Când menstruația începe după naștere: normă și patologie

Când nașterea sa terminat, mama are multe grijile noi. Mai presus de toate, în acest moment, este preocupată de problemele de îngrijire corespunzătoare a copilului și de modul în care îl hrănește. Cu toate acestea, este la fel de important să vă restaurați propria putere și sănătate. Va dura mai mult de o lună. Femeile trebuie să știe ce perioade după naștere sunt normale și care vorbesc despre complicații, când trebuie să vezi un doctor. Nu întotdeauna alăptarea este o garanție că o femeie nu mai rămâne gravidă. Este necesar să se țină seama de factorii care afectează timpul de debut al primei menstruații și caracterul acesteia.

Cum este perioada de recuperare după naștere

După naștere, femeia începe să restabilească sănătatea generală și reproductivă. Uterul, întins în timpul sarcinii, revine la dimensiunea normală, vindecă treptat rana de pe suprafața sa interioară, unde a fost localizată placenta. Timp de câteva zile, vasele deteriorate continuă să sângereze. În plus, mușchii contractului uterin, împingând resturile de ovul și placenta. Aceasta duce la hemoragie postpartum, care, în mod normal, dispare repede, devine ser, apoi se transformă într-o descărcare ușor gălbuie (lochia).

Durata perioadei de recuperare depinde de modul în care sa desfășurat sarcina și de nașterea, cât de puternică este sănătatea femeii în ansamblu. Rata de recuperare după naștere este, de asemenea, afectată de stresul fizic și nervos, care trebuie să fie supus. Când menstruația începe după naștere, depinde de faptul dacă femeia alăptează, ce este regimul de hrănire, perioada de lactație totală și cât de repede copilul este transferat la o dietă mixtă.

În timpul sarcinii există modificări semnificative ale stării nivelurilor hormonale. Conținutul de prolactină, care este necesar atât pentru dezvoltarea fătului, cât și pentru starea normală a mamei însărcinate, este în creștere. Prolactina joacă un rol important în pregătirea corpului pentru lactație. Datorită acțiunii acestui hormon la o femeie însărcinată, glandele mamare cresc datorită formării de canale și lobuli noi, iar colostrul începe să fie eliberat și apoi laptele.

În același timp, o creștere a nivelului de prolactină în raportul hormonilor duce la scăderea nivelului de estrogen și progesteron, care sunt necesare pentru apariția menstruației după naștere, pentru a restabili ciclul menstrual. O femeie poate rămâne gravidă de îndată ce are o ovulație.

Trebuie remarcat: Multe femei cred că, în timp ce sunt alăptate cel puțin puțin, sarcina nu poate să apară. Dar observarea primei ovulații după naștere este aproape imposibilă. Mai mult, dacă se produce fertilizarea, femeia poate să nu înțeleagă acest lucru, luând absența menstruației ca normă. Prin urmare, este necesar să se utilizeze contraceptive, mai ales dacă există probleme cu alăptarea.

Video: Cum se recuperează după naștere

Cum alăptează afectează aspectul menstruației

Cantitatea de lapte după naștere depinde de cât de des o femeie își pune copilul la piept, cât de bine o eliberează. Nivelul de prolactină este mai mare, cu atât mai mare este necesitatea producției de lapte. De îndată ce o femeie reduce frecvența hrănirii, începe să hrănească bebelușul cu amestecuri de lapte, nivelul acestui hormon scade. Atunci când menstruația poate începe după naștere, este ușor de prevăzut dacă știți modelele generale care arată cum rata de recuperare a menstruației depinde de procesele asociate cu alăptarea.

Există următorul model:

 1. Dacă o femeie își alăptează copilul exclusiv timp de 7 luni sau mai mult și nu în funcție de regim, dar la prima sa solicitare (inclusiv pe timpul nopții), perioada începe doar după ce copilul este complet înțărcat de pe piept.
 2. Dacă aderă la un anumit regim (se administrează în timpul zilei după 3-4 ore și noaptea după 5-6), atunci menstruația poate începe mai devreme, la 4-6 luni după naștere.
 3. În cazul în care alăptarea durează până la un an, dar în același timp, copilul începe să fie hrănit cu amestecuri aproape de la naștere și de la șase luni deja cu alimente normale, atunci după naștere perioadele vin în 3-4 luni.

Cu hrănire artificială forțată sau refuzul deliberat de hrănire, perioadele pot începe încă 1,5-2 luni de la recuperarea ovarelor.

Care este menstruația după naștere

Procesul generic în ansamblu are un efect pozitiv asupra stării uterului. Împingerea acestuia în timpul gestației unui făt lărgitor duce la o schimbare a formei, la dispariția pliurilor și a aderențelor, contribuind la stagnarea sângelui menstrual. Există o deplasare a uterului, facilitând îndepărtarea sângelui. În plus, sarcina contribuie la reducerea sau resorbția chisturilor ovariene, dispariția micilor noduri miomatoase. Din acest motiv, multe femei după menstruația la naștere devin mult mai puțin dureroase decât înainte.

Primele 2-3 cicluri pot fi neregulate, menstruația vine mai repede decât înainte, apoi rămâne. Treptat, durata menstruației și durata pauzei intermenstruale ajung la normal. Momentul debutului menstruației în perioada postpartum nu depinde de faptul dacă femeia a născut natural sau a făcut o cezariană.

Cauzele tulburărilor menstruale

Abaterea de la normă poate fi atribuită apariției unei menstruații dureroase, scazută sau prea abundentă, precum și a altor simptome care indică o disfuncție a sistemului reproducător.

Cauzele eșecului ciclului menstrual pot fi leziuni, procese inflamatorii care rezultă din infecția în canalul de naștere, boli cronice ale organelor genitale.

La unele femei după naștere, perioadele nu pot veni în termen de câteva luni după terminarea alăptării. Sau vin, dar sunt prea puțini. Motivul poate fi insuficiența hormonală, care rezultă din bolile glandei tiroide și ale hipofizei. În același timp, nivelul de prolactină este mai mare decât în ​​mod normal și nu există suficient estrogen în organism. În acest caz, producția de lapte continuă în glandele mamare, iar femeia, de regulă, devine foarte stufoasă.

Starea glandei pituitare și a altor glande endocrine este afectată de prezența toxicozei târzii în timpul sarcinii, intoxicația corpului atunci când apare o infecție a sângelui sau o peritonită datorită unei complicații a travaliului, unei pierderi mari de sânge care a provocat foametea de oxigen a creierului.

Când să văd un doctor

Următoarele fapte indică apariția complicațiilor și evoluția patologică a procesului de recuperare:

 1. Menstruația nu vine la 2 luni după terminarea alăptării. Unul dintre motive poate fi apariția următoarei sarcini. Absența menstruației indică de asemenea prezența unor boli grave ale uterului și ovarelor.
 2. Lunar după naștere sunt scumpe și nu durează mai mult de 2 zile. Aceasta indică tulburări hormonale, disfuncții ovariene.
 3. Periodic există sângerări severe neregulate, ceea ce indică prezența lacunelor în uter, dezvoltarea necorespunzătoare a endometrului.
 4. Există descărcări cu un miros neplăcut, culoare galben-verde și o textura neobișnuită. Astfel de albi sunt un simptom al debutului proceselor inflamatorii și infecțioase.
 5. Ciclul este neregulat timp de 4 luni după debutul menstruației postpartum.
 6. Menstruația devine dureroasă.
 7. Fluxul menstrual are un miros de mucegai. Cauza poate fi formarea aderențelor în uter, starea sângelui.

