Miscarea fetala in timpul sarcinii: invatati sa intelegeti copilul

Mamele viitoare sunt foarte îngrijorate și temându-se să rateze prima mișcare a fătului în timpul sarcinii. Cu toate acestea, împingerea drăguță nu este doar un sentiment plăcut de unitate cu micul lor miracol, ci și un indicator precis al dezvoltării și al bunăstării copilului. Chiar și în burtă, copilul poate explica cu claritate mamei ce vrea. Ce mișcări spun despre disconfort și când trebuie să alerg la spital? Cum să păstrați o evidență a activității fetale?

Atunci când un copil a învățat să se miște?

Frunza începe să se miște mult mai devreme decât acel moment când mama va simți primele împingeri.

Activitatea musculară se manifestă cu mult înainte de formarea sistemului nervos, a scheletului și a altor organe. Deja în a 21-a zi de sarcină, o inimă mică bate. La începutul celei de-a 9-a săptămâni se formează sistemul nervos, apar primele reflexe. În a noua săptămână, copilul înghite apele amniotice, care este, în esență, o mișcare destul de complicată.

Din lecțiile de biologie școlară se știe că musculatura unei fețe umane este formată din mai multe zeci de mușchi. Poate să hiccui. În cea de-a zecea săptămână, un mic miracol este capabil să schimbe independent traiectoria mișcării sale, dar este încă imperceptibilă pentru mama. În cea de-a 16-a săptămână de dezvoltare, copilul poate distinge sunetele și reacționa la ele. Distinge intonația, simte starea de spirit a mamei. O săptămână mai târziu, deschide și închide ochii, clipește.

În cea de-a 18-a săptămână, omul mic știe deja multe lucruri:

 • cernerea prin cordonul ombilical
 • stoarce și cams,
 • atinge capul,
 • schimbă poziția corpului.

În ce moment al sarcinii copiii învață să manipuleze mama lor și să creeze confort de sine stătător?

În cursul cercetării, unii oameni și-au acoperit fețele cu mânere atunci când au auzit sunete neplăcute sau tare.

În fazele timpurii, se formează conceptul de confort și înțelegerea vine că este capabilă să influențeze intensitatea stimulilor externi. O mizerie o va face pe mama să se rostogolească de la spate până la o parte cu jolte puternice sau să vă reamintească faptul că este important să rămâneți calm când femeia gravidă devine nervoasă.

Mișcarea este singura modalitate de a comunica cu mama, de a vă comunica sentimentele. Prin natura și intensitatea mișcării, mamele și medicii judecă starea copilului.

Cum să recunoască primul copil de salut?

Din ziua în care copilul a lovit prima dată burta mamei mele, femeile percep fetusul ca pe un copil, se simt pe deplin a fi mama viitoare. Așa spun psihologii.

Mammii se tem să piardă primele mișcări ale fătului în timpul primei sarcini, deoarece nu știu cum arată. Dar mai târziu ei spun: ". nu este de a fi confundat cu nimic, este de neuitat. "

Adesea femeile însărcinate descriu sentimentele lor:

 • o bule de aer a crescut la suprafață;
 • peștele sa cutremurat;
 • un fluture în palme închise încearcă să zboare în sus;
 • mingea a fost rulată.

În plus față de comparațiile poetice frumoase, femeile de cele mai multe ori atribuie similitudinea primelor mișcări ale copilului cu meteorism banal. Întrucât în ​​timpul sarcinii sistemul digestiv "trăiește prin propriile reguli" și adesea "plăcut cu surprize", mamele pot sări peste primele împingeri nesigure ale friabilei, luându-le pentru motilitate intestinală.

Simțiți-vă că bebelușul poate și în a 13-a săptămână. Când spun că fiecare sarcină este individuală, vorbim despre toate procesele. Doctorii acordă atenție mamei pentru o perioadă de 16-22 săptămâni de sarcină, când trebuie să ascultați cu atenție copilul.

20-22 săptămâni - o perioadă în care mișcările copilului devin mai ordonate și seamănă cu un nou-născut. Timp de 30 de minute, un bărbat de cinci luni poate face 20-60 de mișcări diferite. Și dacă credeți că și copilul a crescut, atunci este imposibil să pierdeți rahatul sau ceva de genul ăsta. Într-o astfel de perioadă, mișcările devin distincte, iar mamele pentru prima dată nu trebuie să se teamă că nu le vor putea recunoaște.

Este important! Dacă copilul nu se simte în timpul celei de-a 22-a săptămâni de sarcină, ar trebui să consultați un medic.

Când începe perioada de fire corporale tangibile?

Începând cu a 24-a săptămână, copilul comunică continuu cu mama în singurul mod disponibil - mișcarea. O femeie însărcinată învață să înțeleagă copilul înainte de naștere. Prin intermediul "comportamentului", orezul poate fi judecat foarte mult.

Micul om raportează bucurie, anxietate, bunăstare, disconfort, chiar și temperamentul său. Și va putea să "salute" tatălui și rudelor sale, care îl așteaptă cu nerăbdare. La 6 luni, mișcarea se simte pe suprafața burții.

Miscarea fetusului este indescriptibil de placuta, mai ales in timpul primei sarcini si chiar si cea mai simpla si cea mai sigura metoda de autodiagnosticare. Prin reducerea sau creșterea activității copilului, mama trebuie să-și judece starea și să-l informeze pe doctor în timp.

Este important! Lipsa circulației timp de 12 ore este inacceptabilă. Rata de activitate pentru un făt de șase luni este de 10-15 mișcări pe oră, cu pauze de 3-4 ore când copilul doarme.

Activitatea excesivă poate indica disconfort. Copilul cere astfel mamei să se așeze sau să se culce confortabil sau, dimpotrivă, să se plimbe. Când o femeie se află pe spate, fetusul stoarce venele mari și primește mai puțin oxigen. Ulterior, mama poate simți șocuri intense. Același efect poate fi observat dacă stați mult timp în poziția "picioare-pe-picior".

Este suficient să se rostogolească pe o parte sau să se așeze într-un mod mai adecvat, gravidă: pe marginea scaunului, împrăștiind ușor picioarele astfel încât burta să se scufunde confortabil. Când mama sta pe un computer sau pe drum pentru o lungă perioadă de timp, trebuie să vă odihniți și să faceți o gimnastică ușoară, mai des opriți-vă și ieșiți din mașină. În caz contrar, loviturile iritabile nu vor dura mult timp să aștepte.

De obicei, se calmează după ceva timp după ce factorul enervant a fost eliminat. Dar, dacă tamburul copilului este neobosit timp de mai multe ore sau zile, mișcarea aduce durere femeii însărcinate, acest lucru nu trebuie tolerat. Medicul va determina cu mai multă precizie cauza comportamentului agitat.

Fidget cât mai mobil posibil în perioada de 24-32 săptămâni. Mai mult, frecvența mișcărilor scade, dar puterea rămâne aceeași sau crește. 25 săptămâni de sarcină - o perioadă când corpul este complet format și acum rămâne să crească. Deci, casa de burtă se apropie și mai aproape. Când stomacul se scufundă și copilul este introdus în canalul de naștere, devine complet inconfortabil să se miște. Se pare doar pentru a întinde brațele sau picioarele.

Multe mame spun că, înainte de naștere, miezul se calmează complet și se pregătește să se nască. Dar sunt și mai temperamentali care reacționează violent la rigiditatea libertății de mișcare.

Este important! În etapele ulterioare, mișcarea unui copil poate provoca disconfort și chiar durere. Cel mai adesea în hipocondru. Nu este înfricoșător - doar unul minuscul foarte îndeaproape.

De ce mamele își simt copiii în momente diferite?

Mamele primaroase se hărțuiesc pur și simplu printr-o întrebare: când se simte tremurul tremurat? Există mai mulți factori care afectează sensibilitatea mamei:

 1. Greutate - mama va simti mai devreme loviturile unui copil mare;
 2. sensibilitate individuală;
 3. constituirea corpului mamei - mamele subțiri simt mișcarea înaintea celor care învață intensiv intens;
 4. probleme intestinale;
 5. volumul lichidului amniotic.

