au devenit fragile, pielea este uscată și crampele din mușchii vițelului sunt frecvente, trebuie să vă adresați urgent consultantului-ginecolog pe această temă. Corecția corectă a metabolismului mineral va ajuta la menținerea sănătății mamei și copilului.

Calciu pentru femeile gravide

Sarcina nu este numai nașterea și dezvoltarea unei vieți noi, ci și construcția ei, ceea ce înseamnă că mama viitoare nu poate face fără "materialele de construcție". Numai calciul va ajuta la transformarea oaselor și a cartilajelor copilului în forță: principalul "material de construcție" al sistemului musculo-scheletic al copilului. Calciul este cel mai comun element din crustă. Elementul are două lucruri utile: protejează împotriva rahitismului, precum și a bebelușului nenăscut și mumiei de stres și alergii și, în același timp, neutralizează consecințele ecologiei proaste. Mai mult, calciul ajută mama viitoare să își păstreze dinții, să evite convulsiile și, de asemenea, reduce riscul de avort spontan și de naștere prematură și reduce pierderea de sânge în timpul nașterii.

Calciul este cel mai important element pentru munca musculară și a organelor musculare - inima sau uterul. Dacă organismul nu avea calciu, nașterea nu va putea trece în mod normal. La urma urmei, Ca contribuie la funcționarea normală a sistemului de coagulare a sângelui și la funcția deplină a rinichilor. Ajută digestia și activitatea renală. Afectează diviziunea celulară, procesul de fertilizare, este de mare importanță în dezvoltarea embrionară și în coagularea sângelui.

Cum să înțelegeți că nu este suficient?

Crampe la nivelul picioarelor, unghii urâte, fragile, păr abia în viață, peeling al pielii, uscăciunea ei sunt primele simptome ale lipsei de calciu. Dar toate acestea nu indică deloc lipsa de sănătate a mamei viitoare. De fapt, fiecare cincea femeie însărcinată din ultimele luni de sarcină are simptome de lipsă. La copiii născuți de mame cu deficiență de calciu, rahitismul este mult mai frecvent - o boală care perturbă creșterea și dezvoltarea oaselor și duce la deformări scheletice.

Un astfel de element de valoare nu este suficient, de regulă, pentru cei care păcătuiesc cu alimente, care împiedică absorbția calciului și facilitează pierderea acestuia. Acestea sunt dulciuri, pâine albă, grâu, paste făinoase. În această listă vom adăuga cafeaua noastră preferată, cacao, tărâțe, spanac, mâncăruri grase și sărate, băuturi carbogazoase.

Foamea de calciu este mai frecvent întâlnită în blonde, la fumători și la cei care se mișcă puțin (pentru ca calciul să poată fi absorbit de sistemul osos, este necesar să se lucreze la mușchi!) Sau, dimpotrivă, exagerarea cu efort fizic.

Cât de mult ai nevoie?

Nevoia zilnică de calciu în timpul sarcinii este de 1500 mg. Însă fătul își "ia" în funcție de gradul de maturare: în primul trimestru de sarcină, fătul primește 2-3 mg pe zi, în al treilea - în timpul formării scheletului - 100-150 ori mai mult: până la 250-300 mg pe zi. Calciul ajută nu numai oasele și dinții, ci și toate țesuturile corpului, inclusiv celulele nervoase, organele interne, țesutul conjunctiv, ochii, pielea, părul și unghiile.

Citește și ce poți mânca după naștere

Ce să faci

Există, există și din nou... există! Dar nu totul la rând. Desigur, fără recomandări medicale și sfaturi ale medicilor participanți nu se poate face aici. Cum să o luați astfel încât să rămână în organism și să aducă beneficii - doar un doctor va spune. La urma urmei, pentru ca calciul să fie ținut în siguranță în oase, sunt necesare și mineralele însoțitoare - magneziu, zinc, mangan, cupru, bor.

Principalele surse de calciu sunt alimentele de pe masă. Principalii furnizori sunt laptele și produsele lactate, brânza, nucile, legumele verzi. Principalul "lapte" - iaurt, iaurt, brânzeturi cu conținut scăzut de grăsimi. Apropo, în ceea ce privește conținutul de calciu, brânza de vaci de grăsime nu este mai bună decât laptele degresat. Nu suferiți de o lipsă de varză de calciu, broccoli și nuci de frați: migdale, leguminoase și verde (topuri). Aproape toate legumele fac o treaba excelenta cu sarcina si furnizeaza organismului calciu lipsa, cu exceptia celor care au acid oxalic (sorrel, spanac, sfecla). Unele porridge, de asemenea, nu reușesc: cel mai rău este fulgi de ovăz.