În prezența unor astfel de încălcări, o femeie trebuie să viziteze întotdeauna un medic pentru a determina cauza și a efectua tratamentul necesar.

De îndată ce au apărut primele perioade după naștere, este necesar să se ia contraceptive, chiar dacă alăptarea continuă. Medicul va sfătui care medicament este potrivit și nu va avea un efect nociv asupra copilului.

Afecțiunile endocrine, diabetul zaharat, precum și deprivarea cronică a somnului și oboseala pot fi cauza tulburărilor ciclului și abaterile în natura menstruației. Dacă există îndoieli cu privire la natura menstruației, care apare la o anumită perioadă de timp după naștere, trebuie să vă adresați unui ginecolog. Nu te poți baza pe sfatul prietenilor și pe medicamentele de sine.

Termeni de recuperare a menstruației după naștere: care este norma și ce este patologia?

Mamele tinere sunt întotdeauna interesate atunci când menstruația începe după naștere. În timpul ciclului de recuperare, acesta poate schimba lungimea, lunar adesea dobândește un caracter diferit, intensitate, durată, devine mai mult sau mai puțin dureros decât înainte de sarcină. Adesea aceasta este norma, dar în unele cazuri este necesară consultarea cu un ginecolog.

Sângerări în perioada postpartum

Sângerarea postpartum sau lochia este o curățare a suprafeței plăgii care se formează la locul membranelor fetale separate și a placentei. Acestea durează întreaga perioadă de recuperare a suprafeței interioare a uterului.

În acest moment, uterul este deosebit de vulnerabil la infecții, așa că trebuie să schimbați în mod regulat plăcuțele sanitare și să monitorizați natura descărcării. Ei se exprimă maxim în 3 zile după naștere, apoi slăbesc treptat.

Uneori, descărcarea se oprește complet în fiecare zi. Aceasta se datorează întârzierii sângelui în uter (hematometru), ceea ce duce la creșterea riscului de infecție. În acest caz, aveți nevoie de ajutorul unui medic.

În mod normal, curățarea uterului după procesul de naștere naturală durează între 30 și 45 de zile. După livrarea chirurgicală, acest timp poate crește, datorită formării cicatricilor și a unui timp de vindecare mai lung.

Cum să distingem menstruația de sângerări după naștere?

Lochia își schimbă treptat caracterul. Până la sfârșitul primei săptămâni devin mai strălucitoare, în 2 săptămâni devin slime. Un amestec de sânge poate apărea într-o lună, dar cantitatea sa este nesemnificativă. De obicei, o femeie distinge cu ușurință acest proces de menstruație. Între terminarea lohii și începutul primei menstruații ar trebui să dureze cel puțin 2 săptămâni. În caz de îndoială, este mai bine să consultați un ginecolog sau cel puțin să începeți să utilizați contracepția barieră care protejează uterul de infecții.

Începerea menstruației

În timpul sarcinii, menstruația este absentă. Acesta este un mecanism natural de protecție pentru conservarea fătului, care este reglementat de hormoni. După naștere începe să restabilească statutul hormonal normal al femeilor. Aceasta durează o lună dacă alăptarea nu a început.

Când trebuie menstruația să înceapă după naștere?

Această perioadă este determinată în primul rând de tipul de hrănire a copilului: natural sau artificial. Producția de lapte matern apare sub acțiunea hormonului pituitar prolactin. El este cel care inhibă creșterea oului în ovar în timpul alăptării. Nivelul de estrogen nu crește, prin urmare, în timpul alăptării, menstruația începe, în medie, la 2 luni după naștere, mai des când se hrănește "cu ora".

Pentru multe mame tinere, acest decalaj se prelungește până la șase luni sau mai mult, mai ales când se alimentează "la cerere". În cazuri foarte rare, în timp ce alăptarea este menținută, chiar și periodic, femeile observă că nu au perioade timp de un an și uneori chiar mai mult. În astfel de cazuri, trebuie să utilizați în mod regulat contracepția și, dacă este necesar, să efectuați un test de sarcină. De asemenea, trebuie să consultați medicul pentru a exclude hiperprolactinemia.

Cu hrănire artificială de la naștere, durata ciclului este restaurată într-o lună - un an și jumătate. În acest moment, apare și ovulația, astfel încât este posibilă o nouă sarcină.

Atunci când un copil mănâncă numai laptele matern, tot timpul o femeie poate să nu aibă o perioadă. În acest caz, prima perioadă de după livrarea începe în prima jumătate după sfârșitul lactației „la cerere“ sau înțărcare. Cu toate acestea, acest lucru nu este necesar, și chiar în timpul alăptării, menstruația se poate recupera.

Atunci când hrănirea mixtă (din sticlă și în mod natural) recuperarea lunară se dezvoltă mai repede, în termen de 4 luni după naștere.

Cât durează ultimul menstruație în perioada postpartum?

Deseori, prima menstruație este foarte abundentă. Poate să existe descărcări puternice, lunar cu cheaguri de sânge. În cazul în care, dacă trebuie să schimbați pad în fiecare oră, ar trebui să caute ajutor de la un medic: acesta poate fi un simptom al unui episod de sângerare în curs de desfășurare. Perioadele ulterioare devin de obicei normale.

În alte cazuri, în primele luni ale femeilor apare neregulat. Aceasta este caracteristică alăptării, când sinteza prolactinei scade treptat.

Factori suplimentari care afectează rata de recuperare a unui ciclu normal:

 • dificultăți în îngrijirea copilului, lipsa de somn, lipsa de ajutor din partea rudelor;
 • alimente nesănătoase;
 • depresia postpartum;
 • vârsta prea mică a mamei sau nașterea târzie;
 • bolile asociate (diabetul, astmul și altele), în special cele care necesită terapie hormonală;
 • complicații după naștere, de exemplu, sindromul Sheehan.

Schimbări în ciclul menstrual

Termenele neregulate sunt adesea stocate pentru mai multe cicluri după livrare. Aceste schimbări nu ar trebui să fie permanente. În decurs de 1-2 luni, ciclul revine în mod normal la caracteristicile prenatale sau variază ușor în timp.

 • Perioadele scazute pot fi in mod normal in timpul primelor 2-3 cicluri, mai ales daca se foloseste hrana mixta.
 • În primele cicluri după naștere, dimpotrivă, unele femei au perioade abundente. Acest lucru poate fi normal, dar dacă menstruația nu devine normală în următorul ciclu, trebuie să consultați un ginecolog.
 • Regularitatea fluxului menstrual este perturbată, adică ciclul se pierde.
 • Pot apărea perioade dureroase, chiar dacă o femeie nu sa plâns niciodată de durere înainte de sarcină. Motivul pentru aceasta este o infecție, prea multă contracție a peretelui uterin. În cele mai multe cazuri, dimpotrivă, perioadele menstruale care sunt dureroase înainte de sarcină devin normale. Acest lucru este cauzat de normalizarea locului uterului în cavitatea corpului.
 • La unele femei dezvolta sindromul premenstrual sau precursorii săi: greață, umflare, amețeală, schimbări emoționale înainte de menstruație.

Cauzele modificărilor menstruale postpartum

Întârzierea menstruației după naștere apare sub influența diferitelor niveluri ale hormonilor:

 • secreția în hipofiza prolactinei, care ajută la eliminarea laptelui matern și suprimă ovulația;
 • supresia sub acțiunea producției de prolactină a estrogenului, care duce la menstruație neregulată sau absența completă în timpul alăptării (amenoreea lamentală).