Permiteți senzațiile femeilor însărcinate să fie departe de a fi lipsite de ambiguitate, dar toți copiii încep să se miște activ și într-un mod ordonat de la 16-18 săptămâni. Înainte de aceasta, toate mișcările sunt mai mult ca o contracție musculară haotică reflexă.

Este important! Mișcarea târzie nu este întotdeauna un semn de abatere. Adesea, acest lucru este rezultatul erorilor în calcularea duratei sarcinii. Cu un ciclu extins, diferența dintre termenii obstetrici și cei reali poate fi de 1-3 săptămâni. Dar pentru a fi în siguranță și încă o dată du-te la medicul nu doare.

Care este mișcarea diferită în timpul celei de-a doua sarcini?

A doua oară sau în timpul celei de-a treia sarcini, mama simte copilul cu 1-3 săptămâni înainte, ceea ce este singura diferență. În primul rând, este legată de experiență. O femeie cu îndemânare nu va mai confunda lungi așteptări cu nimic altceva.

În al doilea rând, o astfel de sensibilitate este, de asemenea, legată de uter, care nu a revenit pe deplin la starea inițială după nașterea copilului mai mare. Mușchii abdominali devin mai slabi, astfel încât stomacul este vizibil mult mai devreme.

Dacă mișcarea se simte numai în abdomenul inferior

Prin localizarea preselor, mama poate determina localizarea copilului în burtă. Dacă mișcarea este observată deasupra buricului, copilul se află în poziția corectă în jos. Dar mișcarea abdomenului inferior vorbește în favoarea prezentării pelvine, adică a picioarelor sau a feselor.

Dar nu-ți face griji. Până la 32 de săptămâni există o mare probabilitate ca copilul să se întoarcă pe cont propriu. În practica medicală, există cazuri în care copiii au luat poziția corectă cu câteva zile înainte de naștere. De asemenea, medicul poate ajuta copilul să se rotească. Dar chiar dacă el este încăpățânat și nu vrea să aștepte nașterea capului în jos, atunci cu medicina modernă rezultatul nașterii va fi pozitiv în orice caz.

Mai dificilă este situația cu prezentarea transversală. Copilul se află într-o poziție culcată, adică picioarele și capul sunt pe laterale, iar umărul este întors la canalul de naștere. Într-o astfel de situație, nașterea naturală este exclusă. Copilul se naște prin operație cezariană. Cu toate acestea, nu este nevoie să vă faceți griji: prezentarea transversală este un fenomen foarte rar.

Tonul inferior al mușchilor uterului și abdomenului conduce, de asemenea, la deplasarea în abdomenul inferior. Uneori este însoțită de disconfort în zona picioarelor. Cel mai frecvent observate la mame în timpul celei de-a doua sarcini și mai mult.

Fibroamele sau fibromul uterin își fac propriile ajustări ale sarcinii, deoarece interferează cu copilul în burta apropiată. Și dacă capul nu are suficient spațiu lângă tumoare, atunci vor exista picioare.

Apa permite copilului să se răstoarne în mod constant și este dificil pentru medici să prezică exact cum se va naște copilul. Dar mama prin mișcare va înțelege în ce poziție se află copilul.

O cantitate insuficientă de lichid amniotic, dimpotrivă, împiedică mișcarea și este posibil ca bebelușul să nu aibă timp să adopte poziția corectă.

Cum să înțelegi copilul?

Există mai multe metode de calcul al numărului de mișcări ale copilului, care se bazează pe principiul "numărătoarea la zece". Numai termenul și subiectul cercetării diferă. Cele mai renumite sunt:

 1. md Pearson;
 2. Cardiff;
 3. Testul Sadowski;
 4. Test britanic.

De cele mai multe ori se folosesc primele trei metode. Tehnica lui D. Pearson se bazează pe menținerea unui calendar special al mișcărilor începând cu a 28-a săptămână. Mama ascultă părul de la 9:00 la 21:00. Calendarul înregistrează timpul celei de-a zecea agitare.

 1. fixăm timpul primei mișcări;
 2. mișcări de orice natură, altele decât sughițurile, sunt considerate: șocuri, role, lovituri;
 1. Se introduce ora de amestecare a 10-a.

Rezultatele arată:

 • un interval de douăzeci de minute între prima și a 10-a agitație indică dezvoltarea corectă a miezurilor;
 • o durată de studiu de 30-40 de minute este de asemenea permisă, poate că bebelușul sa odihnit sau are un caracter calm;
 • când o oră sau mai multe trec de la începutul numărării până la cea de-a 10-a se amestecă, mamele nu ar trebui să ezite să meargă la doctor.

Pentru metoda Cardiff, puteți utiliza același tabel. În acest caz, punctul cheie este viteza de mișcare în același interval de timp 9: 00-21: 00. Cu alte cuvinte, dacă într-o perioadă de 12 ore miezul a reamintit de cel puțin 10 ori, ceea ce înseamnă că totul este bine. Atunci când o mamă nu contează numărul necesar de șocuri, înseamnă că bebelușul se simte rău.

Metoda Sadowski monitorizează reacția copilului la mesele sale. Gestul ar trebui să asculte amestecarea într-o oră după masă. Dacă reușiți să numărați 4 sau mai multe, atunci totul este bine.

Cu o reacție slabă, trebuie să repetați studiul după următoarea masă.

Este important! Devirarea de 1,5 ori față de normă într-o direcție sau alta indică problemele de sănătate ale copilului.

Mișcarea puternică a bebelușului indică adesea hipoxia. Într-o stare de neglijență, activitatea excesivă dă loc unor mișcări inexpresive flascabile.

Pentru diagnosticarea în timp util se efectuează ultrasunete și CTG (cardiotocografie). CTG vă permite să evaluați bătăile inimii copilului și să faceți diagnosticul corect. Studiul durează aproximativ 30 de minute, timp în care mama observă toate mișcările copilului folosind un senzor special. În timp ce conduceți, frecvența ar trebui să crească cu 15-20 de batai.

Este important! Bătaia inimii copilului nu trebuie să fie monotonă. Ritmul cardiac variază de la 120 la 160 bătăi pe minut.

Pe hipoxie arata:

 • 60-90 batai pe minut;
 • bătăile inimii bruște;
 • lipsa de răspuns la mișcare.

Abaterile minore de la norme sunt corectate prin terapie specială menită să îmbunătățească fluxul sanguin în placentă. Hipoxia severă este o indicație pentru o operație cezariană imediată, dacă limitele de timp permit acest lucru. Mami poate fi, de asemenea, prescris dopplerometrie. CTG se recomandă să aibă loc o dată pe săptămână, începând cu a 28-a săptămână de sarcină.

Pot să mă mișc sau să-l calmez pe copil?

Mamele spun că miezul mai des se "mișcă" atunci când mama încearcă să se culce sau să doarmă. De asemenea, bebelușul răspunde după un prânz delicios. Medicii spun că copilul are mai multă energie pentru a se mișca.

Bebelușii din burtă ca o ușoară bâzâit în timp ce fac cumpărături sau fac treburi de uz casnic. În acest moment, adesea dorm. După naștere, acest obicei persistă mult timp. Mulți trebuie să fie lăcuit pentru o lungă perioadă de timp, purtați pe mâini, leagăn într-un scaun cu rotile. Iar când mama încearcă să se întindă, copilul se pare că este plictisit și neinteresant.

Pentru a ridica bebelușul, puteți mânca ceva gustos și puteți să vă odihniți. Sau invers, faceți gimnastică ușoară, faceți o plimbare, ascultați muzică și apoi relaxați-vă. Copilul va plăti cu siguranță mama cu o lovitură prietenoasă. În plus, în repaus, mama devine mai sensibilă.

De asemenea, este important să comunicați tatălui cu un mic miracol. Tactul și vocea părintelui calmează atât copilul, cât și mama, după ce sufereau stres sau emoție. În schimb, bebelușul va dori să-i mulțumească tatălui pentru că a vorbit și mângâia burtica lui.

În concluzie

Panicul nu este cel mai bun consilier în orice situație, în special atunci când poartă un copil iubit. În ce moment al sarcinii o femeie este, decizia corectă și conștientizarea corectă în toate problemele va permite să scapi de cele mai multe probleme.

