Cum să spălați fetița nou-născută

Când un om nou apare în familie, întreaga viață a părinților se întoarce. Fiecare mama se teme de corectitudinea actiunilor lor fata de copil. La urma urmei, modul de mers pe jos și hrănire, somn, și cel mai important, igiena determină starea de sănătate și starea copilului. Îngrijirea corpului copilului și păstrarea acestuia curat este una din sarcinile principale ale mamei tinere. Cu toate acestea, îngrijirea unui băiat și a unei fete este puțin diferită, datorită structurii diferite a organelor genitale ale copilului. Astăzi, veți învăța cum să spălați în mod corespunzător o fată nou-născută, de ce este important să păstrați terenul mediu curat și care sunt regulile de bază pentru o igienă intimă a copilului.

Cum să spăl o fată nouă

Aveți o fiică și experiențele după naștere sunt înlocuite de anxietate pentru sănătate și dezvoltare. Deci, spuneți despre spălarea fetei în primele luni ale vieții ei.

 1. Înainte de a vă scăpa de copil, trebuie să pregătiți apa. În primele săptămâni de viață, fetița se recomandă să se scalde în apă fiartă sterilă. După aproximativ două săptămâni, puteți folosi apă curentă simplă pentru scăldatul bebelușului.
 2. Imediat după naștere, organele genitale ale fetiței sunt sterile - nu există bacterii benefice în vagin. Prin urmare, aceasta trebuie protejată în orice mod posibil de infecții și germeni. De-a lungul timpului, după doar câteva săptămâni, vaginul este colonizat de bacterii benefice, iar propriul său microfloră apare, care poate proteja mai târziu organismul de a intra în infecție.
 3. Înainte de îmbăiere, trebuie să vă spălați mâinile, să vă tăiați unghiile - nu ar trebui să dați seama copilului.

Normă sau patologie

Unele mame de fete nou-născute cer multe întrebări despre organele genitale ale copilului. Imediat după naștere, puteți vedea că buzele copilului sunt umflate. Aceasta este norma absolută, astfel încât hormonii mamei ies. Când copilul este conectat cu mama ei, acestea au o circulație generală de sânge și organismele lor sunt strâns legate între ele. După câteva săptămâni, corpul copilului va fi reconstruit și totul va reveni la normal.

La o fată nou-născută, în legătură cu modificările hormonale, glandele mamare se pot umfla, de asemenea. Acest lucru este, de asemenea, normal, se întâmplă chiar și la băieții nou-născuți. Uneori, colostrul este chiar excretat din sân. În nici un caz nu stoarceți sau frământați pieptul. De asemenea, fata poate avea descărcări libere și chiar sângeroase. În timp, acest lucru trece.

Totuși, dacă credeți că deversarea este abundentă sau purulentă, acesta este un motiv pentru a contacta un ginecolog pediatru.

Ce este synechia?

Synechia este o inflamație a buzelor genitale mici ale fetei, în care ei, cum ar fi, lipesc și închid uretra. În acest caz, fata strigă atunci când urinează, pentru că devine dureroasă. Synechiae pot apărea după un dezechilibru al microflorei normale a vaginului și a membranelor mucoase. Acest lucru poate apărea din cauza răcelii frecvente, după administrarea de antibiotice. Cauza sinechiae poate fi, de asemenea, spălare necorespunzătoare. Dacă mama spală adesea organele genitale ale fetei cu săpun, ea spală întreaga microflore. O astfel de curățenie excesivă poate fi periculoasă. Este mai bine să spălați fata cu apă curată, să utilizați săpun nu mai mult de 3-4 ori pe săptămână.

Intimă fete de igienă

 1. Hainele bebelușului nu trebuie să fie strânse, ea nu trebuie să frece sau să stoarcă pielea.
 2. Utilizarea produselor de igienă pentru îngrijirea pielii copilului trebuie să fie moderată. Amintiți-vă că pielea sănătoasă nu necesită tratament suplimentar. Folosiți o pudră sau o cremă sub scutec, dacă pe pielea feței se formează erupții cutanate și roșeață. În alte cazuri, spălarea regulată este suficientă.
 3. Schimbarea scutecului ar trebui să fie la fiecare 2-3 ore.

Aceste reguli simple vă vor ajuta să vă mențineți sănătatea de la începutul vieții. Igiena corectă reprezintă baza sănătății viitoare a mamei. Iubiți-vă copilul, nu răsfățați cu detergenți și lăsați copilul să fie sănătos și fericit!

Cum să spăl o fată nouă

Apariția de filme în familie este întotdeauna o mare bucurie pentru părinți și pentru rudele lor. Cu toate acestea, acest eveniment plin de bucurie adaugă o mulțime de îngrijire nouă tinerei mame. Grija pentru un copil necesită abilități speciale, deoarece diferitele proceduri pot varia în funcție de sexul copilului. Igiena fetelor nou-născuți diferă de igiena băieților și necesită delicatețe ridicate.

Starea sistemului de reproducere la femei depinde în mod direct de îngrijirea adecvată a zonelor intime.

În primele trei luni, vaginul fetei este steril, iar hibanul este într-o stare neformată. Locurile intime ale fatălui nou-născut sunt mai expuse la apariția iritației și apariției inflamației.

Prin urmare, imediat după nașterea bebelușului, tânăra mamă trebuie să știe să spele fetița și să aibă grijă de organele sale sexuale.

Imediat după naștere, pe buzele nou-născutului se găsesc pete de culoare gri deschis sau crem. Acesta este lubrifiantul original sau, după cum spun medicii, smegma, care protejează locurile intime de infecție. Nu este necesar să le eliminați, de obicei, smegma dispare în 3-5 zile de la naștere. Dar dacă placa este prea densă și nu este înmuiată în mod automat în piele, aceasta trebuie îndepărtată cu atenție cu un tampon de bumbac înmuiat în ulei fiert sau apă caldă. Smegma conține grăsimi și, atunci când este îndepărtată, nu este spălată și se rostogolește. Pentru eliminarea completă va dura câteva zile.

Nu vă fie teamă dacă în prima săptămână de viață din vagin babes sunt spotting. Acest lucru se datorează modificărilor hormonale din corpul copilului și se stinge după câteva zile. Dacă secreția are un miros neplăcut și un puroi este prezent în ele, iar roșeața a apărut pe pielea din jurul vaginului, este nevoie urgentă de a se consulta cu un specialist.

Cum să spăl un nou-născut?

Partile intime ale nou-nascutului trebuie spalate dupa fiecare miscare a intestinului si inainte de culcare. Nu exagerați și faceți această procedură dacă copilul a mers "pe un mic", deoarece pielea delicată și membranele mucoase ale copilului sunt foarte susceptibile la răni.

Iată câteva sfaturi despre cum să spălați corect fetița nou-născută, pe care pediatrii și ginecologii pediatrici le dau:

 1. Procedura trebuie efectuată cu mâini curate. În primele două săptămâni se recomandă utilizarea apei fierte.
 2. De mare importanță este temperatura corectă, optimul este de 37 de grade.
 3. Când spălarea vaginului nu poate folosi săpun regulat, este foarte uscat. Este necesar să se aleagă mijloace speciale pentru igiena intimă a nou-născuților. Cu toate acestea, nu abuzați de astfel de mijloace. Gelele și spumele pot fi folosite cu poluare grea de 3-4 ori pe săptămână.
 4. Nu este recomandat să spălați bebelușul într-un bazin cu apă în picioare, este mai bine să faceți acest lucru sub apă de la robinet.

