Atunci când un copil poate fi dat lapte de vacă Komarovsky

În ultimii ani, ademenirea lui Kamarovski a devenit un subiect popular printre mamele viitoare și de succes. Mulți părinți, chiar și mamele cu experiență și tații cu mai mulți copii, ascultă sfatul acestui medic. Carisma și propria sa viziune asupra pediatriei lui Evgeny Komarovsky ca specialist pediatru încurajează încrederea părinților în recomandările sale.

Apariția de noi produse în dieta copiilor este o etapă fascinantă în viața tinerilor părinți și a copilului. Dar introducerea alimentelor complementare conform lui Komarovsky poate diferi de recomandările medicului pediatru observator. Ce specialist să ascultați este ca părinții să decidă.

Care este atracția este diferită de supliment?

Majoritatea tinerilor mame nu văd o diferență semnificativă între definițiile "alimentelor complementare" și "alimentele suplimentare", însă în realitate acestea sunt două cuvinte complet diferite.

Conceptul de "suplimente" se aplică atunci când bebelușul nu are lapte matern, iar deficitul său este compensat cu o formulă artificială sau cu lapte sau lapte pre-exprimat sau cu lapte de animale domestice (ceea ce este extrem de nedorit). În acest caz, se spune că copilul este hrănit amestecat.

Lure înseamnă că copilul primește alimente în plus față de dieta obișnuită - lapte sau formulă maternă. Scopul alimentelor complementare este de a adapta și de a obișnui corpul bebelușului la alimentele "adulte".

Când să intri?

Primul an de dezvoltare a copilului este considerat cel mai important în pediatrie, iar nutriția în această etapă este de o importanță capitală. Este important să se dea prima mâncare complementară în conformitate cu tabelul de introducere pentru Komarovsky nu mai devreme de copilul împlinit 6 luni. În acest caz, nu contează deloc dacă copilul primește nutriția principală - laptele matern sau amestecul adaptat.

Dr. Komarovsky consideră că, dacă până la 6 luni dezvoltarea copilului se încadrează în limitele normale, nu are nevoie de alte produse alimentare decât laptele matern și amestecul.

Nu este de dorit să introduceți primul feed și mai târziu. Când un copil intră într-o rație nouă de hrană, copilul primește substanțele nutritive necesare creșterii și dezvoltării corpului său. De asemenea, odată cu introducerea tardivă a primelor alimente complementare sub formă de alimente solide, abilitățile de mestecat și de abilități motorii fine nu încep să se formeze.

Copiii în vârstă de șase luni mestecă gingiile pentru a-și mesteca primii dinți și, în timp ce se joacă cu alimente, copilul dezvoltă abilități motorii fine. În plus, alimentația monotonă la copiii cu vârsta mai mare de 6 luni poate duce la stingiere.

Introducerea în timp util a alimentelor complementare conform tabelului Komarovsky sporește sănătatea copilului, permițându-i să se dezvolte corect în direcția psihoemoțională și fizică.

Avantajele și dezavantajele alimentării timpurii

Mamele tinere aud de multe ori de la alții că puteți începe să atrageți înainte de recomandările moderne de pediatrie. Cu cât bebelușul este mai în vârstă, cu atât sfatul cel mai adesea se va auzi cu privire la hrănirea cu gălbenuș, porridge și alte produse.

În prezent, dacă o mamă care alăptează mănâncă în mod corespunzător și într-o varietate de moduri sau dacă bebelușul primește un amestec adaptat de înaltă calitate ca înlocuitor al laptelui matern, atunci nu este nevoie să oferiți alimente complementare cu vârsta de până la 6 luni. Beneficiați de introducerea prea devreme a alimentelor complementare, de asemenea, nu este, mai degrabă, aceasta va dăuna copilului.

De exemplu, pot exista tulburări digestive și reacții alergice ale corpului. De aceea, problema introducerii alimentelor complementare ar trebui analizată în detaliu de către părinți. Pentru a obține informații complete, ei pot studia tabelul de alimente complementare pentru Komarovsky.

Reguli de introducere

Dr. Komarovsky recomandă să respecte următoarele recomandări la introducerea alimentelor complementare:

 1. Orice produs ar trebui să fie oferit cu atenție și treptat. În primul rând, este suficientă o linguriță sau o gură de mâncare nouă, iar apoi copilul este hrănit cu dieta obișnuită - lapte sau amestec. În cazul în care pielea și membranele mucoase, scaunele și somnul bebelușului rămân neschimbate, numărul de alimente complementare poate fi mărit.
 2. În cazul în care au apărut îndoieli, pe obraji ale copilului au apărut, de obicei, petele obișnuite, sau în timpul nopții se trezea mai des și dormea ​​mai rău, este recomandabil să așteptați puțin cu noul produs, lăsând totul așa cum este.
 3. Dacă se manifestă manifestări dureroase, de exemplu, o reacție alergică a corpului, nu se recomandă introducerea de alimente noi până la dispariția semnelor de necaz.
 4. Nu puteți introduce un produs nou în perioada bolii, cu 3 zile înainte de vaccinarea profilactică și în decurs de 3 zile de la aceasta.
 5. Dacă copilul nu-i place un produs sau îl mănâncă cu reticență, nu trebuie să insistați.

Ce produse să începem

Cineva crede că prima hrană începe cu legume, alții sunt siguri că acestea sunt fructe, iar alții insistă că pentru prima dată trebuie să furați bebelușul cu cereale gătite în laptele matern.

În conformitate cu regulile de introducere a alimentelor complementare în conformitate cu Komarovsky, este mai bine să începeți hrănirea cu kefir. Specialistul explică acest lucru spunând că, de la naștere, sistemul digestiv al copilului sa obișnuit cu produsele lactate, iar kefirul este cel mai apropiat analog.

În plus, chefirul conține o mulțime de bacterii ale acidului lactic, care întăresc sistemul imunitar și reduc probabilitatea de a dezvolta infecții intestinale. Kefir reduce în mod calitativ încărcătura pe ficatul sugarului, care nu a devenit încă mai puternică și are un efect pozitiv asupra proceselor digestive din organism.

Schema introducerii hranei conform lui Komarovsky recomandă introducerea unui produs nou în orele dimineții, înlocuindu-le treptat cu hrănirea principală a copilului. Pentru prima dată, copilului i se oferă un pic de iaurt - nu mai mult de 2 lingurițe. Dacă nu există reacții negative din partea corpului, în zilele următoare doza de kefir poate fi crescută în siguranță până când copilul începe să mănânce 150 ml din întreaga hrană fără hrană.