Miscarea fetala in timpul sarcinii: cand incepe, ce senzatii in stomac, de ce ar trebui sa fie controlate

Durata sarcinii este de 40 de săptămâni. Din primele săptămâni de concepție, mama viitoare este îngrijorată de modul în care copilul simte și dacă bate inima lui. Simțiți că primul contact fizic cu fătul nu poate fi mai scurt de 18 săptămâni de gestație. Primele șocuri făcute de copil, invizibile pentru gravide. Ele sunt prea delicate și imposibil de simțit. Unele femei afirmă că au auzit copilul în 12-13 săptămâni, dar, cel mai probabil, aceste senzații sunt asociate cu terapia intensificată a capcanelor intestinale.

Primele mișcări sunt marcate de mijlocul perioadei de gestație (dacă sarcina este prima).

Mama potențială simte prezența copilului, vorbind cu el. Fructele, la rândul lor, răspund la atingere și voce din exterior.

Datorită faptului că creșterea și greutatea fatului crește, în cavitatea uterină devine mai puțin spațiu. Apare tonul muscular, femeia gravidă simte activitatea fizică a copilului.

Impulsurile din uter sunt o garanție că copilul este în viață.

Prin natura împingerii, puteți determina bunăstarea copilului și în timp util pentru a identifica o posibilă patologie a dezvoltării.

Cât timp copilul începe să se miște?

Primele mișcări se fac în procesul de embriogeneză. Aceasta este o medie de 5-6 săptămâni de la momentul concepției. Până la sfârșitul primului trimestru, creșterea embrionului este încă mică pentru a-și simți mișcarea.

Pe monitorul cu ultrasunete, medicul înregistrează activitatea, îl arată mamei în așteptare, dar este imposibil să le simțiți.

Perturbări semnificative apar la 19-20 săptămâni de gestație. Este posibil mai devreme, mai ales pentru acele femei care au avut experiența de a purta și a naște un copil.

Mamele experimentate au tremor la 16-17 săptămâni, uneori mai devreme.

În primiparas, aceasta împinge din săptămâna 17, dar este extrem de dificil de observat și de a determina că acestea sunt "mesajele" copilului.

Când fătul este mai puternic și mișcările sale devin mai conștiente, atunci mamele primipare vor aprecia frumusețea mișcărilor copilului.

Lipsa de tolchkoobraznyh senzații după 21 săptămâni de sarcină - un semn nefavorabil, astfel încât medicii, începând cu al doilea trimestru, sunt interesați de activitatea posibilă a fătului.

Primele senzații

Senzațiile despre dezvoltarea unei noi vieți în uter sunt diferite. Primele tremururi sunt comparate cu aplatizarea aripilor unui fluture sau a unui trecut de înot în pește, care atinge ușor burta și se ascunde din nou.

Cineva remarcă senzațiile de senzație și uneori le asociază cu indigestie în stomac.

Viitoarea mamă poate "auzi" nu numai cum îi bate copilul, ci și cum sughițe, în acest caz bârlogul este doar unul dintre aceste semne.

Femeile însărcinate experimentate cunosc senzațiile, însă, potrivit recenziilor lor, "ele sunt întotdeauna diferite și încep de la momentul cel mai neașteptat".

O mamă mi-a spus că atunci când aștepta prima reaprovizionare în familie, atunci undeva în săptămâna a 18-a au apărut spasme musculare în stomacul ei, care, în poziția predispusă, puteau fi observate, dar nici măcar nu credea că acest copil a început să vorbească cu ea. Numai atunci când "spasmele" au devenit obișnuite, mama a ghicit despre activitatea copilului.

Primele percepții sunt palpabile, dar până acum este imposibil să le vedem. De îndată ce copilul crește mai mult, "felicitările" sale vor deveni vizibile pentru cei din jurul lui.

Rata de mișcare la momente diferite

La momente diferite de gestație, copilul se mișcă în moduri diferite. Din momentul primei împingeri la următoarea, poate dura 1 sau chiar 2 zile.

Când spațiul în uter permite, fătul face aproximativ 250 de mișcări, dar mama nu le va simți pe toate.

Începând cu a 20-a săptămână de gestație pe zi, nu pot fi observate mai mult de 10 accidente vasculare cerebrale. Până la a 28-a săptămână, numărul lor depășește 500, iar loviturile de suprafață devin mai multe: în fiecare oră, 6-8 șocuri.

În mijlocul celui de-al doilea trimestru, fătul produce somn și veghe.

De cele mai multe ori, el este într-un vis, iar mișcările devin rare, dar repetate cu periodicitate.

Cum variază intensitatea mobilității la momente diferite

De la 20 la 32 săptămâni, activitatea fetală crește treptat. Vârful apare la 32-33 săptămâni de gestație. Apoi, copilul se mișcă mai puțin, dar mai intens.

Motivele acestui fenomen sunt următoarele:

 • în primul rând, copilul devine mai mare;
 • în al doilea rând, există forță și tonus muscular;
 • în al treilea rând, încă mai există încă loc în uter, pentru a vă putea întoarce sau întinde.

Intensitatea mișcărilor poate fi exprimată în schemă:

 • 20-22 de săptămâni: 3-5 pe oră;
 • 22-24: 5 la 7 pe oră;
 • 24-26: până la 10, dar nu mai puțin de 6 pe oră;
 • de la 26 la 30: de la 10 la 14 pe oră;
 • 30 la 36: 8-14 pe oră;
 • de la 36 la sfârșitul sarcinii: de la 6 la 12 pe oră.

În medie, copilul trebuie să se miște de 10 ori pe oră.

Datele sunt prezumtive, deoarece într-o oră vor fi împinse activ, iar în altul - să doarmă, ceea ce înseamnă că mișcările vor fi singure sau complet absente.

Într-o anumită măsură, intensitatea mișcărilor depinde de ritmul vieții mamei.

Cum se manifestă și se simte mișcările fetale

Senzațiile și natura împingerilor depind de mulți factori:

 1. Prezentarea fătului. În cazul în care capul copilului este în jos, atunci intensitatea și mișcările ciudate cad pe abdomenul superior. Uneori localizate în hipocondrul drept. Prin prezentare necorespunzătoare, activitatea este exprimată în bătăile interne ale segmentului inferior al abdomenului rotunjit.
 2. Pragul de durere al femeilor însărcinate. Excesul este însoțit de senzații dureroase în timpul mișcărilor.
 3. Natura viitorului copil. Activitatea excesivă sau invers, letargia poate fi un semn al patologiei și poate fi o caracteristică a caracterului.
 4. Termenul de gestație. Cu vârsta gestațională în creștere, există o îmbunătățire a activității creierului și a rezistenței fiziologice. Fătul poate reacționa la zgomote puternice din exterior, vocea mamei sau a rudelor care o înconjoară.

Impacturile apar în diverse locuri: partea din față a abdominalelor, spate, coaste, zona de zona abdominală.

Cu cât copilul este mai activ, cu atât mai "salutări". Cu toate acestea, trebuie să fie capabil să distingă caracterul fiziologic al unui personaj de un posibil proces patologic.

Natura mișcărilor

Tulburări de tremurături sunt observate în stadiile incipiente de gestație. Prezenta lor la o dată ulterioară și mai ales în ultimele săptămâni poate indica slăbiciune musculară a fătului, anomalii de dezvoltare sau sindrom de întârziere a creșterii intrauterine.

Senzațiile dureroase sunt însoțite de alte simptome clinice și sunt asociate cu boala principală a femeii gravide, de exemplu, insuficiența renală sau varicele.

Cancerul dureros în cantități moderate este un semn al normei, dar numai dacă vârsta gestațională este de 35 de săptămâni.

Motivul pentru aceasta este o mulțime de greutate sau care transportă mai multe fructe, în același timp.

Cadourile de durere neplăcute pot fi rezultatul poziției incomode a copilului sau a mamei sau au motive mai grave. Durerile dureroase pot fi confundate cu contracțiile.

Perturbările prea active au un semn de dezvoltare a lipsei de oxigen (hipoxie). Lipsa de oxigen stimulează sistemul nervos al fătului, iar el, la rândul său, începe să "agitate", dând durere mamei în așteptare.

Confirmați sau respingeți hipoxia utilizând CTG sau ultrasunete.

Lipsa oxigenului este în detrimentul copilului și poate duce la deficiențe severe în dezvoltarea copilului.