Când un copil mănâncă numai laptele matern și "la cerere" și nu "la oră", iar o femeie nu are menstruație timp de șase luni după naștere - aceasta este norma.

După apariția menstruației, este de dorit să începeți utilizarea contracepției. Deși alăptarea reduce probabilitatea de concepție, este încă posibil. De exemplu, dacă perioada după naștere a început și apoi a dispărut, motivul cel mai probabil pentru aceasta este o sarcină repetată. De asemenea, trebuie să vă amintiți că ovulația se produce înainte de apariția sângerării menstruale. Prin urmare, sarcina este posibilă chiar înainte de prima menstruație. Dacă o femeie este îngrijorată de ce nu există sângerări menstruale pentru o lungă perioadă de timp, trebuie mai întâi să efectuați un test de sarcină la domiciliu și apoi să consultați un ginecolog. Este posibil să trebuiască să consultați un endocrinolog.

Nu este necesar după apariția ciclului menstrual să refuzați alăptarea. Lunar nu-i schimbă calitatea. Se întâmplă că un copil mănâncă prost în aceste zile, este obraznic, refuză să alăpteze. Aceasta este de obicei asociată cu tulburări emoționale la o femeie, sentimentele ei cu privire la calitatea hrănirii.

În timpul menstruației, sensibilitatea mamelonului poate crește, hrănirea devine dureroasă. Pentru a reduce astfel de senzații, se recomandă ca, înainte de a da bebelușului un sân, masaj, încălziți-l, aplicați o compresă caldă pe mamifere. Este necesar să se monitorizeze puritatea regiunii toracice și axilare. Când menstruația schimbă compoziția transpirației și copilul își simte mirosul în mod diferit. Acesta poate fi un alt motiv pentru dificultățile de alimentație.

Perioade neregulate

Ce trebuie făcut dacă ciclul menstrual a devenit neregulat:

 1. În primele luni ale perioadei de recuperare postpartum, nu vă panicați. În majoritatea cazurilor, aceasta este o variantă a normei. Fiecare femeie normalizează ciclul în mod individual, de obicei în primele luni de reluare a sângerării menstruale. Neregularitatea este mai frecventă la femeile care utilizează alăptarea.
 2. Este nevoie de aproximativ 2 luni pentru a restabili funcția normală a tuturor organelor și sistemelor. Echilibrul sistemului endocrin vine mai târziu, mai ales dacă se utilizează alăptarea. Prin urmare, o femeie se poate simti destul de sanatoasa, dar in acelasi timp va experimenta o lipsa de menstruatie.
 3. Acordați atenție ciclului neregulat după numai 3 cicluri. Aceasta se poate datora inflamației, endometriozei sau tumorii genitale. Întârzierea celei de-a doua menstruații nu este periculoasă, cu excepția cazului în care este asociată cu re-sarcina.

Dacă aveți vreo îndoială, este mai bine să consultați un ginecolog, să obțineți un diagnostic la timp și să începeți tratamentul.

Ciclu după cursul patologic al sarcinii sau al nașterii

Menstruația după avortul pierdut nu este restabilită imediat. Doar câteva femei au sângerări regulate în decurs de o lună. În cele mai multe cazuri, dezechilibrul hormonal, care a condus la avort, cauzează neregularități ale ciclului.

După întreruperea unei sarcini sau a unui avort în stagnare, prima menstruație are loc în decurs de 45 de zile. Dacă acest lucru nu se întâmplă, femeia ar trebui să caute ajutorul unui ginecolog.

Pentru a elimina cauzele amenoreei, cum ar fi partea rămasă din ovul în uter sau inflamația, la 10 zile după terminarea unei sarcini înghețate sau normale, este necesară o scanare cu ultrasunete.

Primul flux menstrual după sarcina ectopică începe la 25 până la 40 de zile după terminarea acesteia. Dacă au început mai devreme, este probabil sângerare uterină care necesită o vizită la un medic. O întârziere de peste 40 de zile necesită, de asemenea, consultarea cu un medic ginecolog. Dacă boala a cauzat un stres sever la o femeie, se consideră normal să se prelungească timpul de recuperare la 2 luni.

Menstruația după o operație cezariană este restaurată în același mod ca și după livrarea normală. În timpul alăptării, menstruația nu vine în decurs de șase luni. Cu hrănire artificială, nu există menstruație timp de 3 luni sau chiar mai puțin. Atât la nașterea fiziologică, cât și la naștere prin operație cezariană într-o mică parte a femeilor, ciclul nu este restabilit în decurs de un an. Dacă nu se găsește nicio altă patologie, acest lucru este considerat normal.

În primele câteva luni după o sarcină înghețată, intrauterină sau o cezariană, ciclul poate fi neregulat. Ulterior, durata acestuia se poate schimba de cea precedentă. În mod normal, aceasta nu este mai mică de 21 de zile și nu mai mult de 35 de zile. Menstruația durează între 3 și 7 zile.

După toate situațiile de mai sus, se recomandă prevenirea unei noi sarcini timp de cel puțin șase luni. Trebuie reținut faptul că absența menstruației nu este un semn de anovulație și chiar înainte de prima menstruație o femeie poate rămâne gravidă.

Patologia menstruației

Uneori, sângerarea care a început la o femeie după naștere este patologică. În același timp, nu merită să așteptați câteva cicluri de normalizare, ci să consultați imediat un medic.

 • Întreruperea bruscă a descărcării postpartum - un semn de îndoire uterină sau endometrită, acumularea de lochia în cavitatea uterină - lochimetri.
 • Perioade scante pentru 3 cicluri sau mai mult. Poate că ele sunt un simptom al tulburărilor hormonale, sindromul Sheehan sau endometrita.
 • Menstruația neregulată la șase luni după recuperare, o întrerupere între sângerare de mai mult de 3 luni. Cel mai des însoțită de patologia ovarelor.
 • Prea mult sângerare pentru 2 sau mai multe cicluri, mai ales după o metodă chirurgicală de administrare sau de întrerupere a sarcinii. Acestea sunt adesea cauzate de țesuturile membranelor fetale care rămân pe pereții uterului.
 • Durata menstruației mai mult de o săptămână, care este însoțită de slăbiciune, amețeli.
 • Durerea abdominală, febra, mirosul neplacut, decolorarea secreției vaginale reprezintă un semn al unei tumori sau infecții.
 • Punctele de spalare înainte și după menstruație sunt un simptom probabil al endometriozei sau al unei boli inflamatorii.
 • Mâncărime în vagin, un amestec de descărcare brută - un semn de candidoză.
 • Sângerare de două ori pe lună, continuând mai mult de 3 cicluri.

În toate aceste cazuri, aveți nevoie de ajutorul unui ginecolog.

Uneori, în ciuda sănătății aparente a unei femei, ea nu are menstruație la momentul potrivit. Acesta poate fi un simptom al complicațiilor la naștere - sindromul Sheehan. Se produce o sângerare grea în timpul nașterii, în timpul căreia tensiunea arterială scade brusc. Ca rezultat, apare moartea celulară a pituitară - principalul organ care reglează funcția sistemului reproducător.

Primul semn al acestei boli este absența lactației postpartum. În mod normal, în absența laptelui, menstruațiile apar după 1,5-2 luni. Cu toate acestea, în sindromul Sheehan, apare deficiența hormonului gonadotropic. Maturarea ovulului în ovar este afectată, nu există ovulație, nu există sângerări menstruale. Prin urmare, dacă femeia care a născut nu are lapte, iar ciclul nu este restabilit, trebuie să se consulte urgent cu un doctor. Consecințele sindromului Sheehan sunt insuficiența suprarenală, care este însoțită de frecvente boli infecțioase și o scădere generală a rezistenței organismului la diverse stresuri.