După 5-7 zile, un al doilea produs nou este introdus în alimentația copilului - brânza de vaci. Desigur, este introdus pe fundalul sănătății relative a copilului și absența efectelor sale secundare asupra noului aliment. Un copil de șase luni este suficient pentru a folosi 30 de grame de brânză de vaci în fiecare zi, de la 9 luni această cifră crește la 50 de grame. Dacă copilul nu-i place brânza de vaci în forma sa naturală, Dr. Komarovsky recomandă adăugarea unei mici cantități de zahăr la acesta.

După ce copilul se obișnuiește cu chefirul și brânza de vaci, adică produsele lactate vor înlocui o hrană dimineața (de obicei durează 10 zile), medicul sfătuiește să intre în cereale (orez, ovaz sau hrișcă) în dieta copiilor, înlocuind hrănirea ei de seară.

Planul de dietă potrivit lui Komarovsky recomandă introducerea legumelor și fructelor numai până în a 8-a lună a vieții bebelușului. În acest caz, trebuie să începeți cu decocții de legume și numai după ce li se poate oferi prăjitură de pui de legume sau supă. După 2 săptămâni în dietă, puteți adăuga gălbenușul de ou și carne, conform tabelului pentru Komarovsky lunar.

Schema introductivă

Tabelul prikorma pe Komarovsky este după cum urmează:

Finisarea și hrănirea.

Două cuvinte foarte frecvent utilizate care necesită explicații, deoarece nu este același lucru.

Dacă laptele matern nu este suficient, copilul este hrănit fie cu formula de lapte, fie cu lapte donator sau cu lapte de animale de fermă (vaca, capră). Toate aceste produse sunt furaje suplimentare. Poziția principală: suplimentarea este atunci când laptele matern nu este suficient, adică suplimentarea are loc doar atunci când se alimentează mixt.

Tot ce un copil din primul an de viață primește în plus față de lapte și amestecuri de lapte este alimente complementare. Adică, copilul este ademenit în mod conștient, pregătit pentru maturitate și pentru alimentele adulte.

Având în vedere definițiile de mai sus, tema suplimentului poate fi considerată epuizată. Ne-am dat seama deja ce să dăm.

Acum, mai mult despre nada. Deci, adevărata esență a alimentelor complementare este că nu veți fi hrăniți cu boobul unei mamă toată viața.

Când să începem să atragem?

Părinții, așa cum am menționat deja, în mod repetat (și de la lucrători medicali și de la prieteni, vecini și bunici) vor asculta sfaturi despre ce, spune ei, este timpul să - este timpul să dăm suc, cartofi piure, gălbenușuri. Ei vor auzi aceste sfaturi atât la vârsta de două luni și la vârsta de două luni, etc. Cu cât copilul este mai în vârstă, cu atât numărul celor din jur va exprima scandalul și va indica părinților lăcomia, lenea și inconsecvența pedagogică. Împrejurimile nu sunt de vină - toți doresc cel mai bine. Trebuie doar să fiți conștienți de faptul că însăși practica hrănirii sugarilor cu sucuri și gălbenușuri a apărut exact în acele vremuri în care fără aceasta era imposibil să se ofere copilului o alimentație adecvată.

În trecutul recent (cu aproximativ 30-40 de ani în urmă!), În lipsa sau lipsa laptelui matern, copilul a primit diferite diluții de lapte de vacă sau de lapte donator. Atât primul și al doilea tratament necesar - în primul rând, fierberea. Majoritatea vitaminelor au fost distruse. Nu este surprinzător faptul că, în aceste condiții, o lipsă de vitamine, fier, săruri minerale s-a manifestat rapid, sub formă de diverse boli - hipovitaminoză [1], scăderea hemoglobinei, greutate redusă, rahitism și întârzieri de dezvoltare. Ca răspuns, au existat recomandări literare și rezonabile pentru acele vremuri - despre sucuri, despre piureurile de legume și despre gălbenuș și despre uleiul de pește.

Nu trebuie să uităm că obiceiurile nutriționale ale locuitorilor din țara socialismului victorios nu au permis întotdeauna furnizarea unei mame care alăptează cu produse de înaltă calitate, de înaltă calitate și diverse. Într-o situație similară - când laptele matern pur și simplu nu putea satisface toate nevoile copiilor - atribuirea timpurie de sucuri, cartofi piure și gălbenușuri unui copil era destul de logică și complet justificată.

Încă o dată:

dacă o mamă care alăptează își poate permite o dietă completă și variată (adică legume și fructe și carne și pâine și pește) dacă părinții pot cumpăra o formula de lapte de înaltă calitate adaptată pentru copilul lor, condițiilor

nu este nevoie să furați nimic până la vârsta de șase luni.

În ceea ce privește momentul la care începe alimentarea, există câteva paragrafe suplimentare ca informații pentru reflecție.

Opinia autorului poate părea controversată, mai ales având în vedere faptul că Manualul privind Dietetica pentru Copii, deja citat de noi, indică faptul că sucul de mere ar trebui administrat de la o vârstă de luni și decoctul de legume de la patru luni.

Studiind astfel de instrucțiuni, aveți în mod constant îndoieli profunde. Este complet incomprehensibil modul în care alte mamifere reușesc să existe până acum. Nu, puteți, desigur, să presupunem că lupul mamă folosește o iarbă necunoscută pentru a ajuta lupii să stea pe picioare (mai precis pe labele). După ce ați citit știința ficțiunii, vă puteți imagina chiar cum un papagal lup de două săptămâni aduce legume cu conținut de vitamine valoroase din vânătoare. Dar chiar si la tensiunea maxima a activitatii mentale, nu este posibil sa intelegem - unde ursii albi "primesc" vitamine? De ce Natura inteligenta pedepseste puii umani atat de mult, de unde vine aceasta inferioritate? De ce toate celelalte animale pot trăi fără supe de legume, iar copiii noștri nu pot? Dar pentru a recunoaște că Creatorul a fost greșit, autorul nu poate.