De ce să continuați să numărați perturbațiile

Pentru a determina valoarea normală a perturbărilor, a fost elaborat un test special, în cadrul căruia se numără șocurile.

Tehnica este după cum urmează:

 • numărarea mișcărilor începe de la cea de-a 28-a săptămână de gestație;
 • mama insarcinata ar trebui sa refuze sa faca orice munca pentru aceasta perioada;
 • numărarea începe de la ora 9 dimineața și se termină la ora 21;
 • orice mișcări (mici, ușoare, grele etc.) sunt luate în considerare;
 • o valoare normală este de 10 sau mai multe perturbații;
 • pentru a nu răsplăti în calcule, este necesar să păstrați o carte sau o evidență contabilă.

Testul de tremurături este necesar pentru a evalua starea fătului.

Dacă fătul se deplasează mai puțin de 10 ori, acesta este un motiv serios de a consulta un medic.

Lipsa șocurilor timp de 12 ore prezintă un prognostic nefavorabil.

Ce trebuie să faceți în cazul în care copilul nu se mișcă mult timp

Copilul nu trebuie să fie întotdeauna în stare activă. În mod normal, în timpul uterului, timpul nu depășește 3-4 ore pe zi. Aceasta înseamnă că bebelușul este mai probabil să doarmă, ocazional întrerupt pentru a comunica cu mama.

Există mai multe metode pentru a forța copilul să se trezească:

 • mănâncă ciocolată, bomboane sau băuturi dulci;
 • bea ceai fierbinte;
 • mișcarea și atingerea pe stomac;
 • activați muzica puternică sau lumina strălucitoare directă pe burtă.

Metodele sunt dubioase, dar uneori eficiente.

Dacă copilul nu intră în contact cu mai mult de 12 ore și metodele de mai sus nu vă ajută, puteți face un pas nebun - ascultați bătăile inimii utilizând un stetoscop.

În perioada de 30 de săptămâni, auziți bătăile inimii, dar este imposibil să le evaluați calitatea.

Acțiunea cea mai potrivită ar fi să solicite ajutor medical.

Puteți, de asemenea, să vă apelați la ginecologul obstetrician și să îl informați despre această problemă.

Dacă fătul nu se mișcă de mult timp, este foarte probabil că are probleme grave de sănătate.

Când începe mișcările fetale

Mișcarea fătului este unul dintre momentele cele mai interesante din întreaga sarcină. Ce trebuie să știți despre asta?

Acest moment uimitor vine în timpul sarcinii fiecărei femei. La început poate fi ușor confundată cu motilitatea intestinală sau tensiunea musculară a pereților abdominali, dar cu timpul mișcările devin tot mai pronunțate și mai distincte.

Importanța constă în faptul că severitatea și activitatea perturbațiilor sunt criterii de diagnostic pentru sănătatea copilului nenăscut. În secolul trecut, s-au creat teste diagnostice care, utilizând motilitatea fetală, permit detectarea hipoxiei și a insuficienței placentare.

Dar cum să interpretați corect aceste rezultate? Ce factori afectează abilitățile motorii copilului în uter?

Primele mișcări fetale

Sistemul nervos al embrionului începe să se formeze în a 6-a săptămână de sarcină. Deja în săptămâna 7-8 se înregistrează mișcări involuntare, dar în această perioadă embrionul este încă prea mic (lungimea sa este de numai 15-22 mm), de aceea femeia nu simte aceste mișcări. În săptămâna 10-11, centrele de reglare motorie se formează în creier. Apoi apar primele contracții musculare arbitrare.

După terminarea dezvoltării placentei în primul trimestru, fătul se află în "înot liber" în lichidul amniotic, care îl protejează de factorii infecțioși, termici și mecanici. Se poate împinge în mod independent de pe pereții uterului, dar din cauza dimensiunii și forței mici, femeia gravidă nu simte aceste șocuri.

Punctul de cotitură vine în săptămâna 16-22. Copilul nenăscut atinge dimensiunea de 18-22 cm, iar greutatea lui crește brusc la 150-300 g. El începe să reacționeze la stimuli externi (sunet, mecanic).

Ceea ce afectează perioada de senzație a primei mișcări

Pentru prima dată, sentimentul mișcărilor fetale este semnalat la femeile însărcinate la momente diferite. De ce se întâmplă acest lucru? Acest lucru este influențat de o serie de factori:

 1. Caracteristicile constituției corpului. La femeile cu plenitudine sau excesul de greutate, acest lucru se întâmplă mai des în săptămâna 21-22. Deșeurile de grăsimi din cavitatea abdominală acționează ca mișcări ale amortizorului de șoc al copilului. Subțire femeile însărcinate sărbătoresc mișcarea deja în săptămâna 18-19.
 2. La prima sarcină, femeile simt perturbații, de obicei mai târziu decât la cele ulterioare. Acest lucru se datorează faptului că, după naștere, tonul peretelui abdominal anterior scade și senzațiile mișcărilor fetale sunt deja familiare femeii. Prin urmare, în timpul celei de-a doua sarcini, le marchează cu aproximativ două săptămâni înainte.
 3. Numărul de fructe. Cu sarcini multiple, mamele își pot simți mișcările de la săptămâna a 16-a (sau chiar mai devreme).
 4. În așteptarea mamei. Dacă o femeie însărcinată așteaptă în mod intenționat mișcările copilului și se ascultă în mod constant, atunci le observă oarecum mai devreme.

Cum se simte mișcarea?

Activitatea motrică a fătului este captată de mecanoreceptori, care se află pe pereții cavității abdominale și pe organele interne. Prin urmare, la început, simptomele ei sunt nespecifice. Femeile descriu adesea agitarea ca un sentiment de "flutter fluture" sau "înotul de pește" în stomac. De asemenea, mișcările copilului sunt confundate cu activitatea motrică a intestinelor.

În cea de-a 22-a săptămână, agitarea devine mai tangibilă. Se simte ca presiune sau "lovituri" în diferite părți ale abdomenului, intensitatea cărora crește în timp. În al doilea trimestru, copilul este liber să-și schimbe locația în uter. La rotire, puteți vedea o modificare a configurației externe a abdomenului. Uneori o amprentă este vizibilă.

În cel de-al treilea trimestru de sarcină, fătul crește până la 40-50 cm în lungime și ocupă o poziție mai stabilă. Tremurul lui poate fi dureros, deoarece el atinge adesea vezica, ficatul sau stomacul cu membrele.

Factorii de activitate a motorului

Fătul, în timpul uterului, este capabil să răspundă la diverse stimuli externi și interni. Activitatea sa motorie depinde de următorii factori:

 1. Timpul zilei Multe femei gravide observă că bebelușul lor este cel mai activ în timpul seara sau în timpul nopții.
 2. Comunicarea cu alimentele. Adesea, activitatea de motor crește după masa de prânz la mamă sau, invers, când îi este foame.
 3. Vocile oamenilor familiari. Experimentele au confirmat că fatul din cel de-al doilea trimestru poate recunoaște vocile pe care le aud de multe ori. Pot să-l calmeze sau, invers, să-l acționeze.
 4. Diverse zgomote. Sunetele dure stimulează mișcarea.
 5. Starea psiho-emoțională a mamei. În timpul stresului, emoției, sentimentului de frică sau depresiei mamei, copilul poate prezenta hipo-sau hiperdynamia.
 6. Starea inadecvată a mamei și activitatea fizică. Cel mai adesea, un copil se mută când se odihnește sau când se simte inconfortabil.

Normă de agitare

Activitatea copilului în uter crește treptat. În cea de-a 20-a săptămână, în medie, face 160-180 de mișcări, iar numărul maxim este observat în săptămâna 28-30, 500-600. În al treilea trimestru, numărul lor scade ușor datorită cantității mici de spațiu liber. Firește, mama simte numai tremurul cel mai puternic al fătului.

La ce oră este de dorit să începeți să monitorizați frecvența mișcărilor copilului? Experții recomandă să facă acest lucru începând cu a 28-a săptămână. O femeie primește formulare speciale cu mese în care scrie observațiile ei. Personalul medical trebuie să explice femeii însărcinate cum să o facă corect, în ce situații nu trebuie să vă panică și când trebuie să vedeți un doctor.