Există și problema inversă - hiperprolactinemia. Această afecțiune este cauzată de o creștere a producției de prolactină în glanda pituitară după terminarea alăptării. Acest hormon inhibă dezvoltarea oului, provoacă anovulație, perturbă îngroșarea normală a endometrului în prima fază a ciclului. Excesul său duce la absența menstruației pe fondul sintezei continue a laptelui.

Principalele cauze ale hiperprolactinemiei sunt adenomul hipofizar, bolile ginecologice, ovarele polichistice.

Recomandări pentru normalizarea ciclului

Când o femeie este sănătoasă, ciclul ei este restabilit normal. Pentru a evita posibilele defecțiuni, trebuie să urmați câteva recomandări simple:

 1. Pentru a permite organismului să restabilească rapid sinteza hormonilor, trebuie să mâncați complet. Multe fructe, legume, cereale integrale și apă combinate cu exerciții fizice regulate sunt o metodă eficientă de restabilire a echilibrului hormonal. Meniul ar trebui să fie produse lactate, brânză de vaci, carne. După consultarea unui medic, puteți lua un multivitamin pentru mamele care alăptează.
 2. Nu luați pilule contraceptive. Ei pot schimba hormonii și pot cauza schimbări imprevizibile în ciclu. Dacă o femeie este activă sexual, este mai bine să utilizați prezervative sau alte metode contraceptive non-hormonale.
 3. Cel mai eficient mod organizați. Dacă copilul nu dorm bine noaptea, ar trebui să încercați să dormiți suficient în timpul zilei. Nu renunta la nici un ajutor de la cei dragi. Starea fizică bună a femeii o va ajuta să se recupereze mai repede.
 4. În prezența bolilor cronice (diabet, boală tiroidiană, anemie și altele), este necesar să se viziteze specialistul potrivit și să se ajusteze tratamentul.

Când încep perioadele lunare?

Prin faptul că au apărut primele perioade menstruale după naștere, o femeie este aproape complet reinstituită. Timpul inceperii lor nu depinde de modul de nastere - in mod natural sau prin cezariana. Dar este determinată de prezența complicațiilor post-natale, starea corpului, lactația.

Reînnoirea ciclului menstrual

Evacuările care încep după naștere din momentul separării locului pentru copii nu sunt lunare. Ele sunt numite lochia, ele se formează în zona ranii, care rămâne din placentă. Primele trei sau patru zile sunt abundente, sângeroase, apoi strălucesc, numărul scade. În cea de-a treia săptămână, ele devin foarte rare, slabe și dispar până în a șasea săptămână.

Din acest punct, vă puteți aștepta la prima perioadă menstruală după naștere. Pentru unele femei, lochia dispare în decurs de o lună, pentru altele durează până la opt săptămâni. Toate în mod individual. Motivele pentru creșterea duratei acestora pot fi complicații ale femeilor care se nasc, ale patologiilor post-natale, vârstei femeii și multor copii.

Începutul "acestor zile"

Menstruația începe când funcția fertilă este "repornit" după naștere. Aceasta înseamnă următoarele:

 • uterul și-a asumat dimensiunea originală (acestea pot fi chiar mai mici la mamele care alăptează);
 • stratul său interior, endometrul, a fost restaurat;
 • contextul hormonal îmbunătățit.

Dacă nu există patologii, atunci legătura cu hormonii determină când menstruația începe după naștere. Rata medie de timp este după cum urmează:

 • cu alăptarea exclusivă "la cerere", cu anularea hrănirii de noapte, introducerea alimentelor complementare - după trei sau patru luni, cu anularea completă - de două ori mai devreme;
 • cu hrănire mixtă, debutul menstruației este amânat pentru un timp, de obicei încep de la 3 luni și jumătate de la nașterea copilului;
 • atunci când se alimentează doar amestecuri, acest lucru se întâmplă în jurul valorii de a doua lună.

Termeni asociați cu producerea de prolactină de către corpul feminin. Acest hormon inhibă ovulația și toate procesele menstruale. Prin urmare, în timpul alăptării, menstruația nu vine adesea după naștere, la fel cum hrănirea continuă.

Fenomenul se numește amenoree lamentativă, adevărat numai dacă se aplică condițiile de hrană obișnuită, inclusiv noaptea, fără întrerupere. Totuși, aproximativ 5% dintre femeile care au perioade de naștere, chiar și atunci când laptele este în plină desfășurare, rămân.

Dacă copilul încetează să mai solicite sân noaptea, este hrănit cu amestecuri, începe să primească alimente complementare, atunci vă puteți pregăti deja pentru reluarea ciclului. Este posibil ca amenoreea să dureze ceva timp până când echilibrul hormonal se va stabiliza.

Atunci când menstruația vine după naștere, acestea devin imediat obișnuite. Sunt permise fluctuații mici în primele trei-patru cicluri. Menstruația poate fi aceeași ca înainte de sarcină sau se poate schimba. Adesea devin mai puțin dureroase din cauza modificărilor fiziologice ale uterului. Dacă înainte de sarcină perioadele au fost abundente, atunci după apariția copilului, totul revine adesea la normal.

Toate acestea se încadrează în cadrul indicatorilor care sunt considerați fiziologici. Aici sunt:

 • o durată de 21-35 de zile, sunt posibile deplasări de 2-5 zile, primele trei cicluri sunt chiar într-un interval mai mare;
 • durata cât durează menstruația nu diferă de cea obișnuită și se află între 2 și 7 zile după naștere;
 • debit total nu mai mare de 100-150 ml, pentru a fi ușor de înțeles - nu este mai mult de patru sau cinci plăcuțe superabsorbante pe zi.

Primele perioade după naștere pot fi destul de abundente. Mai ales dacă au început în doar o lună și jumătate. Acest lucru se datorează faptului că uterul nu se mai poate recupera complet. Dimensiunile sale sunt crescute, ceea ce înseamnă că stratul interior este, de asemenea, destul de mare. De aici există o mulțime de selecții.

Astfel de perioade abundente după naștere sunt permise, în cazul în care nu provoacă durere, nu au un miros neplăcut, colorat stacojiu.

Concepte greșite și abateri

Perioada menstruației este diferită pentru fiecare femeie. Dacă majoritatea este de 8 săptămâni, atunci nu înseamnă că toată lumea ar trebui să fie așa. Deși cu o întârziere mai mare de două luni, trebuie să mergi la un ginecolog, chiar și la o mamă care alăptează.

În plus față de momentul reluării "zilelor critice", există și alte concepții greșite.

 1. Dacă nu există lunar după naștere, este imposibil să rămâneți însărcinată și de ce nu trebuie protejată. De fapt, este posibil, după cum reiese din prezența copiilor-pogodok. Ovulația și apoi fertilizarea pot să apară înainte de menstruație, iar femeia pur și simplu nu va aștepta descărcarea.
 2. Când menstruația nu poate continua să alimenteze copilul. Aceasta este în general nonsens, valoarea nutritivă a laptelui nu se schimbă. Sub acțiunea hormonilor, gustul său se poate schimba ușor, uneori transpirația crescută a mamei determină copilul să fie capricios. Dar toate acestea au loc în două sau trei zile și nu reprezintă deloc un motiv pentru a priva copilul de o nutriție supraevaluată.