 • Știința vitaminelor, lipsa lor și nevoia de corectare a alăptării au apărut cu mulți ani în urmă, când nimeni nu a auzit de formulele de lapte adaptate.
 • Redactarea instrucțiunilor existente și contestarea opiniilor academice privind nutriția a fost întotdeauna dificilă.
 • Amintiți-vă: sucurile, piureurile de legume, cerealele de fructe nu sunt doar alimente complementare. Aceasta este o afacere foarte serioasă.
 • Într-o țară nefericită în curs de dezvoltare, când o mamă care alăptează suferă de foame și (sau) mănâncă uniform (de exemplu, numai orez sau numai date, sau doar pește sau doar pâine), este foarte adecvată acordarea vitaminei copilului.
 • Dacă puteți cumpăra un ou de pui pe săptămână pentru un salariu, atunci este logic să dați un gălbenuș de patru luni pentru un copil de patru luni. Dar dacă puteți cumpăra o duzină de ouă - atunci este mai bine ca o mamă care alăptează să mănânce cu trei ochi ochi.
 • Pentru a vedea beneficiile hrănirii devreme nu poate fi. În general, părinții pur și simplu au pus pe propria lor conștiință o bifă de grăsime, spun ei, am făcut totul bine. Dar mii văd rău - apariția sau intensificarea reacțiilor alergice, tulburări ale scaunului. Pe scurt, toată lumea este în afaceri: cadrele didactice scriu instrucțiuni, industria produce sucuri, pediatrii recomandă sucuri, mamele dau sucuri, copiii beau sucuri, pediatrii trata diaree și alergii, mamele cumpără medicamente și alte sucuri - "cel mai important, băieții nu mă îmbătrânesc".

Cum să începeți să atrageți?

Orice alimente nouă este inclusă în mod alimentar treptat și cu grijă. În primul rând, cateva linguri (optiune - cateva gume) si hraniti alimentele obisnuite (laptele matern, amestec). Rate de reacție - comportament, erupție cutanată, somn, scaun. Dacă totul este normal, atunci creșteți doza. Ceva nu este în regulă - așteptați cu acest produs și nu începeți experimente noi până la dispariția manifestărilor dureroase. Nu vă alimentați niciodată copilului nimic nou dacă este bolnav și de asemenea cu trei zile înainte și trei zile după vaccinarea preventivă.

Dacă copilul refuză orice alimente complementare, nu insistă! Corpul său știe mai bine sau nu dacă este necesar sau nu. Deși este ușor să înșele Natura. După sucul de mandarine (de exemplu), copilul va zâmbi probabil. Dar faptul că după un timp toți membrii familiei nu vor avea timp pentru zâmbete este prea probabil.

De asemenea, trebuie menționat faptul că hrănirea complementară nu este doar o schimbare a compoziției alimentelor, ci și o schimbare a caracteristicilor sale fizice - adică trecem de la o hrană extrem de lichidă la o hrană mai densă și adesea eterogenă - cu tot felul de bulgări și alte incluziuni acolo. Prin urmare, nevoia de linguri, "bavete", cupe, farfurioare etc.

Alimentele însoțitoare: unde să începeți și cum să procedați?

Nici medicii pediatri, nici oamenii de știință din domeniul alimentar nu au o opinie unificată, de consens asupra acestei chestiuni, deși compoziția și posibilele opțiuni de produs sunt în general definite și acceptate în general.

2) brânza de vaci și produsele lactate;

3) cereale de lapte;

4) feluri de mâncare (pește) și gălbenuș de ou.

Fiecare autor specific al oricărei recomandări "nutriționale" justifică destul de convingător corectitudinea schemei sale specifice. Luați în considerare următorul exemplu. Cu cantitatea de fier, săruri minerale și vitamine, piureurile de legume sunt sensibil mai bune decât, de exemplu, produsele lactate. Concluzia se sugerează - începeți cu piure de legume. Pe de altă parte, copilul tolerează o schimbare bruscă a compoziției produselor alimentare. Este clar că diferența dintre lapte și produsele lactate este considerabil mai mică decât între lapte și legume. În consecință, piureurile de legume sunt, teoretic, mai utile și mai expediente, dar, în practică, probabilitatea tulburărilor intestinale, la rândul lor, va fi mult mai mare. Autorul, fiind un medic, oferă cititorilor un anumit mod de acțiune. Principalul plus din punct de vedere practic al acestei opțiuni este cea mai mică probabilitate de reacții nedorite.

Deci, strategia și tactica alimentelor complementare sau, mai simplu, o secvență specifică de acțiuni cu explicații și comentarii.

 • Subliniem încă o dată (poate cititorii să mă ierte pentru repetări repetate, dar datorită importanței problemei, pur și simplu nu funcționează altfel): până la șase luni nu există temă de alimente complementare. Nimic! Deloc! Noi furam mama - calitativ si diferit. Nu există lapte suficient sau nu - presimtăm resursele materiale ale familiei și cumpărăm o formulă de lapte bine adaptată. Nu contează cum se cheamă acest amestec și nu contează, este un amestec, ca să spunem așa, standard sau un amestec special pentru o problemă la copil - soia, lactoză scăzută, hipoalergenică, prematură etc. Dacă un copil are mai puțin de șase luni,, care necesită utilizarea amestecurilor speciale, înseamnă că oprim alegerea lor (acele amestecuri care au apărut) și nu efectuăm nici un experiment.
 • Să începem cu produsele lactate: optim - chefirul cu conținut scăzut de grăsimi sau kefirul din bucătăria pentru produse lactate pentru copii. Cel mai bun moment este al doilea hrănire (interval, aproximativ, de la 9 la 11 după-amiaza). De ce produsele lactate? Deoarece nu există o diferență fundamentală de compoziție în comparație cu produsele lactate. Prin urmare, este deja important ca orice produse lactate în general și chefir, în special, să conțină bacterii din lapte acru. Bacteriile cu lapte fermentat, în primul rând, antagoniști (cu alte cuvinte, dușmani) ai multor microbi dăunători care pot provoca infecții intestinale, în al doilea rând, ele formează substanțe care sunt implicate activ în procesul digestiv și, prin urmare, digestia o îmbunătățește; în al treilea rând, reduc sarcina pe cel mai slab și mai imatur organ al copilului - pe ficat.
 • Prima dată când dăm destul de puțin - două sau trei lingurițe (și o vom da dintr-o lingură). Apoi, hrăniți produsul obișnuit - laptele mamei mele din sân sau un amestec de sticle. În timpul zilei, vom putea urmări. Cu condiția ca totul să fie în ordine, în ziua următoare, mărim doza de două ori și așa mai departe. Aceasta, după cum vă amintiți din cursul matematicii școlare, se numește progresia geometrică. Particularitatea sa este că totul se mărește destul de repede: prima zi, 10-15 ml, a doua - 20-30 ml, a treia - 40-60 ml, a patra - 80-120 ml. Stop. Dacă într-o anumită zi apar probleme sau suspiciuni de probleme - pauză. Nu creșteți doza, poate chiar reduceți-o, dar dacă problemele vă deranjează cu adevărat, opriți-o cu totul.
 • În a patra sau a cincea zi de aplicare a iaurtului, adăugăm brânza de vaci direct în ea și se amestecă bine. Brânza de brânză poate fi făcută singură (știința mică), puteți cumpăra. Principalul lucru: încrederea în calitate - curățenie și durabilitate. Prima zi - o lingură, a doua - două, etc., numărul total la vârsta de șase până la opt luni este de 30 g, după opt luni - 50 g. Și puteți adăuga puțin zahăr la amestecul de kefir și brânză de vaci cu chefir. Decizia de a adăuga sau nu depinde de gustul propriu-zis al kefirului și de faptul dacă copilul este de acord să mănânce chefirul neîndulcit.