Cât timp ar trebui să vă faceți griji dacă nu există mișcare? Aproape toți pacienții simt mișcarea fătului până la sfârșitul celei de-a 22-a săptămâni. Dar dacă acest lucru nu se întâmplă, este mai bine să vă contactați ginecologul.

Wiggle și cardiotocografie

Cardiotocografia este o metodă non-invazivă cu ultrasunete pentru diagnosticarea frecvenței cardiace fetale. Rata acestui indicator este de 120-160 batai pe minut. Se efectuează conform planului în al doilea și al treilea trimestru de sarcină după ce a fost examinat de un ginecolog.

O valoare importantă de diagnostic este reflexul motor-cardiac, care apare la făt de la săptămâna a 28-a. În timpul cardiotocografiei convenționale, se efectuează o monitorizare simultană a activității motorii. Pregnantului i se administrează o telecomandă cu un buton pe care îl apasă când copilul se mișcă. În aceste momente, frecvența cardiacă la ultrasunete pentru mai mult de 10 secunde crește cu 15-30 bătăi pe minut.

Dacă copilul a rămas calm tot timpul examinării, atunci femeia gravidă este rugată să meargă puțin în jurul camerei.

Lipsa unui reflex cardiac indică dezvoltarea insuficienței placentare, care este însoțită de o afectare a alimentării cu sânge a fătului.

Masă de amestecare

În practica ginecologică, se utilizează o masă de mișcare, în care femeia însărcinată își scrie observațiile despre activitatea motrică a fătului. Există mai multe soiuri:

 1. Tabelul Pearson ("Count to ten") este folosit cel mai des. Observarea se efectuează între orele 9:00 și 21:00 În acest caz, este necesar să se înregistreze timpul de amestecare a 10-a într-o masă specială (de exemplu, 12:30).
 2. Metoda Cardiff. Femeia însăși alege timpul de observare (dar și 12 ore) și înregistrează când a apărut cea de-a 10-a mișcare, timpul fiind înregistrat pe un formular special.
 3. Tehnica Sadowski. Gamă după cină se află pe partea stângă (acești factori contribuie la creșterea activității motorii). În patru ore, ea ar trebui să simtă mai mult de 10 jolte separate.

Când se utilizează metodele de la Pearson sau Cardiff, o femeie însărcinată se poate angaja în activități zilnice, dar fără exerciții fizice excesive.

Simptome alarmante

Există o serie de situații în care o femeie însărcinată trebuie să solicite imediat asistență medicală:

 • nici o mișcare a copilului pentru mai mult de șase ore;
 • împinge un fruct brusc puternic slăbit și a început să apară mult mai rar;
 • împotriva hipodinamiei, a apărut o durere ascuțită în abdomen, au apărut sângerări sau purulent din tractul genital;
 • apa a plecat prematur sau au început contracțiile.

Dacă în timpul cardiotocografiei se constată o scădere a activității motorii fetale, reflexul motor-cardiac este absent, femeia însărcinată este recomandată a fi internată la departamentul de patologie în care se efectuează studii suplimentare (teste de sânge, Sonografia Doppler, amniocenteză și altele). Deoarece obiectivul este de a păstra viața mamei și a copilului, este discutată posibilitatea nașterii premature (folosind o secțiune cezariană).

Când nu există motive de îngrijorare

Uneori fătul poate lua o gură de apă amniotică, care provoacă contracțiile ritmice ale diafragmei (sughiț) pe care le simte mama. Aceasta este o condiție absolut sigură.

Nu vă panicați dacă există o lipsă de mișcări active timp de mai multe ore. Copilul poate dormi în acest moment. Ritmul său zilnic nu coincide deseori cu părintele.

Dacă este prea activ în timpul nopții și împiedică o femeie să se odihnească, atunci este mai bine să se adapteze la ritmul copilului. Câteva ore de somn vă vor permite să vă recuperați complet.

În timpul primei sarcini, este adesea observată mișcarea activă a fătului, ceea ce aduce femeilor însărcinate un disconfort sau o durere considerabilă. Nu există nici un risc de rănire sau disfuncție a sistemului digestiv sau urinar. Acesta nu este un precursor al muncii prematură. Femeile însărcinate sunt sfătuite să aleagă o poziție confortabilă (pe partea laterală), să utilizeze îmbrăcăminte, perne și saltele ortopedice.

Mișcările copilului în timpul primei sarcini: când încep și cum arată

Pentru fiecare femeie, sarcina este cea mai importantă etapă de viață, mai ales dacă acest lucru se întâmplă pentru prima dată. În timpul primei sarcini, viitoarea mamă urmărește foarte scrupulos modul în care se dezvoltă copilul nenăscut, monitorizează toate schimbările care apar cu ea în acest stadiu al vieții. De aceea, pentru o femeie însărcinată este foarte important să simțiți mișcările copilului.

Când încep primele mișcări ale copilului în timpul primei sarcini?

Mișcările în timpul primei sarcini sunt un fel de stabilire a contactului emoțional între mamă și copil. Cel care poartă o nouă viață la inimă așteaptă cu agitație acest eveniment important. Când primele mișcări apar în timpul sarcinii, înseamnă că, cu un mic om mic, care nu este încă format, totul este în ordine, că el crește și se dezvoltă și, astfel, se simte.

De asemenea, este important ca ginecologul de la recepție să simtă mișcările friabilelor, deoarece, cu ajutorul unui dispozitiv special, trebuie să analizeze frecvența, regularitatea, intensitatea și să facă concluzii cu privire la dezvoltarea și starea de sănătate a fătului în funcție de aceste trăsături.

Fiecare femeie care se așteaptă la un copil este interesată de întrebarea "când primele mișcări încep în timpul primei sarcini". Este cunoscut faptul că embrionul începe să facă primele mișcări la 7-8 săptămâni, când dimensiunea lui este de aproximativ 2 cm. În această perioadă este încă foarte mică, prin urmare plutește liber în vezica fetală și nu atinge pereții. În săptămâna 12, când mâinile și picioarele se formează în făt, începe să facă prima tentativă de împingere, devine mai activă, se ridică, dar este imposibil să simți mișcările sale în această perioadă. În următoarele săptămâni, fătul crește rapid și se dezvoltă, în spațiul vezicii fetale există un spațiu mai mic și mai mic. În plus, copilul devine din ce în ce mai puternic, mișcările sale devin din ce în ce mai puternice, mai încrezătoare și mai active. Foarte curând, mama tânără va simți o viață diferită în sine. Când primele mișcări ale fătului sunt resimțite în timpul sarcinii, femeia conștientizează faptul că un copil se dezvoltă în ea, din acel moment pe modificările obișnuite ale stilului său de viață, și încearcă cu fericire un rol nou - rolul mamei.

Perioada în care primele mișcări ale fătului sunt resimțite în timpul primei sarcini

De obicei, pentru cei care vor da naștere pentru prima dată, șocurile tangibile apar în săptămâna 18 - 20 de sarcină. Merită menționat faptul că timpul în care femeia începe să simtă șocurile poate varia, deoarece sarcina are loc diferit pentru toată lumea. Obstetricienii identifică mai mulți factori care afectează calendarul:

 • Poziția fetală;
 • Trăsături individuale ale organismului viitoarei mame;
 • Starea emoțională;
 • Modul de viață și activitatea fizică a unei femei însărcinate (se consideră că cu cât mai repede o femeie se mișcă în această perioadă, cu atât mai târziu începe să simtă jolte);
 • Ce este despre sarcină (de obicei, primele mișcări ale fătului în timpul primei sarcini sunt foarte greu de înțeles, uneori o femeie le ia pentru motilitatea intestinală);
 • Caracteristicile atașamentului placentei.

A doua oară cei care se pregătesc să devină mama încep să simtă mișcările fătului de la 15 la 17 săptămâni.

Există opinia că, simțindu-se prima mișcare a fătului în timpul primei sarcini, este destul de simplu să se calculeze de acum înainte durata nașterii preconizate. La numărul când s-au resimțit șocurile, ar trebui să se adauge 20 de săptămâni, ca rezultat, se va obține data nașterii. Cu toate acestea, data exactă este stabilită numai de ginecologi cu experiență care au o femeie însărcinată.

Cum să înțelegeți primele mișcări ale fătului în timpul primei sarcini?

