Hepatita C și sarcina

Pentru prima dată, o persoană sa îmbolnăvit de virusul hepatitei C acum 300 de ani. Astăzi, aproximativ 200 de milioane de oameni din lume (3% din întreaga populație a Pământului) sunt infectați cu acest virus. Majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de prezența bolii, deoarece sunt transportatori ascunși. La unii oameni, virusul se înmulțește în organism timp de mai multe decenii, în astfel de cazuri vorbesc despre o evoluție cronică a bolii. Această formă a bolii este cea mai periculoasă deoarece duce adesea la ciroză sau cancer la ficat. De regulă, infecția cu hepatita virală C apare în majoritatea cazurilor la o vârstă fragedă (15-25 ani).

Dintre toate formele cunoscute, hepatita virală C este cea mai gravă.

Modul de transmitere are loc de la persoană la persoană prin sânge. Deseori, infecția apare în instituțiile medicale: în timpul intervenției chirurgicale, în timpul transfuziei de sânge. În unele cazuri, infecția este posibilă în mod uzual, de exemplu prin seringi de dependenți de droguri. Transmiterea sexuală, precum și de la o femeie gravidă infectată la făt, nu este exclusă.

Simptomele hepatitei C

Pentru mulți oameni infectați, boala nu apare deloc pentru o perioadă lungă de timp. În același timp, organismul suferă procese ireversibile care duc la ciroză sau cancer la ficat. Pentru astfel de trădări, hepatita C este numită și "ucigaș blând".

20% dintre oameni observă încă o deteriorare a sănătății. Ei simt slăbiciune, performanță scăzută, somnolență, greață, pierderea apetitului. Mulți dintre ei pierd o greutate. Este de remarcat și disconfortul în hipocondrul drept. Uneori, o boală se manifestă numai prin dureri articulare sau prin diferite manifestări ale pielii.

Detectarea virusului hepatitei C prin analiza sângelui nu prezintă nici o dificultate.

Tratamentul cu hepatita C

Astăzi, nu există vaccinuri împotriva hepatitei C, dar este foarte posibil să se vindece. Rețineți că mai devreme un virus este detectat, cu atât mai mare șansa de succes.

Dacă o femeie gravidă este infectată cu virusul hepatitei C, ea trebuie să fie examinată pentru prezența semnelor caracteristice ale bolii hepatice cronice. După naștere, se efectuează un examen hepatologic mai detaliat.

Tratamentul cu hepatită C este complex și principalele medicamente utilizate în tratament sunt antivirale.

Hepatita C și sarcina. Aceasta nu este o propoziție!

Hepatita C și sarcina - o combinație care îi sperie pe mamele însărcinate. Din păcate, în prezent, acest diagnostic se găsește din ce în ce mai mult în timpul nașterii. Boala este diagnosticată folosind screening-ul standard pentru infecții - HIV, hepatita B și C, pe care toate mamele viitoare le suferă. Potrivit statisticilor, patologia se găsește la fiecare treime din femeia din țara noastră, adică boala este destul de comună.

În zilele noastre, se cunoaște foarte puțin despre interacțiunea hepatitei cronice C și a sarcinii. Se știe doar că consecințele acestei afecțiuni pot fi avortul spontan și nașterea prematură, nașterea unui copil cu subponderali, infectarea fătului în timpul nașterii, dezvoltarea diabetului gestational la mama insarcinata.

Ce este hepatita C și cum este transmis? Cine este în pericol?

Hepatita C este o boală hepatică virală. Virusul intră în corpul uman în principal parenteral - prin sânge. Semnele de infecție cu hepatita C apar de obicei într-o formă uzată, astfel încât patologia, rămasă neobservată la un moment dat, devine cu ușurință un proces cronic. Prevalența hepatitei C în rândul populației este în continuă creștere.

Principalele căi de infecție:

 • transfuzia de sânge (din fericire, în ultimii ani acest factor și-a pierdut importanța, deoarece toate plasma și sângele donatorilor sunt verificate în mod necesar pentru prezența unui virus);
 • contact sexual neprotejat cu un purtător de virusuri;
 • utilizați o seringă după o persoană bolnavă;
 • nerespectarea standardelor de igienă personală - împărtășirea sculpturilor, foarfece de unghii, periuțe de dinți cu un purtător de virusuri;
 • infecția cu instrumente contaminate atunci când este aplicată pe pielea piercingului corporal și a tatuajelor;
 • activitățile profesionale legate de infecția sângelui au loc întâmplător, de exemplu, în timpul hemodializei;
 • infecția fătului în timpul trecerii sale prin canalul de naștere.

Virusul nu este transmis de căile de contact și rutele aeriene.

Grupul de risc pentru infecția cu hepatită C include:

 • persoanele care au suferit intervenții chirurgicale până în anul 1992 inclusiv;
 • personalul medical care lucrează în mod regulat cu persoane infectate cu virusul hepatitei C;
 • persoanele care utilizează medicamente sub formă de injecții;
 • Persoanele infectate cu HIV;
 • persoanele care suferă de boli hepatice de origine necunoscută;
 • persoanele care primesc în mod regulat hemodializă;
 • copiii născuți de femeile infectate;
 • oameni motivați sexual fără prezervative.

simptome

Trebuie remarcat faptul că majoritatea persoanelor infectate cu virusul hepatitei C de mult timp nu observă nici un simptom. În ciuda faptului că boala este ascunsă, corpul pornește mecanismul proceselor ireversibile, ceea ce poate duce, în cele din urmă, la distrugerea țesutului hepatic - ciroză și cancer. Aceasta este viclenia acestei boli.

Aproximativ 20% dintre persoanele infectate au încă simptome de patologie. Se plâng de slăbiciune generală, somnolență, performanță slabă, lipsă de apetit și grețuri constante. Majoritatea persoanelor cu acest diagnostic pierde in greutate. Dar, cel mai adesea, există disconfort în hipocondrul drept - exact unde este localizat ficatul. În cazuri rare, patologia poate fi judecată prin durere la articulații și erupții pe piele.

diagnosticare

Pentru a face un diagnostic, transportatorul probabil al virusului trebuie să fie supus următoarelor teste diagnostice:

 • detectarea anticorpilor la virusul din sânge;
 • determinarea AST și ALAT, bilirubina în sânge;
 • Analiza PCR pentru a determina ARN-ul virusului;
 • ecografie pe ficat;
 • biopsie tisulară a țesutului.