Orice interdicție privind utilizarea brânzei de vaci (cea mai frecventă motivație este o creștere superioară a fontanelului, o cantitate mare de calciu și o cantitate mare de calciu în branza de vaci) nu au nici o bază logică. În 30 g de brânză de vaci, cantitatea de calciu este de aproximativ 47 mg, iar în 50 g, respectiv 78 mg. Comparați-vă: 100 g lapte de vacă - 120 mg, 100 g lapte matern - 35-50 mg.

 • Astfel, este necesar ca, în medie, șapte până la zece zile să fie înlocuită complet o hrană - 150 g de chefir și 30 g de brânză de vaci. Și toate celelalte alimente sunt încă principalul produs: laptele matern sau formula de lapte adaptată. Și în acest mod, fără a se răsuci și a respinge cu încăpățânare atacurile consilierilor, este de dorit să petreacă trei până la patru săptămâni.
 • Începem să înlocuim o altă hrană - de preferință ultima, înainte de somnul de noapte. Folosim lapte și cereale. Trei tipuri de cele mai raționale - hrișcă, ovaz, orez. Puteți cumpăra cereale - există o cantitate enormă de porii de lapte pentru alimente pentru copii, dar puteți găti singur. Atunci când se gătește în mod automat făină (orez, hrișcă, ovăz); dacă făina nu este cumpărată - ne pregătim cu ajutorul unui polizor convențional de cafea. Ca solvent principal se folosește cel mai frecvent lapte de vacă. Adăugați făină și zahăr în lapte. Trebuie menționat faptul că, în loc de lapte de vacă, este de multe ori mai bine să se utilizeze formulele de lapte destinate copiilor mai mari de șase luni (chiar "formulele ulterioare" cu numărul 2, despre care am scris deja).

Reteta: POTS

10 g (aproximativ 1,5 lingurițe) de făină corespunzătoare (hrișcă, orez, făină de ovăz) și 1/2 linguriță de zahăr sunt dizolvate în 20-30 ml apă fiartă la temperatura camerei. Cu agitare constantă, turnați soluția rezultată în lapte fierbinte (cantitatea de lapte este de 100 ml). Gatiti timp de 3 minute. E terminat. Deoarece zahărul nu este un lucru standard, este posibil să trebuiască să adăugați un pic mai mult.

În ceea ce privește prepararea terciului pe bază de amestec. Gătiți terci din făina corespunzătoare în apă și, atunci când se răcește, adăugați amestecul în proporție de jumătate: adică dacă sunt necesare 3 linguri de amestec pe 100 g de apă, apoi 1,5 linguri pe 100 g de terci din apă. Aceasta este înțelepciunea.

Este posibil ca cititorii să fie surprinși să nu găsească semolina pe lista produselor recomandate. Dar cerealele de grâu care erau obișnuite și, probabil, acum, sunt folosite cel mai adesea și rămân terciul cel mai iubit, cu adevărat popular al copiilor. Totul este bun: preț, ușurință de pregătire, textura, gust. Și copiii o iubesc. O mică problemă: grâul este bogat în gluten. Proteina glutenului - în limba medicală inteligentă se numește gliadină - uneori provoacă apariția unor boli intestinale destul de grave. Acest lucru se întâmplă în situațiile în care există intoleranță la gliadină. Având în vedere aceste informații, nu ar trebui, totuși, să nege semolina. Este mai sigur să hrăniți terciul cu alții și să folosiți semănatul puțin mai târziu - după opt luni.

 • Deci, suntem deja opt luni. Mâncăm de patru până la cinci ori pe zi: o dată chefir, o dată cu terci și două sau trei ori masa principală - un amestec sau lapte matern. Timpul mult așteptat de legume și fructe a venit. A venit, dar nu ne-am dat încă seama dacă avem dinți sau nu. Dacă există cel puțin una - fără întrebări, porniți legumele. Dacă nu, ceea ce se întâmplă rar, să așteptăm un pic mai mult. Pentru a începe cu hrănirea procesului - modul în care copilul nostru va reacționa la legume în general. Gătitul bulion de legume. În prima zi, oferim 30-50 g, în al doilea - de două ori mai mult. Dacă totul este normal, du-te la supa de legume sau piure de legume și, crescând treptat doza, înlocuiți complet una dintre alimentele cu legume.

Rețetă: VEGETABLE BROWN

Cartofi + morcovi + ceapa + varza: tocat marunt, turnat cu apa clocotita, acoperit cu un capac si fiert pana cand fierte. Trageți prin tifon, aduceți-l la fiert și turnați-l într-o sticlă. Proporția, aproximativ, este după cum urmează: 50 g de legume cu 100 ml de apă.