Orice mama viitoare probabil se întreabă cum să recunoască mișcarea fetală în timpul primei sarcini, pentru că înainte de ea nu a experimentat așa ceva. Nu este ușor să descrie cu cuvinte șocurile unui copil, deoarece toate femeile însărcinate descriu această senzație în moduri diferite. Cineva compară mișcările zgomotelor cu o gurmă în stomac, cineva se confundă cu procesele care apar în intestine, unele mame asociază mișcarea cu pește stropind și chiar fluturarea fluturilor. Unele experiențe de gâdilire în abdomen în acest moment, altele sunt tremor activ, care la început nu provoacă durere sau disconfort. În special, puteți simți mișcarea copilului, în timp ce vă aflați în poziție de sus în jos. În această poziție, uitându-se la stomac, unii văd chiar stomacul, ca și cum ar fi mersul pe jos, mersul pe jos.

Dacă explicați în detaliu cum să înțelegeți primele mișcări în timpul primei sarcini, trebuie remarcat faptul că este posibil să recunoaștem șocurile din săptămâna a 20-a. Copilul nu se mișcă numai, ci se întoarce și în stomac, pentru o vreme se calmează și apoi continuă din nou. Miezul se poate observa câteva ore, nu trebuie să vă faceți griji, nu este nimic teribil în el, doar copilul este obosit și cel mai probabil se odihnește. Cu cât perioada este mai lungă, cu atât mai repede mișcările copilului în timpul primei sarcini devin din ce în ce mai intense. In curand, mama insarcinata va incepe sa identifice contururile - bebelusul la impins cu un pix sau cu un picior.

Unde sunt primele mișcări ale copilului în timpul sarcinii?

Cei care poartă copilul pentru prima dată, sunt interesați de locul în care se simt primele mișcări în timpul sarcinii, această întrebare este importantă deoarece, știind răspunsul, femeia va putea să înțeleagă dacă jolte sunt într-adevăr mișcările copilului sau este o consecință a motilității intestinale. De la 18 la 30 de săptămâni tremurul poate fi resimțit în diferite zone ale abdomenului, dar cel mai adesea în partea inferioară. Începând cu săptămâna 31, întrebările "cum să recunoști primele mișcări în timpul sarcinii" și "ce arată primele mișcări în timpul sarcinii" dispar de la sine, deoarece în acest moment un embrion destul de mare ocupă o anumită poziție și mișcările sale pot fi resimțite destul de clar. Dacă atașați o mână la stomac, este ușor să simțiți împingerea mânerelor sau a picioarelor. Cel mai adesea, din acest moment, mișcarea se va simți în acele locuri unde se află picioarele fătului. Asemenea șocuri pot afecta mama insarcinată.

Dacă, la început, mișcările fetale nu sunt regulate și numărul acestora este de aproximativ 10 pe oră, atunci cu 26-30 săptămâni ar trebui să fie cel puțin 20-30. Uneori copilul se comportă mai activ, poate că mâncarea gustoasă îl afectează, de exemplu, dulciuri consumate de mama.

Primele mișcări ale fătului în timpul primei sarcini provoacă un sentiment de bucurie și liniște pentru faptul că totul este în regulă cu copilul. Cu toate acestea, este la fel de important să se monitorizeze intensitatea șocurilor și frecvența acestora. Dacă în timpul zilei nu a existat nici o singură mișcare a fătului - trebuie să contactați imediat un ginecolog. O astfel de scufundare îndelungată poate indica hipoxie - lipsa de oxigen, care este plină de consecințe grave dacă nu luați măsuri în timp util. În unele cazuri, o femeie însărcinată poate simți că copilul este prea activ, ceea ce poate însemna și disconfortul pe care îl întâmpină.

Dacă intensitatea mișcării se abate de la normă sau în cazul în care timpul de mișcare fetal este întârziat în timpul primei sarcini, medicul prescrie un număr de studii către pacient: ultrasunete, cardiotocografie, dopplerometrie. În plus, specialistul trebuie să asculte ritmul cardiac al copilului.

În cazul în care studiile nu au confirmat apariția oricărei deviații de la normă, medicul recomandă mamei însărcinate o dietă specială și gimnastică pentru femeile însărcinate. De asemenea, trebuie să evitați situațiile stresante și să vă suprasolicitați. Se întâmplă astfel încât fătul imatur să nu aibă suficientă energie pentru a desfășura activitate motorică, el devine obosit repede. Puteți încerca să includeți dulciuri în dietă, deoarece carbohidrații rapizi îi vor da puterea copilului.

Dacă prima mișcare a fătului în timpul primei sarcini aproape că nu provoacă senzație și, adesea, rămâne neobservată, atunci mișcarea copilului viitor pentru 28-32 de săptămâni nu poate fi trecută cu vederea. În această perioadă se produce cea mai mică activitate a prăjiților, deoarece este încă destul de mică și se mișcă liber în uter. Mai târziu, activitatea sa scade odată cu creșterea copilului. El devine aglomerat și nu se mai poate mișca la fel de liber ca înainte.

Apăsând, puteți determina modul pentru copil. Dacă copilul se comportă activ în timpul zilei și se calmează noaptea, acest lucru indică faptul că regimul zilei este corect. În cazurile în care miezul nu-și dă odihnă mamei noaptea, și în timpul zilei, dimpotrivă, este calm, înseamnă că a confundat ziua cu noaptea. Pe de o parte, nu este nimic teribil în acest sens, dar pe de altă parte, o femeie însărcinată are un anumit disconfort și nu are suficient somn noaptea.

Activitatea motrică a fătului depinde de mulți factori:

 • Pozițiile mamei - cu o poziție incomodă pentru el, începe să fie activ;
 • Nutriția - mâncarea dulce ajută la întărirea mișcărilor;
 • Exercițiu - în repaus, mama începe să-și miște copilul;
 • Sunete ambientale - când sunetul puternic începe cel mai adesea să se miște, mai rar - se calmează;
 • Timpul zilei - seara și noaptea fătul este mai activ, săptămâna dimineața și după-amiaza.

Cum se recunoaște prima mișcare a fătului în timpul primei sarcini: sentimentele viitoarei mame

Când mișcările fetale încep în timpul primei sarcini, tânăra mamă este copleșită de sentimente, deoarece, în sfârșit, are ocazia să simtă copilul. În timp, șocurile devin mai intense - în această perioadă este important să vă ascultați sentimentele.

Prima mișcare a copilului în timpul primei sarcini este probabil cel mai important eveniment pentru o femeie care se pregătește să devină mamă. După simțirea mișcării fătului în sine, tânăra mamă va aștepta din ce în ce mai mult tremurul cu frică. Dacă copilul se comportă liniștit pentru o lungă perioadă de timp, acesta nu este un motiv pentru a intra într-o panică, poate că somnul temporar a fost rezultatul anumitor factori. Puteți încerca să-l răsuciți pe copil, să-l împingeți. Acest lucru se poate face în moduri diferite:

1. Mutați pe o parte și rămâneți în această poziție timp de 10 - 15 minute. De obicei, copilul, fiind într-o poziție incomodă pentru el, începe să arate în curând nemulțumirea, adică împingerea.

2. Stați pe spate și stați liniștit pentru o vreme. De regulă, după 5 minute, puteți prinde mișcarea fătului.

3. Întinzându-se pe spate, se recomandă să vorbești cu bebelușul, să-i citești un basm, să-i lovești burta. Acest lucru este necesar nu numai pentru ai face să împingă, ci și pentru a stabili un contact strâns între mamă și copil.

4. Faceți niște exerciții fizice sau de respirație, urcați / coborâți scările.

5. Luați un duș de contrast, acordând o atenție deosebită zonei abdominale.

Mișcările copilului în timpul primei sarcini sunt greu de simțit, mai ales într-un stadiu incipient, în orice caz, nu trebuie să fii nervos și îngrijorat, deoarece emoția va fi cu siguranță transmisă copilului. Mamele tinere ar trebui să țină seama de faptul că fătul se poate afla într-o stare de repaus timp de 3-4 ore la rând, ceea ce indică faptul că acesta dormește. Motivul pentru vizita la obstetrician va fi lent, mișcări abia vizibile pe parcursul zilei, precum și absența șocurilor timp de 12 ore. Pushurile prea violente ar trebui, de asemenea, să fie un motiv de îngrijorare, deoarece pot indica un copil disfuncțional.