Dacă studiile efectuate au arătat un rezultat pozitiv pentru prezența hepatitei C în organism, aceasta poate indica următoarele fapte:

 1. O persoană este bolnav de o formă cronică a bolii. Ar trebui să efectueze în curând o biopsie de țesut hepatic pentru a clarifica amploarea leziunii. De asemenea, trebuie să faceți un test pentru a identifica genotipul unei tulpini de virus. Este necesară numirea unui tratament adecvat.
 2. Omul a avut o infecție în trecut. Aceasta înseamnă că virusul a pătruns anterior în corpul acestei persoane, dar sistemul său imunitar a reușit să facă față singure infecției. Date despre motivul pentru care corpul anumitor persoane a reușit să depășească virusul hepatitei C, în timp ce alții continuă să le rănească - nu. Se crede că depinde mult de starea protecției imune și de tipul de virus.
 3. Rezultatul este fals pozitiv. Uneori se întâmplă că, în timpul diagnosticului inițial, rezultatul poate fi eronat, însă atunci când reanalizarea acestui fapt nu este confirmat. Este necesar să se repete analiza.

Caracteristicile cursului de infecție la femeile gravide

În mod obișnuit, evoluția hepatitei C nu are nicio legătură cu procesul de sarcină, complicațiile apar destul de rar. O femeie care suferă de această boală pe întreaga perioadă de gestație necesită observație mai atentă, deoarece are un risc crescut de avort spontan și probabilitatea hipoxiei fetale comparativ cu femeile sănătoase.

Nu numai medicul ginecolog, ci și specialistul bolii infecțioase ar trebui să fie implicați în observarea pacientului cu această boală. Probabilitatea infectării fătului în timpul sarcinii și nașterii nu este mai mare de 5%. În același timp, pentru a preveni infecția copilului este 100% imposibil. Chiar dacă operația de muncă este transmisă unei femei ca purtător al hepatitei C - secțiune cezariană, aceasta nu este prevenirea infecției.

Prin urmare, după naștere, copilul este testat pentru determinarea virusului în sânge. În primele 18 luni de viață a unui copil, anticorpii hepatitei C, obținuți în timpul sarcinii, pot fi detectați în sânge, dar acest lucru nu poate fi un semn de infecție.

Dacă diagnosticul copilului este încă confirmat, este necesar să îl observați mai atent la specialistul în pediatru și bolile infecțioase. Alăptarea copiilor născuți de mame infectate este permisă în orice caz, deoarece virusul nu este transmis cu lapte.

Metode de tratament pentru femeile însărcinate

În prezent, nu există vaccin împotriva virusului hepatitei C. Dar el poate fi tratat. Principalul lucru în timp pentru a observa infecția: șansele de recuperare vor fi mai mari dacă infecția ar fi observată la început.

Tratamentul cu hepatită C ar trebui să fie cuprinzător. Baza terapiei constă în medicamente care au un efect puternic antiviral. Cel mai adesea, Ribavirin și Interferon sunt utilizate în acest scop. Dar, potrivit unor studii suplimentare, aceste medicamente au un efect negativ asupra fătului în curs de dezvoltare. Prin urmare, tratamentul hepatitei C în timpul sarcinii este nedorit.

Există cazuri în care specialiștii sunt forțați să prescrie o terapie specifică unei femei. Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când mama viitoare are simptome clare de colestază. În această situație, starea ei se deteriorează în mod dramatic și trebuie rezolvată de urgență. Acest lucru se întâmplă rar - la o femeie din 20 de ani.

Dacă a fost necesară tratarea hepatitei C în timpul sarcinii, medicii preferă acele medicamente care sunt relativ sigure pentru mama și copilul care urmează. Acesta este de obicei un curs de injecții pe bază de acid ursodeoxicolic.

Cum să efectuați livrarea de femei infectate?

În obstetrică, există o istorie lungă a statisticilor privind modul de livrare cu care crește riscul de infectare a nou-născutului sau, dimpotrivă, scade. Însă, nu s-au primit până acum singure cifre ale statisticilor, deoarece probabilitatea infectării în timpul nașterii este aproximativ aceeași ca și în cazul operațiilor cezariene și în timpul procesului natural.

Dacă o femeie are hepatită C, se va efectua o transfuzie prin operație cezariană cu teste slabe ale funcției hepatice. De obicei, acest lucru se întâmplă într-o singură mamă viitoare din 15 ani. În alte cazuri, medicii aleg o metodă de administrare, pornind de la starea de sănătate a pacientului.

Infecția copilului la naștere poate să apară numai din sângele mamei în momentul în care copilul trece prin canalul de naștere. Dacă personalul medical este conștient de boala femeii în timpul travaliului, infectarea copilului este aproape imposibilă - nu mai mult de 4% din cazuri. Experiența și profesionalismul medicilor vor contribui la eliminarea cât mai mult posibil a contactului sugarului cu sângele mamei, în unele cazuri se efectuează o operație de urgență prin operație cezariană. Citiți mai multe despre operația cezariană →

Prevenirea hepatitei C

În timpul planificării sarcinii, fiecare femeie trebuie testată pentru prezența virusului hepatitei C. În cazul în care infecția apare de obicei la contactul cu descărcarea de sânge a unei persoane bolnave, ar trebui să încercați să evitați orice interacțiune cu acest mediu fiziologic.

Nu puteți folosi ace comune, apă, hamuri și vată de bumbac, adică toate articolele folosite pentru injecție. Toate instrumentele medicale și pansamentele trebuie să fie de unică folosință sau sterilizate. De asemenea, nu puteți folosi periuțe de dinți, obiecte de manichiură, cercei, pentru că virusul poate rămâne viabil pentru toate aceste lucruri timp de până la 4 zile.

Piercing și tatuaje ar trebui să fie făcute cu un material steril de unică folosință. Rănile și leziunile de pe corp trebuie să fie dezinfectate cu antiseptice, clei medical sau plasturi steril. Atunci când intri în relații intime cu diferiți parteneri, ar trebui să folosiți prezervative.

Trebuie remarcat faptul că majoritatea femeilor, care se confruntă cu hepatita C în timpul sarcinii, încep să ia în considerare că viața lor a fost terminată. Dar nu te superi și du-te în depresie, așa că nu poți decât să te rănești pe tine și pe copilul tău mai mult. În practică, multe femei care rămân însărcinate după tratamentul împotriva hepatitei C sau împotriva ei, au reușit să îndure cu succes și să dea naștere copiilor perfect sănătoși.

Autor: Olga Rogozhkina, doctor,
în special pentru Mama66.ru

Medinfo.club

Portal despre ficat

VHC la femeile gravide, riscul de a contracta un copil și cum să îl eviți

Hepatita C și sarcina au fost considerate incompatibile de ceva timp și medicii au sfătuit femeile să aibă un avort. Acest lucru sa datorat în primul rând faptului că medicii nu știau cum să diagnosticheze boala unui copil și că astfel de copii au murit adesea în primul an de viață.