Rețetă: Purină vegetală

Diferite legume tăiate, se adaugă puțină apă clocotită și tocană; sub formă de apă fierbinte, se adaugă apă fiartă. Gata să mănânce legumele fierbinți ștergeți printr-o sită, adăugați lapte fierbinte și un vârf de sare. Bateți bine și aduceți la fierbere. În vasul finit adăugați ulei vegetal. Legume - 100 g (cartofi - nu mai puțin de 20 g); lapte - 25 g; ulei vegetal - 3 g

 • Hrănim o cutie de legume timp de două sau trei săptămâni (supa sau cartofi piure, nu în mod fundamental), apoi, prin analogie cu legumele, testăm carnea - nu gătim supa în apă, ci în bulion de carne (în mod ideal carne de pui). Dacă nu există probleme, adăugați carnea rasă direct la supă, după alte câteva zile, din nou direct în supă, - gălbenușul fiert al ouălui de pui - 1/5, apoi mai mult. În orice caz, înainte de vârsta de un an, mai mult de jumătate din gălbenușul nu este necesar.
 • Acum, despre fructe. Le vom da în ziua când vom vedea primul dinte "proklyuchuyusya". Și dacă acest dinte se găsește până la șase luni - o vom tolera. Nu este deloc necesar să începeți cu sucuri - piureurile de fructe sau carnea unui măr coapte nu sunt mai rele decât. Sucurile și piureurile de fructe nu înlocuiesc mâncarea principală, li se administrează în plus, după ce sunt hrănite cu sânge sau cu lapte.
 • La nouă luni, trei furaje sunt complet înlocuite cu alimente suplimentare. Repetați: odată ce chefirul + brânză de vaci, o dată terci, o dată pe supă. Kashi - cele mai diverse. Supe - cele mai diverse: în ceea ce privește compoziția de legume, și în formă de carne, doar nu foarte gras. Noi deja mâncăm și gălbenuș, și ulei vegetal. Bea sucul - 30-50 g.
 • Ce altceva poate? În chefir și brânză de vaci adăugați cookie-uri zdrobite. Pătrunjel cu lapte și carne tocată. Un măr coapte. Painele de pâine în supă, coaja de pâine și o bucată de măr pot fi dăruite în mână - suge (nibble). Din 10 luni puteți găti supa nu se află pe carne și pește de pește.
 • Cum să ne ocupăm de mâncarea principală, care, de 9-10 luni, pare să fi încetat să mai fie cea principală? Este clar că înțelegem formulele de lapte adaptate și (sau) laptele matern. Dacă mama are lapte, este recomandabil să hrăniți bebelușul cel puțin o dată pe an. După un an, nu mai are o semnificație biologică specială [3]. Formula de lapte de înaltă calitate, care în compoziție nu este cu siguranță mai slabă decât laptele de vacă, este destul de posibil să renunțe la doi și până la trei ani.

Când faci teste și inovații "nutriționale", ține minte:

Sarcina noastră principală este să menținem copilul sănătos, iar copilul mai în vârstă, cu atât sunt mai puțin periculoase experimentele legate de nutriție.

Dar întotdeauna să fii foarte atent cu produsele non-native din punct de vedere genetic (amintiți-vă, în capitolul "Sarcina" - ceea ce străbunicul nu a mâncat și nu avem nevoie). Copiii din familiile cu venituri mici au mai puține șanse să se îmbolnăvească, în primul rând pentru că nu sunt suficiente fonduri pentru delicatesele de peste mări.

Ficatul copiilor este unul dintre cele mai slabe organe și, chiar și într-un copil absolut sănătos și în mod normal în curs de dezvoltare, în cele din urmă "se înroșește" și devine, ca un adult, undeva în jurul vârstei de 12 ani. Orice particule nedigerate (cele care cauzează alergii) trebuie neutralizate și eliminate din organism. Și ficatul joacă un rol primordial în acest proces. Pe măsură ce copilul crește, multe alimente care au provocat anterior cele mai puternice alergii încep să fie tolerate destul de normal - ficatul se maturizează. Bunicile spun: "depășite". Spuneți corect. Prin urmare, dacă un copil are ciocolată, suc de căpșuni sau portocale simptome de alergii (erupții cutanate, mâncărimi, tulburare intestinală la temperatura normală a corpului), aceasta nu înseamnă că bebelușul este condamnat la o parte cu ciocolată în restul zilelor. Fii răbdător. Și nu te uita în jur, plângeți: "De ce este posibil pentru toată lumea, dar a mea este imposibilă?"

Orice pediatru știe: în zilele de luni, copiii se îmbolnăvesc mai des. Știți de ce? Pentru că duminică merg să-și viziteze bunicile și, din păcate, considerăm de obicei că mâncarea este măsura iubirii.

[1] Hypovitaminoza este o boală cauzată de un consum inadecvat de orice vitamină.

[2] Amestecul de soia, după cum deja știm, este folosit în caz de intoleranță la proteinele din lapte de vacă. Nu deseori, dar mai des decât ne-am dori, există o altă versiune a intoleranței - intoleranța la zahărul din lapte (lactoza). Pentru astfel de situații, au fost create amestecuri cu conținut scăzut de lactoză și lactoză.

[3] Lipsa înțelesului biologic reflectă faptul că încetarea alăptării nu afectează în nici un fel creșterea și dezvoltarea copilului. Cu toate acestea, multe mame cu mare plăcere continuă să-și hrănească copiii de foarte mult timp, găsind în această mulțime de facilități și avantaje (toate facilitățile și avantajele sunt descrise în secțiunea privind hrănirea la cerere).

Dr. Komarovsky despre lapte

Mulți părinți cred că laptele este foarte util pentru copii. Acesta conține calciu și bacterii utile pentru digestie. Desigur, de la o vârstă fragedă, copiii încep să se obișnuiască să bea și să mănânce produse lactate, chiar dacă copilul se opune cu disperare și arată cu toate aparențele că nu le place. Indiferent dacă este necesar să se insiste și dacă laptele este util, așa cum se crede de obicei, spune celebrul pediatru Evgeny Komarovsky.

Bun pentru copii și rău pentru adulți.

Pentru ca glucoza din lapte (lactoza) sa fie absorbita in organism, se produce o enzima speciala - lactaza. La nou-născuți, nivelul lactazelor este foarte ridicat, este produs foarte mult, deoarece laptele matern este singura hrană a miezurilor. Pe măsură ce cresc, cantitatea de lactază produsă scade, iar la adult această enzimă este practic absentă în organism, deoarece nu mai are nevoie de alimente biologice din lapte. Dar organismul adult acceptă și digeră în mod normal produsele lactate.

La unii oameni, o scădere a nivelului de lactază începe la vârsta de 3 ani, în altele, la vârsta de 10 ani și la o treime, la un moment ulterior. Aceasta este o caracteristică individuală a organismului și în principiu nu există norme în această materie.