În căutarea calciului, nu uitați de brânză, brânză, ceapă verde, spanac, vă puteți bucura de înghețată, faceți clic pe nuci și alune, beți lapte, kefir, acidofil.

Este bine ca în primele zile de sarcină să vă obișnuiți cu faptul că în fiecare zi trebuie să beți 1-2 cesti de lapte, iaurt sau iaurt, să mănânci câteva bucăți de brânză și 100-150 de grame de brânză de vaci. În plus, mâncați pâine de secară, fructe, fasole. Acest lucru creează o cantitate de calciu, care cum o va ajuta în ultimul trimestru. Medicii recomandă încă o jumătate din doza recomandată de un supliment natural de calciu timp de o lună în timpul întregii sarcini.

Nu exagerați!

Dar, totuși, nu uitați: excesul de calciu din organism nu va aduce bine. De multe ori din primele zile de sarcină, mamele beau lapte în litri, confruntându-l cu kilograme de brânză de vaci și brânză. Și dacă vă gândiți la asta, atunci, în realitate, niciunul dintre frații noștri mai mici - mamifere - în mediul natural nu adaugă calciu la hrană (nu bea lapte și nu consumă produse lactate bogate în calciu) în timpul purtării descendenților. Prin urmare, dacă o exagerați, puteți chiar să vă confruntați cu probleme. Una din primele pericole este o încărcătură uriașă a sistemului urinar. Excesul de calciu este o cale directă către formarea de pietre la rinichi, în vezica biliară și în vezica urinară. Pot podhramyvat și sistemul cardiovascular. Prea mult calciu împiedică absorbția magneziului. Și este foarte important pentru munca sănătoasă a sistemului muscular, cardiovascular și nervos.

Apropo...

Metoda bunicii vechi - este primul medicament care se presupune că a compensat lipsa de calciu în timpul sarcinii - ochelarii de ouă. Toți ne amintim de vechile mortare sovietice, în care cojile au fost frecate fin, adăugate la mâncare sau pur și simplu spălate cu apă. Până acum, experții susțin: cât de eficientă este această metodă. Unii spun că structura de calciu din coaja de ouă nu-i permite să fie asimilată așa cum avem nevoie. Alții - ei pereochen. Totuși, alții - adică noi - adesea adaugă cojile înfundate la plăcile pentru copii.

Primele simptome ale sarcinii înainte de o întârziere

Mai ales pentru beremennost.net - Alexandra Zolotareva

Calciu pentru femei gravide: recenzii

Calciu pentru femei gravide - produse, norme

Sarcina, de fapt, este nașterea și dezvoltarea unei vieți noi. Și pentru ca copilul să crească și să se dezvolte în mod normal în pântecele mamei, sa născut un om cu drepturi depline, corpul său necesită multe elemente utile și substanțe, inclusiv calciu.

Calciu pentru femeile gravide

Calciul este elementul chimic principal, cu participarea căruia se formează sistemul musculo-scheletic, cartilajul și oasele. Calciul în timpul sarcinii este necesar atât pentru mamă, cât și pentru copil. Ajută copilul la formarea unui schelet complet, împiedică dezvoltarea rahitismului la un copil.

Dacă nu există suficientă calciu în corpul mamei viitoare cu alimente, atunci miezul de creștere îi îndepărtează de scheletul maternal - până la dezvoltarea osteoporozei. Calciul este important pentru formarea unui sistem nervos sanatos, a inimii, a mușchilor și a unui schelet puternic al viitorului copil.

Și pentru mama viitoare, aportul de calciu din organism ajută la prevenirea stresului, alergiilor, neutralizează efectele unei ecologii moderne proaste, protejează împotriva pierderii părului, a dinților. În plus, calciul pentru organismul maternal joacă, de asemenea, o funcție protectoare - poate preveni pierderea de sânge în timpul nașterii, salvează o femeie de la naștere prematură, convulsii. Dacă în timpul sarcinii corpul feminin nu a primit suficient calciu, atunci acest lucru poate fi exprimat și prin complicații în timpul nașterii, precum și prin disfuncționalitatea funcției rinichilor, sistemelor: digestia și cardiovasculare. Prin urmare, este foarte important pe durata sarcinii să monitorizeze dacă corpul mamei are suficient calciu și în special atunci când există o formare a țesutului osos fetal.