Când simțiți durere când copilul se mișcă în timpul primei sarcini?

Adesea, în ultimele săptămâni de sarcină, mișcările fetale au rănit o femeie. Acest lucru este de înțeles, deoarece copilul a devenit destul de mare, puternic, a câștigat puterea și tremurul său a devenit mai puternic. În plus, locul în balonul amniotic este acum foarte mic, ceea ce înseamnă că fiecare mișcare a friabilelor este foarte vizibilă. Desigur, senzațiile primelor mișcări în timpul primei sarcini nu pot fi comparate cu cele pe care femeia le-a experimentat la sfârșitul termenului. Cel mai adesea, presiunea fătului asupra vezicii urinare este dureroasă, motiv pentru care se cere frecvent. În unele cazuri, femeia simte periodic o pulsație în abdomen. Dacă o astfel de pulsație este temporară, nu vă faceți griji, pulsateste sângele în cordonul ombilical.

Foarte des în timpul sarcinii, o femeie poate simți tremor de ritm, iar acest fenomen durează între 5 și 20 de minute. Această halucinație a copilului, care nu îi provoacă nici un disconfort, ci dimpotrivă, este considerată normă, indicând un sistem nervos central care se dezvoltă cu succes.

Ar trebui să vedeți un medic în cazul în care mișcarea copilului în timpul primei sarcini provoacă dureri în hipocondrul drept. Este necesară examinarea vezicii biliare a mamei. Este posibil ca bolile asociate cu acest organ să fie resimțite. Disconfort sub sân, când șocurile fătului pot provoca hernie diafragmatică. Dacă perioadele în care perturbările se resimt în timpul primei sarcini, cauzează durere sau disconfort sever, este necesară solicitarea de ajutor de la un obstetrician.

Este de remarcat că, în majoritatea cazurilor, există o perioadă de înjosire în ultima săptămână de sarcină. O perioadă minunată când simțiți că bebelușul se mișcă în timpul primei sarcini, se termină și întâlnirea mult așteptată a mamei cu copilul ei va avea loc foarte curând.

Miscarea fetala in timpul sarcinii

Orice femeie cu frisoane așteaptă primul bătaie de la copil în timpul sarcinii. Mișcările conștiente ale fătului ca răspuns la comportamentul și emoțiile mamei sunt prima limbă de comunicare între mamă și copil. Vom afla când contactul începe să se formeze și cum să-l setați corect. Să vorbim despre ratele de perturbări ale fătului și despre posibilele cauze ale abaterilor.

Când un copil începe să se miște

Copilul începe să-și desfășoare primele mișcări în stadiul de embriogeneză, timp de 8 săptămâni. Desigur, ei nu sunt încă conștienți de copil și nu se simt mama. După acest punct, activitatea motrică a fătului crește în fiecare zi, dar miezul este prea mic pentru a fi observat. De la mijlocul celui de-al doilea trimestru, de la 18 până la 20 de săptămâni, femeia simte deja în mod clar mișcările fetale greu de confundat cu alte procese din organism. Dacă fată determină cu precizie perioada în care a observat mișcarea copilului, atunci vor fi adăugate exact 20 de săptămâni în această perioadă - astfel va fi cunoscută data nașterii. La re-sarcină plus 22 de săptămâni. Desigur, abaterile pot fi în orice direcție. Momentul în care mama insarcinata va experimenta tremurul copilului depinde de urmatorii parametri:

 • vârsta gestațională;
 • ce zici de sarcină;
 • numărul de fetuși din uter;
 • corp de femeie;
 • timpul zilei;
 • mama lui;
 • sensibilitatea femeii;
 • natura, activitatea și sănătatea friabilelor.

Femeile primipare simt primele mișcări mai aproape de săptămâna a 20-a. În cea de-a doua și ultima sarcină, mișcările copilului pot fi observate deja de la săptămâna 16-18. Dacă două sau mai multe fetusi cresc în uter, șocurile se vor simți mai devreme și vor fi mai intense pe parcursul sarcinii. Fetele subțiri văd adesea mișcarea înainte de a fi bătător. Mișcările friabile sunt marcate în mod special în seara, înainte de a merge la culcare, iar în altele de dimineața după micul dejun.

Dacă mama însărcinată trebuie să muncească mult și mai mult, atunci nu mai este timp să te asculți. Prin urmare, o astfel de femeie poate recunoaște mai târziu semnalele copilului. Pragul de sensibilitate este, de asemenea, diferit pentru fiecare, ceea ce afectează perioada în care o femeie însărcinată aude copilul. Fără îndoială, fătul încă în uter se deosebește de trăsăturile individuale de caracter, de sistemul nervos și de reacțiile la stimuli. De exemplu, cineva reacționează violent la sunete externe puternice, iar celălalt - se calmează. Sănătatea generală a copilului afectează, de asemenea, nivelul activității sale.

Acest întreg complex de aspecte afectează durata sarcinii, când apare primul contact între făt și mamă.

Până la 22 de săptămâni, orice femeie ar trebui să simtă deja primele mișcări ale copilului.

Dacă nu sunt acolo, acesta este un motiv pentru a merge la un ginecolog și a diagnostica o scanare cu ultrasunete. După 23-24 de săptămâni, de regulă, șocurile sunt atât de puternice încât chiar și rudele le pot simți stând pe stomacuri. Sentimentul mișcărilor unui copil nenăscut în pântece este un sentiment de nedescris atât pentru mama cât și pentru cei apropiați de ea.

De ce trebuie să urmăriți mișcările fetale

Mișcarea este viața. Mișcarea fătului în timpul gestației este un semn al dezvoltării sale cu succes. Extrem de viguros, tremor dureroase sau, dimpotrivă, slabe, rare pot vorbi despre probleme intrauterine: hipoxia acută sau cronică a fătului, policilamnios, oligohidramnios etc. Mișcările copilului în uter vor permite concluzii cu privire la următoarele aspecte:

 • modul de viață al copilului;
 • starea emoțională a fătului;
 • nutriție maternă;
 • disconfort fetal.

Programul de somn și starea de veghe a copilului în uter poate corespunde mamei mele sau nu. Starea emoțională a fătului depinde în mod direct de starea de sănătate a mamei. Copiii reacționează diferit la stres, zgomote puternice. Unii încep să se miște violent, alții - îngheț. Un lucru este sigur, că copilul simte emoțiile mamei. Prin urmare, este atât de important pentru o femeie să fie mai puțin nervoasă, mai ales pentru lucruri mici. Fructele se pot mișca mai activ din cauza foamei. Mama ar trebui să fie o gustare, când se calmează. Copilul semnalează, de asemenea, orice neplăcere cu jolte ascuțite. De exemplu, dacă o mamă doarme culcată pe spate, uterul se apasă pe venă inferioară, ceea ce asigură un flux de oxigen către făt. Un copil aflat într-o astfel de situație protestează în mod activ, îndemnând o femeie să adopte o altă poziție.

Dacă este necesar, calculul mișcărilor bebelușului se efectuează după 28 de săptămâni. Când ginecologul are un motiv să evalueze mișcările fetale, există tehnici speciale în acest scop.

Tabel: metode pentru determinarea mișcării fetale

 1. Reduce efortul fizic.
 2. Luați în considerare perioada de somn al fătului de aproximativ 3-4 ore.
 1. Considerații de presiune de orice natură, cu excepția sughițelor.
 2. Citiți cu atenție în special după mese.
 1. O femeie trebuie să stea pe partea stângă.
 2. Dacă au apărut 10 mișcări într-o oră, numărătoarea este oprită.
 3. Este rău dacă sunt înregistrate mai puțin de 10 mișcări în 2 ore.

Un simptom formidabil este absența mișcărilor fetale pentru mai mult de 6 ore.

Trebuie remarcat faptul că metodele de determinare a mișcărilor fetale nu sunt 100% informative, ci doar sugerează prezența sau absența unei probleme. Diagnosticați cu mai multă precizie patologia folosind următoarele metode:

 • ascultarea ritmului cardiac cu un stetoscop obstetric;
 • cardiotocografie (CTG);
 • Doppler cu ultrasunete.
Procedura CTG se efectuează după 30 de săptămâni de sarcină și vă permite să evaluați bătăile inimii copilului, să faceți un diagnostic corect.