Dacă natura a oferit copilului posibilitatea de a mânca lapte, aceasta nu înseamnă că trebuie să mănânci laptele de animale de fermă. Natura a avut grijă ca bebelușul să fie bine digerat cu lapte matern și nu cu capră și vacă.

Beneficii și rău

Laptele de vaci si capre pentru copiii din primul an de viata nu este doar daunator, ci periculos, spune Yevgeny Komarovsky. Dar acest fapt este destul de greu de explicat părinților care, din copilărie, își amintesc de afirmațiile potrivit cărora laptele este o sursă de sănătate și energie pentru un organism în creștere. Este foarte dificil să explici părinților că, în absența sau lipsa laptelui matern la o mamă care alăptează, este mai bine să alegeți o formulă de lapte adaptată.

În primul rând, este important din punctul de vedere al compoziției. În amestec există vitamina D, care împiedică dezvoltarea rahitismului. Dar dacă vă hrăniți copilul cu lapte de vacă și administrați separat preparatele din vitamina D, atunci rahitismul se dezvoltă foarte des. Și acest lucru poate fi explicat prin procesele care apar în organism după ce un copil mănâncă laptele de vacă.

Laptele de vacă conține mai mult calciu decât laptele matern, de aproape 4 ori. Conținutul de fosfor depășește de trei ori parametrul analog al laptelui matern. Astfel de cantități de fosfor și de calciu sunt necesare unui vițel pentru ca oasele să crească mai repede. Cu toate acestea, creșterea rapidă a oaselor pentru un copil uman nu este cea mai preferată dezvoltare.

În plus, excesul de calciu și fosfor care intră în intestinul unui copil nu poate fi complet absorbit. Corpul va lua doar cantitatea de care are nevoie, restul va fi eliberat cu fecale.

Fosforul este o altă poveste. Corpul său nu ia tot atât cât este necesar pentru o viață normală, dar aproximativ o treime din suma primită. Astfel, utilizarea laptelui de vacă duce la o supradoză de fosfor. Rinichii rinichilor reacționează la conținutul ridicat al acestei substanțe și încep să elimine rapid excesul de fosfor din organism. Din nefericire, aceasta merge împreună cu calciul obținut, care este atât de important pentru dezvoltarea armonioasă a friabilelor.

Rinichii se maturează mai aproape de un an, aproximativ în același timp puteți începe să dați copilului lapte, introducând-o treptat în dietă.

Nu este necesar să-i dai copilului un galant de litri, este suficient să dai un copil de un an jumătate de pahar de lapte pe zi, un pahar de doi ani și un copil mic de doi ani, nu mai mult de 2 pahare pe zi. Până la vârsta de 3 ani, toate restricțiile nu mai sunt relevante, iar copiilor li se poate da acest produs, chiar dacă vacile, chiar și caprele, în orice cantitate pe care este capabil și dorește să-l "stăpânească".

Un alt aspect care nu este cel mai "util" este intoleranța la proteinele de vacă, care apare destul de des la copiii din primii ani de viață. Se manifestă în imposibilitatea de asimilare a proteinei, pe care organismul de pe crumb se consideră străină. Imunitatea este activată, începe o reacție alergică. Dacă aveți un astfel de copil, nu-i dați lapte. Numai amestecurile adaptate se potrivesc, de preferință hipoalergenice, în care proteina din lapte este procesată într-un mod special și neutralizată.

Vaci și caprine în ultimii ani, de asemenea, mânca puțin mâncare naturală, iar multe dintre alimentele pe care le oferă proprietarilor conțin hormoni, antibiotice. Bineînțeles, întregul set se duce în anumite cantități în lapte. Acesta este un alt motiv pentru a nu da acest produs copiilor de până la un an, deși decizia finală revine părinților. Într-adevăr, este destul de dificil să contestăm faptul că, fără lapte, este destul de dificil să se asigure o dietă variată pentru un copil.

Amestec sau lapte?

Dacă după 12 luni a fost luată o decizie de introducere a laptelui integral în hrană, Yevgeny Komarovsky sfătuiește să ia o decizie în cunoștință de cauză. Acest produs în cantități măsurate nu va face rău, dar va fi mai bine să se adapteze formulele pentru sugari, în care cantitatea de fosfor este redusă, iar cea a calciului și a vitaminei D crește.

Cantitatea de fier din laptele de vacă este insuficientă, iar utilizarea sa regulată va duce la anemie. În amestecuri adaptate, acest parametru al compoziției este furnizat, iar copilul va primi cantitatea de fier de care are nevoie.

Dacă bugetul familiei permite, este mai bine să alegeți un amestec care să corespundă vârstei - de la 12 luni. De obicei, astfel de amestecuri sunt desemnate de producători ca "3".

Uleiul sau grăsimea liberă?

Astăzi, industria alimentară oferă o mulțime de opțiuni pentru laptele degresat. Se consideră preferabil pentru adulți și copii care nu tolerează laptele de vacă gras. Cu toate acestea, chiar în conceptul de "fără grăsimi", conform lui Evgeny Komarovsky, se află captura.

Faptul este că vitaminele A și D, care sunt conținute în lapte, se pot dizolva numai în grăsimi. Dacă laptele este degresat, atunci aceste vitamine nu vor fi acolo. Și, prin urmare, nu ar trebui să credeți marketerii care promite lapte degresat al bebelușului cu vitamina D în publicitate.

Laptele pentru copii este diferit de ultra-pasteurizarea obișnuită. Procentul de grăsime din acesta este redus, dar nu este la nivelul minim. Caseta indică de obicei vârsta la care producătorii recomandă produsul. Cel mai adesea este de 8 luni. Komarovsky îndeamnă să dea lapte, dacă mama vrea cu adevărat să o facă, nu mai mult de o dată pe zi și în cantități mici.

După un an, copiii pot dilua laptele obișnuit cu 3% grăsimi cu apă normală la aproximativ o treime din volum.

Produse lactate

Produsele lactate sunt utile și pot fi administrate copiilor de la aproximativ 6 luni. Principalul lucru, spune Yevgeny Komarovsky, nu este de a da kefirchiki și brânză de vaci în căldura, pentru că cu ei puteți hrăni copilul în condiții de temperatură ridicată și o cantitate echitabilă de baghetă intestinală. De asemenea, este important să cunoașteți măsura - nu dați apă la carapuz de șase ori pe zi numai cu kefir, pentru că nu vor beneficia de astfel de alimente complementare.