După naștere, perioadele pot avea unele caracteristici care indică posibila prezență de patologii atunci când o mamă tânără ar trebui să meargă pentru un control. Prima vizită este obligatorie, la o lună de la data apariției copilului, precum și la sfârșitul primei menstruații. Apoi vizitele sunt necesare la fiecare șase luni.

Situații pentru vizite extraordinare la medic:

 • perioade neregulate de mai mult de șase luni - pot indica patologia după naștere, inflamație, leziuni;
 • o întârziere mai mare de două luni de la data încetării alăptării;
 • (mai puțin de 50 ml), descărcare scurtă (mai puțin de 2 zile);
 • perioade abundente după naștere;
 • schimbarea culorii, mirosul de evacuare, apariția cheagurilor;
 • o deteriorare accentuată a stării de bine - creșterea frecvenței cardiace, amețeli, pierderea conștienței, slăbiciune.

Destul de des, femeile sunt preocupate de perioade abundente după naștere. Motivele pentru aceasta pot fi inofensive și pot indica o patologie gravă. Prin urmare, este necesar să se consulte un medic.

 1. Primul poate fi abundent, cel de-al doilea, dar într-o măsură mai mică, iar al treilea ar trebui să fie deja normal.
 2. O cantitate mare de secreție poate indica inflamație, cum ar fi endometrioza.
 3. Acesta poate fi, de asemenea, un semn de patologii, în special, polipi.

Modificarea ciclului

Opțiunile normale pentru cât timp după naștere va începe menstruația, multe. Din termenii cunoscuți, minimul este de 4 săptămâni, iar maximul este de 4 ani. O vizită la medic va fi cea mai bună modalitate de a vă asigura că totul este bun, pentru a preveni complicațiile, pentru a evita grijile inutile.

Când ciclul nu se reia, consultați un medic ginecolog.

Reluarea menstruației este unul dintre indicatorii importanți ai sănătății unei femei care a dat naștere. Perioada în care trebuie să înceapă menstruația depinde în cea mai mare măsură de modul de hrănire a copilului după naștere. Încălcarea acesteia indică o problemă în organism care trebuie abordată.

Când să așteptați prima menstruație în timpul alăptării

Nașterea este întotdeauna stresantă pentru corpul feminin. Dar durează câteva săptămâni, luni, iar corpul unei tinere mame începe să se adapteze treptat la noile condiții. Alăptarea se îmbunătățește, se construiește un mod fundamental de viață. Și mama nou-creată crede: atunci când după naștere menstruația începe cu alăptarea. La urma urmei, menstruația este un companion constant al femeilor de vârstă fertilă.

Lapte amenoree

Nașterea este întotdeauna însoțită de un proces de respingere a placentei. Cazul este foarte "sângeros", deoarece provoacă daune capilarelor. Sângerarea după separarea placentei poate dura o lună sau chiar jumătate. Astfel de secreții se numesc frați. Ciclul menstrual nu este de vină, acesta este un fenomen cu o ordine complet diferită. După ce încep numeroase perioade complete?

În primele momente după nașterea unui copil, corpul feminin începe să producă prolactină. Un rol major în producerea hormonului este jucat de glanda pituitară - o secțiune a creierului. Prolactina este responsabilă pentru producerea primei alimente a copilului - laptele matern. Și inhibă, de asemenea, debutul menstruației (blochează maturarea foliculilor în timpul alăptării). Această perioadă de odihnă a sistemului reproducător feminin se numește amenoree postpartum sau amenoreea lamentală. Acest fenomen este observat la toate femeile care alimentează copiii nu la timp, ci la cerere. Cât durează amenoreea depinde de mai mulți factori:

 • caracteristicile unei anumite femei;
 • durata și frecvența procesului de hrănire a copilului.

Alaptarea este cea care afectează glanda pituitară, astfel încât începe să producă prolactina. Și, la urma urmei, de la acest hormon depinde cât de mult după menstruația de naștere începe cu GW. Dacă mama începe să-și pună bebelușul la sân mai puțin de 7-8 ori pe zi, nivelul prolactinei începe să scadă. În consecință, debutul menstruației devine din ce în ce mai probabil.

Când va începe menstruația

Lunar după naștere în timpul alăptării - când încep? Totul depinde de subtilitățile sistemului hormonal al unei anumite femei. Și, de asemenea, pe caracteristicile lui GW, pe care o practică. Mama se hrănește adesea (când dorește bebelușul) sau rar (în funcție de regim)? Copilul își udă apa? Se amestecă amestecul? Toate aceste puncte afectează durata primei menstruații.

Deci, când încep "ei"? Iată opțiunile:

La o lună de la livrare. Uneori, lochia, în loc să înceteze, până la sfârșitul celor 30 de zile încep să iasă cu forță mai mare. Acest fenomen este adesea luat de femei pentru menstruația timpurie. Astfel de cazuri sunt foarte rare, dar totuși apar în practica medicală.

După două sau două luni și jumătate. Dacă o femeie a transferat imediat copilul la amestec, atunci când este hrănit artificial, perioada apare rapid.

Trei până la patru luni. Lunar cu GWP după patru luni este norma și vorbesc despre munca bună a glandei pituitare a mamei care alăptează. De asemenea, această situație apare atunci când mama ia copilul într-o dietă mixtă, adică copilul mănâncă amestecul în același timp și laptele matern sau atunci când alăptarea se prăbușește complet.

Șase până la opt luni. Cea mai frecventă perioadă de timp în care există o reluare a menstruației cu GW. Majoritatea copiilor merg la suplimente, prin urmare, solicită sânii mult mai puțin frecvent, mai ales înainte de culcare. Alăptarea începe treptat să scadă, nivelul hormonilor tinde la aceiași indicatori "pregenerativi". Hormonii sexuali stimulează producția ouălor și provoacă menstruația în timpul alăptării.

Când bebelușul are vârsta de un an. Pentru multe mame de "godusts", își încep perioadele, chiar dacă alăptarea continuă în întregime.

Se întâmplă că menstruația nu se produce până la terminarea alăptării în timpul alăptării prelungite (un an și jumătate sau mai mult). Și începeți câteva luni după ultima cerere.

Și toate aceste situații sunt absolut normale.

Deci, când începe perioada în timpul alăptării după naștere? Nu există un răspuns corect și neechivoc. Totul depinde de subtilitățile lactației și de corpul feminin.

Modul în care menstruația afectează lactația

În timpul perioadei de menstruație, unele mame pot simți că cantitatea de lapte a scăzut ușor. Copilul din sânul mamei devine uneori nervos, deoarece laptele curge mai încet decât de obicei. Din fericire, un astfel de declin nu durează mult - literalmente în primele 2-3 zile după începerea primei perioade menstruale după naștere.

În viitor, cantitatea de lapte revine la normal și alăptarea se îmbunătățește. Pentru majoritatea copiilor, astfel de schimbări pot părea neobservate. De regulă, în momentul începerii primei menstruații, copilul este destul de mare și se află pe adăpost. Acest lucru compensează copilul pentru o lipsă de lapte matern.

Unii experți sunt înclinați să creadă că menstruația afectează în mod indirect calitățile gustului laptelui matern, care este cauza eșecului copilului de la sân. Cu toate acestea, nu există date confirmate despre acest lucru - conform majorității medicilor, menstruația nu afectează în niciun fel gustul și mirosul laptelui matern. În consecință, cauza anxietății copilului la sânul matern nu este legată de debutul menstruației, ci este cauzată de alte cauze.