Iată câteva sfaturi despre cum să spălați o fetiță nou-născută sub un robinet.

 • Este necesar să reglați temperatura apei, puteți cumpăra un termometru special în acest scop.
 • Nu permiteți fecale în vagin, astfel încât copilul să fie ținut lateral sau plasat pe spate. Miscările mâinilor trebuie să fie îndreptate de la buzele genitale către papă.
 • Nu împingeți buzele de labi prea mult cu mâinile și trimiteți un curent puternic de apă acolo.

După procedură, pielea copilului trebuie să fie uscată. Pentru a face acest lucru, utilizați propria dvs. prosop sau scutec copil. Nu este recomandat să purtați un scutec imediat după spălare, este mai bine să lăsați copilul o vreme fără el. Utilizarea pudrei sau a cremelor pentru copii este permisă numai atunci când iritarea apare pe piele.

Bai de baie

Imediat după vindecarea ranii ombilicale, copilul este lăsat să se scalde. Iată câteva recomandări pentru ca procesul de îmbăiere să aducă numai bucurie și emoții pozitive. Atunci când se efectuează un tratament cu apă într-o baie comună, este necesar să se dezinfecteze.

 1. Până la 6 luni copilul este recomandat să se spele zilnic. Timpul tratamentelor de apă scade, de obicei, seara, deoarece după aceea copiii dorm mai bine.
 2. Durata primului înot nu trebuie să depășească 5-10 minute. Bazându-se pe reacția și comportamentul copilului în timp, acesta poate fi extins la 30 de minute.
 3. Adăugarea ierburilor de vindecare, cum ar fi levantica, menta, valeria, va ajuta copilul să se calmeze și să adoarmă mai repede. Decoctul seriei și musetelului sunt potrivite pentru tratamentul erupțiilor cutanate și a inflamației scutecului.
 4. Detergenții sunt utilizați numai o dată pe săptămână. Utilizarea zilnică usucă pielea bebelușului.

La sugari, erupția cutanată și roșeața apar adesea pe partea inferioară, gât, splinturi, articulații ale cotului și între degete. Prin urmare, aceste zone ale corpului trebuie monitorizate cu atenție și spălate cu fiecare baie.

După baie, este necesar să se usuce pielea bebelușului cu un prosop moale. Dacă pielea este uscată, trebuie tratată cu ulei de copil.

Alegerea de haine pentru un copil

lenjerie de corp

Igiena intimă a copilului include nu numai scăldatul, ci alegerea potrivită pentru lenjerie și scutece. Chiloți pentru copii nu ar trebui să rămână în piele și să nu fie vopsite. În plus, este important ca materialul să fie alb și să fie format din bumbac 100%.

Scutece pentru nou-nascuti

Pentru a folosi scutece sau nu, fiecare mamă decide pentru ea însăși. Este necesar să le selectați strict în dimensiune. Velcro pe pampers ar trebui să fie reutilizabile. Este mai bine să acordați preferință scutecelor fără parfum, deoarece pielea delicată a unui copil este adesea susceptibilă la alergii. Pampers pentru nou-născuți ar trebui să absoarbă nu numai urină, dar și scaune libere. Odată cu schimbarea în timp util a scutecilor și cu leșarea corespunzătoare a riscului de inflamație și a bolilor infecțioase este redusă la zero. Scutecul trebuie schimbat la fiecare 3-4 ore. Dacă copilul a fost "mare", este necesar să scoateți imediat scutecul și să vă spălați fundul sub robinet.

Dacă nu vă puteți spăla bebelușul cu apă curgătoare, puteți menține procedura pe masa schimbătoare. Pentru acest bazin util cu apă caldă fiartă și tampoane de bumbac. Locurile intime ale copilului trebuie șterse cu un tampon umezit cu apă.

Șervețele umede pot fi utilizate numai în cazuri de urgență, de exemplu pe șosea. În plus, acestea ar trebui proiectate special pentru copii. Alcoolul și aromele nu sunt permise. Pielea copiilor este foarte sensibilă și orice antiseptice poate cauza iritații și o erupție pe piele.

Nerespectarea igienei poate duce la consecințe neplăcute și la diferite boli ale organelor genitale.

Iată câteva reguli de nerespectare a regulilor de îngrijire a locurilor intime ale unei fete nou-născute:

 1. Frecvența urinării sau invers, întârziere.
 2. Aspectul durerii la urinare.
 3. Decolorarea urinei.
 4. Roșeață, mâncărime în jurul feselor și perineului.
 5. Evacuările care conțin puroi.

Apariția cel puțin unuia dintre aceste simptome necesită o consultare medicală obligatorie și poate indica următoarele boli.

 • Vulvovaginitis. Aceasta este o inflamație a membranei mucoase a organelor genitale. Cauza apariției acesteia poate fi bacteriile dăunătoare, nerespectarea regulilor de igienă sau rănire a zonelor intime. Tratamentul este prescris pe baza cauzelor bolii.
 • Cistita. Baza pentru apariția unei astfel de boli la o fată nou-născută se numește intrarea bacteriilor dăunătoare în vagin. Cel mai adesea este chlamydia și E. coli. Prin urmare, este necesar să se schimbe scutecele în timp pentru a preveni ingerarea fecalelor în uretra. Cursul de tratament este selectat de un specialist, durata acestuia fiind de 1-2 săptămâni.
 • Dermatita cutanată apare la utilizarea frecventă și necorespunzătoare a scutecelor de unică folosință. Pentru tratament este recomandat să se utilizeze unguente care conțin zinc, băi de aer. Este mai bine să refuzați scutecele până la dispariția completă a simptomelor.
 • Synechia este fuziunea buzelor genitale. Odată cu apariția bolii la locul de intrare a vaginului, se formează o cicatrice de nuanță de liliac. Fusion închide uretra, ceea ce duce la retenția urinară. Cauza unei astfel de boli poate fi îmbrăcămintea stransă și grosieră, care freacă și seperează în pielea bebelușului, complicații, ignorând vulvovaginita sau luând antibiotice. Tratamentul se efectuează cu ajutorul unguentelor care conțin estrogen. Uneori este nevoie de intervenții chirurgicale.

Igiena corectă a fetelor nou-născute este partea principală a îngrijirii sănătății mamei viitoare. Respectarea câtorva reguli simple de igienă de la naștere în sine va ajuta la salvarea unei femei de la tot felul de probleme și consecințe negative asociate cu sănătatea.

Igiena fatălui nou-născut: trăsături de îngrijire pentru organele genitale

La prima vedere se pare că îngrijirea unui nou-născut nu poate provoca dificultăți. Cu toate acestea, acțiunile greșite ale părinților pot duce la probleme de sănătate în frime. Trebuie să fiți deosebit de atenți atunci când este vorba de igienă. Dacă fetița este spălată incorect, puteți usca pielea delicată, puteți întrerupe microflora și puteți transporta infecția.

Caracteristicile fiziologiei fetei

Structura organelor genitale ale unei femei adulte și ale unui nou-născut este semnificativ diferită. Există o diferență în structura sistemului reproducător la copii de sexe diferite. Prin urmare, spălarea băieților și a fetelor se face în moduri diferite.

La o fată nou-născută, labia majora este întotdeauna umflată. Aproape acoperă complet buzele mici. Se formează o pliu, care poate acumula descărcări din uter, resturile de fecale, peletele de scutec etc. Refuzul procedurilor de igienă va duce la înmulțirea microflorei patogene.