Produsele lactate fermentate ar trebui să fie administrate copiilor nu mai mult de o dată pe zi, este de dorit ca acestea să nu fie produse în fabrici care produc iaurturi la modă și publicitate, dar în fabrici speciale pentru alimente pentru copii. Perioada de valabilitate a unui kefir bun pentru bebeluși - nu mai mult de o zi. Nu trebuie să conțină îndulcitori, coloranți sau arome de căpșuni și banane.

Este foarte bine dacă mama învață cum să facă produse lactate de casă pentru descendenții ei. Pentru ei, puteți folosi lapte regulat pentru magazin, cu un conținut de grăsime de cel mult 1,5%.

Produsele alimentare complementare sub formă de produse lactate fermentate nu sunt foarte de dorit pentru copiii cu metabolism mineral deteriorat, cu semne de rahitism. Prin urmare, înainte de introducerea unor astfel de alimente complementare, este recomandabil să se consulte cu un pediatru.

Vacă și lapte de capră pentru un copil - este posibil să se dea copiilor lapte?

Cred că toate mamele au auzit despre beneficiile laptelui. În următoarea vizită la medicul pediatru, întreb medicul: "Spuneți-mi, vă rog, este posibil să dați deja laptele pentru copii"? - Ce mănânci? - Întrebă ea. Am transferat. Ca răspuns: "Ei bine, puteți începe încet".

- Este timpul să încerc o delicatesă albă de zăpadă!

Când să începem

În acest moment copilul meu era deja de 9,5 luni și am avut câțiva dinți. După cum am aflat mai târziu, mulți doctori nega categoric posibilitatea de a alimenta un copil cu un cap de capră sau lapte de vacă. Ei își determină poziția prin faptul că în acest produs proteinele și grăsimile sunt conținute în cantități mult mai mari (de 3 ori) decât la sânii mamei sau amestecuri adaptate. În plus, proteina conținută în produsul produs de vacă sau capră poate provoca o alergie. Da, există cu siguranță un adevăr în cuvintele lor, dar nu se vorbește de nicio placă care se formează în burta tânărului mic Karapuzik. Toate acestea sunt fabule.

Laptele de la o vârstă fragedă poate provoca cele mai neplăcute consecințe.

Argumentele semnificative în favoarea introducerii târzii a alimentelor complementare cu lapte de origine animală.

Lapte de lapte de vacă înainte de an amenință:

 • O cantitate crescuta de proteine ​​alergene si sodiu poate duce la alergii;

Erupții cutanate și mâncărime - costul unei reacții alergice.

 • Poate cauza deshidratare;
 • Nivelul de cazeină este foarte mare - digestia acestei proteine ​​este extrem de dificilă pentru o burtă mică (un cheag dens, aproape indigestibil în stomac);
 • O cantitate uriașă de sodiu, clor, calciu, fosfor, potasiu și magneziu afectează în mod negativ sistemul urinar al unui corp tânăr. Rinichii copilului încearcă să recicleze acest numar tulbure de oligoelemente, care se confruntă cu o supraîncărcare enormă;
 • Cu utilizarea regulată a produsului până la vârsta de 6 luni, este posibilă sângerarea internă a stomacului;

Mămici și tati, fii atent! Grăbește-te cu momeli de lapte nu este necesar.

 • Zincul, iodul, cuprul, vitaminele E și C, fierul sunt conținute în laptele de vacă în cantități insuficiente pentru un organism de creștere a copiilor. Taurina, cistina și acidul folic sunt complet absente. O deficiență a acestor substanțe minerale poate duce la apariția unor patologii destul de severe;
 • Contraindicat puternic la copiii din primul an de viață, în care rudele pacienților cu diabet au fost observate în familie (datorită posibilității de a dezvolta această boală teribilă).

Compoziția cu lapte de capră pentru un an este plină de:

 • Efectul toxic al produsului asupra corpului datorită conținutului din primul din acizii specifici;
 • Probleme de rinichi din același motiv ca laptele de vacă;

Perturbarea organelor interne ale corpului unui copil slab este foarte probabil.

 • Conținutul de grăsime al produsului este de câteva ori mai mare decât în ​​mod normal. Consecința este o problemă digestivă datorată imaturității stomacului și a intestinelor;
 • Conținutul scăzut de vitamine D și A, acidul folic, fier, proporția disproporționată de calciu și fosfor nu contribuie la dezvoltarea corectă și completă a musculaturii, funcționale și psihice a miezurilor. Lipsa acestor substanțe poate declanșa unele boli grave;

- Nu mă pot obișnui cu un asemenea jeleu.

 • Sângerarea intestinală fără a afecta integritatea vaselor de sânge (apar cu anemie sau cu coagulare sanguină proastă);
 • Conținutul de cazeină este un ordin de mărime mai mare decât în ​​vacă (cu toate acestea, acesta este absorbit mai bine decât primul);
 • Pierderea calităților produselor valoroase (dacă este diluată cu apă într-o stare acceptabilă).

În vremurile bunicilor

Dar mamele noastre hrăneau copiii care foloseau lapte de animal? - mulți vor fi indignați. În acele zile, medicina nu era atât de dezvoltată, iar experții nu puteau decât să ghicească despre cauzele multor boli. Acum, știința a umplut majoritatea lacunelor din cunoștințele sale și sugerează că folosim deja informații verificate în beneficiul nostru.

Bunicile au întotdeauna gustări pentru nepoatele lor iubite.

Cât de corect și la ce vârstă să începeți un supliment complet

Deci, de la ce vârstă ar trebui să se administreze lapte? De la 9 luni puteți începe să hrăniți acei copii care sunt pe alimentație artificială. Această regulă se aplică atât produselor de vaca, cât și cărnii. Puștiul poate mânca polii fierți pe lapte. Medicii, totuși, insistă asupra nutriției timp de un an cu amestecuri.

Pentru o mai mare siguranță, nu trageți amestecurile pentru copii din meniul de cruste cât mai mult posibil.