Primele perioade cu Gardienii - ce sunt ei

Primele perioade de la naștere în timpul alăptării pot fi fie abundente, fie slabe, prelungite sau două zile. Toate astea sunt normale. Merită păzit numai dacă deversarea este prea abundentă, asemănătoare sângerării uterine sau dacă întârzierea durează mai mult de trei săptămâni.

De asemenea, lungimea ciclului pe gv nu este setată imediat. Setarea ciclului menstrual este o chestiune pur individuală. De obicei, ciclul revine la normal în decurs de 3-4 luni după terminarea lactației. Dar dacă ciclul mamei care alaptează era neregulat și înainte de sarcină, s-ar putea confrunta cu probleme similare după terminarea hrănirii. Caracteristicile procesului de naștere (livrare naturală sau secțiune cezariană) nu joacă un rol în situația de stabilire a menstruației.

Multe fete acordă atenție faptului că menstruația în timpul alăptării nu a fost la fel de dureroasă ca înainte - stomacul nu mai durează, starea generală a sănătății sa schimbat. Poate că motivul este că uterul îndoit înainte de sarcină după naștere și-a asumat o poziție normală. De asemenea, unele mame observă că ciclul menstrual a devenit oarecum mai scurt decât de obicei.

Când să văd un doctor

Și, deși debutul menstruației este un proces foarte individual, în unele cazuri ginecologul va trebui să apară:

 • Când mama a refuzat să alăpteze și lunar nu a început la 4 luni după naștere. Această situație poate fi cauzată de probleme ale sistemului urogenital.
 • Dacă ați redus alăptarea, dar nu au existat menstruații, atunci nu. Așteptați câteva luni și mergeți la medic. Acest lucru poate indica endometrioza, inflamația "pe partea feminină" sau (cel mai adesea) tulburările hormonale din organism.
 • Lactația lunară neobișnuit de abundentă, trebuie să purtați un tampon de noapte în timpul zilei și chiar să-l suplimentezi cu un tampon.
 • Spotul are un miros neplăcut. Acest lucru poate semnala infecții ale tractului urinar.
 • Preocupat de durerea neobișnuită severă din abdomenul inferior. Într-o astfel de situație, este întotdeauna necesar să mergeți urgent la ginecolog și nu contează dacă sa întâmplat sau nu sa întâmplat.

Multe mame cred că este imposibil să rămâneți însărcinată în timpul alăptării, deoarece organismul nu produce maturizarea ouălor. Sustinute de acest fapt, mamele tinere nu considera necesar sa utilizeze contraceptive suplimentare. Cu toate acestea, este dovedit științific (și confirmat de practică) că sarcina în timpul alăptării în absența menstruației este foarte posibilă. Dovada acestui lucru este destul de putine cazuri, ca rezultat al carora au aparut copii mici in familie.

Perioadele au început - laptele se îndepărtează?

Dacă în timpul perioadei de alăptare a început perioada, aceasta nu înseamnă că laptele nu va mai fi și este timpul să transferați copilul în amestec. Cantitatea de lapte matern depinde foarte puțin de menstruație. În consecință, o mamă își poate hrăni copilul până când consideră că este necesar să se rostogolească gardienii sau până când laptele dispare în mod spontan. Ciclul menstrual nu are nimic de-a face cu acest proces.

Menstruația semnalează că sistemul de reproducere este în ordine. Prezența descărcării indică posibilitatea unei femei de a avea copii, este pentru ei că fetele prezic multe procese în organism (de exemplu, debutul ovulației). În acest caz, presupunând că primele perioade după naștere ar trebui să înceapă este inutilă. Mama tânără ar trebui să se relaxeze și să se bucure de procesul de alăptare. Natura va avea grijă de restul proceselor fiziologice ale corpului feminin.

Lunar după naștere: informații relevante pentru femei

Sarcina este cea mai importantă perioadă din viața sexului echitabil. În acest moment, mamele viitoare sunt interesate de o mulțime de întrebări: cum să mâncați bine, ce activitate fizică este permisă, dacă este posibil să faceți sex etc.

După naștere, situația se schimbă ușor. O femeie începe să fie preocupată de problemele legate de nou-născut, precum și de sănătatea proprie. De exemplu, una dintre ele este când menstruația începe după naștere.

Răspunsul la această întrebare ar trebui să cunoască toate mamele viitoare. Deci, va fi mai ușor să determinați care schimbări în corpul feminin sunt normale și care indică abateri și necesită o vizită la un medic.

Perioada de recuperare a menstruației după naștere

După concepție, funcția menstruală "se oprește". Timp de 9 luni, o femeie nu este deranjată de zilele critice. Absenta lor este asociata cu schimbari in nivelurile hormonale. Numai după naștere, corpul începe să se refacă: hormonii revin la normal, iar menstruația începe din nou.
Nu există o perioadă specifică, după care menstruația poate începe după naștere. Momentul apariției ei pentru fiecare femeie individual. În majoritatea cazurilor, perioadele încep după ce alăptarea este terminată. Acest lucru se datorează faptului că atunci când alăptarea în glanda pituitară produce un hormon numit prolactină.

Nu numai că controlează producția de lapte, ci și suprimă funcționarea ovarelor. Acesta este motivul lipsei unui ciclu menstrual normal. Dacă alăptarea continuă mult timp și lactația este introdusă târziu, atunci începutul lunii după naștere are loc după ce copilul are vârsta de un an.

Unele femei intră în minte devreme. În glanda pituitară, prolactina începe să fie produsă în cantități mai mici și se oprește suprimarea funcției ovariene. Cel mai adesea perioadele menstruale într-o situație similară încep la șase luni după naștere.

Există cazuri în care mamele tinere, imediat după naștere, combină hrana artificială pentru un copil care alăptează. Aceasta conduce la restabilirea funcției menstruale în 3-4 luni de la nașterea copilului.

În anumite situații, femeile nu pot să-și alăpteze deloc copiii. Lunar în acest caz poate începe după naștere după 6-10 săptămâni.

Restaurarea funcției menstruale este influențată nu numai de momentul în care se oprește alăptarea, ci și de alți factori, atât cei interni cât și cei externi. Printre acestea se numără:

 • zi și odihnă;
 • nutriție;
 • prezența bolilor cronice, complicații;
 • stare psihologică.

Începutul menstruației după naștere: caracteristici

În cele mai multe cazuri, după naștere, ciclul menstrual devine destul de repede. Numai în primele două luni, zilele critice pot fi premature sau întârziate puțin.

Există multe zvonuri despre ciclul menstrual și viteza de recuperare. Puteți auzi adesea că restaurarea menstruației după naștere este direct proporțională cu modul în care copilul sa născut. De fapt, nu este. Debutul menstruației nu are nicio legătură cu faptul că nașterea a fost naturală sau dacă a fost efectuată o operație cezariană.

După apariția menstruației, multe femei notează că menstruația a devenit mai puțin dureroasă, disconfortul nu mai este simțit. Acest fenomen este explicabil din punct de vedere fiziologic. De obicei, durerea în timpul menstruației apare datorită curbării uterului, care împiedică scurgerea normală de sânge. Dupa nastere in cavitatea abdominala, aranjamentul organelor se schimba usor, indoirea se indreapta. În această privință, durerea dispare în zilele critice.

Foarte des, menstruația este confundată cu descărcarea de gestiune, numită lochia. Sunt un amestec de cheaguri de sânge și mucus. Cauza lochiei constă în deteriorarea endometrului. În primele câteva zile după naștere, acestea sunt abundente și au o culoare roșie aprinsă. După o săptămână, lochia dobândește o nuanță maronie și numărul lor scade considerabil. Treptat, ele devin tot mai rare. Acest lucru se datorează faptului că membrana mucoasă a uterului vindecă. Lochia poate fi excretat timp de 6-8 săptămâni. După aceea se opresc.