Structura sistemului reproductiv la băieți și fete este semnificativ diferită

Într-o fată care sa născut, lungimea uretrei nu depășește 1 cm. O astfel de trăsătură anatomică poate provoca cistita sau alte boli ale sistemului urinar. Pentru a preveni intrarea microflorei patologice în uretra, fata trebuie spălată în mod corespunzător.

De mare importanță este și alegerea corectă a produselor de igienă. Pielea delicată a unui nou-născut este vulnerabilă la cosmetice, care este utilizată de un adult. Chiar și apa de la robinet poate provoca iritații. Erupția cutanată la nou-născut apare și la contactul prelungit cu fecalele. De aceea, este necesar să spălați bebelușul de fiecare dată după golirea intestinului.

Cum să aibă grijă de organele genitale ale unei fete nou-născute: regulile de spalare

Îngrijirea igienică atât pentru un adult cât și pentru un copil este necesară zilnic. Cu toate acestea, în cazul nou-născuților și al copiilor care încă nu știu cum să meargă la toaletă pe cont propriu, se aplică reguli speciale. Este necesară spălarea fetei de fiecare dată după golirea intestinelor și, de asemenea, seara în timpul următoarei scăldări.

Nu exagerați. Scutecele moderne absorb umiditatea. Prin urmare, spălarea după fiecare urinare nu are sens. În plus, efectele frecvente asupra pielii delicate a copiilor pot fi dăunătoare. Chiar și apa de înaltă calitate cauzează adesea o încălcare a microflorei vaginale. Pe membrana mucoasă trăiesc nu numai bacterii patogene, ci și bacterii benefice, care sunt necesare pentru dezvoltarea normală a miezurilor.

Îngrijire corespunzătoare pentru mama copilului predat în maternitate

Utilizați săpun sau șervețele speciale de curățare trebuie să fie foarte precauți. Pătrunderea profundă este inacceptabilă. Este necesar doar să procesați pielea afară (în zona labiilor majora). Pentru a încerca să intri în vagin, procesarea labiilor mici cu săpun nu este imposibilă! Astfel, mama spală protecția unică, încalcă o microfloră sănătoasă.

Subminarea fetei trebuie să-și păstreze fața cu apă curgătoare

Utilizați săpunul numai sub apă curentă. Nu este de dorit să se spele un nou-născut într-o baie cu spumă. Soluția de săpun poate intra în vagin.

Vaginita neonatală este o boală comună care apare cu îngrijirea igienică necorespunzătoare a fetelor. Săpun, care se încadrează în vagin, nu se spală complet. Ca rezultat, mucoasa este inflamata.

Subminarea fetei nou-nascuti atat in spitalul de maternitate cat si dupa externare urmeaza urmatoarele reguli:

 1. Pentru igiena labiilor se utilizează numai apă curentă. Înotarea în baie este efectuată pentru întreaga igienă a corpului seara înainte de culcare. Pentru filmele de baie, apa fiartă trebuie folosită până când este complet vindecată.
 2. Pentru a evita perturbarea microflorei membranei mucoase, săpunul trebuie utilizat fără îngroșare o dată pe zi, de preferat de trei ori pe săptămână.
 3. Înainte de spălarea fetei, un adult ar trebui să-și spele bine mâinile cu săpun și apă.
 4. Țineți bebelușul în fața curentului de apă și mișcarea trebuie efectuată în direcția de la vagin la anus. Deci, este posibil să se evite intrarea bacteriilor care pot fi conținute în fecale, în vagin.
 5. Un prosop moale, călcat trebuie folosit pentru ștergere. Mai întâi, trebuie să ștergeți (nu frecați!) Zona de fisură vaginală, apoi labele și anusul. Organele genitale interne nu trebuie șterse pentru a evita perturbarea microflorei sau iritarea mucoasei mucoase.
 6. Temperatura apei pentru spălare sau scăldat trebuie să fie în intervalul de 34-37 grade Celsius.

Băile de aer reprezintă o excelentă prevenire a bolilor de piele la nou-născuți. Cel puțin o dată pe zi după spălare merită să lăsați copilul fără haine timp de 5-10 minute. Temperatura aerului din cameră nu trebuie să fie mai mică de 20 de grade.

Video: spălarea corectă a nou-născutului

Probleme genitale care pot apărea la un copil

Imediat după nașterea fiziologiei corporale se adaptează la noile condiții. În acest sens, există adesea probleme care pot sperie o mamă tânără. Medici și neonatologi cu experiență vor veni mereu la salvare. Cu toate acestea, o femeie ar trebui să se familiarizeze cu informațiile de bază înainte de naștere.

Placă pe buzele genitale

Multe mamici observă la nou-născuți atât fete cât și băieți, în zona genitală plăci albă sau gri. Acestea sunt rămășițele de smegma (lubrifiant original). Dacă secretul nu diferă consistența groasă, acesta este absorbit în piele în câteva ore după nașterea copilului. Dar dacă grăsimea este groasă, trebuie îndepărtată. În caz contrar, reziduurile de smegma pot duce la reproducerea rapidă a agenților patogeni.

Scoateți lubrifiantul original poate fi un tampon de bumbac înmuiat în apă fiartă. Dacă secretul este suficient de gros și este îndepărtat de peleți, acesta poate fi spălat în mai multe etape. După 2-3 zile, lubrifiantul original dispare complet.

Criza hormonală

În câteva zile după nașterea bebelușului, mama poate observa descărcarea mucoasă din vagin cu sânge. Aceasta este o manifestare a crizei hormonale a nou-născuților, care este mai pronunțată la fete. În timpul sarcinii, corpul copilului de la mamă primește toate substanțele necesare dezvoltării normale, inclusiv hormonii. După naștere, copilul trebuie să se adapteze dezvoltării autonome. Spotting-ul - o consecință a restructurării organismului.

Atunci când mucusul este detectat, acțiunile mamei ar trebui să fie aceleași ca și atunci când se îndepărtează lubrifiantul original. Evacuările trebuie îndepărtate cu atenție cu un tampon de bumbac umezit cu apă fiartă.

Dermatita cutanată

Erupțiile pe pielea unui copil pot să apară din primele zile de viață, ca o reacție alergică la componentele conținute în compoziția scutecului. Dacă ați avut de a face cu simptome neplăcute, trebuie să tratați în mod corespunzător petele afectate de piele. Pentru aceasta, pot fi utilizate soluții antiseptice de clorhexidină, Furacilin, Miramistin. Peroxidul de hidrogen este accesibil și sigur. Aceste remedii sunt bune pentru că nu provoacă arsuri ale pielii tratate a nou-născutului.

Dermatita cutanată este una dintre cele mai frecvente probleme care apar din cauza îngrijirii necorespunzătoare a copilului.

O soluție antiseptică poate fi preparată prin diluarea tabletei Furacilin (0,02 g) într-o moară de apă fiartă la temperatura camerei.

Video: spălați nou-născutul sub apă curgătoare

Mijloace de igienă intimă

Pentru a proceda în mod corespunzător la procedurile de igienă, mama va trebui să cumpere toate instrumentele necesare. Unele dintre ele sunt utile deja în spital.

Scutece de unica folosinta

Acest instrument este necesar nu numai pentru a facilita viața mamei, ci și pentru a menține sănătatea fetei nou-născute. Scutecele moderne sunt fabricate din materiale speciale care absorb imediat umezeala. Acest lucru evită reacția alergică la pielea delicată a unei fete nou-născute.