Pot să rămân gravidă cu hepatită? Medicii susțin în mod neechivoc că sarcina, ca atare, nu este contraindicată și că este destul de posibil ca astfel de femei să poarte și să nască un copil sănătos. Cele mai bune previziuni sunt date dacă hepatita C se află într-o etapă latentă în timpul sarcinii, adică în stadiul de incubare. Apoi, corpul feminin nu suferă de patologii grave ale ficatului și rinichilor, iar acest lucru nu afectează copilul.

O altă întrebare se referă la sarcină pe fondul hepatitei cronice C și la anomalii evidente în ficat. Boala nu poate fi transmisă fătului cu o gestionare adecvată a travaliului, dar nu există previziuni despre durata vieții mamei, mai ales dacă s-a dezvoltat complicații cum ar fi fibroza sau ciroza. Atunci când planificați o sarcină, trebuie luate în considerare și efectele hepatitei C.

Ce este hepatita C?

Hepatita C este o boală hepatică virală, declanșată de penetrarea hepatovirului de tip C în organism. Virusul provoacă atât o formă acută a bolii, cât și una cronică. În forma acută, simptomele nu sunt practic observate, însă afectarea hepatică cronică duce la o deteriorare semnificativă a organului și apariția unor semne specifice de patologie.

Hepatita C este unul dintre cele mai grave tipuri de leziuni hepatice, deoarece datorită evoluției bolii, pacienții dezvoltă fibroză, ascite, presiune crescută, ciroză hepatică și carcinom hepatocelular. Astfel de complicații pun în pericol viața unei persoane cu hepatită C.

Boala este răspândită în mod semnificativ în întreaga lume. Ei suferă aproximativ 150 de milioane de oameni, majoritatea - locuitorii din țările africane și asiatice. În mod predominant, boala se găsește la persoanele care conduc un stil de viață asociativ, dependenți de droguri, alcoolici, pacienți cu SIDA.

Nu există vaccin împotriva hepatovirusului C, dar, potrivit statisticilor, cu o imunitate puternică, puțin mai puțin de jumătate dintre persoanele infectate pot fi vindecate independent de boală, dar rămân purtătoare ale hepatovirusului. În rest, intra în stadiul cronic, iar la o treime din pacienți boala este complicată de ciroză hepatică în următorii douăzeci de ani. Cinci la sută dintre pacienți dezvoltă cancer la ficat.

Astăzi, medicamentele pentru hepatita C au apărut deja în lume cu o eficiență apropiată de 100%. Industria farmaceutică modernă a creat medicamente care practic nu au efecte secundare. Mulți pacienți primesc primele rezultate sub forma ameliorării simptomelor și a reducerii încărcăturii virale după o săptămână de aport. Citiți mai multe despre vindecarea hepatitei C aici.

GalaxyRus (Galaxy Super Specialty) sa dovedit a fi pe piata transportului de medicamente indiene pentru hepatita C. Această companie îi ajută pe oameni să se recupereze de la boală pentru mai mult de 2 ani. Recenzii și videoclipuri ale pacienților mulțumiți puteți vedea aici. În contul lor, mai mult de 4.000 de persoane care s-au recuperat datorită medicamentelor achiziționate. Nu întârziați sănătatea pe termen nelimitat, accesați www.galaxyrus.com sau sunați la numărul 8-800-3500-695, + 7 (495) 369 00 95

simptome

Semnele de hepatită apar nu mai devreme de două săptămâni de la intrarea agentului patogen în organism. La persoanele cu imunitate puternică, boala poate să nu-și amintească de sine nici măcar o jumătate de an. În 80% din cazuri, perioada acută de dezvoltare a bolii nu dă simptome ale bolii. Și doar o parte nesemnificativă a pacienților prezintă semne de boală caracteristice cursului cronologic al bolii. La pacienții cu hepatită apar următoarele simptome:

 1. creșterea temperaturii până la subfibril, dar în cazuri rare, ratele sunt destul de ridicate;
 2. apariția oboselii, apatie, semne de stare depresivă;
 3. pierderea apetitului;
 4. greață sau vărsături;
 5. greutate în hipocondrul drept;
 6. apariția întunecării urinei și decolorării fecale;
 7. articulații dureroase;
 8. o creștere a mărimii ficatului;
 9. îngălbenirea pielii și a sclerei.

Este practic imposibil să se diagnosticheze boala într-un stadiu incipient, deoarece pacienții nu se plâng de nimic și nu merg la clinică. Un astfel de curs asimptomatic întârzie boala înainte de trecerea la stadiul cronic, în cazul în care leziunile hepatice sunt mai semnificative.

Pentru a determina hepatita este destul de simpla - este necesar sa se efectueze un test special de sange pentru anticorpi in hepatovirusul de tip C si pentru prezenta acidului ribonucleic al hepatitei patogene in sine. Datorită faptului că hepatita C este o boală virală gravă, tuturor femeilor gravide li se prescrie un test de sânge pentru hepatită atunci când se înregistrează. În timpul întregii sarcini se preda trei astfel de analize. Menținerea unei femei gravide cu hepatită diferă semnificativ de cea a unui pacient sănătoasă.

La identificarea semnelor de hepatită C la o femeie, este important să se evalueze gradul de disfuncție hepatică, pentru care se efectuează diferite măsuri de diagnosticare și proiecții. Datele obtinute vor fi luate in considerare la prescrierea medicamentelor femeilor gravide.

Este posibil tratamentul în timpul sarcinii?

Tratamentul femeilor gravide cu interferon și ribavirină este strict interzis. Ribavirina este renumită pentru proprietățile teratogene, iar efectul interferonelor asupra corpului femeii gravide nu a fost studiat. Dacă, în stadiul acut de infecție, hepatita C la femeile gravide este amenințată de avort spontan, atunci medicii ar trebui să facă totul pentru a păstra fătul.

Pentru a sprijini corpul mamei însărcinate a indicat numirea hepato-protectorilor, vitaminelor, medicamentelor pentru evacuarea bilelor. Este o dietă foarte importantă și o încărcătură nutritivă adecvată asupra corpului.

Risc de infectare fetală

Atunci când un virus al hepatitei C este detectat la o femeie gravidă, medicii trebuie să îi informeze despre efectul bolii asupra fătului și despre posibilitatea de infectare a copilului. Studiile unor cercetători diferiți se caracterizează printr-o scatter semnificativă a datelor privind frecvența transmiterii hepatovirusului C de la mamă la copil. În studiile unor oameni de știință, cifrele erau la zero, în timp ce pentru alți doctori erau aproape patruzeci la sută. Cu toate acestea, conform protocoalelor Organizației Mondiale a Sănătății, riscul de infecție pentru un copil variază de la 5%.