Simptomele deficitului de calciu în timpul sarcinii

Simptomele lipsei de calciu în organism sunt următoarele: crampe la nivelul picioarelor, unghii și păr fragile, piele uscată. Cu toate acestea, aceste simptome nu indică deloc faptul că mama însărcinată a fost lipsită de sănătate. Deficitul de calciu este resimțit de două din zece femei în ultimele săptămâni de sarcină. În cazul în care deficitul de calciu a fost observat pe întreaga perioadă a sarcinii, nou-născutul este mai amenințat de rahitism. Rahitismul este o boală care duce la deformări scheletice care perturba creșterea și formarea oaselor.

Dar chiar dacă luați preparate speciale care conțin calciu în timpul sarcinii, acestea nu vă vor putea ajuta dacă nu urmați dieta. Adică, trebuie să mâncați în mod corespunzător, fără a vă abuza de alimentele care contribuie la absorbția slabă a calciului sau la spălarea acestuia din organism. Aceste produse includ făină, dulce, cafea, cacao, feluri de mâncare grase și sărate, sifon.

În plus, absorbția slabă a calciului contribuie, de asemenea, la fumat, pasiv sau, invers, un stil de viață prea activ.

Ce trebuie făcut dacă corpul feminin nu are suficient calciu în timpul sarcinii? În primul rând, trebuie, bineînțeles, să mâncați complet și în mod corespunzător. Asta este, asigurați-vă că vă consultați cu un medic care vă respectă sarcina. La urma urmei, nu este suficient să se mănânce numai produse care conțin calciu, este de asemenea necesar ca în organism să pătrundă elemente care promovează absorbția de calciu - magneziu, cupru, bor, mangan, zinc.

Surse de calciu pentru femeile însărcinate

Bineînțeles, principalul furnizor de calciu este produsele care conțin calciu: produse lactate, nuci, legume verzi. Din produsele lactate trebuie să utilizați în mod regulat iaurt, lapte acru, brânză cu conținut scăzut de grăsimi. O mulțime de calciu se găsește în broccoli de varză, migdale, fasole. Calciu este în multe legume, dar nu ar trebui să mănânci o mulțime de verdeață, care conține acid oxalic: este spanac, sfeclă și sorrel în sine.

Alte surse de calciu sunt cerealele, pâinea, fulgi de ovăz, kale, tofu și suc de portocale.

Calciul pentru femeile gravide + lumina soarelui = prevenirea osteoporozei

Pentru a preveni boala, o femeie gravidă are nevoie nu doar de calciu, ci și de vitamina D - fără ea, corpul pur și simplu nu poate absorbi elementul de valoare.

Ca rezultat, totul se întâmplă în conformitate cu schema deja descrisă de noi - calciul este spălat din țesutul osos, scheletul devine mai subțire, iar o femeie în viitor este amenințată de leziuni și fracturi frecvente.

Pentru a obține doza necesară de vitamină (aproximativ 200 de unități internaționale), asigurați-vă că mergeți - chiar și puțin, dar în fiecare zi. Starea de 10 - 15 minute în aerul proaspăt stimulează producerea în organism a cantității necesare de vitamina D, nu pentru nimic, că este numită și solare. În plus față de mersul pe jos, este foarte util să beți lapte fortificat - soia sau obișnuit.

Alte surse de vitamina D sunt ficatul de cod, gălbenușul de ou, somonul, sardinele, heringul.

La primirea cantității necesare de calciu în organism ar trebui să înceapă să aibă grijă din primele zile de sarcină. În mod regulat sau mai degrabă în fiecare zi, masa dvs. ar trebui să aibă iaurt, lapte, brânză tare și grăsime scăzută, cheag, pâine de secară, fructe și fasole. Și treptat, mâncând în mod regulat și corect, veți crea în corpul dumneavoastră o cantitate de calciu, care este atât de utilă pentru copilul dumneavoastră în al treilea trimestru de sarcină.

Dar amintiți-vă că totul ar trebui să fie moderat. Adică nu este necesar să se mănânce kilograme de alimente care conțin calciu. Excesul de calciu din organism poate crea o problemă reală sub forma pietrelor de rinichi, tulburări ale activității inimii și vaselor de sânge. Excesul de calciu din organism poate duce la absorbția slabă a magneziului, un element important pentru funcționarea normală a mușchilor și a celulelor nervoase.

Dieta echilibrată, stilul de viață sănătos, odihna și somnul potrivit - ceea ce va asigura cursul normal al sarcinii, sănătatea mamei și a copilului ei.

Normă de calciu în sânge în timpul sarcinii

Un test de sânge pentru calciu poate determina dacă este nevoie de suplimente de calciu suplimentare.