Schimbarea frecventă a scutecelor este regula principală a îngrijirii copilului. Ar trebui evitată folosirea în permanență a acestui instrument. În mod ideal, scutecul trebuie purtat noaptea și pe jos.

Șervețele umede

Acest instrument a fost creat pentru a menține puritatea zgârieturilor, când nu era apă în apropiere. Cu toate acestea, servetele nu ar trebui să înlocuiască spălarea sau scălderea. Merită să le obținem numai în farmacii, având structura studiată anterior. Trebuie să fii pregătit pentru faptul că bebelușul poate avea o reacție alergică la cosmetice.

Săpun pentru bebeluși

În ciuda faptului că scăldatul cu săpun și copil nu este adesea recomandat, acest instrument ar trebui să fie prezent în dulapul unei tinere mame. Este, de asemenea, merita cumparat intr-o farmacie. Este mai bine să dai preferință săpunului solid clasic fără arome.

Lână de bumbac sterilă

Acest instrument va fi necesar pentru a elimina smegma, tratarea pielii cu soluții antiseptice (dacă este necesar), îndepărtarea mucusului etc. Pentru igiena unei fete nou-născute, vata sterilă de bumbac sub formă de bile presate este perfectă.

Soluție antiseptică

Utilizați unealta zilnic nu este necesară. Un antiseptic este necesar dacă copilul are o erupție cutanată sau o iritare pe piele. Soluțiile de clorhexidină sau Mirasmistin sunt adecvate pentru îngrijirea copiilor. Puteți utiliza peroxidul de hidrogen 3% cu dozatorul.

Ulei de copil

Cu această unealtă veți avea nevoie să vă ocupați de pliurile din zona buzelor mari ale labiilor, pentru a evita uscarea și iritarea pielii delicate. Cumpărați uleiul pentru copii este, de asemenea, recomandat într-o farmacie. Unele mame folosesc uleiul de floarea-soarelui obișnuit. Este absolut imposibil să faci asta! Utilizați numai un produs steril.

Uleiul pentru bebeluși este, de asemenea, util pentru tratamentul pliurilor pe tot corpul copilului, precum și pentru masaj.

Termometru pentru apă

Este necesar să se spele copilul în apă, a cărei temperatură este confortabilă pentru copil (34-37 de grade). Pentru a măsura cu exactitate necesitatea unui dispozitiv special.

Aproximativ știți că temperatura apei din baie poate fi fără un termometru. Pentru a face acest lucru, doar în cada ar trebui să coborâți cotul. Dacă nu există senzații, temperatura din rezervor este egală cu temperatura corpului. O astfel de apă este ideală pentru scăldatul unui copil.

Creme și unguente pentru regenerarea pielii

Dacă bebelușul are dermatită de scutec, remedii speciale de la farmacie vă vor ajuta să restabiliți rapid pielea delicată. Rezultatele excelente arată cremele Bepanten, Rescue, Desitin, etc.

Îngrijirea copilului - Galerie

Video: igienă fete - medicul școlar Komarovsky

Igiena unei fete nou-născute, efectuată în conformitate cu toate regulile, nu va provoca dificultăți unei tinere mame. Va dura puțin timp și femeia va efectua toate acțiunile în mod automat, fără să dăuneze copilului.

Cum să spălați fetița nou-născută pentru a evita bolile?

Îngrijirea unui nou-născut necesită cunoștințe speciale de la părinți tineri. Sexul copilului afectează, de asemenea, caracteristicile procedurilor de îngrijire a copilului. Nu orice tânără mamă, și chiar mai mult tată, știe să înghită fetița nou-născută și, de fapt, starea de sănătate a sistemului ei reproducător depinde în mod direct de acest lucru.

De ce este atât de important

Starea de sănătate a sistemului reproducător feminin este direct legată de igiena intimă. Ar trebui să înceapă de la naștere, încă în spital. Într-adevăr, imediat după nașterea fetelor, hymenul care protejează vaginul nu este complet format, iar microflora benefică nu a fost încă soluționată. Prin urmare, resturile de fecale, cosmetice necorespunzătoare și alți factori pot provoca daune și boli ale organelor genitale ale fetei. Părinții trebuie să învețe cum să se îngrijească în mod corespunzător pentru locurile intime ale fiicei nou-născute.

Dificultăți din primele zile

Un nou-născut are propriile caracteristici. Unele fenomene pot provoca vigilențe din partea părinților.
Fetele nou-nascuti pot avea descarcari vaginale asociate cu restructurarea corpului copilului dupa dezvoltarea intrauterina, adaptarea sa la noul mediu si un exces de hormoni materni.

Cremele și pulberile excesive trebuie îndepărtate cu un tampon de bumbac umezit cu ulei. Dar descărcarea purulentă și roșeața labiilor necesită atenția medicului. Cel mai probabil, acesta este un semn de infecție.

Atunci când efectuați proceduri de igienă, este important să fiți atenți și să nu o exagerați. Este foarte ușor să vă răniți pielea și mucoasa delicată a unui nou-născut.

Regulile de igienă intimă

Când efectuați proceduri de igienă pentru îngrijirea unei fete nou-născute, trebuie să urmați anumite reguli.

  1. Efectuați toate procedurile cu mâini curate
  2. Este necesară spălarea cu apă după defășare.

Dacă nu există mase fecale în scutece, atunci este suficient doar să ștergeți copilul cu o cârpă umedă.

  1. Spălați cu apă caldă, dar nu fierbinte

Este mai bine să folosiți apă curentă.

  1. Când spălați sub robinet, ajustați mai întâi apa și apoi luați bebelușul.
  2. Mișcarea trebuie direcționată de la pubis la perineu.

Și nu invers, astfel încât fecalele să nu intre în vagin.

  1. După spălare, uscați ușor pielea bebelușului cu o cârpă moale (scutec)

Nu este nevoie să frecați pielea de frișcă, suficient pentru a vă uda.

  1. Controlați labiile, asigurați-vă că sunt bine spălate

Dacă este necesar, umeziți ușor cu apă caldă cu un tampon de bumbac pentru a îndepărta murdăria lipsă.

  1. După spălare și uscare, aplicați o cremă sau ulei de protecție pe piele și puneți un scutec
  2. Procedurile de igienă trebuie să se desfășoare dimineața și seara și după scaun
  3. Schimbați scutecul după fiecare mișcare intestinală

Dacă nu există fecale, atunci la fiecare trei ore.

  1. De obicei, aranja băi de aer pentru copil
  2. Nu abuzați de produse cosmetice - pudre, creme, uleiuri

Folosiți-le în funcție de lipsa acestora.

Cum să faci dreapta - algoritmul de acțiune

Spălați fată este mai bine pentru a efectua apă curentă. Cum să efectuați corect această procedură:

  • Reglați temperatura presiunii și a apei;
  • Puneți bebelușul pe burtă

Cap copil în timp ce culcat pe cot, partea din spate a mâinii, fundul sprijină mână.

Cu mâna liberă, turnați ușor apa și urmați mișcarea de la pubis la papă.

  • Nu folosiți tampoane sau alte accesorii, cel mai bine este să efectuați spălarea mâinilor pentru a nu vă răni pielea delicată a miezurilor.
  • Atunci când efectuați procedura care nu se află sub robinet, puteți pur și simplu să vărsați apă pe organele genitale ale copilului, respectând direcția

Înainte de a răspândi scutecul absorbant impermeabil sau puneți un castron.