După naștere, în timpul alăptării și în absența menstruației, poate apărea o concepție. Se știe că maturarea ovulului și eliberarea acestuia din ovare începe cu aproximativ două săptămâni înainte de sângerare. Cu câteva zile înainte și după ovulație există o șansă de a rămâne gravidă.

Debutul menstruației după naștere nu este un semn că corpul feminin este pregătit pentru următoarea sarcină. O recuperare completă durează câțiva ani. Este recomandabil să planificați următorul copil după această perioadă. Prin urmare, înainte de începutul lunii trebuie să aveți grijă de contracepție.

Situații în care ar trebui să consultați un medic

După nașterea copilului și perioada de hrănire artificială nu a venit? Acest fapt poate indica prezența bolilor sistemului genito-urinar. După întreruperea alăptării, perioadele pot fi, de asemenea, absente.

Motivul pentru aceasta - patologia postpartum, endometrioza, tulburări hormonale, umflături, inflamația ovarelor. În absența unor zile critice, asigurați-vă că consultați un medic pentru a preveni apariția unor consecințe nedorite.

Un medic specialist ar trebui să fie, de asemenea, consultat dacă perioadele lunare sunt foarte abundente. Dacă, cu o descărcare puternică, durează 2 ore mai mult de 1 tampon, atunci acest lucru trebuie considerat drept sângerare. Asemenea simptome ca durerea, mirosul neplăcut și o nuanță întunecată a sângelui ar trebui, de asemenea, să fie alarmante.

Dacă în 2-3 luni de la începutul zilelor critice ciclul menstrual nu sa recuperat, atunci aceasta este deja o abatere. Într-o astfel de situație, ar trebui să cereți sfatul ginecologului. Motivul poate fi tulburări hormonale.

Uneori, femeile care devin mame se plâng de PMS proastă. Răspunsurile la întrebări: de ce se întâmplă acest lucru și cum puteți face față problemei, veți găsi în videoclipul de la sfârșitul articolului.

Igiena personală la restabilirea menstruației după naștere

După nașterea copilului, trebuie acordată o atenție deosebită igienei personale, deoarece în această perioadă corpul feminin necesită o atitudine mai atentă și atentă.

Înainte de restaurarea ciclului menstrual nu se recomandă utilizarea tampoanelor care au o plasă absorbantă și tampoane. Aceste fonduri nu vor funcționa cu lohia. În timpul lor este mai bine să se utilizeze garnituri cu o suprafață netedă. La fiecare 3-4 ore trebuie schimbate.

După naștere, este recomandată toaleta frecventă a organelor genitale. Din gelurile "intime" în acest moment este mai bine să refuzați. Puteți folosi săpunul obișnuit pentru copii.

Contactul sexual este nedorit timp de 6 săptămâni după naștere. Sexul neprotejat nu este permis, deoarece infecțiile pot intra în uter.

În concluzie, merită să subliniem faptul că momentul în care menstruația începe după naștere nu apare la femei diferite în același timp. Durata procesului de recuperare este pur individuală. Un rol imens după naștere este jucat de igiena personală. În acest moment, trebuie să fiți foarte atent cu corpul dumneavoastră pentru a preveni introducerea infecțiilor în uter și apariția oricăror procese inflamatorii.

Primele perioade după naștere

Primele săptămâni și luni după naștere sunt o perioadă dificilă. Mama și copilul continuă să fie una, în timp ce se adaptează reciproc în condiții noi. O femeie își concentrează forța asupra copilului, uitând de ea însăși.

Dar pentru o mamă tânără este important să continuăm să ne ocupăm de sănătatea ei, acordând o atenție deosebită proceselor de restaurare a sistemului reproductiv. Primele perioade vin după naștere. Aceasta indică o revenire la fertilitate. Dar după ce ar trebui să înceapă și ce este caracterul lor - este mai bine să cunoașteți acest lucru în avans, pentru a nu vă da un motiv suplimentar de îngrijorare.

Cuprins

 • Când va începe menstruația după naștere? Recuperarea MTS.
 • Primele perioade după naștere
 • Cât timp este lunar după naștere?
 • Lunar sau sângerare: când să sună alarma?
 • Alaptarea lunară
 • Întârzierea neregulii ciclului menstrual.
 • Ce se întâmplă dacă lunarele au fost și au dispărut?

Când încep menstruațiile după naștere? Restabilirea fertilității

Restaurarea menstruației este precedată de schimbări în fiziologia și funcționarea sistemului hormonal. Pentru a vă imagina când menstruația începe după naștere, trebuie să înțelegeți ce se întâmplă cu sistemul fertil după nașterea unui copil, ce procese are loc în organism.

După expulzarea placentei, uterul este un organ cu o suprafață mare a suprafeței plăgii.

"Eforturile" organismului vizează vindecarea rănilor și eliminarea efectelor leziunilor la naștere. Primele perioade după naștere nu vor veni în curând - în primul rând, organele genitale trebuie să-și recâștige dimensiunea anterioară, iar fondul hormonal trebuie să fie restabilit la nivelul "pregenerativ". Există o regresie a corpului luteal.

Uterul suferă procesul de involuție - cu alte cuvinte, dezvoltarea inversă. În primele 12 zile, partea inferioară a uterului coboară treptat. Apoi, aproximativ 6-8 săptămâni este o scădere a mărimii și a pierderii în greutate. Există o închidere a faringelui intern și extern: prima revine la normal după 10 zile, a doua - după 3 săptămâni.

În timp ce uterul se contractă, femeia are lochia. Acestea sunt evacuări sângeroase, dar nu au nici o legătură cu menstruația: uterul este pur și simplu curățat, "aruncând" cu sângele consecințele sarcinii terminate. Lochia poate dura până la 6 săptămâni.

Caracterul lor se schimbă astfel:

 • primele 4 zile - sânge sau descărcare cu un amestec de sânge luminos;
 • 5-8 zile - evacuare maro-sângeroasă;
 • După aproximativ o săptămână, lochia se înmulțește și devine mult mai săracă.

Hipertrofia țesutului muscular, dobândită în timpul celor 9 luni de sarcină, trece, rana se vindecă. Când alăptează, a produs intens hormonul prolactină, al cărui conținut în corpul femeii care alăptează este mult mai mare decât cel al unei femei în starea "normală".

Primele perioade după naștere

Răspunzând la întrebare, după ce după începerea menstruației după naștere trebuie să luați în considerare mai mulți factori:

 • cât de dificilă a avut loc nașterea;
 • dacă o femeie are o boală a organelor pelvine (care ar putea fi exacerbată după sarcină);
 • Mamele alăptează?

Termenii la care vine menstruația după naștere sunt diferiți. Rata medie poate fi considerată 6-8 săptămâni, cu condiția ca o femeie să nu alăpteze. Se poate întâmpla astfel: procesul de excreție a lochiei este aproape complet, de îndată ce apare menstruația - într-o săptămână sau două după ce acestea dispar.

Atunci când lochia merge, formarea foliculului poate începe, ovulația apare. Nașterea tocmai a trecut - și corpul pregătește deja o nouă "pernă" pentru a purta următorul copil. Stratul endometrial crește, devine luxuriant. Prin urmare, în această perioadă puteți rămâne gravidă. În acest caz, organismul nu sa recuperat încă de la o sarcină anterioară. Ce trebuie să faceți în această perioadă pentru a preveni sarcina neplanificată? Răspunsul este că nu trebuie să începi o viață sexuală sau să fii atent protejat.