În mod normal, nivelul de calciu din sângele femeilor gravide este de la 2,15 la 2,5 mmol / l. Dacă nivelul de calciu este mai mic de 2,15 mmol / l, atunci femeia gravidă ar trebui să înceapă să ia suplimente de calciu.

Ce medicamente conțin calciu, puteți bea gravidă?

Calciul poate fi disponibil în trei forme: carbonat de calciu (Calciu D3 Nycomed, Complivit calciu D3), citrat de calciu (Calcemin) sau gluconat de calciu. Se crede că citratul de calciu este mai bine și mai rapid absorbit de organism decât carbonatul de calciu. Unele suplimente de calciu contin vitamina D, care ajuta calciul sa digere mai bine.

Atenție: Doza și durata suplimentelor de calciu sunt specificate de medicul curant.

 • Gluconatul de calciu - poate fi prescris de un medic în timpul sarcinii cu deficit de calciu în organism. Disponibil sub formă de tablete (500 mg) sau preparate injectabile.
 • Calciu D3 Nycomed - conține carbonat de calciu și vitamina D3, care promovează o bună absorbție a calciului. Un comprimat de droguri dă corpului 500 mg de calciu, astfel încât medicamentul este de obicei prescris un comprimat de 2 sau 3 ori pe zi, împreună cu mesele.
 • Comprimat calciu D3 - conține, de asemenea, carbonat de calciu și vitamina D3. A fost numit câte un comprimat de mai multe ori pe zi.
 • Calcemina - conține citrat de calciu, precum și vitamina D3, cupru, zinc, mangan și bor. Un comprimat conține 250 mg de calciu.
 • Calciu activ - un comprimat conține doar 50 mg de calciu și vitamina D3. Pentru a obține un element suficient, calciul este un bun pe care trebuie să beți 2-3 comprimate de câteva ori pe zi.
 • carie dentară;
 • căderea părului și alte lucruri.

Calciul poate fi, de obicei, administrat în trei forme: gluconat de calciu, carbonat de calciu și citrat de calciu. Medicamentele care conțin vitamina D în compoziția sa sunt mai bine absorbite.

Imediat aș vrea să observ că calciul d3 nikomed nu este contraindicat femeilor însărcinate. Cu toate acestea, orice medicamente în timpul sarcinii trebuie luate numai după consultarea unui specialist. Doar un medic va putea determina doza necesară de medicament și cursul tratamentului.

În timpul perioadei de sarcină, femeia trebuie să primească suficient calciu, dar nu mai mult de 1500 mg. În ceea ce privește vitamina D, trebuie să fie ingerată zilnic pentru 600 UI.

Calciul D3 nycomed - un medicament combinat care ajută la rezolvarea schimbului de fosfor și calciu. 1 comprimat de această formulare care conține 500 mg calciu și 400 UI de vitamina D. Intr-un corp receptor nu poate absorbi mai mult de 500 mg de calciu - acest lucru înseamnă că nu trebuie să ia mai multe comprimate de calciu q3 nikomed imediat.

Calciul D3 nycomed îmbunătățește starea de dinți și părul femeilor însărcinate, ajută la creșterea densității osoase. De asemenea, aportul de calciu ajută la formarea corectă a scheletului copilului nenăscut, care este important pentru o femeie însărcinată.

Ușurința de utilizare a acestui medicament este că poate fi achiziționată la orice farmacie, este disponibilă sub formă de comprimate masticabile.

Rețineți că acest medicament poate avea un efect secundar: utilizarea Calciului D3 Nycomed poate provoca dezvoltarea disfuncției tractului gastro-intestinal (vărsături, greață, constipație, diaree), precum și creșterea calciului în corpul unei femei însărcinate. De aceea, medicamentul trebuie utilizat strict conform recomandării medicului curant, în doze specificate de specialist. Medicamentul nu trebuie administrat femeilor gravide cu insuficiență renală.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că în caz de supradozaj, vărsături, greață, sete - dacă apar aceste simptome, trebuie să consultați imediat un specialist și să faceți un test de sânge.

Dacă o femeie gravidă ia Ncalcom Calcium D3, atunci ea trebuie să-și amintească faptul că este necesar să luați o cantitate suficientă de lichid, care ajută la absorbția adecvată a acestui medicament în organism.

Tiene de calciu miraculoase (Tiens)

Prin urmare, rezumând cele de mai sus, aș dori să rețin încă o dată că, pentru ca corpul femeii însărcinate să nu experimenteze o lipsă de calciu sau alte oligoelemente și vitamine, merită monitorizată atentă nutriția. Nutriția unei femei însărcinate trebuie să fie echilibrată, iar plimbările zilnice sunt necesare pentru femeile însărcinate (pentru sinteza vitaminei D).