Posibilitatea transmiterii virusului la copil nu este afectată de simpla prezență a agentului patogen la mamă, ci de sarcina virală a femeii însărcinate, adică concentrația de virus în sânge. În mod obișnuit, femeile cu o concentrație scăzută de hepatovirus nu își infectează copiii în timpul nașterii, dar pentru femeile cu hepatită și încărcătura virală mare, procentul de risc crește semnificativ. Dacă mama nu are numai hepatită C, ci și virusul imunodeficienței umane, amenințarea infectării copilului crește de multe ori.

Pe baza acestor date, medicii consideră că, în primul și al treilea trimestru, o atenție deosebită ar trebui acordată sarcinii virale și să se ia toate măsurile pentru ao reduce. Acest lucru vă permite să controlați concentrația virusului și să preveniți amenințarea cu transmiterea, precum și dezvoltarea unor astfel de efecte adverse, cum ar fi avortul spontan, nașterea unui făt mort, pierderea sarcinii, malformațiile congenitale la un copil.

Cum de a da naștere?

În ceea ce privește alegerea modului de livrare, medicii încă argumentează și studiază această problemă cu privire la livrarea optimă. Oamenii de știință din Italia observă că riscul de infectare a fătului este redus semnificativ prin operația cezariană. Înainte de naștere, medicii sunt obligați să aducă această informație femeii parturiente, deoarece într-o serie de clinici femeile pot alege metoda de a naște un copil. Cu toate acestea, medicii sfătuiesc să se concentreze mai mult pe rata de încărcare virală, prin urmare, la rate ridicate, astfel de femei sunt oferite cezariană. Dacă o femeie alege o modalitate naturală de a da naștere unui copil, atunci medicii ar trebui să depună toate eforturile pentru a minimiza riscul de infecție.

Riscul de infectare a copilului în timpul nașterii

Riscul de infectare a fătului în timpul nașterii este de aproximativ cinci procente, dar datele unor cercetători variază. De asemenea, merită să se țină cont de faptul că copiii născuți de mame cu anticorpi împotriva hepatitei C vor avea, de asemenea, anticorpi asemănători în sângele lor. Acest fenomen se numește transferul transplacentar al anticorpilor materni. Pe parcursul anului, acești copii sunt examinați pentru manifestarea simptomelor clasice ale hepatitei C. Dacă nu apar astfel de simptome, copilul va fi considerat sănătos. De obicei, dacă anticorpii sunt depozitați în sângele unui copil timp de mai mult de un an și jumătate, atunci acești copii sunt recunoscuți ca fiind infectați. În majoritatea cazurilor de copii infectați, ARN hepatovir este eliberat în sânge deja la vârsta de trei luni, iar fiecare al zecelea copil cu hepatită C devine pozitiv până în anul.

Măsuri de siguranță

Hepatita C este cunoscută ca fiind transmisă prin sânge. În timpul nașterii, sângele mamei are o șansă mare de a ajunge la copil. În cele mai multe cazuri, această situație este rezultatul lipsei de profesionalism al lucrătorilor medicali. Din acest motiv, femeile care au hepatită C în timpul sarcinii ar trebui să dea naștere unui chirurg cu experiență infecțioasă care știe să facă astfel de nașteri.

Diagnosticul copilului

Dacă un copil este născut de la o mamă cu un diagnostic de hepatită C, atunci un astfel de bebeluș va primi o monitorizare îmbunătățită după naștere. O examinare aprofundată și efectuarea tuturor măsurilor de diagnosticare va ajuta la identificarea bolii și a nou-născutului în timp și îi va oferi îngrijirea și tratamentul adecvat.

În mod ideal, dacă copilul va fi examinat de experți în domeniul bolilor infecțioase ale copiilor. Medicii cred că cele mai informative teste pentru anticorpi la hepatovirus și detectarea urmelor de acid ribonucleic vor avea vârsta de una, trei, șase și douăsprezece luni. În timpul acestor etape, părinții ar trebui să efectueze un test de sânge pentru acești doi indicatori. Dacă în timpul primului an de viață al unui copil toate testele au fost negative, atunci un astfel de copil este considerat sănătos, adică nu este infectat.

Cu toate acestea, dificultatea efectuării unui astfel de diagnostic constă în principal în interpretarea rezultatelor. Oamenii de stiinta au indicat ca in unele cazuri nu exista reactii la anticorpi, dar ARN-ul agentului cauzal este prezent in sange. Obținută în timpul nașterii sau dezvoltării prenatale a infecției se transformă cel mai adesea într-un curs cronic al bolii.

Din acest motiv, problema alegerii unei metode de livrare este atât de importantă: prin consimțământul voluntar al mamei, medicii preferă să facă o operație cezariană. Născut chiar și în acest fel, bebelușul are o mică șansă de a contracta hepatovirusul, astfel încât medicii să organizeze o monitorizare atentă pentru el.

alăptarea

Alăptarea este o problemă crucială care necesită o atenție deosebită. Studiile efectuate de cercetători japonezi au arătat că hepatovirul C nu se găsește în laptele matern la majoritatea femeilor, deși au apărut cazuri izolate. Aici rolul decisiv îl joacă factorul că concentrația virusului în lapte este neglijabilă în comparație cu, de exemplu, plasma sanguină. Prin urmare, medicii cred că hrănirea este sigură și copilul nu poate fi infectat cu un virus. Cu toate acestea, o femeie trebuie informată cu privire la riscul de infecție.

profilaxie

Pentru detectarea în timp util a unei boli pentru femeile gravide, este prescris un test triple de sânge pentru hepatita C. În cazul în care se constată un rezultat pozitiv la mamă, acești copii sunt luați pentru un cont separat. Pentru a preveni boala în timpul sarcinii, femeile ar trebui să respecte următoarele reguli:

 1. să nu aibă relații sexuale cu parteneri sexuali neobișnuiți fără a utiliza prezervative;
 2. nu tatuaj, piercing;
 3. nu servesc în saloane de înfrumusețare, servicii de unghii, unde nu se respectă regulile de dezinfecție;
 4. opriți utilizarea de droguri injectabile;
 5. în mod regulat, dă sânge pentru analiză.

Când se detectează hepatita C la femeile gravide, este important să se organizeze o monitorizare atentă a mamei care urmează, să se ia în considerare toate complicațiile care pot apărea în timpul sarcinii și să fie pregătite să se ia măsuri de urgență pentru a păstra viața fătului.

Citiți mai multe despre metodele de precauție din articolul nostru: Hepatita C - metode de transmitere.

Hepatita C în timpul sarcinii

Dacă o femeie intenționează să nască un copil sau este deja însărcinată, ea va avea o serie de consultări cu specialiștii medicali și testare. În ciuda unor linii enervante și a unei lungi liste de studii relevante, aceasta nu este o simplă formalitate.