Ce senzații apar în timpul mișcării fetale și cum să-i recunoașteți singuri

În funcție de complexul motivelor de mai sus, care afectează senzația de perturbații, fiecare femeie determină mișcările copilului în felul său. Este puțin probabil să se facă o distincție clară între împingeri de 16-18 săptămâni. Cel mai probabil, se va asemăna cu peristaltismul intestinal.

În timp, câștigul de masă corporală al copilului va fi din ce în ce mai vizibil, chiar înainte de sindromul durerii. Observarea primelor mișcări ale fătului contribuie la creșterea unei iubiri mari și la dezvoltarea instinctului maternal. Începutul mișcărilor bebelușului este, de asemenea, un semn pentru stabilirea unui contact mai strâns cu copilul: vorbi despre sentimentele tale, cânte cântece, citesc basme etc. De altfel, nu numai mama, ci și viitorul tată ar trebui să îndeplinească toate aceste acțiuni.

Faptul dovedit științific este afirmația că trebuie să ridici un copil din uter. Orice emoție pozitivă, calm, creativitate etc. - toate acestea cu siguranță vor facilita cursul sarcinii și procesul de creștere a unui copil.

Fiecare femeie își transmite în mod diferit sentimentele de la mișcările copilului. Poate fi:

 • flutter fluturi;
 • stropi de pește;
 • gurgle;
 • mângâindu;
 • titillation.

Sau mai prozaic, cum ar fi bâzâitul, flatulența. Este foarte dificil, dar real, să recunoaștem mișcările fătului, mai ales femeia care o naște. Trebuie să învățați să ascultați corpul și, bineînțeles, să puteți sta într-o atmosferă relaxată pentru o vreme, pentru a vă concentra pe senzații.

După săptămâna 21-22, fătul este capabil să hiccuiască și să tuse. O femeie simte ca ritmul împinge de ceva timp. Hiccupul este un proces fiziologic normal, nu este un motiv de îngrijorare.

Rata mișcărilor săptămânale

În perioadele de veghe, bebelușul în uter continuă în mod constant diferite mișcări. Mută ​​mâinile și picioarele, preia cordonul ombilical, clipește, se întoarce, atinge pereții uterului și corpul. Se estimează că, pentru o perioadă de 20-22 săptămâni, un copil face până la 200 perturbații pe zi. Activitatea de vârf a bebelușului cade pe perioada de la a 26-a până la a 32-a săptămână, când numărul mișcărilor poate ajunge la 600 în 24 de ore. Din diverse motive, o femeie nu este capabilă să fixeze toate numerele acrobatice ale copilului ei.

După 32 de săptămâni (începutul celui de-al treilea trimestru), cantitatea de mișcare scade treptat, datorită mărimii mari a fătului și a spațiului limitat din uter. De obicei, în această perioadă, copilul ia durerea de cap dreapta, iar majoritatea mișcărilor sunt simțite în abdomenul superior, unde sunt localizate picioarele. În mod normal, mișcarea copilului ar trebui să fie ritmic și neted. Dacă o femeie a început să observe o schimbare bruscă a tipului și a numărului de perturbații, atunci acesta este motivul pentru a merge la un ginecolog. Poate că bebelușul este bine, tocmai sa hotărât să-și arate temperamentul.

Înainte de naștere există o ușoară scădere a activității copilului, datorită aglomerării și pregătirii pentru viitorul proces. Dar nu ar trebui să existe o dispariție absolută. O femeie trebuie să înregistreze tremurul zilnic până la debutul travaliului. Abaterile minore de la norme în orice direcție sunt considerate acceptabile.

Motive posibile pentru schimbarea mișcărilor copilului

Când într-un ritm obișnuit al mișcărilor copilului într-un uter se observă schimbări ascuțite, este necesar să se înțeleagă motivele acestui fenomen. Factorii care contribuie la schimbarea comportamentului fetal pot fi împărțiți în două grupuri:

 1. Fiziologice.
 2. Patologica.

Primul grup include cauze care nu sunt legate de boală. Aceasta poate fi postura incorectă a mamei, emoții negative, sunete tari, dure, o voce ciudată. Principalul lucru pentru o femeie este să înveți să înțelegi copilul ei. Pentru a înțelege ceea ce îi sperie sau, dimpotrivă, calmează și îi place. De regulă, copiii o iubesc atunci când mama lor își lovește burtica și îi vorbește cu blândețe. Copilul va răspunde întotdeauna cu șocuri moi, ca semn că aude și apreciază foarte mult atenția.

Cauzele patologice ale modificărilor în intensitatea perturbărilor includ:

 • amenințarea de naștere prematură;
 • modificări ale cantității de lichid amniotic (multe sau puține);
 • hipoxia acută, cronică a fătului.

Ca surse de mișcări dureroase ale copilului pot fi unele dintre patologiile mamei. De exemplu, cistita, hernia diafragmatică etc. Dacă a existat o secțiune cezariană în istorie, durerea în zona suturii în timpul mișcărilor copilului indică probleme cu o cicatrice pe uter. Cauzele patologice suspectate necesită o cercetare suplimentară și un tratament profesional adecvat.

Feedback asupra fătării în timpul sarcinii

De asemenea, copilul meu a început să se miște la începutul săptămânii a 17-a, dar foarte liniștit și modest, dar undeva în 19-20 de săptămâni era deja mai vizibil. Uneori mă simt și cu mâna pe care o împinge micul meu. Acum avem 21 de săptămâni.

Maria Makarova

https://deti.mail.ru/forum/v_ozhidanii_chuda/beremennost/shevelenie_ploda/

Și eu, după ce am citit aici despre perturbații, am așteptat "efectul de pește" sau "efectul fluturelui"... Ea... nifiga și niciodată... la început am fost delicat cercetat din interior, ca și cum ar fi studiat, dar acum nu a fost o urmă de delicatețe, acum cu siguranță îl împing cu piciorul

Namana

https://www.u-mama.ru/forum/waiting-baby/pregnancy-and-childbirth/296677/

Am simțit a mea în a 18-a săptămână. O astfel de gâdilire plăcută. Dar atunci nu eram încă sigură că a fost o mișcare (de la prima sarcină). Apoi, când a devenit mai activ, totul a devenit clar. Și acum înțeleg din ceea ce el împinge: îi place sau nu. Deși nu pot fi decât fanteziile și invențiile mele. Dar vreau să cred că deja o mamă poate înțelege dorințele și nevoile copilului ei.

Maria n

https://www.cosmo.ru/forumn/topic/76365-шевеления-плода/

Susțin pe deplin punctul de vedere pe care trebuie să-l ridicați din uter. În stadiul primelor mișcări, copilul a format deja sistemele de bază. El aude, reacționează la sunete, lumină, atingeri. După ce am luat trei, am fost convins că copilul, chiar și în uter, recunoaște ale căror mâini sunt pe stomac. Pe palma mamei, copiii reacționează cu jolte ciudate și pline de bucurie. Cred că sarcina mamei în această etapă este să se uite atent, să asculte copilul, să-și studieze personajul. În cazul în care furia - asigurați-vă că pentru a calma, accident vascular cerebral. Un copil ar trebui să știe că este necesar și iubit. Una dintre principalele metode de educație este un exemplu personal. Prin urmare, este foarte important modul de viață al mamei și al familiei ca întreg. Interesele, tradițiile, stilul de comunicare al soților, preferințele în alimentație, literatura, muzica, sport - toate acestea cu siguranță vor afecta dezvoltarea viitoare a copilului. În fiecare zi am vorbit cu copiii mei din pântece: am citit povești, m-am angajat în muncă creativă, am ascultat muzica folositoare. Tata sa alăturat și conversațiilor noastre din când în când.

Video: obstetrician-ginecolog despre mișcările fetale

Momentul în care o femeie începe să simtă mișcarea copilului, toate în mod individual. În ginecologie, perioada este indicată pentru nulipare - 20 săptămâni, pentru multiparos - 18 săptămâni. În funcție de mai mulți factori, aceste norme pot să se abată ușor în orice direcție, dar după 22 de săptămâni, fiecare mamă ar trebui să simtă o împingere a fătului. Principalul lucru este să utilizați timpul de comunicare corect și util.