Boli, cum ar fi adnexita cronică, care contribuie la diferite întreruperi hormonale, interferează cu restabilirea normală a fertilității. Aceasta explică întârzierea menstruației după naștere pentru o perioadă lungă de timp, dacă femeia nu alăptează.

Este posibilă și lunar o lună după livrare. Dar, este foarte probabil ca acesta să fie un ciclu anovulator, oul nu are timp să se maturizeze și să părăsească foliculul. După naștere, au trecut doar 4 săptămâni. Și totuși, o femeie ar trebui protejată dacă a început deja o viață sexuală: natura este uneori imprevizibilă. Situația în care o lună după naștere a început menstruația - în principiu, varianta normei pentru non-hrănitoare. Dar trebuie să observați natura și abundența descărcării, pentru a le distinge de sângerare.

Anterior, femeile nu s-au îngrijorat de posibilitatea unei noi sarcini, în timp ce au continuat să hrănească. Într-adevăr, hrănirea a servit ca o contracepție destul de sigură. Astăzi, există cazuri de recuperare a fertilității înainte de înțărcarea copilului de la sân.

 • utilizarea timpurie a alimentelor complementare;
 • alăptarea mai puțin de o dată la 3 ore;
 • pauze pentru noapte (6 ore sau mai mult).

În astfel de condiții, producția de lapte scade - înseamnă că nivelul de prolactină scade, ovulația nu este suprimată - prin urmare, trebuie să așteptați menstruația.

Cât timp este lunar după naștere?

2 sau 3 luni după naștere, din anumite motive ați decis să nu mai hrăniți copilul (sau mai mult de o jumătate de an a trecut strict pe GW și apoi ați introdus suplimente) - menstruația ar trebui să meargă în curând. De obicei, acestea nu vin brusc - ele sunt precedate de disconfort, trăgând stomacul, ca de obicei. Cu câteva zile înainte ca acestea să înceapă, starea de spirit se poate deteriora, durerea capului. Aceste simptome de PMS se întorc adesea la femeile care le cunosteau înainte de sarcină.

Dar, uneori, natura fluxului menstrual se schimbă - ele pot fi:

 • nedureros;
 • rar sau, dimpotrivă, foarte abundent;
 • cu cheaguri.

Toate acestea nu ar trebui să fie alarmante, dacă nu vor mai dura mai mult de 7-8 zile, nu necesită o schimbare a garniturilor mai mult de o dată la fiecare 2,5 - 3 ore, nu vă faceți griji cu dureri severe. Dacă doriți să știți câte perioade se duc după naștere - amintiți-vă cum au mers de obicei cu dvs., nu ar trebui să existe modificări drastice. Numai prima menstruație poate dura câteva zile sau, dimpotrivă, puțin mai mult decât de obicei. Acest lucru este normal, prin următorul ciclu, cel mai probabil, totul va fi "fix". Clătiile pot indica faptul că endometrul din uter este încă în recuperare.

Absența durerii obișnuite - o surpriză plăcută - datorită faptului că, ca rezultat al procesului generic, uterul are o poziție mai fiziologică.

Perioade abundente după naștere

Prin ele însele, perioadele abundente după naștere nu trebuie să se înspăimânte, dar pot fi confundate cu sângerarea, ceea ce necesită o vizită la un medic cât mai curând posibil. Știind cum să distingi menstruația de sângerări după naștere, nu pierdeți complicațiile periculoase.

Simptomul principal este că sângerarea se desfășoară adesea pentru o perioadă lungă de timp, de 10 zile sau mai mult. Sângele poate fi roșu sau maro. Temperatura poate crește, există dureri în abdomenul inferior. Uneori acest lucru lasă placenta. Sentimentul de slăbiciune, oboseală, tahicardie, pierderea vitalității în timpul sângerării este un motiv pentru a numi imediat o Ambulanță. Nu este nevoie să așteptați ca astfel de perioade "lunare" să se încheie - acest lucru poate fi periculos.

Alaptarea lunară

În general, nu există nicio diferență în modul în care ați dat naștere. Fertilitatea este restaurată după nașterea naturală și secțiunea cezariană este aproximativ aceeași - poate puțin mai rapidă după nașterea naturală (nu complicată!).

Dar alăptarea afectează puternic. Lunar după naștere în timpul alăptării poate veni într-un an, dacă nu oferi alimente complementare și hrăniți copilul strict la cerere. "Vinați" în prolactina hormonului de întârziere. Produs de glanda pituitară, acest hormon este necesar pentru lactație normală. În același timp, inhibă dezvoltarea ouălor, astfel încât rămânerea gravidă în timpul alăptării este mai dificilă. Se crede că dacă alăptați - corpul este protejat de apariția unei noi vieți în el. Dar nu este. În unele cazuri, funcția de reproducere a femeilor, în ciuda acestui mecanism, devine mai puternică, iar menstruația începe. În practică, în 15% din cazuri, menstruația începe în 3-4 luni, chiar și în cazul alăptării regulate la cerere.

Prin urmare, o femeie ar trebui să fie întotdeauna în alertă. Și mai ales, de îndată ce 8-12 tirazovy atașamente ale copilului la sân oprește. Producția de hormoni este redusă - iar acum mama tânără este din nou "pregătită pentru luptă".

Întârzierea menstruației după naștere

Trebuie să știți motivele pentru care nu mergeți lunar după naștere, la timp pentru a consulta un medic. Dacă a trecut o jumătate de an, nu mai hrănești sau nu hrănești copilul, dar nu mai există perioade și testul este negativ, merită să treci testul. Nu sunt excluse tulburări hormonale grave, uneori se observă sindromul Sheehan:

 • lipsa ciclului de descărcare;
 • slăbiciune;
 • dureri de cap;
 • presiune redusă.

Dacă vârsta de naștere - mai mare de 40 de ani, atunci cauza posibilă a amenoreei devine dispariția funcției de reproducere. Din ce în ce mai mult, acest lucru se întâmplă cu femeile tinere - atunci sunt diagnosticate cu sindromul de epuizare ovariană prematură. Nu vă întoarceți lunar - un motiv de îngrijorare.

La început, ciclul poate fi neregulat: apoi 21 de zile, apoi 30. Restaurarea funcțiilor ovariene poate dura câteva luni. Uneori, stomacul durează mult timp, ca și în timpul menstruației, și ele rămân neschimbate. Începerea funcționării complete a ovarelor este un proces individual.

Ce se întâmplă dacă lunarele au fost și au dispărut?

Se întâmplă că prima menstruație a mers bine, iar a doua nu a venit la timpul "numit". Motiv: tulburări hormonale, insuficiență ciclică. Dacă luneta stabilită a dispărut brusc, ar trebui să donezi sânge pentru hormonul prolactină. Nivelul său ridicat, care nu se diminuează după întreruperea alăptării, poate indica o tumoare benignă - prolactinomul. Prolactina mare, în combinație cu funcția insuficientă a tiroidei, dă efectul dispariției menstruației. În același timp, se poate observa creșterea în greutate, mastopatia.

Perioadele lunare nu sunt mereu reînnoite fără probleme - acest proces poate fi realizat cu încălcări. Nu trebuie să așteptați dacă nu există perioade de lungă durată - un an sau șase luni (cu hrană artificială). Înscrieți-vă pentru o vizită la un ginecolog. Apoi, încălcările vor fi detectate și corectate în timp.