Aceasta este singura modalitate de a evalua starea de sănătate a viitorului mamă și a copilului, pentru a corela rezultatele cu riscurile așteptate. Ce se poate face dacă - cum ar fi un bolț de la albastru, - este detectat hepatita C?

Dilema conservării sarcinii se confruntă, de asemenea, cu femei care cunosc infecția, dar intenționează să aibă un copil. Hepatita C și sarcina - este posibil în principiu?

motive

Virusul hepatitei C (HCV) conține ARN sau acid ribonucleic în genom și aparține familiei de flavivirusuri. Are șase genotipuri diferite, care sunt cauzate de rearanjamente în lanțul nucleotidic.

Boala se găsește peste tot în lume; riscul de infecție nu depinde de vârstă, sex și rasă.

Există mai multe modalități de transmitere a hepatitei C:

 1. Parenteral. Această cale implică obținerea virusului în sânge. Cele mai frecvente cauze sunt consumul de droguri injectabile, manipularea invazivă medicală și non-medicală asociată cu afectarea integrității pielii și a membranelor mucoase (examinări endoscopice, tatuaje, manichiură), transfuzii de sânge (transfuzii de sânge), hemodializă.
 2. Sexuală. Agentul patogen intră în organism de la un partener infectat în timpul actului sexual neprotejat. Este de remarcat faptul că frecvența infecțiilor în relațiile monogame este mai mică decât în ​​timpul contactelor sexuale frecvente cu persoane diferite. Hepatita C necesită o îngrijire deosebită de la soțul ei, este necesară planificarea sarcinii și a nașterii în avans cu îndeplinirea tuturor instrucțiunilor medicului.
 3. Verticală. Sarcina cu hepatita C la o femeie este cauza posibilei transmiteri a virusului la făt prin transplacentare (prin vasele sistemului de flux sanguin uteroplacental) și în timpul procesului de naștere.

Studiile clinice efectuate au arătat că infecția VHC nu afectează incidența nașterii, a avorturilor spontane, a anomaliilor de dezvoltare și a funcției de reproducere în general. Cu toate acestea, hepatita C la femeile gravide, în funcție de gradul de afectare a ficatului, are o importanță deosebită pentru riscul nașterii premature și al greutății scăzute la naștere.

simptome

Perioada de incubație variază de la două săptămâni la șase luni, iar forma acută deseori nu se manifestă, rămânând nerecunoscută. În cele mai multe cazuri, se pare că au descoperit accidental deja hepatita C într-o formă cronică.

În timpul sarcinii, imunitatea este suprimată pentru a păstra copilul, pe care sistemul imunitar îl percepe ca o proteină străină, prin urmare, infecția cronică este un fenomen comun.

Între faza acută și cea cronică există o perioadă latentă - asimptomatică atunci când nu există motive să se plângă de starea de sănătate.

Aceasta poate dura ani de zile, dar este redusă drastic dacă o femeie are patologie hepatică cronică sau orice alt sistem corporal, mai ales când procesul este autoimun (agresiunea sistemului imunitar împotriva propriilor celule și țesuturi).

Simptomele fazei acute sunt foarte asemănătoare cu exacerbările cronice. Acestea includ:

 • slăbiciune, oboseală, toleranță redusă la efort fizic;
 • greață, vărsături, lipsa apetitului;
 • febră;
 • greutate și durere în hipocondrul drept;
 • pierdere în greutate;
 • stralucirea pielii, a membranelor mucoase și a sclerei ochilor;
 • ficat mărit (hepatomegalie), splină (splenomegalie);
 • urină închisă, culoare gri a fecalelor.

Pericolul hepatitei cronice C este formarea cirozei hepatice. Sarcina își poate intensifica cursul, dezvăluind simptome clinice puternice datorită încărcăturii crescute a ficatului. Acest lucru este valabil mai ales pentru hipertensiunea portală deja dezvoltată și insuficiența hepatocelulară.

Riscul infecției cu copii

Frecvența transmiterii agentului patogen în mod vertical este de aproximativ 10%. Infecția copilului este posibilă cu:

 • amestecarea sângelui unei femei cu sângele fătului la ruperea vaselor mici de placentă;
 • contactul cu sângele mamei în cazul afectării pielii și membranelor mucoase ale copilului în timpul procesului de naștere.

Sarcina și nașterea cu hepatită C au pus o femeie în fața problemei alăptării. Concentrația virusului în lapte este nesemnificativă, prin urmare calea de lactație a infecției este considerată puțin probabilă.

Excepțiile sunt abraziuni sângerare și alte leziuni ale mamelonelor, coinfecție HIV și hepatită B. Rata infectării este mai mare atunci când se aplică forcepsul obstetrician, precum și alte manipulări care sunt capabile să perturbe integritatea pielii și a membranelor mucoase.

Pacientul trebuie informat despre riscurile percepute legate de trecerea copilului prin canalul de naștere și alăptarea.

Potrivit datelor de cercetare, secțiunea cezariană electivă reduce riscul de infecție fetală cu o încărcătură virală ridicată la o femeie și, prin urmare, este recomandată ca măsură preventivă. Consecințele pentru copil în timpul sarcinii, care apar pe fondul hepatitei C, nu pot fi anticipate cu precizie.

diagnosticare

Programul de screening (detectarea specifică) a hepatitei C în timpul sarcinii nu este încă implementat pentru utilizarea pe scară largă. Acest lucru se datorează costului ridicat al cercetării.

Se practică izolarea femeilor cu factori de risc (consumul de droguri injectabile, necesitatea hemodializei sau a transfuziei de sânge, partener sexual infectat), care sunt recomandate pentru testarea pentru depistarea virusului.

Hepatita C la femeile gravide este diagnosticată folosind metode precum:

 1. Analiza generală a sângelui și a urinei.
 2. Analiza biochimică a sângelui.
 3. Analiza imunosorbantă legată de enzime (ELISA) pentru anticorpi la ARN VHC.
 4. Reacția în lanț a polimerazei (PCR) pentru detectarea ARN-ului de virus.
 5. Examinarea cu ultrasunete a organelor abdominale.

Nou-născuții au anticorpi VHC matern în sângele lor timp de 12-18 luni, astfel încât nu este posibil să se stabilească un diagnostic precis al hepatitei C în primul an și jumătate de viață.

tratament

Terapia standard cu medicamente interferonice - ribavirină și viferon - la femeile gravide nu se efectuează datorită presupuselor efecte teratogene (deformări congenitale) asupra fătului și efectelor insuficient studiate asupra altor aspecte ale perioadei gestationale.