Dacă, în timp ce așteptați un copil, observați semne de deficit de calciu, nu vă autolitizați, este mai bine să vă contactați imediat medicul, numai medicul va putea să determine dacă femeia gravidă nu are suficient calciu în organism și să diagnosticheze corect. Dacă diagnosticul este confirmat, medicul va lua măsurile necesare. Toate medicamentele și vitaminele trebuie consumate de o femeie gravidă numai sub supravegherea medicului curant și cu permisiunea acestuia.

Aveți grijă de sănătatea și sănătatea copilului vostru nenăscut!

Calciul în timpul sarcinii. Vitamine și nutriție cu o lipsă de calciu la femeile gravide

Deficitul de calciu în timpul sarcinii nu este deloc o problemă rară, dar ar trebui luat în serios. Rata consumului de calciu pentru o femeie însărcinată crește, deoarece acest element este necesar pentru formarea corectă a scheletului viitorului copil, în timp ce corpul mamei viitoare are, de asemenea, nevoie de calciu.

În perioada de "poziție interesantă" corpul mamei viitoare are nevoie de alte substanțe vitaminice și minerale. Dacă îi lipsește, va afecta grav atât starea de sănătate a femeii însărcinate, cât și starea copilului. Cea mai populară minerală din această perioadă este calciul, care este baza pentru construirea sistemului fetal de schelet.

De ce avem nevoie de calciu?

Este greșit să credem că un adult are nevoie doar de calciu pentru a menține scheletul osoase și forța dinților. Acest mineral important reprezintă până la 2% din toată greutatea noastră și este necesar pentru participarea la reacții vitale:

 • Formarea oaselor, dinților, unghiilor și părului;
 • Calciul este unul dintre participanții la extracția sărurilor de metale grele;
 • Participarea la reacții neurale;
 • Participarea la reglementarea nivelurilor de insulină și glucoză;
 • Efect pozitiv asupra coagulării sângelui;
 • Ajută sistemul nervos, protecția împotriva situațiilor stresante și a stărilor depresive;
 • Oferă acțiune antiinflamatorie, antioxidantă, antialergică.

Faptul este că calciul din corpul nostru poate proveni doar din exterior, în timp ce este necesară o reumplere regulată. Desigur, cea mai mare parte a acestui mineral (aproximativ 98%) se găsește în oase și în cartilaje, restul de 2% este în păr, unghii, fibre nervoase, mușchi și celule sanguine. Prin urmare, deficiența sa afectează nu numai sistemul nostru musculo-scheletic, ci întregul corp.

Sarcina necesită un nivel ridicat de atenție pentru sănătatea corpului feminin: în nici un caz nu ar trebui să existe o lipsă a acestui sau a mineralelor, deoarece orice element al mesei periodice este necesar pentru a crea o viață nouă.

Calciul îi ajută pe viitor să evite rahitismul și să se dezvolte corespunzător, iar pentru femeile însărcinate valoarea elementului macro este chiar mai mare:

 • Protecția împotriva terminării sarcinii și prevenirea nașterii prematură;
 • Protejarea dinților, oaselor și părului;
 • Organizarea muncii corecte a sistemelor nervoase și cardiovasculare;
 • Prevenirea crampelor musculare.

Simptomele deficitului de calciu la femeile gravide

Manifestările de deficit de calciu (hipocalcemie) diagnosticată în jumătate din toate femeile gravide. În special, există semne de iarnă, în timpul lipsei conturilor lumina soarelui și lipsa de aprovizionare de vitamina D. Dar aceasta nu înseamnă că este necesar să sune alarma la primul semn - crampe picior, unghii casante si parul, deoarece aceste simptome se manifestă în 3/4 gravide pentru o perioadă de 35-39 săptămâni. Deci, cum să înțelegeți că femeile însărcinate nu au suficient calciu?

Principalele manifestări ale hipocalcemiei sunt:

 • sângerări ale gingiilor și cariilor dentare;
 • apariția de crampe în brațe și picioare,
 • iritabilitate, oboseală, cefalee și insomnie;
 • amorțirea vârfurilor degetelor și degetelor de la picioare;
 • durere in oase;
 • proteinele din urină în timpul testelor de laborator;
 • tensiunii arteriale;
 • senzația de uscăciune a pielii, pierderea elasticității acestora;
 • senzație de furnicături pe tot corpul;
 • creșterea sensibilității membrelor la temperaturi scăzute.