Neonatolog pediatru despre igiena fetelor - video

Cât de des pentru a efectua proceduri

Spălarea frecventă a copilului, de exemplu, după fiecare urinare, nu este necesară. Dimpotrivă, poate fi dăunătoare, deoarece în același timp flora utilă a vaginului este spălată. Cât de des ar trebui să se realizeze această procedură? Spălarea fetei nou-născuți ar trebui efectuată după fiecare scaun. Uneori, în primele săptămâni poate fi de 10 ori pe zi. Mai târziu, când scaunul bebelușului revine la normal și devine de 1-2 ori pe zi sau în fiecare zi, procedura de spălare se efectuează cel puțin de două ori pe zi.

Videoclipul despre procesul de spălare a băiatului și a fetei

Unii medici recomandă folosirea apei fierbinți la îmbăierea și spălarea nou-născuților. Cu toate acestea, celebrul pediatru Evgeny Komarovsky spune că acest lucru nu este necesar. Este perfect acceptabilă utilizarea apei uzate de la robinet. Astfel, părinții ar trebui să decidă singuri cum este convenabil pentru ei.

De exemplu, în primele zile de viață a bebelușului, puteți folosi apă fiartă pentru a evita expunerea la clor pe pielea delicată a bebelușului și, ulterior, la apă de la robinet. Puteți spăla imediat copilul sub robinet.

Igiena fără apă

Dacă trebuie să curățați pielea, dar nu există apă, puteți folosi șervețele umede speciale sau o cârpă moale curată, umezită cu apă. Este necesar să scoateți scutecul de la fată, să-i ștergeți organele genitale de sus în jos, pliurile între picioare și apoi fundul, de fiecare dată când luați un șervețel curat pe măsură ce se murdărește și puneți un scutec curat.

Nu abuzați de utilizarea șervețelelor umede. Folosirea frecventă poate afecta negativ pielea copilului. Nu înlocuiți igiena apei ștergând cu șervețele inutil.

Săpunuri și produse speciale sau decoctări

Nu este recomandat să spălați frecvent săpun când spălați o fată. La urma urmei, chiar și săpunul pentru bebeluș usucă pielea. Prin urmare, este folosit numai atunci când este foarte murdar după o mișcare intestinală sau când se îmbăiește un copil.

Cu toate acestea, acestea pot fi folosite rar când este cu adevărat necesar.

Utilizarea scutecelor

Igiena fetelor este direct legată de utilizarea scutecelor. Există o opinie conform căreia folosirea scutecelor de unică folosință este dăunătoare sănătății. Cu toate acestea, dacă respectați regulile atunci când le folosiți, acestea nu vor face nici un rău.

  • Schimbați scutecul în timp util, mai ales după un scaun;
  • Spălați corect copilul

Îndepărtați cu grijă excrementele fecale din organele genitale atunci când schimbați scutecul;

  • Aranjați băi de aer, lăsând copilul în aer în câteva minute fără un scutec;
  • Cumparati scutece de calitate

Pentru a nu fi confundat cu alegerea, consultați ratingul celor mai bune scutece pentru nou-născuți.

Despre îmbinarea labiilor

Adesea, fetele aflate în copilarie pot prezenta o problemă asemănătoare cu cea a synechiae - fuziunea labiilor mici.
Mulți oameni cred că acest lucru se datorează unei igiene slabe a organelor genitale. Cu toate acestea, nu este cazul. Synechia apare din cauza conținutului insuficient în corpul hormonului estrogen. În același timp, minora labiilor par să se îmbine împreună și să crească împreună.

Dacă apare o astfel de problemă, atunci în niciun caz nu trebuie să vă separați labiile. Poți răni copilul. Cel mai bine este să consultați un medic.

Tratamentul se începe, de obicei, dacă acumularea este atât de mare încât interferează cu urinarea. În alte cazuri, separarea tratamentului, de regulă, nu este necesară. Tratamentul folosește un unguent hormonal special, care elimină treptat acumularea.

În orice caz, este mai bine să consultați un ginecolog pediatru.
Pentru a preveni sinechia în timpul procedurilor de igienă, este necesar să împingeți periodic buzele mici și să le ștergeți ușor. Puteți lubrifia buzele cu ulei special.

Sfaturi pentru părinți - ce să caute

Imediat după naștere, următoarele caracteristici noi pot fi observate la o fată nou-născută din cauza nivelurilor hormonale necorespunzătoare:

 • Sângerarea din vagin;
 • Umflarea buzelor genitale;

Aceste fenomene trec cu vârsta, pe măsură ce copilul scapă de hormonii maternali. Prin urmare, nu ar trebui să utilizați nici un mijloc pentru a le elimina.
Cu toate acestea, dacă bebelușul are descărcare purulentă cu miros neplăcut, roșeață, erupție cutanată în zona picioarelor și organe genitale, este necesar să se consulte un medic.
Respectarea tuturor regulilor de igienă intimă de la naștere îi va ajuta pe fată să devină o femeie sănătoasă și o mamă fericită în viitor.

Cum să spălați fetița nou-născută

Probabil, încă în timpul sarcinii ați studiat o problemă de igienă intimă a copilului dumneavoastră nenăscut. Te-a părut că vei da naștere unei înțelegeri pe deplin. Dar de îndată ce ați fost în afara spitalului, toată cunoașterea a dispărut undeva. Nu intră în panică, această situație apare foarte des.

Și, din moment ce citiți aceste rânduri, să reîmprospătăm memoria și să examinăm în detaliu cum să spălăm bine fetița.

Cât de des ar trebui să spele fata


Pentru a menține curățenia și pentru a preveni erupția cutanată, trebuie să spălați bebelușul de fiecare dată când schimbați scutecul, mai ales după o mișcare intestinală. În același timp, este posibil să se utilizeze produsele de igienă de spălare doar 1-2 ori pe săptămână, de regulă, înainte de a se îmbăi un nou-născut într-o baie. De ce înainte? Deoarece reduce riscul de microfloră din intestinul intestinului în apa de îmbăiere. În alte cazuri, suficientă apă simplă, nu fiartă neapărat.

Apa trebuie să alerge. Dacă nu există apă în casă, este strict interzisă spălarea nou-născutului în apă în picioare (de exemplu, în pelvis). Acest lucru amenință să elibereze apă nesterilară, în plus contaminată cu spălări din zona perianală, în organele genitale interne ale fetei. Iar poarta de intrare va fi o mică gaură în hamei, care, în ciuda vederii înguste, nu este foarte "integrală".

Ideal - apă de la robinet. În cazul în care casa nu are astfel de facilități de bază, mama poate folosi o cană sau o ladă. În acest caz, ajutorul celui de-al doilea părinte sau al unei alte rude apropiate nu va interveni. În apa preparată nu este necesar să adăugați permanganat de potasiu, clorfillipt sau decocții de ierburi. Antisepticele, precum și mijloacele de spălare, sunt permise să nu utilizeze mai mult de 2 ori pe săptămână.

În timpul nopții sau în modul "în câmp", este mai convenabil să folosiți șervețele igienice umede. Și au, de asemenea, cerințe speciale. Pe pachet trebuie să fie scris "pentru nou-născuți" sau să stea "0+". Aceasta înseamnă că sunt fabricate din fibre naturale, sunt înmuiate cu apă purificată și nu folosesc parfum și alcool.

Unii producători adaugă extract de mușețel, aloe vera. Unele produc hipoalergenice sau șervețele pentru pielea sensibilă. Toate acestea sunt indicate pe ambalaj, care, apropo, este mai bine să cumpărați cu o supapă din plastic, și nu cu un film lipicios în loc de un capac: în acest fel ei vor păstra mai multă umiditate.