Dacă hepatita C este necomplicată în timpul sarcinii, femeii i se administrează o dietă, cu excepția alcoolului, a ceaiului și a cafelei puternice, alimentelor grase, prajite, condimentate și, de asemenea, terapia hepatoprotectoare cu vitamine B, ulei esențial, silymarin.

profilaxie

Deoarece hepatita C este transmisă prin sânge, riscul ar trebui să fie egalat, dacă este posibil evitarea contactului cu el. În timpul lucrului cu fluide biologice, trebuie să purtați mănuși, o mască și ochelari de protecție, utilizați soluții dezinfectante.

În timpul procedurilor invazive, sunt necesare doar unelte de unică folosință sau sterilizate complet. Transfuzia de sânge trebuie efectuată de la donatori verificați.

Pentru a evita infectarea unui copil, se recomandă o secțiune cezariană planificată, refuzul de a alăpta și trecerea la formule artificiale. Stabilită monitorizare sistematică a stării de sănătate a copilului și teste de laborator pentru a diagnostica posibilele infecții.

perspectivă

Sarcina, în special mai multe sau însoțită de patologia concomitentă a ficatului sau a altor organe și sisteme, este în sine un risc și prezența unui proces viral activ agravează cursul. Livrarea cu succes este posibilă cu o sarcină virală scăzută în stadiul de compensare, când funcția hepatică nu este critică.

Nu este garantat să se prevină transmiterea virusului la copil chiar și atunci când se utilizează o secțiune cezariană urmată de hrănire artificială. Sarcina după tratamentul pentru hepatita C are probabilitatea de a dezvolta patologia, astfel încât o femeie să treacă printr-un diagnostic cuprinzător înainte de concepție.

Este necesar să ne amintim de oprirea consumului de medicamente din cauza teratogenității lor, ceea ce este posibil numai dacă se mențin rezervele de recuperare a ficatului.

Hepatita C în timpul sarcinii: consecințele asupra copilului și tratamentul bolii

Hepatita C la o femeie gravidă este cel mai adesea detectată în timpul screening-ului. Această boală, de regulă, are loc fără simptome, astfel încât mama insuportabilă nu este chiar conștientă de existența acesteia. Când se confirmă diagnosticul, medicul prescrie hepatoprotectorii pe bază de plante, care nu au un efect negativ asupra fătului. De asemenea, o femeie însărcinată trebuie să urmeze o dietă specială. Tratamentul principal se efectuează după nașterea copilului.

Virusul hepatitei C, când intră în organism, intră în celulele hepatice și începe să se prolifereze în mod activ. Ca rezultat, celulele sunt distruse, iar organul încetează să funcționeze în mod normal. Hepatita C în timpul sarcinii nu este neobișnuită. Adesea se detectează în timpul efectuării examenului obligatoriu în clinica antenatală.

Boala la majoritatea femeilor survine fără simptome. De aceea este extrem de dificil pentru medici să determine perioada aproximativă de infecție.

Când perioada de incubație intră în stadiul prodromal al bolii, apar următoarele simptome:

 • slăbiciune generală;
 • ușoară durere la nivelul hipocondrului drept;
 • pierderea apetitului.

Aparitia icterului poate aparea dupa cateva zile. De obicei, o femeie însărcinată nu acordă atenție acestor simptome, scotând toate manifestările în poziția ei.

Primul examen la care este supusă o femeie însărcinată este furnizarea de anticorpi împotriva virusului hepatitei C. Dar, datorită acestei analize, se stabilește numai faptul de infectare, care uneori în practica medicală se dovedește a fi fals pozitiv. Prin urmare, o femeie este recomandată să reia testele.

Hepatita C poate fi diagnosticată în mod fals ca rezultat al:

 • eroare;
 • prezența tumorilor;
 • boli infecțioase sau autoimune.

Un rezultat pozitiv este de asemenea observat datorită prezenței unui alt virus în organism.

Pentru a clarifica diagnosticul, efectuați teste suplimentare:

 • Ecografia ficatului și a abdomenului;
 • metoda de reacție în lanț a polimerazei;
 • numărul complet de sânge.

Hepatita C cauzează rareori complicații în timpul sarcinii. În cele mai multe cazuri, patologia nu afectează starea viitoarei mame.

În timpul sarcinii, riscul de avort spontan crește ușor. În al doilea și al treilea trimestru, apare uneori preeclampsie, care se caracterizează prin hipertensiune arterială. Se poate forma insuficiență placentară și se dezvoltă hipoxie la nivelul fătului.

Multe femei gravide au colestază. Acest lucru se datorează faptului că există încălcări ale canalelor biliare. Cu această patologie, apar pieli chinuitoare și mici dureri în hipocondrul drept.

Cu adevărat, hepatita C devine periculoasă dacă virusul devine activ. Acest lucru poate provoca astfel de consecințe ca:

 • avort spontan la o dată scurtă;
 • desprinderea placentară;
 • muncă prematură;
 • sângerare în timpul și după naștere;
 • nasterea unui copil mort.

În ciuda faptului că astfel de complicații se dezvoltă destul de rar, o femeie însărcinată trebuie să fie supravegheată constant de către medic. Înainte de nașterea copilului, un medic ginecolog și un specialist în boli infecțioase ar trebui să o respecte.

În mod tipic, virusul hepatitei C nu afectează în mod negativ creșterea și dezvoltarea fătului.

Dar posibilele consecințe ale bolii pentru un copil includ infecția intrauterină și nașterea prematură. Aceasta se întâmplă atunci când concentrația virusului în sângele unei femei este destul de ridicată. Complicațiile rezultate pot duce la apariția unei tumori hepatice maligne.

Acest lucru afectează în mod negativ dezvoltarea și viabilitatea fătului, se poate produce travaliul prematur, iar asfixia și hipoxia apar la nou-născut. Corpul unui copil prematur este slab, iar moartea este adesea cazul. Riscul de infecție crește dacă nașterea este verticală.

În plus, copilul se poate infecta:

 • ca urmare a amestecării sângelui mamei și fătului în cazul ruperii vaselor placentare mici;
 • la naștere, dacă copilul are leziuni ale pielii și membranelor mucoase pe care a căzut sângele femeii

După naștere, este permisă alăptarea copilului, deoarece virusul hepatitei C nu este transmis cu lapte. Dar dacă copilul are răni deschise în gură sau dacă va deteriora mamelonul, există riscul de infectare.

Tratamentul cu hepatită C în timpul sarcinii se efectuează dacă boala este acută. Intoxicarea ficatului se dezvoltă, ceea ce poate duce la avort. În acest caz, medicul prescrie medicamente care au un efect minim asupra fătului. Acestea sunt, de obicei, preparate care conțin acid ursodeoxicolic (Ursosan).

Dacă boala are loc fără complicații și exacerbări, medicii monitorizează starea femeii cu ajutorul testelor de laborator și a examinărilor frecvente. Multe medicamente care ajută la combaterea hepatitei C nu pot fi prescrise în timpul sarcinii.