Situația este exacerbată de alimentația insuficientă sau de slabă calitate, încălcarea modului de "somn / veghe", schimbări climatice abrupte, obiceiuri proaste înainte de sarcină.

Riscul de deficit de calciu în timpul sarcinii este un risc ridicat de avort spontan sau de naștere prematură, hipertensiune gravidă, preeclampsie și pericol pentru viața mamei și a copilului.

Ce poate duce la o lipsă de calciu

Dacă nu acordați atenție manifestărilor hipocalcemiei la o femeie însărcinată, consecințele deficienței pot fi cele mai deplorabile, atât pentru mamă, cât și pentru făt. Cel mai adesea, o femeie gravidă dezvoltă următoarele afecțiuni:

 • Munca slabă, probabilitatea sângerării la naștere;
 • Osteoporoza - oasele devin moi, deformate și există un risc crescut de fracturi;
 • Încălcări ale sistemului nervos - slăbiciune crescută, oboseală, insomnie;
 • Toxicoza timpurie și târzie, apariția preeclampsiei.

Dar hipocalcemie - o bombă cu ceas, care va avea un efect, iar dupa nastere: dintii incep sa se descompuna, pierzându-și părul, și în perioada de menopauză crește riscul de fracturi din cauza „grijă“ de calciu din oase.

Copilul după naștere are și încălcări: se dezvoltă rahitismul, primăvara se întârzie în desen, termenii de dentiție și dezvoltarea fizică generală sunt încălcate.

Cât de mult calciu este necesar pe zi

O femeie adultă sănătoasă are nevoie de până la 1000 mg dintr-un element pe zi, iar această valoare crește odată cu efortul și stresul, care este, de fapt, sarcină. În timpul perioadei de "poziție interesantă", rata zilnică zilnică pentru o femeie însărcinată crește cu 50%.

În timpul dezvoltării fetale, fătul ia o parte din minerale pentru creșterea sa, iar dacă în primul trimestru este nevoie de 2-3 mg pe zi, de-a treia această cifră se ridică la 300 mg. Calciul este necesar nu numai pentru a construi scheletul și dinții, ci și pentru a forma toate organele și țesuturile copilului, inclusiv țesutul conjunctiv și nervos.

O femeie gravidă trebuie să primească mineralul din afară, deci ginecologii prescriu suplimente biologice suplimentare de alimente cu conținut de calciu. Cel mai adesea aceasta se întâmplă în trimestrul II, când există o creștere activă a fătului.

Ce este excesul de calciu periculos la gravide

Cu toate acestea, o suprapundere a oricărui element din corp este la fel de periculoasă ca deficiența lui. Prin urmare, este important să menținem un echilibru în toate aspectele.

Presupunerea individuală a medicamentelor pe bază de calciu poate determina o suprapundere a acesteia în organismul matern, care va afecta și fătul: există riscul de perturbare a organelor interne ale mamei și fătului. Pericolul hipercalcemiei, în special după 32 de săptămâni, este de a sigila oasele craniului fetal și, ca urmare, de închiderea timpurie a zonelor fontanel ale oaselor craniului copilului.

Ce este hipercalcemia mai periculoasă la femeile gravide:

 • în timpul nașterii, colul uterin nu se deschide suficient din cauza oaselor dense ale craniului fetal, munca este dificilă;
 • accentuarea severă a sistemului urogenital, dezvoltarea urolitiazei și a bolii de biliară;
 • scăderea tonusului muscular - există o slăbiciune a întregului corp;
 • creșterea numărului de trombocite în sânge;
 • tulburări ale sistemului cardiac: angină și bradicardie;
 • tulburări ale tractului gastro-intestinal: pierderea apetitului, vărsături, greață, constipație;
 • întreruperea glandei tiroide;
 • gută.

Un exces de calciu în sânge în timpul sarcinii conduce, de asemenea, la acumularea sa în placentă, perturbând astfel funcționarea și alimentând fătul cu substanțe nutritive.

Aflați că hipercalcemia interferează cu asimilarea normală a unui alt element la fel de important - magneziu, care este extrem de necesar pentru funcționarea normală a inimii și a sistemului nervos, lipsa acesteia declanșează aproape toate simptomele neplăcute.

Cu toate acestea, un diagnostic precis poate fi efectuat numai de un medic după ce a primit un test de sânge pentru conținutul acestui element. Dacă indicatorul depășește valoarea de 2,6 mmol / l, atunci numai în acest caz putem vorbi despre hipercalcemie.