Ce instrumente sunt incluse în arsenalul de fete igiene intime


De ce trebuie să vă pregătiți înainte de a începe să spălați o fată nouă?

 1. Apa (în absența apei curente), temperatura corpului, adică 37-38 ° C.
 2. Șervețele umede pentru nou-născuți.
 3. Săpun sau gel pentru spălat zona perianală și, dacă este necesar, perineul.
 4. Preparate pentru scutece (cremă - pentru uscăciune, pulbere - pentru erupție cutanată).
 5. Scutecul.
 6. Scutece pentru ștergere.
 7. Scutece pentru schimbarea hainelor.

Ambele scutece trebuie să fie împrăștiate în avans, astfel încât să nu pierdeți timpul în acest sens, ținând nou-născutul pe de o parte.

Ce este un săpun obișnuit rău


Sub săpunul "obișnuit" înseamnă toaletă - cea pe care tu, adulții, o folosiți în fiecare zi. În plus față de orice plastifianți, surfactanți sintetici, agenți de spumare și uleiuri minerale, acestea includ coloranți, antiseptice și diverse arome. Toate aceste componente dau săpunului vă place un miros plăcut și aspect, asigură spumare rapidă, au un efect anti-bacterian ușor. Dar încercați să le spălați doar cu piele aspră, iar pentru igiena intimă vă stocați cu facilități speciale de producție. Și ce a meritat copilul tău atitudine disprețuitoare? Săpunul curat poate face o mulțime de rău!

 1. Deci, dacă vorbim despre igiena generală a nou-născutului, atunci coloranții și parfumurile pot să apară simptome de alergie cu o severitate variabilă. Antisepticul va conduce treptat la un dezechilibru microbian pe piele, deoarece nu distruge selectiv microflora. Ca rezultat, microorganismele "corecte" care protejează pielea de bacteriile patogene din jur vor, de asemenea, să moară.
 2. În ceea ce privește igiena intimă a unei fete nou-născute, atunci:
 • lovirea componentelor săpunului adult pe mucoasele labiilor mari și mici va determina cu siguranță iritarea până la formarea eroziunii;
 • mediul său alcalin va duce la dezechilibru acido-bazic în zona vestibularului vaginului și va cauza vulvovaginită;
 • antiseptic va provoca disbacterioză marcată, urmată de aftere.

Care este diferența de săpun pentru copii

Vorbim acum despre săpunul destinat copiilor nou-născuți. El vine în două forme: lichide și solide. Termenul "bebeluș" înseamnă săpun hipoalergenic, fără coloranți, fără parfum și fără antiseptic. În plus, dacă se dorește, producătorul poate adăuga hidratanți, extracte din plante și suplimente naturale de uleiuri vegetale. În plus, aciditatea săpunului pentru copii este de 7-8 unități, adică este neutră sau ușor alcalină.
Și acum să discutăm ce săpun este mai bun: lichid sau solid.

 1. Lichid. Cu ajutorul spumei rapide, dozatorul vă permite să îl utilizați economic. Apropo, distribuitorul este fixat în poziția închisă, iar flaconul cu agentul poate fi pus în siguranță în pungă dacă trebuie să mergeți (de exemplu, pentru a vă vizita bunica). Din gama de pe piață, trebuie să alegeți săpunul fără componente sintetice. Este mai scump decât cele mai frecvente de mai multe ori, dar fată ta nou-născut merită. Produsele lichide relativ ieftine conțin sintetice, deci trebuie să monitorizați cu atenție starea pielii după fiecare utilizare.
 2. Solid. După despachetare, acesta rămâne deschis, capabil să se înmoaie într-un vas de săpun, înainte de a-l spăla, mai întâi trebuie să-și săpare mâna, ceea ce sporește oarecum procedeul de igienă și îl face puțin incomod. Dar! Săpunul pentru bebelușul sălbatic constă aproape exclusiv din ingrediente naturale, reprezentat prin saponificare cu grăsimi vegetale și animale alcaline. Sintetice suplimentare sunt prezente în cantități mici, sunt permise de către nou-născuți și servesc la îmbunătățirea calității.

Cum să spăl o fată


Unii pediatri vă sfătuie să spălați mai întâi zona perianală și apoi să treceți la orice altceva. Dar, dacă înghițiți fată nouă, atunci aceste mișcări inutile sunt inexpensive. Principalul lucru este să urmăriți direcția jetului de apă și a mișcărilor de spălare: de la pubis până la coccyx. Deci, microflora patogenă a zonei perianale nu ajunge niciodată la organele genitale externe ale unei fete nou-născute. Apropo, această direcție ar trebui să fie observată pe tot parcursul vieții, ca un copil încă neajutorat și o femeie matură. Principiul rămâne același.

Copilul nou-născut trebuie să fie spălat cu o mână bine spălată, cu unghii scurte tăiate. Pielea delicată și delicată și membranele mucoase și mai sensibile ale labeelor ​​nu vor tolera utilizarea de pânză de spălat, tifon sau alte articole similare. Și dacă a sosit momentul să utilizați săpunul, atunci trebuie să vă lămuriți în prealabil, mai ales când există doar un săpun solid în arsenal.
Vestibulul vaginului (spațiul dintre labiile mari și mici), fără a fi nevoie să atingeți, nu este necesar. Numai atunci când există premise pentru poluarea sa, de exemplu, cu un scaun lichid pentru diaree, care nu are timp să fie absorbit de scutec, este necesar să deșurubați cu grijă labiile și să spălați locurile murdare cu apă curată.

De vreme ce vorbim despre colțurile intime cele mai izolate, apoi stați pe scurt pe sinechiuri. Aceasta este fuziunea labiilor majore cu 3 luni de viață, cauzată de lipsa de estrogen în corpul unei fete nou-născute. Procesul nu este fiziologic, dar patologia este considerată numai atunci când pielea devine înroșită în zona de fuziune, un miros neplăcut și, mai ales, atunci când urina este perturbată. Aceste simptome obligă părinții să consulte un ginecolog pediatru. În absența acestor modificări, bebelușul trebuie spălat și din față în spate, fără a recurge, în orice caz, la separarea manuală a aderențelor.
După spălare, pielea fetei nou-născuți trebuie să fie uscată cu o mișcare de blot cu un scutec din țesătură naturală și să aplice mijloacele sub scutec. Dacă pielea este sănătoasă, atunci nu este necesară utilizarea cremelor și a pulberilor.

Ultima etapă este de a purta scutecul în sine.

Teoretic, cum să speli o fată nou-născută, ar fi trebuit să i se spună și să-ți fie arătat în spital. Dacă dintr-o dată acest lucru nu sa întâmplat sau nu v-ați amintit succesiunea de acțiuni, atunci vom repeta din nou lecția.