Pentru a susține activitatea ficatului și a preveni dezvoltarea cirozei, o femeie poate lua medicamentele Essentiale, Hofitol. Este prescrisă o dietă specială care exclude cafeaua, ceaiul puternic, alimentele picante, prăjite, grase.

Potrivit statisticilor medicale, un copil este la fel de infectat cu hepatita C, atât în ​​timpul nașterii naturale, cât și prin cezariană. Dar cu teste slabe ale funcției hepatice, medicii efectuează o operație chirurgicală.

De obicei, acest lucru se întâmplă într-unul din cincisprezece cazuri. În toți ceilalți medici, aceștia decid asupra modului de livrare, evaluând starea generală a sănătății. Cel mai adesea, femeile gravide cu hepatită C dau naștere în spitale obișnuite și nu sunt infecțioase.

Copiii născuți de astfel de mame sunt examinați de îndată ce se naște. De obicei, în serul de sânge la copii, ei detectează anticorpi împotriva virusului, care, prin placentă, pătrunde în organismul copilului din corpul mamei. Ele dispar în primul an al vieții copilului, dar uneori persistă până la doi ani.

Dacă copilul a fost infectat în uter, atunci devine dificil să se vindece boala și mai târziu patologia devine cronică.

Hepatita C la femeie și sarcină: tratamentul și consecințele asupra copilului

Cu abordarea corectă a conceperii, viitorii părinți se supun unei examinări complete în faza de planificare a copilului. Cea mai frecventă detectare a hepatitei virale C apare atunci când o femeie suferă un examen complet de screening. Hepatita C și sarcina pot exista în mod liniștit în corpul feminin. Sarcina la femeia cu hepatită C nu agravează evoluția bolii.

Ce este periculos și surse de infecție

Hepatita C este cea mai dificilă din grupul de virusuri hepatitice. Principalul mod de transmitere este prin sânge. Sursa de infecție poate fi sânge proaspăt și uscat. Puteți, de asemenea, să fiți infectați cu un virus împreună cu orice alte fluide ale corpului uman - spermă, salivă. Modalități de infectare:

 • atunci când se utilizează instrumente medicale nesterile sau prost dezinfectate;
 • cu transfuzii de sânge;
 • în saloanele de tatuaj, în sălile de manichiură și pedichiură;
 • cu sex neprotejat;
 • de la mamă la copil (infecție verticală);
 • în procesul de muncă.

Riscul de infectare a fătului în timpul gestației este de 5%. Formarea de anticorpi în corpul mamei inhibă dezvoltarea bolii la copil. Dacă problemele cu placenta apar în timpul gestației, riscul de infectare a fătului crește de mai multe ori (până la 30%). Prezența infecției HIV la o femeie însărcinată crește riscul de infectare a copilului. Infecția sugarului poate să apară în timpul nașterii. În același timp, modul în care o femeie va naște nu contează.

Există trei moduri de "transmitere verticală" a virusului de la mamă la copil:

 • în perioada perinatală;
 • transferul în procesul de muncă;
 • infecție în perioada postpartum.

Dacă în perioada de gestație și în timpul nașterii copilul nu a fost infectat cu hepatita C, atunci există o probabilitate mare de infecție după naștere. Deoarece copilul este în contact permanent cu mama. Pentru a preveni acest lucru, mama trebuie să monitorizeze cu atenție starea pielii, să evite tăieturile și rănile. Iar dacă o femeie este rănită, evită să-ți aducă sânge pe piele și pe membranele mucoase ale nou-născutului.

Hepatita C la femeile gravide nu afectează cursul sarcinii. Dar procesele care apar în ficatul mamei pot provoca travaliul prematur și hipertrofia fătului.

Ce trebuie făcut dacă o femeie însărcinată are hepatită C

Pentru întreaga perioadă de gestație, fiecare femeie este testată pentru hepatită de 3 ori. Dacă rezultatul sa dovedit a fi pozitiv, atunci mama însărcinată va trebui să viziteze medicul mult mai des, să fie sub supravegherea atentă a medicilor și să dea naștere într-o secție de infecție separată.

Pacientul poate fi prescris medicamente pentru ficat, care nu sunt contraindicate în timpul sarcinii.

Simptomele și diagnosticul

În majoritatea cazurilor, boala are loc fără simptome pronunțate și nu se manifestă mult timp. Puteți evidenția simptomele comune ale prezenței virusului hepatitei B în organism:

 • pielea și ochii au devenit galbeni;
 • slăbiciune;
 • somnolență;
 • greață și vărsături;
 • creșterea temperaturii;
 • durere sub coaste pe partea dreapta.

Unele simptome pe care femeia le poate lua pentru indispoziția în timpul sarcinii și nu le acordă atenție.

Diagnosticarea exactă se poate face numai după ce mama însărcinată va trece un test de sânge pentru hepatită (anti-VHC). Markerii pentru prezența virusului hepatitei C sunt detectați prin imunofermentarea sângelui.

Pentru a obține cel mai fiabil rezultat pentru prezența hepatitei C, se folosește metoda reacției în lanț a polimerazei. Esența metodei constă în dublarea multiplă a fragmentului ADN selectat atunci când se utilizează enzime în condiții create artificial.

Există o eroare în diagnosticare

Eroare în diagnosticul hepatitei C în timpul sarcinii apare în practica medicală. Prin urmare, o femeie trebuie să treacă din nou analiza. La femei în poziție, analiza pentru hepatită poate fi falsă, nu numai ca urmare a unei erori, ci și din mai multe motive:

 • prezența bolilor autoimune;
 • prezența tumorilor;
 • boli infecțioase complexe.

Un indicator pozitiv pentru hepatita C poate rezulta din prezența unui alt virus în organism, deci sunt efectuate teste suplimentare:

 • ecografie pe ficat;
 • test de sânge comun;
 • examinarea ultrasonică a cavității abdominale;
 • metoda de reacție în lanț a polimerazei.

Cum merge asistenta medicala

Sarcina cu hepatita C nu este o condamnare pentru mama sau copil. Efectul pe care o boală îl poate avea asupra unui făt și în timpul sarcinii depinde în întregime de forma sa și de cantitatea de ARN viral în sângele unei femei. În cazul în care conținutul de virus este mai mic de un milion de exemplare, atunci femeia va simți de obicei că are un copil și probabilitatea de infectare a fătului este redusă la minimum.

Manifestarea semnelor cronice de boală și a nivelelor ridicate ale sângelui (mai mult de două milioane de exemplare) ale ARN-ului viral afectează riscul de a nu purta o sarcină și de a dezvolta patologii la nivelul fătului. Copilul se poate naște prematur.