Creșterea calciului la femeile gravide nu este întotdeauna rezultatul pastilelor suplimentare. Creșterea absorbției din tractul gastrointestinal poate provoca, de asemenea, hipercalcemie. De obicei, dacă valorile testelor de sânge nu depășesc valorile critice, o femeie însărcinată este sfătuită să bea mai multă apă pentru a îndepărta mineralul și sărurile sale din organism. Terapia specială de perfuzare este necesară numai la valori critice - peste 3,6 mmol / l.

Consecințele unui exces de calciu în mama în timpul sarcinii pot apărea, de asemenea, puțin mai târziu în copil - sistemul osos se întărește mai devreme, ceea ce va duce la o întârziere a creșterii fizice, la creșterea presiunii intracraniene, la limitarea creșterii țesutului cerebral.

Diagnosticul hipocalcemiei

Este imposibil să se diagnosticheze hipercalcemia sau hipocalcemia numai prin manifestări externe, iar orice medic știe acest lucru. Pentru o diagnosticare corectă va trebui să se efectueze o serie de teste și teste, inclusiv teste de sânge repetate.

Indicatorul principal al cantității de calciu poate fi văzut prin analiza generală a sângelui venos (cu formula leucocitelor), precum și prin analiza biochimică. Doar prin cantitatea de calciu ionizat și concentrația de vitamina D se poate judeca o deficiență sau exces de minerale în sânge.

Pentru a obține date mai fiabile, cel mai bine este să donați sânge pentru conținutul altor elemente: potasiu, magneziu, fier. Dar asemenea studii precum radiografia (care arată starea sistemului scheletic și depunerea calciului în organe) nu pot fi efectuate de o femeie însărcinată fără indicații grave.

Nutriție cu o lipsă de calciu

Principala sursă de minerale este alimentele. Nu este un secret că alimentele diferite conțin cantități diferite de minerale și vitamine. Și este important ca mama viitoare să selecteze acele produse care conțin cantitatea maximă de calciu, lista căruia îi conduce produsele lactate. Locul doi și al treilea sunt ocupate de fructe cu coajă lemnoasă și legume verzi. Astfel de alimente ar trebui să fie gravidă zilnic în dieta dumneavoastră.

În perioada de gestație, o femeie trebuie să bea 1-2 cești de iaurt sau kefir în fiecare zi, să mănânce câteva bucăți de brânză și să vă treacă să mănânce pâine de cereale integrale - acest produs conține până la 107 mg de calciu!

Dacă o femeie gravidă are deficiență de lactază, atunci, în locul produselor lactate, ar trebui să acordați atenție uleiului de susan și semințelor, nuci, semințe și telina.

În plus, trebuie să adăugați acele produse care ajută la absorbția calciului, de exemplu, ficatul de pește - cod și pollock. În aceste produse există suficientă vitamină D - unul dintre cei mai buni asistenți în absorbția calciului.

O altă opțiune pentru produsul care conține calciu este coaja de ouă. Este necesar să se calcineze într-o tigaie și să se macină într-o stare de pulbere - în această formă, se poate amesteca cu brânză de vaci, cu gălbenușuri de ou, cu orice piure de legume.

Deci, ceea ce trebuie să mănânci gravidă pentru a umple rezervele de calciu - aici este o listă de produse:

 • Produse lactate si produse lactate fermentate;
 • Ficat de cod și de Pollock, alte pești;
 • pește;
 • Legume verzi: telina, patrunjel, broccoli, varza;
 • fasole;
 • Sesame - semințe și ulei;
 • Pâine integrală de cereale.

Ce împiedică și ajută absorbția calciului din produse?

Desigur, adăugarea de vitamina D și de aer proaspăt ajută la îmbunătățirea absorbției de calciu într-o oarecare măsură, dar totuși nu sunt un panaceu. După cum știți, totul este interconectat în organism și există, de asemenea, elemente care împiedică metabolismul normal al calciului. De exemplu, creșterea aportului de sare poate duce la eliminarea calciului în urină. Fosforul ridicat în alimente (de exemplu, în băuturile zaharoase carbogazoase sub formă de acid fosforic) poate, de asemenea, produce un efect advers și poate provoca acidoză metabolică. Același efect poate fi obținut prin creșterea consumului de proteine ​​animale (de exemplu, carne roșie și ouă), zahăr, cafea și produse din ciocolată.