Algoritmul de spălare

 1. Spălați-vă mâinile și asigurați-vă că unghiile sunt în stare bună.
 2. Pregătiți toate instrumentele necesare: apă (în absența alimentării cu apă), șervețele umede, săpun, deschideți gelul, răspândiți scutecul, îndreptați scutecul și puneți-l lângă scutec.
 3. Dacă spălați din bucătărie, pregătiți o chiuvetă pentru spălarea apei.
 4. Scoateți scutecul cu un nou-născut și, dacă este necesar, scoateți masa fecală cu o cârpă umedă (față în spate!).
 5. Cu condiția să fiți dreptaci: puneți bebelușul pe antebrațul stâng, astfel încât capul să se găsească în fosa dvs. cubitală. În același timp, utilizați peria stângă pentru a închide coapsa stângă a copilului și, deasupra patului sau a mesei schimbătoare, asigurați-vă că este bine fixată în mână. Începeți să vă spălați sub chiuvetă, cabină de duș sau chiar deasupra bazinului, spălând mâna dreaptă și turnând apă pe pubis. Dacă sunteți stângaci, totul trebuie făcut exact invers.
 6. Apoi schimbați burta fetei nou-născutului pe o mână liberă, acoperiți-o cu un scutec pentru ao șterge și puneți-o pe masa schimbatoare.
 7. Uscați pielea cu mișcări de ștergere. Nu vă grăbiți să îmbrăcați frumusețea într-un scutec. Lasă-i să ia băi de aer în timp ce faci un masaj - sau face exerciții de lumină cu ea - gimnastică -.
 8. Când procedurile fizice se termină și pielea este complet uscată, procedați la tratamentul pliurilor de piele. Pielea sănătoasă, ca și mucoasa vestibulară a vaginului, nu este necesară pentru proces. Pentru uscăciunea severă sau erupțiile cutanate, utilizați cremă, uleiuri sau pulberi (după caz).
 9. Inspectarea vestibularului vaginului este de dorit sa se desfasoare de 2-3 ori pe saptamana si sa se curete numai atunci cand se acumuleaza fonduri in el sub scutece sau maselor fecale. Este recomandată folosirea tampoanelor de bumbac umezite cu ulei vegetal steril (trebuie fiartă timp de 5 minute într-o baie de apă și depozitată într-un vas închis sterilizat).

De asemenea, puteți vedea cum să spălați corect fetița nou-născută sub robinet și să aveți grijă de pielea din zona intimă din videoclipul de mai jos.

Igiena fatălui nou-născut

Copilul nou-născut nu trebuie doar să se spele. Lista procedurilor zilnice include spălarea, curățarea pasajelor nazale, îngrijirea ochilor, auriculele, rănile ombilicale, pielea de la nivelul piciorului, scăldatul.

O fetiță nou-născută nu este spălată cu apă curentă. Își șterge pielea cu tampoane de bumbac înmuiate în apă fiartă rece și apoi se usucă umed. Este mai bine să procedați dimineața, astfel încât bebelușul să se obișnuiască cu măsurile obligatorii de igienă de la naștere.

Pentru spălarea ochiurilor, se folosesc aceleași discuri umede, numai proaspete pentru fiecare ochi. Spălate în direcția de la colțul exterior până la interior.

Auricle îngrijirea pielii este similar cu spălat. Singura diferență este utilizarea tampoanelor de bumbac pentru curățarea locurilor greu accesibile. Dar vorbim doar despre urechea exterioară. Nu este recomandat să vă plimbați în canalul auditiv. Ceara de ceară de la copilul însuși va ieși afară, iar apoi poate fi deja eliminată.

Membrana mucoasă a gurii este curățată cu o soluție slabă de sodă. Se prepară la o lingură de 1 linguriță. pentru 1 stivă apă fiartă răcită. După ce ați înfășurat bandajul pe degetul arătător și l-ați umezit în soluția pregătită, îndepărtați cu grijă floarea albicioasă de pe toți pereții cavității orale și din limbă.

Spoile trebuie curățate în funcție de situație. Cel mai probabil, va trebui să o faceți o dată pe zi. Turndochkas de tifon uscat răsucite de la un bandaj va ajuta să scape de mucus. Trebuie să intre în pasajul nazal și să parcurgă ușor. Corky ar trebui să fie înmuiat cu soluție de sare farmacie, picătură în nas, și numai după 5 minute pentru a aplica turndochka folosind aceeași metodă.

Indiferent dacă aveți nevoie să "lucrați pe buric", veți fi invitați de asistenta medicală. Trebuie să aveți Zelenka, Clorfillipt sau peroxid în pieptul medicinii de familie (doar în caz).

Puteți să vă scăldați nou-născutul la un moment convenabil pentru dvs., chiar înainte de alimentația următoare. Principalul lucru este să o faceți zilnic, în același timp.

Cum sa speli o fetita nou - video

Probabil că acest videoclip a fost filmat pentru părinți fericiți de gemeni de sexe diferite, dar veți fi mai interesat de prima jumătate a anului.

Ei bine, acum vă aduceți aminte. Rămâne să realizăm cunoștințele refăcute din viață. Lăsați copilul să fie cel mai bine îngrijit și frumos. Și cel mai important - sănătos.

Îngrijirea nou-născutului: cum să spălați o fată și un băiat

Sănătatea nou-născutului depinde în mare măsură de îngrijirea igienică adecvată. O atenție sporită trebuie acordată purității părților intime ale copilului. În primele luni, copilul împachetează foarte des scutece. Dacă de fiecare dată după aceea nu se produce genitalele de toaletă necesare, poate provoca iritații și chiar inflamații. Părinții trebuie să știe toate subtilitățile despre cum să spele o fată și un băiat nou-născut. Luați în considerare regulile și caracteristicile acestui proces.

Igiena intimă a nou-născutului: recomandări generale

Mama încă în spital ar trebui să fie familiarizată cu modul în care să aibă grijă de copilul dumneavoastră.

Recomandările speciale se referă la igiena intimă a sugarilor. Genitalii au nevoie de îngrijire constantă și delicată. Acestea se caracterizează prin creșterea susceptibilității la stimuli externi, adesea expuși la infecții.

Membrana mucoasă din zona intimă este subțire și foarte vulnerabilă. Prin urmare, există reguli speciale privind modul de spălare adecvată a unei fete sau a unui băiat nou-născut.

Mai întâi, luați în considerare recomandările generale privind această problemă.

 • Nu lăsați bebelușul să fie în scutece ude sau murdare pentru o lungă perioadă de timp. Într-adevăr, în materiile fecale există bacterii și enzime de acid lactic, care, pe pielea delicată a perineului, pot provoca iritații sau chiar deveni o sursă de infecție;

Prin urmare, schimbarea pantalonilor copiilor ar trebui să fie imediat, de îndată ce au observat că copilul a urinat sau a bătut. Dacă un nou-născut este într-un scutec, atunci este destul de greu de înțeles când a murdărit-o. Ar trebui să fie la fiecare 2-3 ore pentru a verifica scutecul și, dacă este necesar, scoateți-l imediat.

 • După fiecare caz de defecare, bebelușul trebuie spălat. Nu se recomandă înlocuirea acestei proceduri prin frecarea preoților cu șervețele umede. În primul rând, nu este întotdeauna posibilă ștergerea feselor cu ajutorul lor. În al doilea rând, compoziția impregnării unor astfel de șervețele include substanțe chimice care nu sunt potrivite pentru pielea delicată a nou-născutului și pot provoca iritații; Pentru a afla cât de sigur este să folosiți șervețele umede, citiți articolul: Șervețele umede pentru nou-născuți >>>
 • Când începe să spală copilul, mama trebuie să-și spele mâinile cu săpun și apă;
 • Cel mai bine este să spălați fetița sau băiatul nou-născut sub apă caldă;

Chiar dacă copilul va avea o baie de seară (despre cum să se îmbăieze copilul, să învețe din articol: Cum să scalați un nou-născut? >>>), trebuie să spălați mai întâi resturile de fecale pe papă sub robinet. Nu este necesar să preîncălziți apă. Nu se recomandă adăugarea de soluție de permanganat de potasiu în apă pentru spălare, poate provoca arsuri la nivelul membranelor mucoase.