Începând cu vârsta de un an, un copil care se hrănește cu alăptarea poate primi un produs de vaca sau de capră cu drepturi depline, dar într-o stare diluată. Gustul util trebuie să fie fiert și diluat pentru prima hrănire în raport de 1: 3, unde 3 este cantitatea de apă. Introducem în suplimente, începând cu o linguriță, care ar trebui să fie: 1 parte lapte și 3 părți apă fiartă. În absența unei reacții, creștem doza. După aproximativ 2,5 până la 3 săptămâni, cantitatea de produs consumată de copil va fi de aproximativ 100 mililitri. Laptele de grăsime nu trebuie să fie mai mic de 3, dar nu mai mult de 4% deoarece trebuie diluat. Reduceți treptat prezența apei în lichid la minimum și îndepărtați-o complet.

Pește nu este mai puțin util, cu toate acestea, acest produs ar trebui să fie introduse foarte atent, deoarece Este un alergen puternic. Cum să introduceți pește în prikorm, descris aici.

De unde să începem

Introducerea alimentelor complementare este mai bine să începeți cu o capră. Ea beneficiaza mai mult (ajuta la combaterea dysbacteriosis si raceli, creste imunitatea (componenta taurina)). Produsul de capra este mai usor absorbit de intestinul unui bebelus deoarece nu exista aglutin in el, proteinele sunt mai usoare, iar moleculele de acizi grasi sunt mai mici decat in vaca, în consecință, astfel de alimente sunt digerate mai ușor, manifestări alergice sunt posibile, dar într-o măsură mai mică decât dacă se consumă un produs de vaca, însă sugarii pot respinge acest fel de mâncare sănătoasă din cauza mirosului neplăcut. Toit, mai bine să aștepte ceva timp și încercați din nou mai târziu sau să se amestece cu mâncarea deja familiară.

- Barsik și cu mine cerem suplimente!

După capră puteți încerca laptele de vacă. În cazul în care vârsta bebelușului a atins deja doi ani, atunci se pot oferi produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi (1-2%) sau complet lipsite de grăsimi (în cazul în care un copil consumă produse lactate în cantități mari). Rata zilnică de consum a produselor cruciale ale acestui produs valoros este în mod ideal 0,5-0,7 litri pe zi. Este mai bine să alternați laptele de vacă și de capră, deoarece raportul dintre nutrienții din aceste două produse este diferit. De exemplu, într-un produs de vaca conține o cantitate mare de fosfor, decât laptele de capră nu se poate lăuda. În cantități nelimitate pentru a bea acest copil lichid util poate de la vârsta de trei ani.

Este necesară fierberea

Produsele lactate crude nu sunt, în general, recomandate copiilor. Faptul este că bovinele și bovinele medii sunt purtători ai unei boli teribile numită bruceloză. Această boală poate duce la dizabilitate. Măduva spinării este cel mai adesea afectată. Numai atunci când sunteți sigur că animalul este bine (acest lucru poate fi numai dacă vă îngrijiți de o vacă sau de o capră), puteți da copilului lapte neîncălzit și apoi în cantități mici.

Recomandat pentru consum după fierbere!

Cel mai cunoscut medic pediatru din țară

Dr. Komarovsky nu este un susținător al introducerii timpurii a produselor lactate în alimentația copiilor, dar el nu este nici un adversar arzător:

"Când introducerea laptelui unui copil este o chestiune personală a fiecăruia dintre părinți, însă vreau să spun că este imposibil să fiți absolut siguri în produsele noastre, cu excepția cazului în care, desigur, nu urmăm întregul proces pe cont propriu, ceea ce este posibil numai atunci când gestionăm propria economie naturală a gospodăriei. În opinia mea, un amestec adaptat de înaltă calitate are multe avantaje:

 • Compoziția include toate micronutrienții și vitaminele necesare pentru nou-născut;
 • Compoziția în sine este stabilă, neschimbată;
 • Proteina din lapte este tratată într-un mod special, ceea ce reduce posibilitatea reacțiilor alergice;
 • Gătirea amestecului este mult mai ușoară, mai convenabilă și mai rapidă. "

Mamele "pentru" și mamele "împotriva"

"Cea mai mare fiica in 7,5 luni a inceput o eruptie teribila - o reactie la laptele de vaca. Numai picioarele și palmele au rămas curățate. Restul pielii - o mizerie continuă purpurie. Ei au supraviețuit datorită caprei. Până la doi ani, a văzut doar. După 5 se pare că a depășit, dar deja maturat, nu-i place foarte mult laptele. Cea mai tânără din laptele fiert și diluat este înmuiat într-un cookie. Nici o reacție. "

"Fiul meu a fost hrănit cu sticle de la naștere, așa sa întâmplat. Sa obisnuit cu amestecurile cu mult timp in urma, insa in 1 an si 3 luni, a fost nerabdator sa refuze amestecul in mod placut. Am încercat să-i dau lapte pentru copii din magazin (serie specială). Deci, cu ochii mari și plăcerea sălbatică, a băut un pahar întreg și a început să ceară mai mult. Acum are 2 ani. În lapte, așa cum se spune, sufletul nu-i place! Păi, și cum, după aceea, să nu-i dai copiilor sub trei ani?

"Vom fi un an și jumătate în 2 săptămâni. Până acum, mâncăm un amestec de Nutrilon. Am încercat să-mi beau fiul cu lapte de capră - nu vreau, l-am dat vacăi - se întoarce și-și îndepărtează paharul. Nu mă deranjează prea mult. Cred că amestecul este mai util, pentru că totul este special echilibrat. "

„Oroarea! Capra sau laptele de vacă este posibil numai după 2 ani! Nu seamănă cu pieptul! Prin urmare, până la vârsta de 5-6 ani, copiii au gastrită, pancreatită, ulcere etc. Laptele a fost diluat și administrat cu mult timp în urmă. Apoi nu a fost pur și simplu nimic altceva. De ce să-i dai acum? Există amestecuri uscate special adaptate! Nu cer nici o mame, dar gândiți-vă!

"Cred că toate aceste lucruri despre lapte au fost inventate de producătorii de amestecuri. La urma urmei, pulberile lor scumpe sunt puțin probabil să fie luate de către oricine dacă există un adevărat lapte. Gatesc terciul pentru fiul meu pe lapte de vacă diluat de la 5 luni. De la 8 - începe pe ansamblu. Totul este bine cu noi. "

Dacă copilul are probleme cu digestia, suferă de constipație, vă recomandăm să vă pregătiți compotul de prune. Cum de a găti compot, citiți acest articol.