Dacă virusul a fost găsit într-o femeie în faza de planificare a sarcinii, atunci boala ar trebui tratată mai întâi și șase luni mai târziu, după întreruperea tratamentului, începeți să vă concepeți.

Ce pericol are virusul?

Hepatita C poate fi transmisă de la mamă la copil în timpul dezvoltării fetale, în timpul travaliului și după naștere. Infecția fătului poate apărea dacă bariera de protecție (placenta) este întreruptă. Când se naște un copil, anticorpii pot fi detectați în sângele acestuia. Acest fapt nu trebuie să provoace temeri puternice, deoarece dispar de obicei la vârsta de doi ani. Detectarea infecției este posibilă după doi ani. Analiza prezenței anticorpilor la un copil din primul an de viață este luată la una, trei, șase și douăsprezece luni.

Dacă copilul nu a fost infectat de către mamă în timpul sarcinii și nașterii, atunci virusul va fi transmis mai târziu, va depinde de mamă în urma tuturor precauțiilor.

Este posibil să se nască un copil unei mame care suferă de hepatită, fie în mod natural, fie prin operație cezariană. Probabilitatea infecției nu este afectată de modul de livrare.

Sarcina și hepatitele materne pot avea un efect negativ asupra evoluției bolii. Deoarece corpul femeii este slăbit atunci când copilul se naște, boala poate deveni mai severă. Acesta este un pericol atât pentru mamă, cât și pentru copil. Ca urmare a complicațiilor, o tumoare malignă a ficatului se poate dezvolta la o femeie. Hepatita C severă poate afecta negativ dezvoltarea și viabilitatea fătului, provoacă nașterea prematură, asfixierea și hipoxia la nou-născut. Corpul copilului, care sa născut mult mai devreme, este foarte slab, astfel încât rata mortalității în rândul acestor copii este de până la 15%.

La înălțimea epidemiilor, rata mortalității mamei care suferă de hepatită este de 17%. Pot exista complicații după naștere sub formă de sângerări, care apar pe fondul tulburărilor de coagulare a sângelui.

Tratamentul în procesul de transport

Tratamentul hepatitei C în timpul sarcinii se face în caz de exacerbare, în acest caz apare intoxicație hepatică, ceea ce duce la avort. Cu un curs calm al bolii, medicii monitorizează pacientul prin examinări frecvente și teste de laborator. Multe medicamente utilizate pentru combaterea hepatitei sunt interzise în timpul sarcinii.

Pentru a susține activitatea și pentru a reduce riscul de a dezvolta ciroză hepatică, pacientului i se recomandă preparate ușoare de hofitol, Essentiale și se recomandă dieta. Este important să se mănânce în mod corespunzător în timp ce se așteaptă un copil și cu hepatită C. Există o nevoie în porții mici, cu o scurtă pauză între mese. În alimentație ar trebui să prevaleze alimentele ușor digerate și digerate, produse de origine vegetală.

O femeie infectată care așteaptă un copil ar trebui să evite expunerea la substanțe care otrăvesc corpul: evaporarea lacurilor și a vopselelor, evacuarea din mașină, fumul etc. Interzisă luării de antibiotice și medicamente antiaritmice.

Nevoile sunt încărcături grele, ceea ce duce la oboseală, expunere prelungită la frig.

Cum sunt nașterea și care sunt consecințele

În cazul în care hepatita C a fost detectată în timpul sarcinii, este foarte dificil de evaluat consecințele posibile pentru copil. Deoarece bebelușul nu poate fi infectat în timpul nașterii. Este necesar să se nască în funcție de indicațiile medicului. Ce fel de livrare este arătată unei femei, și astfel trebuie să dea naștere. Pentru infecția cu hepatită, metoda de a da naștere unui copil nu contează. Dar, există o opinie că secțiunea cezariană reduce riscul de infectare a nou-născutului. Medicul trebuie să informeze femeia cu privire la posibilele riscuri pentru făt, să prezinte statisticile infecției în timpul travaliului independent și cu ajutorul unei operații cezariene.

Pacienții cu hepatită cronică sunt trimise spre livrare în secția de boli infecțioase. Dacă o femeie are o formă non-virală a bolii și nu au existat complicații în timpul sarcinii, ea poate da naștere în secția generală. De asemenea, mama insarcinata poate fi in departamentul general al patologiei sarcinii si se asteapta sa nasca.

Opinia unică privind sugarii care alăptează nu există. Studiile arată că, în unele cazuri, femeile cu infecție cronică cu VHC, laptele matern nu a fost infectat. Dar, conform rezultatelor altor experimente, ARN-ul virusului a fost detectat în lapte, dar concentrația acestuia a fost scăzută.

Când copilul se naște, o boală infecțioasă pediatrică își monitorizează starea pe tot parcursul anului. Studiul final se efectuează după 24 de luni de la nașterea copilului, după care se poate stabili cu exactitate dacă acesta a fost sau nu infectat.

După nașterea copilului, femeia poate avea o exacerbare a bolii. La o lună după naștere, o mamă care suferă de hepatită B trebuie să aibă un test de sânge. Conform rezultatelor studiilor de laborator, ar trebui planificate acțiuni suplimentare.

Hepatita C avort

Deoarece evoluția hepatitei este asimptomatică, detecția ei apare în timpul testelor de rutină la înregistrarea la o clinică antenatală. Viitorii părinți pot fi speriați de un astfel de diagnostic. Avortul la hepatita C este contraindicat în exacerbări. Dacă există o amenințare cu întreruperea sarcinii, medicii încearcă în orice mod să salveze copilul.

Dacă o femeie decide să înceteze sarcina, temându-se pentru sănătatea copilului, atunci se efectuează un avort înainte de perioada de 12 săptămâni. Dar un avort poate fi făcut numai după terminarea etapei icterice.

Un medic poate insista la întreruperea sarcinii din motive medicale sau din cauza amenințării la adresa mamei. Am identificat indicațiile clinice pentru avort:

 • hepatită și ciroză în formă severă;
 • desprinderea placentară, sângerare;
 • cancere care necesită chimioterapie;
 • neuroinfecții acute;
 • diabet zaharat;
 • pericol de rupere a uterului etc.

Diferite tipuri de avort se aplică în funcție de durata sarcinii și de starea de sănătate a femeii. distins:

 • metoda chirurgicală de avort;
 • vid;
 • avortul cu medicație (se produce avort);
 • avort după treisprezece săptămâni de sarcină (avort complicat).

Avortul spontan la hepatita C este observat în 30% din cazuri.

În forma ușoară a bolii, hepatita C nu reprezintă un obstacol în calea maternității și ar trebui să fie întreruptă numai în cazuri extreme.

video

Hepatita C și sarcina. Tratamentul hepatitei C și planificarea sarcinii.