 • Pentru a spăla copilul în orice caz, nu puteți folosi cosmetice pentru adulți. Dar săpunul pentru copii ar trebui utilizat foarte rar. În ciuda compoziției speciale, aceasta poate duce totuși la uscăciunea pielii delicate a perineului; Aflați cât de des poți folosi săpunul în grija unui nou-născut din articol: Pot spăla un nou-născut cu săpun? >>>
 • O atenție deosebită trebuie acordată îndepărtării particulelor uscate de fecale, care sunt aderente ferm pe piele. Nu ar trebui să încercați să le dezlegeți cu unghie sau cu scrumieră cu un prosop. Deci, puteți aplica o zgârietură. Este mai bine să umeziți tamponul de bumbac cu ulei de bebeluș și să frecați ușor locul murdar. Foarte repede, particulele se vor înmuia și pot fi ușor îndepărtate;
 • După spălare este necesar să se usuce pielea copilului. Puteți lăsa bebelușul să stea gol pe masa schimbătoare;
 • Pentru ștergerea locurilor intime trebuie să folosiți numai țesături naturale. Nu frecați corpul bebelușului cu un prosop; trebuie efectuate numai mișcări de ștergere;
 • Nu este recomandat să aplicați simultan ulei și pulbere pentru copii. Acest lucru poate duce la formarea de bulgări albe în pliurile pielii, care se vor freca. Aceeași situație poate apărea dacă scuturați pulberea pe un corp umed. Articol detaliat despre pulberea de bebelusi si modul de utilizare >>>;
 • Pulberea trebuie utilizată numai dacă există iritații la nivelul pielii. Uleiul pentru bebeluși este necesar numai dacă copilul are pielea uscată. Fără nevoie specială, aceste instrumente nu ar trebui utilizate;
 • Dacă apare roșeață în zona intimă, consultați un medic. Acest lucru ar trebui făcut fără întârziere, dacă, în plus, există o erupție cutanată și umflături. În nici un caz nu se poate auto-medicina, pentru că vorbim despre capacitatea de reproducere a copilului în viitor.

Datorită faptului că organele intime ale celor două sexe au o structură diferită, igiena fetiței nou-născute are trăsături distinctive. De asemenea, există condiții speciale în cerințele pentru îngrijirea unui băiat.

Grijă pentru organele intime ale fetei

Genitalele unei fete nou-născute nu au protecție naturală, deoarece membrana virgină se formează numai în această perioadă. Membranele mucoase nu sunt populate cu microflora benefică, care servește ca o barieră pentru bacterii.

Prin urmare, există un risc ridicat de microbi care intră în vagin care pot duce la apariția infecției. Mama trebuie să fie atentă pentru a se asigura că particulele de fecale sau produsele cosmetice de calitate slabă nu provoacă apariția iritării sau inflamației în zona intimă.

 1. Prima și cea mai importantă regulă de îngrijire pentru o fată nou-născută este că, atunci când spălați, este necesar să faceți mișcări numai în direcția de la labele la anus. Într-adevăr, în caz contrar resturile de fecale pot cădea în zona picioarelor;
 2. Dacă fetița tocmai a urinat, este suficient să ștergeți organele genitale și pielea din jurul lor cu un tampon de bumbac. După aceasta puteți avea băi de aer câteva minute;
 3. În cazul în care copilul și pokakala, atunci ar trebui să fie subminat sub apă curentă. Conform recomandărilor, cum să-i spălați pe fetița nou-născută sub robinet, mama trebuie să-și dea fiica, plasând-o cu fața în sus pe mâna stângă. În același timp, ea ar trebui să plaseze capul copilului pe cot și degete pentru a ține șoldul. Nu este necesar să îndreptați un curent de apă direct spre picioare, este mai bine să țineți mâna, să luați apă în palmă și apoi să spălați fesele.

Unii parinti spala fata in doua etape: mai intai se spala sub robinet si apoi se spala in baie folosind apa cu decoct de plante medicinale (vezi ce plante poti folosi, citeste articolul: Ierburi pentru baia unui nou-nascut >>>). La început, o astfel de procedură trebuie tratată cu mare atenție.

Este important de știut că multe plante medicinale pot afecta negativ nu numai agenții patogeni, ci și microflora vaginală.

Produsele relativ sigure includ astfel de decoctări:

 • musetel - ajuta la eliminarea iritatii;
 • stejar scoarta - ajuta la scapa de eruptie scutec;
 • se întoarce - promovează vindecarea microfracturilor, reduce inflamația.

În plus față de spălare, îngrijirea pentru organele genitale ale fetiței nou-născute, prevede o examinare atentă a zonei intime. Acest lucru este necesar pentru a elimina placa alb-gri, care este format din secretul de diferite glande pe labia majora. După descărcare, se rotește pe piele și rămâne în pliurile perineului.

Pentru a îndepărta plăcile, se recomandă:

 1. Așezați bebelușul pe masa schimbătoare;
 2. Umpleți tamponul într-un ulei special pentru bebeluș pentru curățare;
 3. Ștergeți toate pliurile și pielea din jurul labiilor.

Nu trebuie să atingeți membranele mucoase ale vaginului!

Îngrijirea organelor genitale ale băiatului

Acum ia în considerare cum să spălați un băiat nou-născut. Această procedură are, de asemenea, propriile caracteristici. Băiatul ar trebui să acorde o atenție deosebită capului penisului, care este acoperit cu preputul. Această piele delicată și delicată nu este recomandată să fie întârziată (cel puțin până când copilul atinge vârsta de un an).

 • În același timp, este important să știți că băieții pot avea smegma în sacul din fulgii albi din preput, care se formează din secreția glandelor sebacee. Smegma ar trebui eliminată, dar ar trebui să se facă doar o dată pe zi după scăldatul de seară. Nu este necesar să se efectueze o astfel de procedură zilnic, decât după cum este necesar;
 • Trebuie să acționăm foarte atent, fără presiune, ușor schimbând preputul. Pentru aceasta, se recomandă umezirea degetului mare și arătător în ulei vegetal fiert și împingerea ușoară a pielii. De asemenea, discul de bumbac trebuie să fie umezit cu untdelemn și să învețe partea superioară a organului sexual al băiatului;

Fiți conștienți! Nu este recomandabil să folosiți un tampon de bumbac pentru acest caz, deoarece vile sau bucăți de vată de bumbac pot rămâne din acesta.

 • La sfârșitul procedurii, preputul trebuie să fie eliberat și întregul cap de penis să fie umezit cu o picătură de ulei;
 • Nu este nevoie să încercați să vă târîți sub preputul pentru a curăța toată floarea albă! Ca rezultat al mișcării pielii, aceste fulgi se deplasează mai aproape de margine și pot fi ușor îndepărtați.

La spălarea băiatului, se recomandă urmărirea următoarei secvențe:

 1. Mai întâi pune copilul pe mâna lui, burta jos, și spală bine fundul;
 2. Întoarceți copilul înapoi și puneți penisul și scrotul în apă.

Nu este necesar să purtați un scutec băiatului imediat după tratarea apei. Este foarte util să dai corpului o "respirație". Este de dorit ca prima jumătate de oră - o oră după spălarea bebelușului să rămână în chiloți obișnuiți sau glisante.

Îngrijindu-se de o igienă intimă adecvată a unei fete sau a unui băiat nou-născut, părinții își eliberează bebelușul de probleme serioase care pot afecta negativ sănătatea lor viitoare.