Prin urmare, reluând cele de mai sus, o femeie însărcinată ar trebui:

 • Limitați consumul de sare și produse industriale (conserve, produse semifinite, fast-food);
 • Pentru a limita consumul de cafea și ceai negru, înlocuindu-le cu băuturi mai sănătoase;
 • Limitarea produselor dulci și de cofetărie, în special a producției industriale: prăjituri, produse de patiserie, prăjituri, băuturi carbogazoase dulci;
 • Exercițiul moderat ajută mușchii să fie tonifiați, ceea ce ajută mineralul să digere. Înscrieți-vă pentru yoga pentru femeile însărcinate, mergeți la piscină, adesea umblați în aerul proaspăt.
 • Adăugați mai multe produse lactate fermentate, susan, nuci, semințe, legume verzi pentru dietă;
 • Adăugați produse care conțin vitamina D (ficat de pește, pește, ouă - cu moderatie), mergeți la soare timp de cel puțin 20 de minute pentru a sintetiza această vitamină.

Calciu pentru femeile gravide

Prin schimbarea preferințelor dvs. dietetice, vă puteți îmbunătăți considerabil starea și bunăstarea. Dar, din diferite motive, se întâmplă ca o femeie însărcinată să nu stabilizeze nivelul de calciu din sânge cu ajutorul corecției nutriționale. Acest lucru se observă în special în perioada toamnă-iarnă, când soarele este scăzut și organismul nu are vitaminele necesare.

În acest caz, medicul supraveghetor poate decide cu privire la numirea medicamentelor care conțin calciu. Prin componența sa, aceste fonduri pot fi împărțite în trei grupe:

 1. monopreparations;
 2. Medicamente combinate;
 3. Multivitamine cu conținut de calciu.

Care dintre aceste tipuri de femei gravide are nevoie este cunoscut numai unui medic care, înainte de a prescrie astfel de medicamente, ar trebui să studieze și să analizeze testele de laborator pentru o deficiență a acestui element.

monopreparations

Numele acestui grup vorbește de la sine - în compoziția acestor fonduri conțin doar săruri de calciu fără aditivi. Acestea includ:

 • Carbonat de calciu;
 • Citrat de calciu;
 • Gluconat de calciu;
 • Lactat de calciu;
 • Calciu de nisip;
 • Skoralayt;
 • Vitakaltsin;
 • Adaos de calciu.

Doar indicațiile grave pot fi un motiv pentru prescrierea medicamentelor din această listă. Pentru a alege care medicament este cel mai bun pentru o femeie gravidă, este important să se ia în considerare nu numai indicațiile clinice, ci și gradul de absorbție a acestui sau acelui medicament. Astfel, citratul de calciu este absorbit mai ușor și reduce la minimum apariția urolitiazei. Dar carbonatul de calciu poate provoca flatulență și constipație.

Preparate combinate

Medicamentele combinate, care includ vitamina D3, cupru, mangan, bor, au o bună alternativă și o serie de avantaje față de monopreparate. Dar vitamina D "însorită" promovează o absorbție mai bună a calciului și retenția acestuia în oase.

Lista acestor medicamente este de asemenea extinsă:

 • Calciu D3 Nycomed,
 • Vitrum-calciu-D3,
 • Kalzemin Advance,
 • Kaltseos,
 • Bezkură de calciu D3,
 • Natekal D3.

Componente multivitamine

Cel mai adesea, complexele multivitaminice sunt prescrise în faza de planificare a sarcinii, iar apoi mama insarcinată continuă să le bea pe întreaga durată. Acest lucru previne apariția unor astfel de tulburări, cum ar fi lipsa calciului și a altor elemente, iar în compozițiile complexelor multivitaminice există și alte minerale și vitamine. Cele mai prescrise medicamente sunt:

 • Elevit Pronatal;
 • Vitrum Prenatal;
 • Fembion I și Fembion II;
 • Pregnavit;
 • Multi-file perinatale;
 • Solgar Prenatal Nutrients;
 • Lonopan cu calciu;
 • Complivit;
 • Pregnacare original;
 • Alphabet "Sănătatea mamei".

De obicei, complexele multivitamine nu provoacă efecte secundare sau disconfort, doar o intoleranță individuală sau o alergie la una sau la altă componentă poate provoca o înlocuire sau o retragere a medicamentului.

Deci, pentru a rezuma: deficitul de calciu în timpul sarcinii este la fel de periculos ca surplusul. Consecințele negative pentru mamă și copil se manifestă în ambele cazuri. Prevederea preparatelor de calciu și calcularea dozei trebuie însoțite de analiza datelor clinice și a testelor de laborator ale femeii însărcinate. Împreună cu medicamentele, trebuie să vă ajustați dieta și stilul de viață.